Kocsmaturista 2.0 Címlap

Várható sörkorcsolya-hullámveszély? – A Sörszövetség zsűrijének nyertesei

Az utóbbi hetekben a magyar gasztrovilág függönyei mögött serény sörkorcsolya verseny zajlott, amit korábban már beharangoztam (ITT olvasható!). Most közzé tétettek a nyertesek. Vajon milyen utóhatása lesz ennek a győztesfelsorakoztatásnak a magyarországi nagyon is reformra éhes sörkorcsolya-helyzetre? Íme a győztesek, akik közül kettő vendéglátóhelyről már én is írtam:

Nagyon szuper törekvés, hogy a Sörszövetség fókuszba helyezi ezt a jelenséget, és elgondolkodtatja az embereket arról, hogy a sörkorcsolya, létező és indokolt eleme a gasztronómiámnak, és nem csak szűk keretek között lehet gondolkodni róla. Az, hogy volt egy hangot kapó verseny, ahol ráadásul magánszemélyek ugyanúgy indulhattak, mint vendéglátóhelyek, gondozza a témát: gondolkodásra, alkotásra késztet. A verseny még egy totál nyitott dolog, és bármi kisülhet belőle a végén. A győztesválasztás és kihirdetés azonban már egy állásfoglalás is, közvéleményformáló. Nagyon kíváncsi voltam az eredményre, mert a sörkorcsolya téma nekem is szívügyem, a kocsmákban állandó fókuszom.

A Sörszövetség külön mozgalma a Sör mi több, ami a sörkorcsolya győztest három sörkategóriához kereste: búzasör, lagersör és barnasör. Az öt fős zsűriben, mint később megtudtam, személyes ismerőseim is voltak (a Serteperte és a Sörbúvár blogok részéről). Így döntött a banda a kategórianyertesekről:

Lager sör mellé nyert sörkorcsolya: Juhtúrós-sajtkrémes padron paprikabaconbe göngyölve. –  Telitalálatosan hangzik, csupa jóságból, és szimpatikusan egyszerű! Elkövetője a Pizza Monkey! Képesen szólva:

Pizza Monkey Juhtúrós-sajtkrémes padron paprika - baconbe göngyölve - Sörkorcsolya verseny - Sör mi több - Kocsmaturista

Búza sör mellé nyert sörkorcsolya: Banánkenyér lime-os kecskesajt krémmel, korianderes paradicsom lekvárral és füstölt lazaccal – Összefut a nyál a számban, amikor olvasom, de az én képzettársításomban ez több szempontból is inkább a fine dining kategória irányába mozdul. Ettől függetlenül meg fogom kóstolni? Naná! Tettes a régi kocsmaismerősöm, a Krak’n Town. Így fest a műalkotás:

punk Saloon Banán kenyér limeos kecskesajt krémmel - Sör mi több - Sörszövetség - Sörkorcsolyaverseny - Kocsmaturista

A Krak’n Townról írt korábbi soraimat itt olvashatjátok. (Változott azóta):

Ilyen egy sörbemutató 2316-ban! – Rock Me Kapucinus a Krak’n Town-ban

Barna sör mellé nyert sörkorcsolyák holtversenyben:

Sörrel karamellizált sertésoldalas, cékla chipsszel. Tudom, hogy mind az oldalas, mind a cékla népszerű étel annak ellenére, hogy személyesen sajnos egyiket sem szeretem. Paradicsommal megdobálni ér ezért, azt viszont szeretem. Ehelyett inkább mesélje majd el valaki a fenti hozzávalók hódolói közül, miután összehasonlításai alappal felvértezve megkóstolta, hogy szerinte is megérdemelte-e a zsűri elismerését. Teremtője az Agóra Bisztró Szolnokról. Látványra ilyen:

Agóra Bisztró Sörrel karamellizált sertés oldalas, cékla chipsszel - Sör mi több - Sörszövetség - sörkorcsolya verseny - Kocsmaturista

Ám történetesen a hurkát sem szerettem, mielőtt a kétszer is megénekelt MALTeR BeerStro-ban meg nem kóstoltam. Őket választották meg a másik elsőnek a következő tétellel: véres hurka göngyölt tésztában, reszelt cékla salátával – hasonló formában nyert, mint ahogy megszerettem, úgyhogy itt bevallottan elfogult vagyok. Bár a kritikus cékla itt is jelen van reszeléssel sokat finomítva,  de nagy szerencsére nem az én ízlésemről szól ez az esemény. Viszont ha már személyesség, ezt személyesen is ajánlom. Meg is mutatom:

Malter Beerstro Malter Wellington Véres hurka göngyölt tésztában, reszelt cékla salátával - Sörszövetség - Sör mi több - sörkorcsolya verseny - Kocsmaturista

Korábbi cikkeim a MALTeR BeerStroról (Szintén változott azóta):

Közép-Európa kocsmakajái ide gyűljetek! – KOCSMANYITÁS: MALTeR Sörétterem, Budapest

Megkötött a MALTeR – új év, új kocsmakaják, új italkultúra

Mindenkinek, akik kíváncsi, hogy kik döntöttek zsűriként a kérdésben: Gulyás Dóra, a Sörszövetség titkára, az ötletgazda, Horváth Balázs, a Chef & Pincér magazin főszerkesztője, Kovács Gábor sörblogger, Sápi Róbert sörsommelier, valamint Vásárhelyi István sörgasztronómus.

Számomra a legűtősebb jelentősége ennek az eseménynek a közönségi továbbgondolkodás és a magyar kocsmaéletre gyakorolt jótékony nyomás lehetne. A legnagyobb változást az okozná a kocsmavilágunkban, ha olyan helyeken, ahol eddig nem volt sörkorcsolya, egyszer csak lenne. A fenti példák sok kisebb (de jó) kocsma lehetőségeihez, sőt akár vendégköre számára lehetnek magasra tett léc és nem mindenhol funkcionálnak kapudrogként. Ám azt hasznosabb meglátni abban, hogy milyen messze vannak a legáltalánosabb sörkorcsolya képzettársításoktól, hogy nyugodtan lehet kreatívkodni, és kilépni a keretből. Csak nem muszáj mindenkinek ilyen messzire menni. Akár két egyszerű dolog párosításával is lehet kedveskedni a vendégeknek, és érdemes is. Alig van annál feleslegesebb kocsmaasztal-bontó tényező, mint amikor azért kell továbbmenni vagy elmenni egy kedves kocsmából, mert nincs harapnivaló.

Fotók: Sör mi több.

Amint a fenti sörkorcsolya receptek olvashatók lesznek a Sör mi több oldalán, belinkelem őket.

Ha pedig rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmakultúráról, különböző városok kocsmaéletéről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a Kocsmaturista eddig megénekelt helyszínei:

Szólj hozzá!