Kocsmaturista 2.0 Címlap

Szarvas Büfé – dimenziókapu a Római-part előtt

Ha van olyan, hogy kultikus hely a harmadik kerületben, akkor a Szarvas büfé mindenképpen az! Nehéz találni olyan kerületi lakost, akinek az említésére ne görbüljön mosolyra a szája, de hogy ismerik, az bizonyos. Ám vigyázat! A messziről jött ember annál könnyebben haladhat el mellette érintetlenül, amikor szalad hekkezni, sörözni vagy pancsolni a Római-partra vagy strandra a megfelelő HÉV megállóból.

2017.10.09 FRISSÍTÉS: A Szarvas büfé nemrég bezárt. Én is elmentem elbúcsúzni. Emléke szívünkben örökké él!

(157. állomás, 138. budapesti állomás – Két Kocsmaturista betérés alapján, de számos előző látogatás előismeretével)

kocsmaturista_szarvas_bufe_2

Pár lépést kell pedig csak tenni, de pont szándékosan kerülni az aluljárót, hogy eljussunk a Szarvasnak otthont adó hangulatos családi házhoz, aminek a nagy kertje eleve olyan otthonosan néz ki a színesre festett faszékeivel, mintha a szomszéd csak félig pakolt volna el a tegnap esti grillparty után. Ezek a családi házas helyszínek, kevésbé frekventált kocsmakörnyékeken valahogy nagyon mennek. Ilyen Zalaegerszegen a Grabowszky vagy Budafokon (Bp, XXII. kerület) a Pista néni. Aprópó, Pista! Pont így hívják az itteni Szarvas legendás „vadőrét” is, aki már 14 éve uralkodik a pult mögött.

Pista vagy becenevén, Pista bá olyan karakter, akiről azt mondaná a sztereotip fáma, hogy lehet szeretni, lehet utálni, de valószínűleg, ha már nem fanyagolva mész be a Szarvas ajtaján – ami erőlködés nélküli vérretróságával erős szűrő magában is – akkor te szeretni fogod!

kocsmaturista_szarvas_pista_ba

Ő nem mai magyar pultos karakter, ő régi cseh pultos karakter (amúgy szlovák vér csörgedezik ereiben). Büszkén és lazán mogorva alapstílussal gyárilag rendelkezik, de a cinkos mosoly ugyanilyen természetességgel ül meg az arcán fülig.

Kaphat-e egy kocsmáros szebb kritikát az egyik régi törzsvendégétől, mint az, hogy: „Hihetetlen, hogy valaki ennyire megél abból, hogy bunkó, amit még trénigezhetne is? Mégsem nyílik ki senkinek a bicska tőle a zsebében.” És mikor az illető lány azt ejti ki, hogy „bunkó”, csillog a szeme, talán titokban még könnyezik is a meghatottságtól. Nekem – nagyon jó barátom lévén – volt szerencsém pont ezzel a törzsvendéggel, Ritával meglátogatni a Szarvast Kocsmaturistaként is, messze nem először, mert egész seregnyi elhivatott törzsvendéget, sőt rajongót ismertem már itt.

Igazi kiváltáság egy olyan pultos és vendég duót mintavételezni székelykommunikácó közben, akik arra is emlékezhetnek, hogy Ritával egyetemista korában Pista a saját ebédjét osztotta meg többször, és felcsendül a “jaj, az a saláta” és a “hú, az a ravioli!”

A júliusi látogatás során (Ebihal büfé előtt) történelmi esemény tanúja is lehettem kettőjükkel kapcsolatban. Az évtizedes múltat számláló vendég, Rita ugyanis épp akkor szögezte új felismerését számonkérésként régi jó pultosához, öreg barátnéja apjához, hogy „Te mindvégig seggnek szólítottál engem?” Az (ejtsd:) Ritya becenév ugyanis, mint kiderült számára frissebb szlovák ismerősétől, egyúttal ezt is jelenti. Persze a Szarvasban sosem tartozott hozzá ilyen idegennyelvű etimológia. És láss csodát, ettől csak erősebb lesz a kapcsolatuk!

kocsmaturista_szarvas_bufe_pista_ba_rita

Beülni a Szarvasba egy sarokba és nézni, hogy mi történik, kész kocsmakomédia! Én szégyentelenül ordítva kacagtam és tapsoltam. Pista bá ott otthon van. Jönnek, és ő beáll a pultba, letudja a rendelést, mint jó házigazda és visszaül a vendégei közé beszélgetni. Többször egész kocsmás diskurzusok alapulnak ki. Nem unatkozol, és egyedül sem vagy egyedül. És jönnek idősek, fiatalok, jönnek fiúk, jönnek lányok. Láthatóan vonza a frissebb generációkat is, és beülnek csinos szoknyákban a szálkaesélyes faszékekre alapozni, viseltes napernyők alá boldogan, mert senkinek nem kell tanítani, hogy kell egy helylélekből táplálkozni, csak történik.

nyitás előtt

nyitás előtt

szarvas_bufe_belter_1

kocsmaturista_szarvas_bufe_panni

szarvas_bufe_belter_3

A Szarvas pilisszentkereszti szellemi eredetű kocsma. Arra pedig sok a szarvas. Innét származik a név. Nagyjából 69-70 éve létezik (2016 februári info), mint kocsma, és azóta nem is annyira érezte, hogy durván meg kellene változnia vagy haladni bármilyen korral, maximum csak mértékkel kopva nemesedni az idővel. Pista bá, akit jó nyelvek szerint már a szülei is így hívtak, családi vállalkozásként vette át az uralmat, és elsődleges célja volt megtisztítani a zűrös vendégektől. Sikerült is létrehoznia maga köré egy neki és látogatóinak is komfortos törzsvendég-klubot, ami inkább a környékbeliekből és a tudatos visszatérőkből, és nem a Római part HÉV-vel érkező spontán látogatóiból áll. Bár az utóbbiakból is vidáman maradnak azok, akik fogékonyak a lambériára és a piros kockás asztalterítőre és a random felbukkanó szarvasos dísztárgyakra.

kocsmaturista_szarvas_montazs1

Pista bá amúgy nem túl szigorú a szeretett vendégeit illetően, nevetve emlékszik vissza a többiekkel arra, amikor egy szőke leány egy megvadult szombat este, hajrázva énekelte az asztaltetőn, hogy „rendes ember én már nem leszek”.

Rita összefoglalta: vannak klisék, amikért bocsánatot kérsz, hogy te is kimondod, de mégis kimondod, mert úgy igazak, ahogy vannak. Pista bá is ilyen, úgy igaz, ahogy van!

Érdekesség a Szarvassal kapcsolatban: lóg fenn egy első helyezettes oklevél a Szarvas Torna Klubról, amit a Szarvas kocsma után nevezték el. Pista bá a szponzoruk lett, támogatta őket évadnyitáskor pálinkával, sörrel, szarvaspörkölttel.

2016-07-02 13.30.51

SZÁRAZANYAG TARTALOM:

Kocsmakaja: Pista bá melegszendvicse világörökség, ő maga keveri naponta saját recept alapján a melegszendvicskrémet. Mégis mindig megjátsza a fáradt sóhajokat a pultnál, ha kikéred, de ez csak része a show-nak. Ha belesel a konyhába, látod, hogy mosolyogva keni.

szarvas_büfé_melegszendvics

Ezen kívül van még mogyi, ropi, chips.

EXTRA: Pista bá nem fogad el borravalót. Megszokta, hogy fiatalok járnak oda, egytemistaként, pályakezdőként, akiknek még alig van pénzük, és nem akarja lehúzni őket. Aztán mikor akár jól keresőként visszatérnek, már azt szokta meg, hogy nem fogad el borravalót a barátaitól és azok barátaitól. Én próbálkoztam többször, nem sikerült.

A SÖR, A BOR, A PÁLINKA…: Pista bá elmondja, hogy milyen borai vannak, ha nagyon akarod, de inkább úgy fogja megítélni, hogy nem akarod nagyon. A sörcsapon csak Arany Ászok van. Nem a pia miatt fogsz visszajárni, Pista bá miatt és a Szarvas miatt fogsz visszajárni.

KOCSMASPORT: csocsó, darts 

EGYÉB PLUSZ: Lehet a kertben bográcsozni, csak úgy, de előre kell szólni!

Cím: 1031, Budapest, Prés utca 1.

FB oldal (nem hivatalos): https://www.facebook.com/pages/Szarvas-B%C3%BCf%C3%A9/201443926554046?fref=ts

2017.10.09 FRISSÍTÉS: A Szarvas büfé nemrég bezárt. Én is elmentem elbúcsúzni. Emléke szívünkben örökké él!

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a Kocsmaturista eddig megénekelt kocsmái:

Szólj hozzá!