Kocsmaturista 2.0 Címlap

Még 2019-ben menjen kincsért Rotterdamba, aki tud! Vége lehet!

Rotterdam 2019 tavaszi látogatásomkor tele volt euforikus városi és kocsmai meglepetésekkel, de sokuk gócpontja a központtól egészen félreeső kis félszigeten fekvő Katendrecht városrész volt. Azon belül is a kiszuperált egykori kikötői áruházban létrehozott Fenix Food Factory, a sörfőzdével és cider bárral is működő gasztropiac. Meglátni, megszeretni és örökre elveszíteni egy pillanat műve volt. Még idén csináljátok utánam! Jövőre becsukni készülnek!

Katendrecht környéket a régi New York Hotel felkeresése során szúrtam ki. Az öböl túlsó partjának kikötői rozsdazónája gyanúsan színes és élettel teli volt. Sejtettem, hogy egy kortárs városmodell szerint divatosan újrahasznosított területről van szó. 

Kiderült, hogy Katendrecht az a hely, amit Rotterdamban jártasak ketten is lelkesen ajánlottak nekem. Másnap fő célpontként kerestem fel. Rögtön megfogott magának. 

Elsőre a környék-fellendítés olyan fázisába saccoltam Katendrechtet, ami már eléggé előrehaladott, hogy sokaknak kínáljon valami jót, de valamennyire még mindig lázadó, nem többségi ízlést célzó, a túldzsentrifikálódástól még nem fenyegetett. Több ponton is tévedtem.

Katendrecht kapuja, a Fenix Food Factory, gasztropiac

A terület kapuját és – ahogy tűnt – főszereplőjét jelentő Fenix Food Factory a legendás Rotterdam belvárosi gasztrópiacnál, a Markthalnál jelentősen vadregényesebb és alternatívabb, de azért valamennyire már ráncba szedett és megkomponált. Megtudták őrizni a varázsát, tátott szájjal léptem át a talán nem is létező küszöbén. Egy nagy, nyitott, elsőre átláthatatlanul kaotikus, valóban piacos térben mindenféle terméknek akad felelőse, van pékség, olasz gasztronómiai örökzöldek, közel-keleti konyha, sajtárus, stb.

Nem ért véget a 360 fokos körbefordulás, míg megtaláltam a rotterdami Kaapse Brouwers sörfőzde itteni szentélyétA sörfőzdével már előző nap elégedettséggel ismerkedtem, Rotterdam belvárosi kocsma főutcájának (Witte de Whitstraat <<< ajánlom) Proeflokaal Reijngoud (<<<ajánlom) temérdek sörös sörözőjében. A nagyon finom fekete rozsos IPA útlevél volt ide. A városban üzemelő két sörözőjük közül direkt a kalandosabb helyszínen működő zabolátlanabb katendechtrit választottam

Ez két légy volt egy csapással! Miközben egy nagyívű, minőségi főzde rendkívüli kínálatával ismerkedhettem a tágabb nagyszerű környezet is lenyűgözött. Főleg, hogy a WC a nagy térben volt, sörről sörre gyakori kapcsolatot ápoltam a Fenix Food Factory piactérrel és forgatagával. Természetesen a WC is, mint minden részlet szórakoztatóan furmányos módon lett kialakítva.

Ez a bejegyzés most főleg nem a Kaapse Brouwers sörözőről és főzdéről szól, ezért csak azt érintem, hogy mennyire tetszett. Egy mai igénynek megfelelően sokoldalú egység volt (30 sörcsappal, saját konyhával, üveges sör- és ajándéktárgy üzlettel) egy kiemelten hangulatos, barátságos, befogadó térben. Harmonizált a Fenix Food Factoryval, de önálló egységként is megállta a helyét. És mivel engem a teljes kínálatból kocsma és a sör érdekel elsősorban, én főleg ezen keresztül kalibráltam be, hogy milyen minőségű is ez a Fenix raktár-reinkarnáció. A vadóc környezetben bizony prémium szolgáltatások várják az embereket és ez látszott is azon, hogy milyen sokféle társaság volt fogékony erre. Még a Kaapse Brouwers sörözőbe is fürtökben érkeztek kisgyerekes családok is. Gyerek kergették egymást, bújócskáztak, és kutyákat hajkurásztak a padlón, miközben a szülők minőségi ínyenc sörökkel éltek társasági életet egy belátható méretű térben. Jó értelműen szabad szellemű, boldog főzdekocsmát ismertem meg magában is, ám az igazi meglepetés akkor jött, amikor vasárnap valamivel ebédidő után felcsendült az élőzene és a sörtartályok előtt egy örömteli mini koncert alakult ki. 

Ez a Kaapse Brouwers esemény mutat az egész piactérnek a hangulatára, töményen izgalmas sokszerűség és sokrétűség, ahol minden méteren várja valami az új látogatót, de a visszatérőeket is meg tudja lepni valami váratlannal. Nagy hangulat tombolt a Fenix Food Factoryben faltól falig, bejárattól kijáratig. 

A másik tétel, amivel a témámban ismerkedtem, az a Cider Bar volt, aminek szintén örültem. Nem vagyok egy gyakori ciderfogyasztó, főleg nem a nagyüzemi márkáké, de kisüzemi cider tekintetében volt már néhány kiugró tapasztalatom. Éppen ezért jó, ha valahol a cider is megkapja azt a hangsúlyos, méltó képviseletet, amivel a hozzám hasonlóan nyitott, de nem proaktív ciderérdeklődőt magukhoz tudják vonzani. A piactérrel egy idős, 5 éves Cider Barban a kedves, pozitív kiszolgálás mellett profi dizájn, kóstoltatás és üveges cider üzlet is működött végtelenszámú nemzetközi ciderrel. Az elvitel sokkal olcsóbb, de én profilból helyben fogyasztottam.

Sajnos kevés holland cider volt, de abból választottam. A rotterdami Lightship Cider az átlagosnál jobban ízlett.

A sörfőzde-söröző és a cider bar is nagyon pozitív élményeket hagyott hátra. És biztos vagyok benne, hogyha egy kajás blogisztikus kolléga menne végig a saját fókuszával a Fenix Food Factoryn, ő is megtalálná ebben a gasztrocsillogásban a maga mannáját és a környezet őt sem hagyná hidegen. 

Azt gondoltam, hogy a Fenix Food Factory-vel talán már jól is végeztem dolgomat, és elindultam befelé, hogy lássam, hogy mit találok még a mai formájában a félsziget, amikor egykor kínai negyed is volt, és kikötői kurváktól hírhedt piros lámpás zóna is. Azonban nem jutottam messzire, ugyanis ugyanazon épület bal oldalában egy újabb ajtó egy újabb végtelen Csodaországot nyitott meg. Ez volt a Posse!

POSSE: Bár, étterem, galéria, fotóstudió, kegykacat-üzlet és Birodalom

A Posse egy gyönyörűen kaotikus hibridje egy vendéglátóhelynek, egy fotós műteremnek és egy nyilvános régiséggyűjteménynek. Letaglozó! Sziklaként borul rád a látvány és beterít. Ami itt található abból egy egész városnak lehetne a nulláról romkocsma birodalmat ellátmányozni.

A jelen állapotnál már csak a történetével lesz még komplexebb. A pultban ügyelő fiatal lány mesélte, hogy valóban az Alapító fotós műteremként indult még a Fenix Food Factorynél korábban. Az Alapító, „Mr. Posse” egyszer csak gondolt egyet, hogy jó lenne egy kávégép a sarokba, amivel megkínálhatja a vendégeit. Majd a vendéglátás egyre gyarapodott és vele együtt nőtt a tér is. Újabb és újabb falakat tört át a térben, szó szerint, és ahogy ment az idő és egyre intenzívebben gyűjtötte ide az érdekes tárgyakat egy nyilvános magángyűjteménybe. Így állt össze ez a minimum háromlábon álló sajátos mikrouniverzum.

 Ma már komoly étterem is, én persze a bárt teszteltem itt is.

Az egyik legdöbbenetesebb és leglátványosabb hely, ahol valaha jártam. Majdnem a Nirvánája is lett számomra Katendrechtnek. Sajnos ezen a csúcsponton, itt tudtam meg, hogy mindannak a személyes csodának, amiben előtte órákig részem volt, 2020-szal vége lehet. Úgy tájékoztattak ugyanis, hogy az épületet eladták és új tulajdonosa egy múzeumot szán ide. Ha így lesz, mindennek a pazar-bizarr Kánaánnak és minden szereplőjének menni kell. Nem akarok ítélkezni, nem tudom, hogy milyen lesz az új múzeum (valóban az lesz-e) és az új világ, de az eleve szomorú, ha úgy jön létre valami új, hogy egy ilyen horderejű, ennyire összetett és ilyen sok és sokféle ember boldogságát szolgáló jelenség lesz az áldozata. 

Az egyik legnagyobb felfedezésemnek értékelem Ketendrechtet. És bár a beljebb eső részei sem rosszak, azok már sokkal középpolgáribbak, és a további dzsentrifikáció nagy erővel zajlik.

Épp alakul át a terület Rotterdam egyik legdrágább lakónegyedévé.

Pár év múlva vélhetően már nem sokat lehet abból találni, amit én 2019 tavaszán most átéltem. Ezen a nyáron még ebben a formában kereshető fel. Úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki fogékony az ilyen bohém-kreatív módon felhúzott ipari területek iránt és azok párosodása iránt a kortárs utcakaja-gasztronómiával és kisüzemi alkohol forrásokkal, Hollandiában járva még idén keresse fel Katendrechtet! Vagy aki izgalmas célpontot keres egy hosszú hétvégés utazásra, annak is lehet egy érzékdopping ez az elmúlással fenyegető élmény csomópont. Rotterdam, ami magyar szemmel nyugati kultúrsokk városa, pedig nagyszerű körete ennek a fogásnak. Két nap alatt is bomba – én is addig voltam – de a sokkal hosszabb tartózkodáshoz is ígéretesség, vonzó kiismerhetetlenség érzését hagyja hátra.

A jövőben külön posztban is beszámolok a városról és az egyéb felfedezéseiről.

Térképen Katendrecht, Rotterdam Kocsmaturista állomásai is

Utazási segédanyag

Rotterdam belvárosától Katendrecht akár vízi taxival is megközelíthető, de aki teheti érdemes az Erasmus hídon, majd a Rijnhaven hídon át sétálni, mert nagy élmény, egy percig sem ül le a látvány. 

AKI HOLLANDIÁBAN VAGY BELGIUMBAN, de nem direkt Rotterdamba UTAZNA, jó ha tudja, hogy Rotterdamba több holland és belga városból is mennek igen kedvező áru Flixbus-ok. Én a közelből azt ajánlom. Amúgy Rotterdam döbbenetesen közel van Delfthez, Hágához (most figyelj: KÖZÖS METRÓVONALON!!!!)

Környékbeli település bakancslista

A szűkebb környék és kocsmaéletének felfedezését alkalomadtán Rotterdam egyéb városrészeivel és Delfttel, Goudával, Utrechttel és Bredával készülök folytatni. Ha bárki szívesen működik közre ebben és segítené ezt a felfedezést (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra!

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

További holland témák a Kocsmaturistán

Ha tetszett a cikk, osszátok meg olyan ismerőseitekkel, akiket érdekelnek városlátogatások és a kocsmatúrázás!

Ha pedig naprakészen követnétek a magyarországi és európai kocsmafelfedezések, városfelfedezések helyzetjelentéseit, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Szólj hozzá!