Kocsmaturista 2.0 Címlap

Neked megint csak Dezső! – Próbamegnyitó

Neked csak Dezső! újranyitás új helyen! Sörkedvelői szemszögből nézve jár a pofon, de nekem nagy kocsmajáróként sincs nagy múltam ezzel a szuperszonikusan közkedvelt kisüzemi sörözővel. Az eredeti Dohány utcai egységben egyszer voltam csupán. Fanni a megmondhatója. Így alakult történelmileg. Most viszont törlesztettem és a második helyszínnek már próbamegnyitójára odatoltam a képemet. Megmutatom mit találtam és hogy éltem át. 

(Ezek a képek és a benyomások nem a végleges változatról szólnak)

Nagy 8ker drukkerként örülök, hogy a VII. és VIII. kerületet határoló Rákóczi út nyócas oldalára költözött Neked Csak Dezső!. Plusz egy jóesélyű kocsma a kerületben, aminek az előmeneteléért legjobb szorítok.

Mit kocsma? Brewbar és Bistro! De ezekről majd később! Ilyen volt a portra:

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #1

Egy korábban főleg étkezőknek otthont adó jó adottságú, terjedelmes, nagy ablakos üzlethelyiség lett az új cím! Ráadásul sétálóutca mellett, ami bevezet a mutatós, hangulatos és vendéglátásból is egyre izgalmasabb Palotanegyedbe. Megvan a Palotanegyed új kapuja?

Lássuk a disznót!

Amikor beléptem, mégsem gondoltam rögtön, hogy az új Neked Csak Dezső! tetszeni fog. Megnyitóhoz és előzetes népszerűséghez méltóan sokan voltak. Az első benyomások alapján európai aktuális kaptafa szerint készült kisüzemi sörözőnek tűnt, de aztán gyorsan feldobták a leginkább indusztriális alapot (<kábelen lógó égők, vas és fa közösüléséből ácsolt-kovácsolt bútorok, a sörcsap stílusa stb.) ritkábban használt vagy egyedi minták, színek, anyagok, formák. A hálóból készült lámpákat, a parkettázott falat, a pult színválasztását már mind örömmel nyugtáztam.

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #2

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #03

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #04

Leginkább mégis a hátsó rész lengett ki. Mondjuk úgy, a második benyomások nyertek. Itt már voltak egyedi színek, falminták.

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #05

Na itt már szuperelégedett voltam a fal ritkán választott színével és a könyves polcos megoldással. Jó hangulatú, otthonos, közvetlen. A kirívó színű vagy ponthogy fekete ülések pedig kényelmesnek tűnnek.

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #06 Amúgy ekkora térről beszélünk és L alakban még kanyarodik is:

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #07

Túl nagy lett netán az új Dezső? És azt még nem is tárgyaltuk ki, hogy még egy kis galéria is van ay L másik szárában. Nem bizony, de ahogy azt se, hogy lesz üveges sör elárusító sarka és saját hat tartályos látványsörfőzdéje is. (Innen a brewbar besorolás)

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito-#08

Balra a látványsörfőzde, hátul a leendő bottleshop (üveges sör árusító részleg)  

Brewbar és Bottleshop magyarul?

Öncélú, nyelvújítatlanságból kifolyólagos vergődés következik – érdeklődés hiányában a következő bekezdést ajánlom!

Kukacoskodó vagyok, mint egy rossz öregember, de nem szívesen használom azokat a szavakat, hogy brewbar és bottleshop. Remélem, minél előbb meglesz a jól eső magyar megfelelőjük, mielőtt megint végérvényesen angolszász mankóval gyászolnánk Kazinczyt. Viszont elismerem a fenti szavakat. Nagyon jól funkcionál az angol nyelv új szavak alkotásának szempontjából. A túlárnyalt magyar nyelv itt halványan fog, mert sokszor nem alkalmas kézenfekvően az építőkockázásra új jelenségeket illetően. Annyira csak egy bizonyos árnyalatot fejez ki mindegyik szinonima, hogy összetett szavak elemeként hiányzik belőlük az univerzalitás. Üvegbolt? Üvegüzlet? Üveges sör-üzlet? NEM JÓK! Ám lehet, hogy én bénázok, és más csettintésre fordít jobban, de mindenképp találjunk egy jó magyar változatot is a bottleshopnak!

A látványsörfőzde szimpatikus szó, de nem pont ugyanoda mutat, mint a brewbar, mert a megközelítés pont fordított! Miről beszélünk? Olyan bárról, ahol helyben főzik a sört vagy olyan sörfőzdéről, aminek van bárja is? Nekem is úgy tűnne, ha nem tudnám, hogy nem, hogy túl sok időm van apróságokon vagy baromságokon rágódni. De inkább csak gyorsan gépelek. Ebben a témában is keresem még az igazit!

Addig vissza a Neked Csak Dezsőbe! Hiszen nem ők okozzák az előbbi kérdéskört és nem is kell problémamegoldóként felvállalniuk.

Neked csak 32 sörcsap!

Itt éreztem először magamnak rövidlátónak, amikor a pult egyik végéből akartam belátni a teljes menüt.

kocsmaturista-neked-csak-dezso-probamegnyito #09

32 csap: ezzel tudtommal, ők az új mennyiségi rekorder Budapesten! Nekem már bőségzavart okoz egy ekkora sörválaszték, viszont egész képben lévő sörfogyasztóként rámentem a felfedezetlenekre és olyan, de olyan jó söröket ittam, hogy azóta is keresztet vetek gondolatban, ha rájuk gondolok (ingyenes termékmegjelenítés: Horizont – Fruit Run, Synthesys – One Night Seduction) és a Neked Csak Dezső! saját márkás sörei (Neked csak 3B és Neked Csak Valami Más, egy IPA és egy búza) is jól csúsztak.

A magyarakon kívül akad néhány külföldi csap is. Ha már alapvetően megbocsátod, hogy itt is 2 dl a kicsi és 4 dl a nagy a sör, és az új fajtát értékeled a plusz egy decin túl, akkor egy-egy fajtához már akár 450.- és 550.- pohárárakon hozzá lehet jutni és ha ilyen ízorgazmusokat kell beárazni, mint a fenti sörök, akkor kijön a baráti pacsi! A külföldi sztárfőzdék főzetei inkább 750 / pohár szintjén mozognak.

#mutimiteszel, Dezső!

Én még nem próbáltam ki semmit, étlapról okoskodó nincstelenként meg nem akarok túl messzire mutatni. Első olvasatra felfelé pozicionál az étlap. Sok különlegesség szerepel rajta. Az árak is inkább magasak bisztró kategóriában. A sörkorcsolyák és az előételek is 1000 Ft-nál kezdődtek a megnyitón. Persze lehet, hogy már ez az új szabvány és én vagyok régimódi. Nem feltétlen képviselek tömegeket a személyes hozzáállásommal, de pont ahogy nem találok magamnak ideális sör mellé valót a szocializmus örökségének kocsmáiban a ropi-mogyi-chips választékban, ugyanúgy nem feltétlen akarok komplex egytálételeket rendelni ínyenc sörözés tetejébe, ha épp nem éttermi vagy gourmet bisztró élményekre utazok aznap este.

Az új Neked Csak Dezső! számomra inkább egy sörétterem, mint egy sörkorcsolyás söröző. Az étlap összetettségéért elismerésem (magyar és nemzetközi csavaros fogások), de a véglegesben remélek egy-egy egyszerűbb, elérthetőbb funkcionális sörkorcsolyát is.

A rövidital választék is bandzsítóan látványos volt.

Élet a születés előtt

Az összkép alapján üdvözlöm az új Neked Csak Dezsőt!, mert végeredményében szép, mert egy friss kategória (brewbar) korai belvárosi képviselője lett, mert nagyon nagy a választéka, mert központi helyen van és mégis a nyolcadik kerületet erősíti, mert ha étkezőként közelíted meg, akkor kreatív és változatos és mert szinte abban a megállóban van, ahol gyakran várom az éjszakai buszt.

Neked Csak Dezső Próbamegnyító - Kocsmaturista

Neked Csak Dezső - Próbamegnyító - Kocsmaturista #10

kutyabarát hely

Neked Csak Dezső Próbamegnyító - Kocsmaturista #11

Szurikáta barát WC

Térképen a Neked Csak Dezső! is:

 

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Egyéb budapesti kisüzemi sörözők a Kocsmaturistán:

Egy Szimplán őrült Labor nyílt Budapesten – Mad Scientist KOCSMANYITÁS

Jól beFŰTÖTT nyárra a Hunyadi Lakásbisztró Budán

Apu, hogy megy be az a nagy Ogre a kocsma barlangjába? – KOCSMANYITÁS: Ogre bácsi, Budapest

A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS

 

Szólj hozzá!