Kocsmaturista 2.0 Címlap

Útmutató külföldi és vidéki kocsmázáshoz 14 pontban

Szeretnéd azt is mesélni a barátaidnak, hogy milyen jó kis helybéli kocsmát találtál, miután hazatérsz egy utazásból vagy hosszú hétvégéből? Szeretnél érdekes dolgokat hallani a helyi törzsközönségtől, vagy átélni velük, ahelyett, hogy a hasonló nyaraló vendégek között ülj egy drágán mért népsörért cserébe egy ipari turistarezervátumban? Szeretnéd a kedvenc kocsmádat akár kalandosabb módon megtalálni, mint egy applikáció listáját böngészve? Most összeszedtem, amit én tudok. Hátha segíthetek!

Már a Kocsmaturista blog indulásától fogva készülök különböző gyűjtemények közlésére időről-időre, olyan hasznos vagy érdekes kapcsolódó tényezők listájára, amiket kocsmatúráimon, városlátogatásaimon fedeztem fel. Jelenleg 13 különböző témában gyűjtögetek tételeket, de ennél praktikusabbal nem is kezdethetném a nyárra. Persze, nem erőltetem senkinek, hogy ez alapján kocsmázzon távollétében, de annak, aki ezt keresi, segíthetek kihozni a maximumot, jobban elkerülni a túlkapásokat, mellényúlásokat, akár veszélyes helyzeteket. Lássuk:

1. Menj két utcával arrébb a turistalátványosságoktól:

Ha megpihennél, miután túl vagy egy látnivalón, nagyjából KÉT UTCÁT kell odébb menni, hogy jobb esélyed legyen olyan kocsmát találni, amit nem a sablonturistákra rendeztek be.

Ismered fel ilyenkor is…

A Dall antiquario Lecceben - Kocsmaturista

…de éld át ilyennek a személyzettel:

A dall'Antiquario csapatával Lecceben - Kocsmaturista
Dall’Antiquario, Lecce, Dél-Olaszország. Megérte két utcát menni érte az amfiteátrumtól.

Vannak persze kivételek, mint a Vis-á-Vis Krakkóban, ami pont a város főterén van. Pillanatkép az ottani vendégekkel:

A Vis-a-Vis csapata Krakkoban - Kocsmaturista

Ha van időd többet menni, három-négy utca távolság még tutibb. Ha csökkenteni akarod a tanácstalan körbebolyongás idejét, kérj direkt a közelbe útbaigazítást helyinek kinéző járókelőtől (kosaras bicikli tuti tipp a felismerésükhöz) vagy trafikban, újságosnál, zöldségben, kisboltban, taxistól, rendőrtől.

2. Kérdezd azt, aki szerinted olyan kocsmába jár, amit neked tetszik.

Ezt művelheted a megérkezéstől kezdve. Kérdezd meg a hotel recepcióst, a felszolgálót a reggelinél, a szállásod közelében az utca emberét. Mindenki, akiről feltételezhető, hogy ott dolgozik, nagyobb eséllyel ott is lakik. Az utcán a kutyasétáltatók és biciklisek a valószínűbbek. Múltkor Agárdon a megkérdezett úr és kutyája épp kocsmába indult, így három jó kocsmába is elvezettek és rendkívül érdekeset beszélgettünk.

Picur akcióban Agárdi kocsmajáráson - Kocsmaturista
Picur akcióban a kocsmateraszon

A nyakba akasztós nagy kamerával járkáló emberek és az épp katedrálissal Zelfiező pár cserébe logikusan kisebb eséllyel felel meg jól a felkérésnek.

3. Kérdezz és ajánltass jól! 

Ha nem mondod ki ügyesen, hogy pontosan mit keresel, akaratlanul is félrevezetnek, mint engem Padovaban. Sokszor jóindulattal is a legfelkapottabb helyre irányítanak, mert azt hiszik, hogy azzal tesznek jót. Mondd, hogy épp a legrégebbi, a leghitelesebb, a legtitkosabb, legérdekesebb, legkalandosabb, a leghagyományosabb, legbohémebb vagy tipikusan helyi kocsmát keresel és akkor  akár ilyen helyre küldenek:

Al Buscaglione – Egy éjszakás Osztrák-Magyar-Olasz Monarchia

4. Találj és ismerj fel jó kocsmát egyedül, spontán!

Figyeld meg, hogy hol vannak a falhoz támasztott biciklik, hol ülnek kutyák a vendégekkel. A legtutibb páros, ami Walt Disney filmeknél a gyerek és a kutya, itt a bicikli és a kutya. Négy pontban kétszer hangzottak el.

Cafe van Pieter, Maastricht, Hollandia
Cafe van Pieter, Maastricht, Hollandia (olvass róla ITT)

Az is lehet jó támpont, hogy hova járnak az idősek, de nekik már figyeld meg az arcaikat, hogy miről árulkodnak, mert az utóbbival bizonyos környékeken pont mellé lehet nyúlni.* Jártam már nagyon lehangoló kocsmákban külvárosi lakónegyedekben és hiába voltak ott csak helyiek. Nekem, mint Kocsmaturistának kell ez is a skála teljességéhez, de nem hiszem, hogy egy jó kiruccanáson ezt keresnéd!

5.  Ne higgy elsőre a zárt kocsmának!

Ha a kiválasztott a kocsma az Internet szerint aznap már bezárt, de közel van, menj és nézd meg, hátha titokban vagy aznap kivételesen tovább vannak nyitva. Külföldi kocsmázásnál voltam már zárás után három órát is egy kocsmában.

6. Ne hátrálj meg a zártkörű buliktól sem!

Sokszor pont akkor van leginkább nyert ügyed kocsmázásnál külföldön, ha zárt körű bulival találod magadat szembe, mert azokból lesznek a legjobb sztorik. Mondd el a vendégeknek, hogy csak most vagy itt, és ajánlásra pont ezt a kocsmát szeretnéd kipróbálni, hátha beengednek egy italra. Akár ajánld fel, hogy meghívod az ünnepeltet vagy céges csapatépítő esetén a főnököt egy italra, sőt azt hogy megkérdezed te személyesen az illetékest, mert nem akarsz bajt a megkérdezettnek. 

Ezen a zártkörű szülinapon…

Zártkörú szülinap Prágában, a U Vystřelenýho oka (A kilőtt szemhez című helyen)

…itt isszuk az első, de nem utolsó körünket Prágában, a U Vystřelenýho oka (=A KILŐTT SZEMHEZ) nevű kocsmában (a Prágai sörözőkön olvashattok a helyről ITT)

Külsős csapat egy zártkörű szülinapi bulin, Prágában, a U Vystřelenýho oka (A KILŐTT SZEMHEZ) nevű kocsmában az első, de nem utolsó körrel

Én a lakodalmon kívül szinte már mindenfajta zártkörű rendezvényhez kapcsolódtam kocsmákban. Ha semmiképp sem engednek be, illedelmesen fogadd el és kérdezd meg, mikor ér véget a zártkörűség. Utána általában még maradnak azok a vendégek, és igaz lesz a kiinduló pont: a legjobb sztorik.

7. Találj utat a messzi kocsmákhoz!

Ahogy mondtam, nem ritka, hogy messze van a legjobb kocsma. a szállásodtól, akár a központtól is. Ezért kihagynád? Kérdezd meg vagy nézz utána, hogy lehet odajutni, lehet hogy egyetlen kevésbé ismert buszjárat pikk-pakk odavisz. Jó városrészt jártam be így Prágában, a központtól ellenkező irányban lakva. Ilyenkor mindig gondoskodj előre a visszaútról! Visszafelé is jár még az a járat, ha kimaradsz sokáig?

8. Taxis telefonszám legyen a zsebedben!

Mielőtt messzire mész az éjszakába, készülj fel egy helyiektől ajánlott, biztosan nem átverős taxis cég telefonszámával. Helyi ismerősöktől, szállásadótól, akár kérdezz rá taxis ismerősre, mert ha személyes kontaktod van egy aznap praktizáló sofőrhöz, akkor vagy a legjobban bebiztosítva, mint én Debrecenben az Ibolyához képest a város túloldalán.

Az kétarcú Ibolya fiatalosabb orcája

Legyen ez a szám papíron zsebedben is, ne csak a mobilodban! Nagyobb bajban úgy még nagyobb segítség. Sok külföldi városban még az Überrel  vagy más hasonló online közösségi sofőrszolgálat is érdemes számolni.

9. Menj akárhova, de ne akármerre!

Ha vállalod, hogy gyalog mész messzi kocsmába, főleg éjszaka, kérdezd meg, hogy milyen tájon vezet keresztül az út. Nem csak a távolság számít! Városon belül is mehetsz át egyedül nagyon rossz környéken, vagy kietlen környéken, ahol ha megtámadnak senki se látja, vagy ha szembe jön egy veszett kutya, elvesztél. Én már mentem 4,1 kilométert kocsmába, kivilágítatlan, „vonyítós” szántóföldön keresztül, városon belül vagy kerültem a nápolyi kikötő mentén éjjel olyan emberi és állati árnyak közé, hogy azt kívántam, hogy bár hallgattam volna a jóakarókra.

A Nápolyi kikötó felé - Kocsmaturista

Megúsztam, de ez elkerülhető!

10. Késő este kocsmázz bezárásos alapon!**

Ha több ajánlott kocsmát is meglátogatnál egy nap, akkor nézd meg, hogy milyen sorrendben zárnak majd a kiszemeltek és kezd a legkorábbival és fejezd be a legvirrasztóbbal. Ehhez én is használok Facebookot, elég naprakész. Ki van írva a rendkívüli nyitvatartás is, de célszerű lelapozni az utolsó postig, hogy így kezdődik-e: Kedves vendégeink, a mai napon zárva tartunk… A Google még az ünnepi nyitvatartásra is figyelmeztet akár. Így tudtunk időben bejutni Frankfurt legnagyobb kézműves sörözőjébe az Úr mennybemenetelének napján.

Frankfurt és a Naiv sörei
A Naiv sörei Frankfurtban

Több kocsma esetén célszerű lejegyezni a kikalkulált bezárásos alapú sorrendet, max nem teljesül, ha mégsem akarod.

11. Most ne légy alapos!

Kocsmázásnál külföldön, vidéken, ne alapozz otthon előre! Elmossa a figyelmet. A stroboszkópszerű emlékezés nem használ majd az élménynek, és nem lesz jövő héten megismételhető. Te tudod, hogy mennyit bírsz / szeretsz / akarsz inni, de a tervezetten túl könnyen szembejöhet a kocsmákban egy-egy helyi specialitás, nem várt feles, shot cocktail, erős sör vagy bor „csak akkor, csak ott” alapon. Kár előre megágyazni az esetleges túltöltésnek. 

12. Ne csak éjjel kocsmázz!

Reggel és nappal más arcát mutatja ez a szegmens is. A piacok környékének kocsmái sokszor igazi különlegességek. Pozsonyban az egyik külvárosi(bb) piac például kész kocsmanegyed, még látványfőzdés sörözőt is találtunk. Ezzel a ponttal nem azt mondom, hogy kínozd magadat tovább másnaposan, hanem pont azt, hogy oszd be úgy az erődet éjjel, hogy maradjon reggelre is.

Pozsonyi Piac - Kocsmaturista

13. Lassan járj, tovább érsz!

A tömény éjjeli szesztrip helyett a nappali városnézésbe is iktathatsz pihenésképp kocsmákat. Akár készülj fel, hogy két látványosság közötti félúton mi a legjobb kocsma. Ilyenkor főleg jó csak könnyű italokat inni, hogy ne maradj a vágyott időtartamon túl a kocsma csapdájában.

14. Végül: BESZÉLGESS!

Az előző pontok alapján odatalálhatsz jó helyi kocsmákba, biztonságban megérkezhetsz és távozhatsz, de a helyi kocsmák extra faktora csak akkor teljesül be, ha valóban szóba elegyedsz a helyiekkel. Ehhez ülj a bárpultnál vagy a kocsma közepén, a történések epicentrumában! Sok érdekességet lehet hallani. Lehet, hogy a holnapi programterv teljesen megváltozik, miután a helyi erők felfedték a város titkait. Győrben egyszer egy idegenvezetővel volt szerencsém sörözni a pultnál, akinek egy Gösserért megeredt a nyelve a városi legendákról.

Ennyi volt az első kör, remélem hasznos volt. Ha valaki alkalmaz valamit ezek közül, és ennek eredményeképp hall, lát, él át érdekességet, feltétlenül írja meg!

*ehhez a ponthoz köszönöm Varga Norbert Nonoo szellemi adalékát

** a bezárásos alapon kocsmázás kifejezés Pap Józseftől származó sziporka

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát.

Térképen az eddig megénekelt kocsmák:

Szólj hozzá!