Kocsmaturista 2.0 Címlap

Szent András sört szüretel – Szőlős A.P.A.

Örömteli újra-meghívást teljesítettem a Szent András Sörfőzde pesti főhadiszállására, az Ogre bácsiba, ahol szüret idejére előálltak egy szőlős ízű APA (American Pale Ale) típusú sörrel, amit azonban nem idényjátékosnak, hanem állandó szereplőnek szánnak, de előbb kíváncsiak a közönség véleményére is. Én az ízlelőbimbóimon kívül a szememet is kiéleztem előre, hogy lássam, hogy az egy hónappal ezelőtti nyitás óta, hogy szuperál és hogy fejlődött a söröző.

Bukovinszky László a sörfőzde részéről ez alkalommal együttes nélkül, szólóban konferálta fel a szimplán Szőlős A.P.A.-nak keresztelt újoncot.

kocsmaturista_ogre_bacsi_bukovinszky_laszlo

Nem előzmény nélküli termék. Tavaly már volt egy kísérlet, de az akkori visszajelzésekhez is igazodva, idén új alapokra helyezték. Mivel Szent Andrásék eleve erősek a gyümölcsös sörökben, nem vetették el ezt a merész próbálkozást. Lássuk igazság van-e a sörben lévő borban is?

kocsmaturista_ogre_bacsi_ket_pohar_szent_andras

Az én élményem egyszerűen az, hogy ízlett és egyik könnyen felmerülő félelmet sem igazolta. Nem olyan édes, mint egy papírdobozos gyümölcslé, elborosodott jellege sincsen, egyértelműen leginkább sör mind felett, de abból valóban alig keserű. Bármikor szívesen iszom, ha elém kerül, fogom is még, de a személyes top 3 Szent András söröm (Fekete, Betyár király, Bandiba’) alatt nem rengette meg a dobogót.

Magában a jelenségben plusz csavar azon kívül, hogy kölcsönkérték a szőlőt a bortól a sörnek, az, hogy szemben a legtöbb lager alapú gyümölcsös sörrel, itt most direkt APA sört cifráztak. Kapunak szánják azok számára, akik eddig nem érezték magukat sörösnek, de próbálkoznának, viszont a Betyár király és a Szent András könnye mégis túl nagy lépés lenne nekik. Egyúttal a meglett sörkedvelőknek és -értőknek is újdonságot, érdekességet kívánnak mutatni vele.

A teljes Szent András koncepció fontos része, hogy magyarországi gyümölcsöket kívánnak csak felhasználni, így most is tokaji sűrítményt adagoltak hozzá. Utólagos házasítással kerül a sörbe. László szerint a sör és a szőlő házasítása kifejezetten nehéz ceremónia.

Százalékban sem egy Radler szint természetesen, 4,9%, úgyhogy lehet vele szó szerint sörözni. A további visszajelzések alapján további változtatásokra nyitottak. Nem garantált, hogy mindegyik főzet ilyen lesz, direkt felkínálják beleszólásra a közönségnek. A premiernapi vendégeknek járt is az ajándékkóstolás.

Apropó vendégek! Szépen megtelt velük a hely azóta.

kocsmaturista_ogre_bacsi_vendegter

Jó ezt látni! Már visszatérők is voltak. Amikor hallgattuk az esti mesét, láttam, hogy bejött egy másik bácsi és mondta Ogre bácsinak, hogy a szokásosat kéri. Nagy közönséget hagytam ott, amikor este hét körül leléptem csütörtökön. Voltak kettesek, hármasok, külföldi is, idős is, középkorú is, fiatal is, lányok pedig számottevő mennyiségben. Ették a kolbásztálat is épp.

kocsmaturista_ogre_bacsi_eszik_a_kolbasz_talat

Nekem úgy tűnik, teljesítettek. Persze vár még rájuk pár próbatétel és hódítás, de ha jó a szél, úgy látom, az iránnyal nem lesz gond.

kocsmaturista_ogre_bacsi_ogre_csapol

Kicsit megijedtem, hogy bár végre nem üres falakra érkeztem, de az előrejelzett Ogre-kultusz-montázsok helyett, „csak” régi békési fényképeket leltem a sörkészítés világából,

kocsmaturista_ogre_bacsi_aratas_foto

falhoz jól illő sörgabona fotókat,

kocsmaturista_szent_andras_szolos_apa

illetve egy-két retróplakát-klasszikust, de megnyugtattak, hogy az idő nem jött csak el nekik, de közelítenek azok a montázsok, és már most közelebb vannak, mint egy hónapja. Decemberben megint új sör jön, talán új díszlet is. Lássuk az Ogrét!

Szólj hozzá!