Soha nem volt titok: szent ügy nekem a jó falat jelenléte az italozás mellé. Ezért jó hír: A Sör mi több akciócsoport idén újra keresi az ország legjobb sörkorcsolyáját és annak „előadóművészét”. Már nem csak profik, hanem privát emberek közül is válogatnak. A megváltó talán köztetek van! Itt a felvezető esemény krónikája az új budapesti kolbászédenből, a Kishusomból.
Madách Imre út? – A hetedik kerület ritmuszavarosan dobogó szíve! Hajjaj, az a csodálatosan vegytisztátlan, megjósolhatatlan kavalkád! A hely, ahol ugyanarra a padra hátrapillantva az egyik percben még egy talányos lakcímű úr álmodja másképpen újra a tegnapot elnyújtózván, lelógó végtagokkal, a következőben pedig két elegáns, virágmintás nyári ruhás lány osztja meg papírdobozból a paleo pizzát. Na, itt nyílt a Kishusom, egy állandóan megújuló, haladó szellemű, sőt úttörő kocsma- és gasztróközegben.
Itt aranylétrán törekszik a mennybe a változatosság és az ötletesség. Cserébe könyörtelenül enyészetbe hullik az untató sablonosság a vendéglátóipar mókuskerékének rései között. Szerencsére sok érdekes, minőségi, meglepő gasztroeredmény nőtt már ki ebből a jelenségből ezen a tájon…
A Kishusom, egy – ha te is úgy akarod: sörös – minőségi kolbászda. A kis gyorskaja-szentély nagyasszonya Wossala Rozina, aki Konyhafőnök főzőshow egykori ezüstérmese, majd zsűritagja. Italozófronton korábban részben nevéhez kötődött az Innio Borbár, jelenleg pedig a sok sörcsapos belvárosi gasztrokocsma, a BESTIA.
fotó: Sör mi több
Kifejezetten bírom a jópofa kolbászos gyorsfalókat. Máig visszasíró nosztalgiával gondolok néhány gyászosan gyorsan leköszönt régi kedvencre. A Kishusom viszont magasabbra helyezi a minőség, a kreativitás, a vonzerő (környezet, design, menőség) és talán a célközönség lécét is korábban ismert elődjeinél. Egy tételük hot-dog formában simán kiad egy fél vacsorát, de ha te úgy kéred, kínálják kifli nélkül is. Ez szimpatikus!
Magánemberként már elő is irányoztam magamnak egy bekóstolást egy friss We Love Budapest cikk alapján, de a sörvilág megelőzte azt a látogatást egy meghívással egy érdekes eseményre. A Magyar Sörgyártók Szövetségének van egy külön mozgalma, a Sör mi több eseménysorozat, aminek aktív vállalása a sör és ételkultúra erőinek közös csatasorba állítása. Mivel ez jelen blognak is egyik legfőbb szívügye, naná, hogy érdekel a Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 pályázat!!!
Szerteágazó kocsmalátogatásaim során, főleg amikor vidéki magyar városokba vagy más országokba megyek kocsmákat hajkurászni, az egyik legizgalmasabb fókuszpont számomra, hogy mit lehet falatozni sör vagy fröccs mellé a szimpatikus ívókban. (Szinte hallom, ahogy Bölöny Józsi a Sörcikkgyűjtöktől most fejet rázva felsóhajt.) Viszont ez nálam becsületbeli ügy. Alig van hervasztóbb annál, mint amikor a vigasz nélkül hagyott éhség miatt kell elhagyni az este amúgy legjobb kocsmáját, hogy annak falain kívül találd meg a betevőt. És nekem csak görbe szájú részmegoldás a „jó srácok, akkor ropi vagy mogyoró legyen?” csatakiáltás. Cserébe egy bravúros sörkorcsolyát bármikor kocsmacímerre helyeznék.
A magyar sörkorcsolya helyzet jelenleg az „alakul” és a sivár között ingadozik, pedig egy ilyen kreatív nép pár év alatt helyre kell, hogy tegye ezt! Minden löket jól jön. Tavaly már volt egy Sör mi több pályázat a szakma számára 49 pályaművel. Idén már a sörfogyasztó nagyközönség számára is szól a felhívás. Bárki indulhat a saját sörkocsolyájával. Nem bonyolult, hanem egyszerű, de ötletes dolgokra kell gondolni.
Szemléletes példákat hozott a verseny előjátékának felfogható esemény a Sör világnapján a Kishusomban, ahol három sokak által ismert személy mutatta meg a saját inspiráló sörkorcsolyáit. Rozina – stílusosan – kolbász-alapú falatján kívül, Konyhafőnökös kollégája, Fördős Zé és Kiss Ramóna, színésznő és TV-s műsorvezető kimittudkodtak a maguk ínyencségeivel. Ők is a három versenykategóriát jelentő sörfajtához készítettek egy-egy korcsolyát.
Ramóna mézes-hagymás, bacon-ös popcornt kevert sötét láger sör mellé. Ezzel nem mondható biztonsági játékosnak, nem épp a többség komfort-középpontjára célzott. Láttam is értetlenkedő arcokat. Engem – akinek a nátrium glutamát is az egyik kedvenc étele – viszont jól megtalált vele. Vígan elkanalazgatnám a következmények nélküli örökkévalóság tornácán.
Aztán pilseni típusú sör mellé jött, az a leborult magasságos…RÁNTOTT KOVÁSZOS UBORKÁT MINDENKINEK! Még a Kinder tojásban is az legyen! Sírva szeretem! Köszönjük Fördős Zének! Akkor leszünk majd boldog nemzet, ha úgy kínálják ezt a kocsmáink ajtajában, mint Hawaii-n a filmekben a virágkoszorút. Újhagyma mártogatósba tunkoltuk. Szerintem én már másokét lopkodtam a végén csakhogy jusson még!
Aztán megláttuk, hogy milyen könnyen áthágható a határ a „már elég”, a „már túl sok” és az „egyszer élünk, együnk, amíg van” állapota között, amikor Rozina finom falatjaira is rákóstoltunk: grillkolbász mogyorós curryvel leplezve búza sörhöz (a fenti képekről).
Az eseményen remek hangulat volt, a meghívottak utána maradtak még inni, és együtt bebizonyítottuk, hogy milyen gyorsan kocsmát lehet csinálni egy kolbászdából. Mondjuk erre fel is vannak készülve, mert dobozban árulják az új FIRST – The Craft Beer Company söreit és jó nyelvek szerint a jövőben több sörcsap is várható. Szóval ha épp nem lelnétek a környéken elég jó sörkorcsolyákat kocsmában, akkor Rozinánál a Kishusomban már most találni jó sört jó kajákhoz. És a közeg is elég laza a könyöklőivel és a színes, ön-ironikus falfestményeivel egy több körös sörözéshez nemsemmi kolbászok vagy hot-dogok mellé. Vissza is fogok térni ide, aktívan belekóstolni a kínálatba, de az az élmény már nem a Kocsmaturista asztala lesz. Saját fókuszommal továbbra is kocsmákban keresem a sörkorcsolyák legjavát is és aktívan várom a reformkort, a forradalmat, a nagy áttörést. Addig is, akinek van még valami olyan fantasztikus tartaléka, mint a rántott kovászos uborka, ne tartsa magában! A verseny irányába EZEN A LINKEN lehet lépkedni:
Emlékszem gyerekkoromban néha összekevertem azt a tipikus, sárga dobozos szocó löncshúst mustárral, reszelt sajttal, konzervkukoricával és aprított vöröshagymával. Az unokatesóim végül szerették römimeccshez – vajon induljak vele?
Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!
Térképen a Kishusom is
Kishusom Facebook oldal: https://www.facebook.com/kishusombp/
Cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 10.
Nyitvatartás: H-K-Sz: 17:00 – 00:00, CS-P-Sz: 17:00 – 01:00, V: 09:00 – 15:00
Sör mi több weboldal: http://www.sorszovetseg.hu/sor-mi-tobb/
Kajás budapesti kocsmák bejegyzései a Kocsmaturistán:
Közép-Európa kocsmakajái ide gyűljetek! – KOCSMANYITÁS: MALTeR Sörétterem, Budapest
Új Hunyadi trónörökös: Gasztroműhely & BBQ – GASZTROKOCSMA-NYITÁS