Kocsmaturista 2.0 Címlap

FASOR Eszpresszó – Egy Korda Gyuris pénzvisszaadó tálca köré épült kocsmamúzeum

168. állomás (147. budapesti) 2 betérés alapján

Az örökzöldnek ható Városmajor park mentén Buda már nem mondható frekventáltnak többé, inkább Budának mondható. Ennek az új világnak a kapujában az első kocsma a FASOR Eszpresszó. Arról a fasorról kapta a nevét, amelyik meg Szilágyi Erzsébetről kapta a nevét. Még pont gyorsan megközelíthető gyalog is a Széll Kálmán tér metróállomástól (6 perc), de a közegélmény már nagyon más. Egyszerre Notting Hill-es angol regényes és régi magyar filmes utánérzésű mágikus környezetben található.

Színes nagy retroplakátai a kinti falakon már az út túloldaláról ránk üvöltenek, hogy gyere át, gyere be, de a további részletek sem a küszöbbel kezdődnek.

KOCSMATURISTA-FASOR-MONTÁZS2

Belépni is extra időbe telik, mert már a kirakat annyira leköt. Az egyik függönye magnókazettákból, a másik összenyomott sörös és üdítős kupakokból áll, a cégér pedig gyerekbicajon teker.

kocsmaturista_kazetta_fuggony

kocsmaturista_kupak_fuggony

kocsmaturista_fasor_gyerekbicaj

Szóval kint is olyan, mintha bent lennél, és a falak között durván fokozódik az élmény.

Itt múzeumbelépőt kellene szedni. A design-ra érzékenyeknek nagy kihívás a szájtátva körbeforgó fejtől illendő időben leadni az első rendelést. És még pulttól is csak sejthető, hogy mi minden vár ránk a főként nappalis kialakítású termekben, például bakelit lemez borítókkal tapétázott vagy hatalmas grafittikkel díszített falfelületek,

KOCSMATURISTA_FASOR-MONTÁZS-4

amiket néhol komplett installációvá egészítenek ki az ügyesen elhelyezett dísztárgyak.

kocsmaturista-FASOR_MONTÁZS3

Koncepcionált az egész, tudatos térrendezése felér egy jó kiállítással, mégsem teszi ez feszengőssé a helyszínt. A közönség vegyes, korra is, stílusra is. Első februári látogatásomkor a bár körül idősebb törzsvendégek ültek úriasan, köztük épp egy fiatal, kapucnis, bohém, külföldi szőke lány köszönte meg a kutyájának kapott tál vizet, és a telefontöltőt. Odébb kényelmes fotelekben kártyázott bandában egy multikulti társaság, kutyás lányok trécseltek, a kutyáik a szőnyegen birkóztak, mások randiztak vagy igyekeztek randizni, régi párok dupla randiztak, ketten pedig egyedül meccset néztek. Kerek a körkép.

 

fasor_kutyas_lanyok

A jobb oldali nappaliban, mikor még egyedül voltam ott, olyan volt az élmény, mint otthon lenni, csak kilátással a Városmajorra vagy pedig vendégségben lenni harminc évvel ezelőtt. Már vártam, hogy mikor hozza be a nagynéném a tálca sütit. Ez hely nem olyan, mint a legtöbb romkocsma, nem “picassózás” a retrotárgyakkal, hanem erős, valós szimulációt nyújt. Az időutazás hitelesnek tűnik. Benn még a rádiókat és a tárcsázós telefont sem találtam klisésnek, mert érezni, hogy még azelőtt tették őket oda, mielőtt én túl sok ilyet láttam volna kocsmákban.

kocsmaturista-FASOR-MONTAZS5

Közben a zene is fantasztikusan illeszkedett: American Woman, Knocking on heavens door.

A karosszékemből figyeltem, hogy kint mások is leállnak elidőzni a kirakaton, mialatt bent Peti, az akkori pultos szó nélkül hozta a törzsitalt a torzsvendégeknek. Pedig ő ekkor csak fél éve kezdett, de érezhetően lelkesedett a helyért maga is. Korábban vendégként is járt már itt. Habár végtelenül sok ikonikus dekoráció van itt, neki mégis a sörcsap volt a kedvence, amit más kocsmákénál sokkal gyakrabban tartanak karban. Pedig a győztes olyan dísztárgyakkal vetekszik, mint régi diavetítő, jegylyukasztó, működő jelzőlámpa (mozgásérzékelős), szocialista kávédaráló és bolti mérleg, a konyhaszekrényben régi cigisdoboz gyűjtemény.

kocsmaturista-fasor-kirakat

fasor-cigisdobozgyujtemeny

Az én személyes kedvencem a fiatal Korda Gyuris pénz visszaadó tál, nagyon ízes darab.

kocsmaturista-kordagyuri-penzvisszaadotalca

Ők a más kocsmákban ritkán felhasznált telitalálatos korsablont, a kukoricát mintázó pohár és kancsókészletet sem hagyták ki. Sőt még csapot is roncsbiciklire helyezték a WC-ben, és a legintimebb WC belsőt is megbolondították a kirakatból már ismert nyomott kupakos lehúzóval.

A tulajok állítólag 40-45 év körüliek. Velük sajnos nem találkoztam, pedig ők is rendszeresen dolgoznak a pultban. Viszont sikerült elcsípni egy régi törzsvendéget, legyen “Anonymous 167” aki már 40 éve lakik a Városmajor túloldalán. Elmondta, hogy azóta biztos működött itt presszó. Ő is 25 éve jár ide inni. Akkor nem retro volt, hanem régi, vagyis korhű, semmi flanc, csak ahogy kellett és jól esett. Itt forgatták a 2001-es Moszkva tér film “utazási irodás” jelenetét is. És bár most se jutna eszünkbe az “új” jelző semmilyen értelemben körülnézéskor, tudni jó, hogy 6-7 éve megújult a hely és nem rég (2016 februárhoz képest) ismét. Peti szerint folyamatosan újítanak, de persze főleg régiségekkel újítanak.

Anonymous 167 így vélekedett: vannak direkt retro helyek, de általában rosszul retrók. Ez nem az, ez jól retro. Régen más volt. A pultos nem volt kedves, ha jó kedve volt kiszolgált, ha nem volt jó kedve, nem szolgált ki, de mi szerettük. Egyszer a háztetőn tűz ütött ki, és a tűzoltók betörték az ajtót egyenruhában. Erre a pultos csak annyit mondott pohártörölgetés közben, hogy “hát nem látják, hogy zárok.” Lenn végül nem változott semmi, mindenki ivott tovább, fenn meg oltották a tüzet.

A Fasor egy olyan hely, amit kocsmaturistaként is egy egész estére ajánlok, mert túl sok elsőre, és ha teljesen át akarod élni, ahhoz idő kell. Érdemes elveszni a részletekben. Ez nem egy turistakocsma. Nagyon megtelik élettel péntek és szombat este, de hétköznap elvileg jóval üresebb, megéri akkor is jönni és alaposan átkutatni szemmel.

SZÁRAZANYAG TARTALOM:

Az egyetlen hátrány, hogy nincs meleg kocsmakaja, csak ropi és mogyifélék és zacskós kétszersült.

Még a csapból is ez folyik: Zlaty Blazant, Soproni, Soproni Démon

Pálinka: Gusto

Speckó, hogy semmilyen röviditalból nem adnak 2 cl-t, csak 4 cl-t.

Unicum fogy jobban, mint a Jäger, Peti erről gondoskodott is, személyes szenvedéllyel ajánlotta külföldieknek.

Kutyabarát (egy este alatt 4 kutyával találkoztam)

Beszélnek angolul. Meglepő módon, annak ellenére, hogy nem koncentrált turistakörnyéken van, 4 külföldi társaság is volt jelen egyszerre, bár az egyik csapatot magyarok hozták.

Szólj hozzá!