Kocsmaturista 2.0 Címlap

Utazó bloggerek: korunk új személyes hősei – Próza az 5. Járatlan Utakon Fesztiválhoz

Hatalmas tisztelet és elismerés Csonka Gábornak, alias Vándorboynak, a Járatlan Utakon Fesztivál kiötlőjének és üzemeltetőjének! Ezen a fesztiválon egy hétvégén át különböző utazó bloggerek mesélnek a kalandjaikról és ami tetejében fontos, a tapasztalataikról, a levont tanulságaikról. Az ötödik rendezvénynek csak a második napján tudtam részt venni a néző közönség soraiban, így a beszámolóm kicsit hiányos lesz, de az iránymutatással igyekszem kompenzálni. 

Vandorboy életben és kézben tartja ezt a fesztivált, de természetesen ez egy csapatmunka, így sok-sok ember érdeme. A partnerek, támogatók, munkatársak, önkéntesek, résztvevők, előadók és az érdeklődő közönség mind kell ahhoz, hogy ez ebben a formában ilyen nagyszerű módon működjön. Felemelő volt látni a teltházat, hogy mennyi embert érdekel az utazás, a világtágítás, a földrajzi kaland, ilyen-olyan formákban.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - A közönség - Kocsmaturista

Ahány utazó, annyiféle utazás!

Volt kerekesszékes utazó, gyermekkel utazó, stoppos, hajóstoppos. Voltak hátizsákosok, akik beintenek a multik világának és a civilizált nyaralókhoz képest inkább kompromisszumokkal, de minél szabadabban járják a világot és a tervezés helyett a leleményes rögtönzés és a bátorság, Female Yeti kedvenc szavával élve, akár „pimaszság” a főfegyverük. Viszont ők barátságban megférnek egy teremben azokkal, akik pedig felvállaltan fehér galléros munkát végeznek és az éves szabadságaikkal zsonglőrködve jutnak el minél több helyre. Mindenkinek megvan a maga módszere és mindenkitől lehet tanulni és egy ilyen előadássorozatban pont ez a tanulás lényeg.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - a nézőtér - Kocsmaturista

Aki ide eljön és fizet ezért és feszült figyelemmel üli meg a székét, az nagyobb valószínűséggel nem csak filmkockákért érkezett, hanem inspirálódni. A tartalmas, minőségi utazás az emberi élet legértelmesebb tevékenységeinek egyike. Ismerd meg a világot, amire születtél! Vidd a saját természetes látásodat magaddal, merj nézni, merd azt érezni, gondolni, ami magától jön belőled és azt követni, ami számodra értékes meg érdekes és akkor teljesen egyénre szabottan rajzolódik számodra tovább a valóság. Pontosan ugyanígy senki másnak. Ebből a szempontból mindegy, hogy hova utazol először, a szomszéd faluba vagy a világ másik végébe, a szabadjára engedett látásmódod, gondolkodásmódod majd tovább visz és tovább alakít.

„Nincs rossz típusú utazás”

Female Yetit idéztem megint (csak tartalmilag). Nagyon fontos az a találó közhely, hogy minden utazás más és minden utazás lehet jó a maga nemében. Így minden utazó hangvétele is sajátos, szerencsére. Ezért olvasóként bő választékból lehet kedvenc bloggereket választani magunknak. Amúgy bloggerként annyira rühellem azt a szót, hogy blogger, hogy összegabalyodnak az ujjaim és az agysejteim, amikor leírom. Utálom, hogy angol szó, (pedig bírom az eredetét weblog > blog > blogger), utálom, hogy divatszó, utálom, hogy mindenki blogger, és hogy kitaposták a jelentését többen, többféleképpen, de nincs más, szóval maradjon blogger, igyekszem vele megbarátkozni… – Szóval, az, hogy sokan írnak már a témában, arra jó, hogy megtalálható az az egy vagy több blogger, akinek az úti módja, az úti célja, a hangvétele jól illeszkedik hozzánk. Akik érdekes útjaikról érdekesen írnak, nagy eséllyel tudnak jót jól mondani, mert nem az időjárásról beszélő szomszéd formaságával szólnak. Alternatív úton kell járniuk, aminek következtében természetszerűen egyedi dolgokat képviselnek.

AZ UTAZÓ BLOGGEREK KORUNK ÚJ SZEMÉLYES HŐSEI

Túl a kedvenc együttes, színész, sportoló, művész fogalmán, az utazó bloggerek is megjelentek kedvencként. Írhatnék ide most bármilyen más bloggert is (és tisztelet minden saját szakirányában profi és/vagy jó stílusú bloggernek), de az utazó bloggerek jelenségében pont az a lényeg, hogy ők egy ételformát alakítanak az utazáshoz és a bloghoz, ami – még ha ez nem is kézenfekvő gondolat – igenis áldozatokkal jár. És ezek az áldozatok, a saját bőrükön átélt tanulságok teszik lehetővé azt, hogy tőlük sok mindent meg lehessen tanulni, mert azzal, hogy járják az útjukat, másoknak is kitapossák azt. (Járt lesz az út, hehehe) Ők nagyban játszanak valamit, amire a világ nagy része fogékony: az utazást. Kicsiben viszont utánuk lehet csinálni, mert segítenek ebben. Legyen csak egyszer egy sokkal érdekesebb, emlékezetesebb két hetes nyaralásod attól a tudástól, amit más valaki két év alatt szerzett meg, és máris megérte! Az utazást lehet önszervezős alapon is profin űzni. Sokat lehet hibázni eközben, és éppen ezért sokat lehet tanulni és ezek a tanulságok, praktikák kamatoznak: többet, gyakrabban, jobban, hatékonyabban, olcsóbban, bátrabban és biztonságosabban lehet utazni általuk. Az utazó bloggerek bámulatos mennyiségű információval, aprólékos úti fogások, tippek-trükkök ismeretével bírnak. Engem lenyűgözött, amiket hallottam.

Sok ilyen fesztivált kívánok még!

ÚTI BLOGOK LISTÁJA

Mindenféle diszkrimináció nélkül, eddig is sok úti blogot és utazó Facebook oldalát követtem már:

(a kattintható címszavak mögött a Facebook oldalakat linkelem, mert azon keresztül meg úgyis elérhető a weboldala is annak, akinek van.)

Travellina, Utazgatok.hu, Backpacker.hu, A Sárga Ruhás Lány, Vandorboy, Világlátta és volt szerencsém már megismerni Zitát és Árpit, a Honeymoon Around The World világbebicikliző házaspárját is, igaz, hogy az első blogos kalandjuk vége után, de most csak bővült a lista és nem bánom.

Akiket én most listázok, csakis az én személyes előadásélményeim alapján sorakoznak fel. Volt még sok előadó és bízom benne, hogy róluk is írnak mások:

1. Yalla Habibi – Mosonyi Szabolcs, aki nyolcvannál is több országban járt, az előadáson Ismeretlen Itália című produkciójával lépett fel. Megmutatta egyrészt, hogy Olaszországnak milyen alternatív régiói, másrészt milyen szinte ismeretlen pedig figyelemre méltó kisvárosai vannak, vagy akár nagyvárosoknak milyen alternatív városrészei, látnivalói. Az extra jó ebben az, hogy ezek pont, hogy elérhetőbb árakon, kevesebb turistatárs kíséretében, személyesebb, intimebb formában, egy másik hétköznapi valóságként kaphatók.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - Yalla Habibi, Mosonyi Szabolcs

2. Female Yeti – Suzy Kovács 6 év tervezés és 1,5 év gyakorlati felkészülés után nagyjából 2 évig utazott, de akkor tervek nélkül, szabadon több kontinensen át, és mivel előre gyűjtött, nem kellett dolgoznia út közben, és minden csak az utazásról szólt. Stílusa nagyon vagány, szabados, de bátorító és szuper gondolatokat ültet el mások fejében.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - Female Yeti - Kocsmaturista

3. Darányi Lea dolgozik út közben (főként újságíró), de ezzel együtt ő is a vagány lány prototípusával megy neki az élő térképnek, például végigstoppolta Dél-Amerikát.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - Darányi Lea - Kocsmaturista

4. EuroGÓbék, Illyés Szabolcs és Koffol Gábor két erdélyi srác, akik körbevonatozták Európát, és 1 hónap alatt minimum költségből 20 országban és 16 fővárosban jártak. A legtöbbször vonaton vagy más alternatív helyeken aludtak, de kereskedelmi szálláshelyet alig-alig vettek igénybe.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - EuroGóBék - Kocsmaturista

5. Wanderwell.hu, Borbély Bence elérhető egzotikus tájakon utazik és utazásokat is szervez. Sokszor bámulatos drónfelvételeket készít, és merész kalandokat él át. A Járatlan Utakon Fesztiválon a Marokkóról, Grúziáról és Kazahsztánról tartott előadást és vetítést és adott tippeket.

5. Járatlan Utakon Fesztivál - Travelwell - Kocsmaturista

Biztos vagyok benne, hogy mindenki más ugyanígy megtalálta a magáét a Járatlan Utakon Fesztivál programjában. Komolyan várom már a következőt!

Még két bloggerről mesélek, akikkel megismerkedtem személyesen, mert érdekelt a történetük, a hátterük és nagyon tetszik, amit csinálnak, hiába nem voltak jelen a fesztiválon.

Egyikük Széles Dávid, a Vonattal Európában blogoldal kezelője. Ő lelkes megszállottja és ismerője a vonattal utazás rejtelmeinek. Sokkal több praktikát tud felsorakoztatni, mint hinnénk,  hogy a témában egyáltalán létezik, és hosszabb-rövidebb utakhoz jó ötleteket ad. Jó volt megismerni. Egy pozitív példa, mert alázatos és kreatív egyszerre, és eltökélt híve a témájának.

A Vonattal Európában Blogerével - Széles Dáviddal a Derby büfében - Kocsmaturista
A fókuszainkat, tevékenységeinket összekötő helyen, vasútállomás melletti kocsmában, a Derbyben

Utazda bácsi (Karácsony Iván ) messzire visszanyúló, fordulatos történettel bír, amit vérpezsdítő volt végighallgatni. 50-nél több országban járt ő is, manapság is rendszeresen utazik, most már nyugdíjasként és naponkénti, pár naponkénti frissítéssel mutat be részletes fotóriportokkal és verbális hangulatfestésekkel tájakat, városokat a Facebook oldalalán. Engem például teljesen befűtött Szarajevóra.

Utazda bácsi - Kocsmaturista

Ha pedig magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor magamat kell ajánlanom, a Facebook oldalam itt követhető. www.facebook.com/kocsmaturista

Az eddigi beszámolók helyszínei:

A Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

De ha valaki, a lehető legteljesebb magyar utazóblog listára kíváncsi, akkor ajánlom Travellina gondos válogatását:

Magyar utazós blogok

 

 

 

Szólj hozzá!