Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmatúra a Pécsi Napok idején #2 @István Pince

Amikor Pécsre telekocsiztam még életében elcsípni a Papucs borozót, nem is gondoltam arra előre, hogy mennyi egyéb történelmi vendéglátóhelyre bukkanhatok közben. Lássuk az élményeimet a következővel! Az István Pince pont szíven talált!

Amint eljöttem a Nappaliból, elsőként ilyen karneváli forgatagba keveredtem:

Karnevál a Pécsi Napokon - Kocsmaturista

Ez nem csak azért volt nagy élmény nekem, mert bár váratlanul ért, mégis a várakozáson felül volt jó, hanem azért is, mert eddig a Busójáráson kívül még nem éltem át utcai karnevált, ha az utolsó május elsejei felvonulásokat a gyerekkoromból nem soroljuk ide.

Lányok a karneválon a pécsi napokon

Felocsúdva a tömegből, nyugtáztam, hogy a Király utcát Pécsen is keresztezi egy Kazinczy utca. Budapesten ugye a bulinegyed két forgalmas éjszakai tengelyéről (is) beszélünk ezekkel az utcanevekkel. Megnéztem hát mit tartogat a pécsi Kazinczy utca. Az István pince mágnesként vonzott be. (454. állomás, 2. pécsi állomás) 

Az István pince bejárata Pécsen - Kocsmaturista

Az István Pince a hely, ahol a húsklopfolás hangjaira borozhatsz, friss fokhagymaillat közepette.

Hódolattal szeretem ezt a hagyományőrző, természetes, élő retrót. Borozóként és vendéglőként is definiálja önmagát. Jó szolgálatot tett minden téren. Régimódi, szőlőfürt-motívumos mozaikjárólap sok évtizedes hangulatot, a fabútor ok és az eleve plafonig felhúzott lambéria pedig otthonosságot ad a közeghez.

Az István pince beltere Pécsen - Kocsmaturista

Rád kacsintva biztat, hogy ez bizony fesztelen megpihenője a helyi embernek és a nyugtalan vándornak is. Már azért is elismerően bólintok, ha egy ilyen hely zsíros kenyeres, de itt súlyos házias tételekkel bírt az árlap (babgulyás, pörkölt, cigánypecsenye, Holstein szelet, kirántott minden, stb. A napi menüben pedig sok minden más is). Míg a rendelésemre vártam, pult mögöttiektől érdeklődtem az István Pince koráról. Egyetértés csak abban született, hogy több, mint száz éves.

Közben kiszúrtam a Mecseki Itókát egy fali plakáton és meg is ismerkedtünk.

A Mecseki Itóka az István Pincében Pécsen

Hagyományos környékbeli gyógyfüves ital. 2015-ben a Zwack kezdte újragyártani 10 év szünet után a 70 éves múlttal és sokáig dicsőséges hírrel rendelkező ínyencséget, ami négy összetevővel készül. Én gyömbérrajongóként különösen szerettem. Jó szívvel ajánlom mindenkinek kipróbálásra. Nem is túl fejre állítós, 33%-os tétel. Remélem, szép karriert fut be most is. Egy X. kerületi kiskocsma polcán már sikerült tetten érnem Budapesten is. Ott örültek, hogy én tudom a nevét, mert rendszerint Mecseki Mókának olvasták a vendégek.

Mások kancsóból itták a bort. Fiatal bandák, idősebb párok egyaránt jól érezték magukat.

Sorbanállás az István pincében Pécsen - Kocsmaturista

A vendéglátósok pedig a lehető legtermészetesebben tették a dolgukat, távolságtartás nélkül, mintha egy kedves rokon sütne neked palacsintát a konyhájában: – KIÉ A HAL? – kiabálják vagy útjára küldik egymással az egyik tálat: „Menj, keresd meg a fiatalembert, aki ezt rendelte.” A halam eleve egy flakon majonézzel érkezett, a kérdés csak utána mosolyogva: „Majonéz jó lesz?” Imádom ezt a közvetlenséget.

Rántott hal az István Pincében Pécsen - Kocsmaturista

Kifelé és befelé menet lehet művelődni a falról Magyarország borvidékeiről:

Magyarország borvidékei az István pince falán Pécsen - Kocsmaturista

A kérdést felvető látványelemekről Borit kérdeztem meg a pultból. Az óriás ceruzagyűjtemény csak díszlet. – Annak, aki rosszul viselkedik, ilyennel írom meg a számláját, és jó vastagon fog – mesélte nevetve.

Az órias ceruzagyújtemény az István Pincében, Pécsen - Kocsmaturista

Az 1994-es Szalon Sörről rajtam kívül még sokan szeretnék tudni, hogy vajon jó-e még.

1994-es évjáratú Szalon sör Pécsen, az István Pincében - Kocsmaturista

A boszorkány vigyáz a helyre, valamikor szilveszteri kellék volt, de a vendégek megszerették és maradt.

A boszorkány vigyáz a helyre az István Pincében Pécsen - Kocsmaturista

Én pedig az István pincét szerettem meg és maradt. A legtermészetesebb dolga volt a világnak, hogy másnap is idejöttem ebédelni. Az első napon azonban itt ért egy telefon Barbitól, hogy menjek utánuk a Korhelybe.

Barbi elszármazott pécsi lány, van is egy ilyen keresztségű blogja, hogy Pécsi lány. A Korhelyt többször ajánlották. Először a győri utamon, Pisti a Matrózból, aztán az autóban Pécs felé is többen. Viccesen csak egy utcát kellett menni. Viszont a Korhely légköre teljesen uralta azt az egy utcát, a Boltív közt.

Folyt.köv.

Az István pince címe: 7621 Pécs, Kazinczy utca 1.

Nyitvatartás: 10:00-23:00

Az István pince Facebook oldala: https://www.facebook.com/istvanpince/?fref=ts

Ha pedig extra tartalmat is olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

 

Szólj hozzá!