Kocsmaturista 2.0 Címlap

Bécs és kocsmaélete – Gyönyörködtető változatosság

Kézenfekvő kérdés lehet Bécs kocsmaéletéről, hogy vajon az is olyan fennkölt-e, mint az adventjük, a schönbrunni kastély vagy a bécsi kávé. Ha Nektek is vannak olyan sztereotípiák a fejetekben, hogy Bécs szikár, merev, akkor a piros villamosos „sógor” lehet az egyik legnagyobb meglepetés. És ilyen közel! Lássuk konkrétabban: 

Ez az oldal a kezdő csomag a bécsi kocsmaélet sajátosságaihoz konkrét kocsmatippekkel, haladói európai kocsmafelfedezői szemszögből. 

Bécs azon kevés város egyike, amivel egy szakmai kiküldetésnek (Craftmühle by zip’s) hála valóban életvitelszerűen ismerkedtem, hónapokat ott töltve.

Ez egy dinamikus oldal, tartalma idővel bővülhet. Történhetnek pontosítások, kiegészítések, sőt új témák, helyszínek is megjelenhetnek.

Meglátogatott bécsi kocsmák és kocsmarokonok száma a cikk születésekor: 117

Az utolsó frissítéskor, 2020.08.18-án: 144

Témák

A bécsi városélmény >>>

Az alapvető bécsi sokféleség >>>

Bécs kocsmaélete >>>

Van-e olyan, hogy tipikus bécsi kocsma? >>>

Eddig kipróbált / kifigyelt bécsi kocsmafajták >>>

A bécsi városélmény

Bécs legismertebb belvárosi zónájában, az 1. kerület közepén cikázva méltóságteljes és makulátlan állapotú történelmi épületekkel találkozunk. Köztük nagy terekkel, zöld parkokkal és tűzoltó piros villamosokkal.

 Téves lenne azonban teljes Bécset ezzel azonosítani, sőt. 

Már az 1. kerületnek is létezik sokkal izgágább arca, de különböző irányokba átlépve a kerülethatárt, rögtön sok másféle és egymástól is különböző új Bécsbe érkezhetünk.

És ezek a Bécsek teszik ki a város 95%-t. A turista a gyorsviziten azonban könnyen ismeri meg inkább csak azt az 5%-t. Pedig milyen nagyszerű az a maradék 95… Én azoknak írok most, akik kíváncsiak erre.

Ha alkalmatok is van átélni, megismerni Bécs egyéb rétegeit, főleg gyertek velem előzetesnek a bécsi írások útjain! Sokfelé vezetnek a városban. Leginkább, de nem csak a kocsmaélet felől közelítek. Igyekszem minél több feldolgozott területhez egyéb érdekes tippeket is adni.

Az alapvető bécsi sokféleség

Naivként és előítéletekkel én sem gondoltam volna, hogy pont a sokféleség szóval fogom jellemezni pont Bécset. Ma már úgy tekintetek vissza a kezdetekre, ahol adventi látogatásokkor és a kötelezők érintésekor jártam, hogy az Bécsnek csak a bekészített vendégszobája. A mai Bécs viszont ennél több és más is.

A kortárs Bécs egy izgalmas, érdekes város sok és sokféle zöld területtel, vízparttal, a kettő kombinációjával, szép dombokkal és erdővel a város körül. Az ember építette belvárosi területein pedig jó sok közkincs-klisét teljesít. Van, ahol

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. macskaköves, hátsó kisutcás, eldugott teres, futónövénnyel benőtt átjáróudvaros, sikátoros

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. élénk, tarka graffitis, falfestményes, kreatív, alternatív, vegyesen hipszter (képen a 16. kerületi Yppenplatz)

Vannak még…

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális.csak finoman elegáns lakózónában elterpeszkedő sokszínű, választékos gasztro- és kocsmanegyedek (képeken a Freihausviertel – 4. kerület, ahol a Craftmühle is van.)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Különféle hanglatú vízpartok, amelyek különböző élményt adnak.

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. életteli közparkok az aprótól a hatalmasig

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. meglepő kis terek bukkannak fel sokfelé

(képen, az 5. kerületi kis „járdasziget” tér kocsmaterasszal a WerkZeugH lomkocsma előtt)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. rengeteg hangulatos, nyűzsgő belvárosi piaca van sokféle árussal és vendéglátóhellyel

(képen ez egyik kedvenc piacterem, a 2. kerületi Karmelietenmarkt a Cafmimával)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. régi borpincés negyed, muskátlival, gót betűtípusú épületekkel (érkezik a kép Grinzingről)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. szölőtőkés dombok a város körül (képen kilátás a Khalenbergről), de még közigazgatási határon belül

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. érdekesen elegáns régi villanegyed (képen 13. kerület, Hietzing)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. másrészt kiegészítik ezt a mai változás megosztó irányai: 

  • multikulti területek és piacok, amelyektől valakik tartanak, valakik új dimenziót látnak bennük (képen a 16. kerületi Brunnenmarkt)
  • felhőkarcolós lakó és üzleti negyedek (képen a Donauinsel – Donaustadt „kapujának” látképe)
  • Több szempontból példás, modern lakótelepek (képen a 2. kerületi „Campus” lakórésze)

Ezeket a területeket mind bemutatni készülök kocsmaéletük, élményviláguk és egyéb érdekességeik által. El akarlak vezetni titeket is ahhoz a sokarcú hallgatagabb, alternatív Bécshez, amivel én örömmel találkoztam. Készül ide egy külön cikk Bécs legjobb a fősodoron túli másfajta sétakörnyékeiről és azok kocsmaéletéről. Amint kész ide linkelem.

Bécs kocsmaélete

Bécs meglepő kocsmafajtában combos

Bécs kocsmaélete is váratlan meglepetés volt. A kávéházairól híres város egy nagyobb teszt után olyan kocsmafajtával villantott nagyot, amit én is talán utoljára tippeltem volna: a retró kiskocsmákkal. Bécs régi, egyszerű kocsmái fantasztikusak! És bár minden kortárs kocsmatípus és kocsmarokon bőséggel fellelhető a városban, nálam a retró stílus vitte a prímet: élettel telik, viccesek, a közönség gyakran befogadó és barátkozós. Mind a tisztaság, mind a vendégkör jellemzően igényesebb a magyar kiskocsmákénál, de mégis megmaradnak egyszerűnek, közvetlennek, oldottnak. Nagyon ajánlom, hogy Bécsben kiemelten ismerkedjetek ezekkel a kocsmákkal!

Hamarosan készül is róluk ide egy külön válogatás.

Az egyik legérdekesebb példa a Café Bendl lesz, meglepően a Múzeumnegyedben

Van olyan, hogy tipikus bécsi kocsma?

A tipikus bécsi kocsma léte még több mint 140 bécsi kocsma meglátogatása után is nyitott kérdés nekem. Nagyon változatos egységekkel ismerkedve többféle fővonalat láttam kirajzolódni. 

A feljebb taglalt jellemző, de bécsi jelképszerűségig sose jutó retró kocsmákon (1.) kívül vannak:

2. Schanigartenek vagy a Schanigartennel rendelkező helyek. Ezek gyakorlatilag kerthelyiségek vagy kerthelyiséges vendéglátó egységek. A bécsi vendéglátásban ékes fogalom a Schanigarten. Állítom, más országokénál is erősebb rajongásnak örvend és presztízse van. A nyári szezon, amikor a Schanigartenek kinn lehetnek, a kedvenc időszaka a vendégeknek.

Itt is kisebb-nagyobb Schanigartenek léteznek, de igazi helyi jellegzetessége és varázsa inkább a nagyobbaknak van. (Képen az egyik leglegleg, a Schweizerhaus a Prater parkból)

3. Heuriger – a különösen csengő név egy ikonikus borozótípust takar saját típustörténettel, kontúros stílussal, hangulattal és kínálattal. Ez a szőlőtermő vidékek sajátja, ahol a borkimérés és a borkészítés (sőt akár a szölőtermészetés) egy helyen vagy egymáshoz nagyon közel történik. Bécsben a városperemi szőlődombokon találhatóak Heurigerek: koncentráltan például a 19. kerületi Grinzingben vagy Khalenberg dombon. De hallottam már 13. kerületi Heurigerről is.

A Heurigerek érdekes történetét majd külön posztban mesélem el. Kedvcsinálónak annyi, hogy saját, eredetileg friss bort lehet kapni  a teremelő saját egységében. Múltidéző, idilli hangulatban, többnyire zöld környezetben (kertben, udvarban), régies, vidékies dekoráció mellett lehet. Óriási kiszakadás a városból, és még a városban.

Képen a híres grinzingi „Bach Hengl” Heuriger, ami tényleg hálás élmény.

A Heurigerek enni is bőségesen kínálnak. Többnyire kisebb kaliberű, de jó minőségű falatokat hűtőpultból (salátákat, húsokat, rántott árukat, egyszerű desszerteket, pl. rétes, lekváros gombóc, minőségi péksütiket: perec, pogácsa, stangli). A nagyon eredetiek nem mennek el étterem irányára, inkább szól a Heuriger a bor mellé falatozásról, mint a vacsora mellé borozásról. A bécsi retró kocsma mellett a másik kedvenc stílusom. Aki Bécsbe (vagy Ausztriába) jön, Heurigerbe egyszerűen mennie kell!

A Heuriger egyik legvonzóbb aljfaja a Buschenschank („bokor söntés”), amikor a kifejezetten szőlőtőkék között történik a vendéglátás.  (jó példának Weingut Wailand, Khalenberg:)

Ezeken kívül léteznek a kocsmák távolabbi rokonai:

4. A Bécsben gyakori Beisl a gyakorlatban leginkább a kisvendéglő.  Ritkábban, de már sima kocsmán is láttam ezt a nevet. A Beislek alaphangon is valamennyire kocsmásak a hangsúlyos söntés és burkoltaik adta hangulat miatt. A (sokszor fehér) abrosz viszont már kevésbé illik a kocsmaimage-be. A Beislek közül én majd csak a kocsmásabbakat listázom.

5. A híres-neves, emblematikus bécsi kávéház, ami az egyes helyek jellegétől függően mai formájában lehet akár részben vagy egészen kocsmás (pl. a képen a Kaffe Alt Wien egyik terme) vagy pedig semennyire sem.

6. Imbiss: alaphangon ez a legkevésbé kocsma, hiszen a szó falatozót jelöl. Jellegét a büfé és a kisvendéglő közé lőném félútra. Köztük is van elvétve több egészen kocsmás, vagy kocsmának is nagyon kihasznált példány. A profil-eltolódás miatt pedig létezhetnek leszázalékolt konyhás imbissek vagy és szinte teljesen konyhájukat vesztett imbiss-kocsmák. 

6./2 A talponálló asztalos vagy kerti bútorral körül vett büfék, bódék egy részét is hívják imbissnek, de az megint egy más stílusú és élményű részkategória.

Ezen az 6 lokálisan jellemző vendéglátó típuson kívül kocsmaértelemben inkább csak kortárs vagy örökérvényű világfajtákat figyeltem meg. Ha helyi jellegzetességre vágytok a bécsi kocsmavilágban, ezt az hatot figyeljétek, hajszoljátok. Én is igyekszem majd mindegyikhez konkrét érdekes tippeket adni.

Egyéb kipróbált / kifigyelt bécsi kocsmafajták

Az előbbi ötön túl Bécsben is minden létező kocsmatípus és szükségszerű kocsmarokon megtalálható. Jöjjön egy előzetes listázás akár egy-egy példaképpel.

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Mai menő (többé-kevésbé hipszter) kocsmák (pozitív példa: Schlawiener Wirsthaus, 4. kerület)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Craft beer bar / kisüzemi vagy kraft söröző

(pl.  1. Mel’s Craft Beers & Diner, 1. kerület vagy 

2. a bécsi szakmai küldetésem főhelyszíne, Craftmühle by zip’s , a miskolci zip’s brewhouse söreivel Bécsben is hódító – 2. kép)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Hangulatos borozók (például Jakov’s Weinkeller beim Naschmarkt – 4. kerület)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Békebeli, város közepi egész borház zöld udvarral (Weinhaus Sittl – 16. kerület)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Gastropub (A Craftmühle és a Käuzchen például az is)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Ír pub (pozitív példa: Johnny’s Pub, 4. kerület)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Sportkocsma 

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Rockklub

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Lomkocsma (jó például: Das Käuzchen, 7. kerület)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Művészkocsma (például a Schikaneder mozi kocsmája, 4. kerület)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Sterílen felújított egyszerű kocsmák (egy így is barátságosabb példa, a Café Public a 3. kerületben)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Retró büfék hátsó / oldalsó sörkerttel (például a Buffet Christine avagy Hirter Biergartl a 21. kerületi Kaisermühlennél – bal oszlop és a Würstel-Buffett zum Seidl, 13. kerület – jobb olszlop.)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Bodékocsmák, talponálló asztalokkal, kerti asztalokkal és székekkel. (Képen a Karlsplatz melletti mindig forgalmas Opernwurst Stadl)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Kisbolt kocsmák (mint a képen Das Sytria, a 14. kerületből)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Piaci kocsmák az sima piacitól a gasztropiacosig (képen a Rafael’s Vinothek a Naschmarkton)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Strandkocsmák, vízparti kocsmák (Képen a Duna-szigeten található Wasser und Himmel egy régi evezős klubházban)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Menősített beach barok (képen a Duna-csatorna, és az Adria Wien itt indulú hosszú világa)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Különböző itt élő egyéb nemzetek törzskocsmái (szerb, horvát, bolgár, stb. – kedvenc példám a képen a 34 éves szerb MMM, a háttérben kafanás élő zenével)

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Sishabar

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Bárkulturális bárok valóban széles és magas italválasztékkal – pl. a 6. kerületi bordélyházból átalakult Puff Bar

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Álbárok csak tetszelgő bárstílussal és snassz italkínálattal

Pipa, Wingdings betűtípus, karakterkód 254 decimális. Karaokee barok

A cikk hamarosan folytatódik:

  • a Bécsi kocsmaélet sajátosságaival és érdekességeivel,
  • a legjobb bécsi sétakörnyékeknek és kocsmaéletüknek az ajánlóival,
  • a rengeteg, különböző bécsi kocsmanegyed felvonultatásával

Az első tematikus bécsi válogatás a nagy teraszos, kertes kiülős helyekről:

Ha kíváncsiak vagytok, mit tartogat Bécs a szabad ég alatt a jó időre, akkor ebben a cikkben változatos válogatást találtok:

Van Nálatok terasz!!! – BÉCS nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

 

Kocsmaturista térképen az eddigi bécsi kocsmák is

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz és írjátok a keresőbe az érdekes kocsma nevét!

Köszönetnyilvánítás

Kiemelten köszönöm fő szakmai partneremnek a zip’s brewhouse-nak és a ZIP Technek, hogy a közös projektjeink folyományának hála ennyi időt tölthettem Bécsben. Így minden más külföldi célpontnál átfogóbb és rétegzettebb városbemutató születhetett.

Köszönöm másik régi partneremek, utazókörömnek, az Experience Balkán Egyesületnek, hogy az ő felbújtásukra jöttem először egy hétre Bécsbe, mielőtt egy nagyszerű kulturális és kocsmatúrás hétvégét eltöltöttünk ott csapatostól.

Köszönöm Borznak, a régi bécsi kocsmák szenvedélyes hódolójának, hogy már a kezdetekhez felhívta a figyelmemet ezek külön világára, ami engem is gyorsan magával rántott.

Köszönöm Zsolt Sztr érdekes kocsmai és nem kocsmai tippjeit.

Köszönöm Beerpunknak az Instagramtól a közös kocsmatúrákat és az értékes idegenvezetéseket.

És mindenkinek, aki ajánlott és ezután ajánl jó bécsi helyeket. Én bizony teljesítem a küldetéesket! Nekem megéri ajánlani.

Cikkajánló

Hasonló ajánló London kocsmaélétről, a legérdesebb eddig próbált kocsmanegyedekkel, élményvilágukkal és konkrét kocsma tipekkel:

London és kocsmaélete

Környékbeli település bakancslista

Ajssztriában a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Salzburg
  2. Innsbruck
  3. Klagenfurt
  4. Linz
  5. Hallstatt
  6. Graz
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Bécs és kocsmaélete – Gyönyörködtető változatosság” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!