Kocsmaturista 2.0 Címlap

Vendégségben a sörfőzdében – Guri Sörfőzde, Jászapáti

Volt már „…vendégségben a kocsmában” címmel bejegyzés a Kocsmaturistán. Nemrég hasonlót éltem át egy sörfőzdében, ami magával vonzotta ezt a hasonló című irományt is. A jászapáti Guri Sörfőzde nyílt napján nem akármilyen vendégélményben volt részünk:

Az egykori B1-es (CIKK) reneszánszember, Zoli, aki mostanában C2-ra emeli a tétet (ki nem hiszi, járjon utána) már egy jó kis Guri Serházat is üzemeltet Budapest VII. kerületében, a Bethlen Gábor utca sétálószakaszán, a Keleti Pályaudvarnál. Már visszatérő vendég vagyok a kellemes sörpincében, és az ott csapolt Guri, Hübris és Thomas Menner sörmárkák boldog alkalmi fogyasztója. Nekem is jutott a meghívásból, amikor terepszemlére vitték a vendégsereg egy részét a sörfőzdébe, Jászapátiba.

Guri Sörfőzde - Jászapáti - nyílt nap - Kocsmaturista
Urbán Imre a Guritól és „B1>C2” Zoli

Jászok földjén

Felfedezetlen vakfolt volt eddig a Jászság a Kocsmaturista térképen, így külön öröm volt jász földre lépni. Jászapáti kb. 8000 fős település. Az első tanítási napok egyikén, az iskolába igyekvő gyerekekkel egy időben, reggel futottunk be mi is a kertes családi háznál működő Guri Sörfőzdébe, ahol ekkor már javában zajlott az élet, mint minden nap. 

Guri Sörfőzde - Jászapáti megy a munka - Kocsmaturista

Urbán Imre és Urbán Imre, apa és fia és a csapat a vidéki gazdálkodás fegyelmezettségével kel órára, „sört fejni”. Ürülnek a malátás zsákok, és gurul tovább a folyamat. Egyes szakaszait szakmai súgás nélkül talán nem is tudnánk hova tenni, dehát erre jó ez a tanulmányi kirándulás: megérteni, hogyan kerül a zsákból a szemcsés árpamaláta folyékony formában a felhörpintő eszközeinkbe. 

Guri Sörfőzde - Jászapáti - Urbán Imre, Sörmester - Kocsmaturista

5D-s moziélmény a Guri Sörfőzdében 

Elsőként megnézhettük, hogy mi az a nedves roppantás, de a program többi része sem volt száraz. Nagyon jól tagolták a bemutatót. Nem egy az egyben végigvitt, munkaellenőrzés-szerű gyárszemlében részesültünk, hanem visszakérdezős, megértetős és nem utolsó sorban látványos, ízes-szagos műsorban, míg végigjutottunk minden folyamaton.

Guri Sörfőzde - Jászapáti - Megy a műsor - Kocsmaturista

Megkóstolhattuk a készülő terméket különböző fázisaiban.

Guri Sörfőzde - Jászapáti - Banana Joe, banános sör - Kocsmaturista

Végeredményben egy kezdő és egy közepesen jártas sörkedvelő is tudott tanulni a maga szintjén az átéltekből. Egy vadonat-újoncnak nagyon kell figyelni ilyenkor, és jól és bátran kérdezni, hogy az alapok jó helyre kerüljenek. Ifjabb Imre szimpatikusan még illusztrációs ábrával is készült a látogatóknak.

Az érzékszerv-túráztatáson túl, rendezői változatként volt érdekes a sörfőzde története is: miként kapcsolódtak össze a magyar SÖRténelemből ismert más alakokkal a karrierjük egy-egy pontján, hogy inspirálták és segítették egymást, miközben mindenki hozzáadta a magáét. Vagy hogy hogyan épült fel a 22 évig egyféle, sima lagert főző családi vállalkozásból egy olyan komplexum, ami mára nagyjából 15 saját receptet készít és állandó bérfőzdéje olyan gerillafőzőknek is, mint a Hübris vagy a Thomas Menner.

Miért is vendégségben voltunk?

Az csak egy dolog, hogy a program részeként vagy a felvonások szünetében finom sört lehetett kóstolni, többfélét egyenesen az erjesztőtartályból (pl. az új Banana Joe nevű búzasört), de jó háziasan meg is vendégeltek minket.

Guri Sörfőzde - Jászapáti - Vendégségben - Kocsmaturista

Jött a bödön zsír, a felvágottas tál, a szépen szelt paprika és paradicsom, erős lilahagyma masszívan skalpolgatva. Mindez friss, puha hungarikumértékű nagy karéj fehér kenyérrel és kényelmes, nem zavar(tat)ós, „szolgáld ki magadat” szabadsággal és kedvességgel.

Guri Sörfőzde - Jászapáti - vendégvárók - Kocsmaturista

Szeretem az ilyen vendéglátást. Ritkuló. Ugyanilyen szívélyes volt a fogadtatása minden embernek és minden kérdésnek. Tetszett, hogy nem marketingbeszéd volt, csak mese, arról, hogy mit csinálnak, hogyan és miért. És közben mint egy játszótéren mászkálhattunk fel-alá a területen, még a kocsmájukba is szabad volt a bejárás. 

Guri Sörfőzde - Jászapáti - Sörjátszótér - Kocsmaturista

Jött a rokonság is, ahogy egy családi vendégségben szokás. A sörfőző csapat tagjai pedig vigyázták a jólétünket. Béla bácsi néha árnyékból támadott a kóstolókkal: – Banános jöhet még?

Guri Sörfőzde - Jászapáti - Tigri és Béla bácsi is jó csapatjátékosok - Kocsmaturista
Tigris és Béla bácsi

A Guri Sörfőzde jászapáti kocsmája

(914. állomás, 1. jászapáti állomás)

A sörfőzdénél is régebben, a 90-es évek hajnala óta működik kocsma az udvarban. Az eredeti még tyúkneveldéből törzsfejlődött. Urbánék később komplett házat húztak a helyére. Egy felirat őrzi az egykori pizzéria emlékét is.

A Guri Sürfőzde jászapatáii kocsmája - Kocsmaturista

Ma már hamisítatlan kocsma, csak épp különlegesebb sörökkel az átlagosnál. Állandó pils és változó gyümölcs+különleges a képlet.

A Guri Sörfőzde sörei a kocsmában - Kocsmaturista

A visszatérő vendégek napi rutinjaiknak éltek. Volt, aki kétszer ment el a kocsmából, míg ott voltunk, és kétszer jött vissza. Volt, aki épp otthonosan a sörébe öntötte az utolsó csepp Unicumját a körbeszaladó csempézett pultnál. Mi vendégek voltunk, ők még vendégebbek.

Guri Sörfőzde - Jászapáti a kocsmapult - Kocsmaturista

Különlegességként a vendégtérben volt egy irodasarok is, amit többnyire tiszteletben tartanak a törzsek. Néha beleülnek ugyan, de elvileg elég egy jól irányzott csúnyán nézés az aktuális irodistától a visszabitorláshoz.

A guri Sörfőzde kocsmájának irodasarka Jászapátiban - Kocsmaturista

 

Guri Sörfőzde csapatépítő tréning?

Gyakorlatilag egy össznépi Guri és barátai találkozó is volt ez a partneri nyílt nap. Felismertem Istvánt a szintén látogatott biatorbágyi Serházból és megismerhettem új kocsmárosokat is, többek között a sokat ajánlott szegedi Maláta (és most már Napfény Műhely) szintén apa-fia stábját, akik ugyancsak CSAP-atják a Gurit. Amúgy is ajánlom a szortimentet – szerencsére nem csak azért, mert le-zsíroskenyereztek, hanem mert boldog előéletem van velük. Személyesen leginkább a Pompeii, Amerikai Vörös Ale-t és a Hübris Doktor Béla búzáját javaslom, de ezúttal a Banana Joe és a Stachanov East Coast IPA is jól debütált nálam.

Nagyon értékelem, hogy Guriék ilyen módon közelebb vitték a forgalmazókat és a fogyasztókat a termékekhez és a sör tudástárához.  Ráadásul ennek hála jászapáti kocsmában is megfordultam már, sőt hazafelé még megálltunk az egyik település legszimpatikusabb kocsmájában, ahol szintén elvégeztük a dolgunkat. De az már egy másik mese…

ÉRDEKESSÉGEK A GURI SÖRFŐZDÉRŐL

A Pompeii sört a szegedi Pompeii kiállítás megnyítójára készítették. A Maláta kézműves sör és grillkert ugyanis a Móra Ferenc Múzeumnál található. Pompeii terracotta színű vulkanikus kőzetére reagálva lett vörös a sör.

A Guri becenév onnét származik, hogy az egyik Urbán felmenő nagy tekés „guritós” hírében állt. Nem sejthette, hogy egyszer majd milyen sok sör-leGurítós ember tiszteleg az emléke előtt.

Örök hála Zolinak a meghívásért!

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

TÉRKÉPEN A GURI SÖRFŐZDE ÉS KOCSMÁJA IS

HASONLÓ TÉMÁK A KOCSMATURISTÁN:

Hatvan serkortyra Hatvantól

Sínen a nógrádi kisüzemi sörgyártás – Fűtőház Sörfőzde

 

“Vendégségben a sörfőzdében – Guri Sörfőzde, Jászapáti” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Ha már Guriéknál jártak, meg kellett volna kérdezni tőlük, miért van a kocsma ajtóra kiírva állandó jelleggel hogy ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY?

    Válasz

Szólj hozzá!