Kocsmaturista 2.0 Címlap

Beloiannisz és kocsmavilága

Gondolom, első hallásra ti sem Magyarországra böknétek a „Beloiannisz” településnevet találomra. Egy szomorú történet nyomában egy különleges településképű község jött létre Fejér megyében 1950 után görög polgárháborús menekültek számára. Ezt a helyszínt látogattuk meg  2019 januárjában az Experience Balkan csapatával egy jeles görög népi ünnepen és természetesen azt is megvizsgáltuk, hogy milyen ott a jelen kocsmaélete.

Beloiannisz története röviden

Az eleinte szemléletesen GÖRÖGFALVÁNAK hívott Beloianniszt 1950-ben kezdték építeni a görög és macedón menekültek számára. 418 lakóházat és közösségi épületeket hoztak létre. 1952-ben adták neki a mai nevet Nikosz Beloiannisz, a görög ellenállás neves mártírja után. Mára már jelentősen megváltozott a népesség összetétele, egyes családok évtizedekkel ezelőtt visszamentek Görögországba vagy Magyarországon belül vándoroltak, míg az ott maradtak magyar beköltözőkkel, házastársakkal vegyültek. Ma már a magyarok vannak többségben, de a görög jelenlét most is érezhető. Beloiannisz még őrzi a hagyományokat, például görög néptánc-csoport és zenekar (Pyrgos) formájában és olyan nemzeti ünnepségekkel, mint amilyenre (Vasilopita-vágás) mi is érkeztünk az Experience Balkannal. 

Az „Experience Balkan” csoport rendszeres interkulturális programokat, sétákat, kirándulásokat szervez főleg Balkán témában: akár kifejezetten a Balkánon, de akár Magyarország érintett településein vagy Bécsben is. A cikk alján bővebben mesélek róluk és a közös történetünkről.

Beloiannisz Budapesttől kényelmes vonattal egy órán belül megközelíthető, viszont Iváncsa vasútállomástól már földeken sétáltunk, de vállaltuk a kalandot.

Beloiannisz városnézés

Megérkezve rögtön szembesültünk az sajátossággal, hogy minden utcanév és egyéb felirat görögül is ki van írva.

 A program széles körben közérdekű részével kezdtük. Először megnéztük Beloiannisz fontos színhelyeit és részt vettünk az ünnepségen is, és csak utána tértünk rá a kocsmákra.  A sorrendet amúgy én is pont így szívlelem. Színes, többségében, de nemcsak zárt építésű házsoros utcákat találni a feltűnően takaros községben.

Beloiannisz egyik végében található az 1996-ban épített, szemrevaló görög ortodox templom, ami főleg magyarországi szemmel kívül-belül különleges. 

Érdemes megnézni és kicsit megérteni is. Ortodox papok fogadtak bennünket, akik az újoncokat is felzárkóztatóan, széles körnek érdekesen elmesélték, hogy zajlik itt egy szertartás és mi mire való a térben és hogyan használják.

Még a főműsor előtt különleges helytörténeti mesét kaptunk a főtéri kultúrházban – sajnos – nem kevésbé érintett személytől, mint a 82 éves  macedón származású Risztó bácsitól, aki 14 évesen sok más, még kisebb gyerekkel együtt személyesen élte át az eseményeket: a Magyarországra menekülést, majd Beloiannisz létrejöttét is. Érdekesen mesélt, megrázó és megható részleteket párhuzamosan. Risztó bácsi amúgy karakán, vagány és igen szimpatikus személyiség. 

Vasilopita-vágás Beloinniszban

A Vasilopita-vágás szertartását minden évben egyszer rendezik. Érdemes ilyenkor jönni annak, aki kíváncsi Beloianniszra, mert töményen sokkal többet lehet megtapasztalni az itteni kultúrából és hagyományokból és koncentráltan találkozni, beszélgetni az itteniekkel. 

A Vasilopita-vágás tradiciójáról az Experience Balkan programjának szövegét idézem:

„…régi szokás, az ókori görög-római időkig vezethető vissza, hogy a pitát barátok és rokonok jelenlétében vágják fel. Az ünnepi süteménybe érméket is elhelyeznek, akinek ilyen szelet jut, az szerencsés lesz. 🙂 Az ortodox hagyomány szerint Szent Vasilis, hogy megvédje hazáját az idegen törzsek betörése ellen, összegyűjtötte az aranyérmeket és más kincseket, hogy ne tudja az ellenség kifosztani őket. Amikor az ellenség elvonult, Vasilis megparancsolta, hogy süssenek pitakenyeret, egy-egy aranyéremmel a kincstárból. A kenyeret szétosztották, akinek érem jutott, az megtarthatta!”

A megelőző ünnepségen mondhatni természetesen görög táncelőadások is voltak gyerekektől és felnőttektől is.

A terülj-terülj asztal is tele volt mindenféle ízletes görög népi jósággal, ami kiemelten különleges gasztronómiai élmény volt, hiszen házi változatban kóstolhattuk a hagyományos receptek örököseinek keze munkáját. És kisvártatva a fő-szertartás is megesett.

Az ünnepséget rituálés részét követően az Experience Balkan aktuális kalandorcsapata nagy örömömre elég bevállalós volt ahhoz, hogy nyakunkba vegyük a város két kocsmáját is. Én is nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen mennyire lesznek különös kocsmái egy különleges településnek.

 

Beloiannisz kocsmái

Platán söröző

A Platán söröző a beloianniszi főtértől pár sarokra található, gyakorlatilag egy teraszos külön kis házas egység. Odabenn halvány hegyvidéki romantikát kölcsönző fatüzeléses kályhával, famennyezettel.

Amúgy kellemes színes, alapjaiban a 90-es évek végének stílusát idézi, de azért fel van dobva a jótékony plusszal. A pult melletti csecse-becse sarok csemege a szemnek. 

Az italválaszték rövidital tekintetében egészen széles az országosan jellemző ismert és népszerű fajtákból. Azt direkt vadásztam,  hogy van-e és bizony volt Metaxa is. Ráadásul helyikonnak egy ilyen óriás kiszerelés is (szigorúan csak) díszelgett a polcon.

Annak ellenére, hogy a jelenlévő közönség inkább középkorú és idősebb volt, felsorakoztak fiatalosabb italok is. Viszont a sör- és főleg a borválaszték már egysíkúbban szerepelt. Az alsó kategória volt csak kapható.

Viszont rágcsa-fronton még egy görögös extra adalék kijutott. Árultak tzatzikis ropogatnivalót. Rá is nyúltunk. 

A kocsmahangulat amúgy kedélyes volt és a rendszeres vendégek gyorsan alkalmazkodtak hozzánk beáramló idegenekhez és megindult csapataink között a beszélgetés, de idő szűkében nekünk rövidesen mennünk kellett tovább a második beloianisszi kocsmába.

Platán Söröző cím: 2455 Beloiannisz, Rákóczi út 24/4

Maci Bár

A Maci Bár Beloiannisz fiatalosabb kocsmája. Küllemében is, hiszen jót tesz ennek a Macitól kölcsönzött figurálisság, de a látogatók tekintetében is főleg ifjúsági. 

Azon egy este alapján úgy tűnt, mintha a városlakók hallgatólagosan felosztották volna maguk között generációsan a város kocsmáit. Ide az ifjabb kocsmanemzedék járt, kivéve bennünket.

Az előbbieknek megfelelően a Maci Bár fel volt szerelkezve dartstáblával és zenegéppel is.

A díszlet további részletein is látszott a fiatalos hatás, de a mennyezet alatt futó stilizált szőlőfürtök minden korosztálynak kedvére lehetnek. 

A fiatalok ellenére a borkínálat itt is alulmaradt a többi termékkel szemben. Sörökből már kiterjedtebb nagyüzemi felhozatal volt, és gondoltak többféle rövidital kedvelőire és a cideresekre is. 

Az igazi meglepetések viszont leginkább a nasi vonalon mutatkoztak meg. Eddig nagyon ritkán találtam csak magyar kocsmában: drazsékat és csokigolyókat. 

Alapvetően úgy tűnt, hogy a Maci Bárt szeretik a mai beloianniszi ifjak. A kocsmáros pedig minden elsőre megtévesztően rezignáltnak tűnő higgadtságával együtt beszélgetős, barátságos személy, aki figyel a vendégei igényeire. 

Maci bár cím: 2455 Beloiannisz, Szarafisz tér 3.

Maci bár nyitva tartás: Vasárnap-Csütörtök 06:00-21:00, Péntek-Szombat 06:00-22:00

Beloiannisznak régen állítólag több kocsmája volt, de a hol picit csökkenő, hol valamennyire növekvő, de jelentősen nem változó népességű település magában nem látszik harmadik kocsmanyitást indokolni. Azt viszont szívesen javaslom, hogy a város látogatói is biztassák a helyi kocsmákat a kitartó működésben egy-egy vizittel.

„Az Experience Balkanról

A program szervező „Experience Balkan” szervezetet a Járatlan Utakon Fesztiválon ismertem meg és azonnal megtetszett a tevékenységük. Nemzetközi baráti társaságból lett civil szervezetként mesélnek magukról: hivatalosan ők a „Balkán hív” egyesület. A Balkán rajongói, szinte megszállottjai és nagyon alapos ismerői. Pont azt a szenvedélyt ismertem fel bennük a saját témájuk iránt, ami bennem is szüntelenül munkál a saját témám iránt. 

Rögtön sok ötletünk támadt közös projektekhez, de ez volt az első közös kirándulásunk. Azóta már egy felejthetetlen, valódi balkáni túrában is részt vettem velük Macedóniában, amiről szintén beszámolok majd. Nagyon jó szívvel ajánlom a szervezet programjait sokak figyelmébe, akár a hosszabb külföldi kirándulásokat, akár a Balkánhoz kapcsolódó kulturális sétákat Magyarországon vagy akár Bécsben.

Ha titeket is hozzám hasonlóan érdekelnek a programjaik, akkor hírlevére iratkozás lehetőségéért, további infókért írjatok a balkan.calling@gmail.comra

Experience Balkan Facebook oldal: www.facebook.com/experience.balkan

Kocsmaturista térképen Beloiannisz kocsmái is:

Egyéb Fejér megyei Kocsmaturista felfedezések:

Környékbeli település bakancslista

A környéken Székesfehérvár és Veszprém kocsmaéletének feltérképezéséhez keresek aktívan segítséget. Ha bárki szívesen működik közre ebben és segítené ezt a felfedezést (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra!

Eljövendő Görögországi Kocsmaturista küldetés

Görögországot még nem kezdtem Kocsmaturistaként feltérképezni, de határozott célom. Ha bárki bárhogy szívesen segíti ennek indulását elméletben, ötletszinten vagy gyakorlati tippeket, lehetőségeket kínálva, kérem szintén keressen meg: kocsmaturista@kocsmaturista.hu  

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista<<< amit amúgy kövessetek és kedveljetek és biztassátok erre az összes ismerőst és ismeretlent. 

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket, kocsmában elcsípett aranyköpéseiteket akár a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Szólj hozzá!