Kocsmaturista 2.0 Címlap

Fontos igenek és nemek a koronavírus napi számadataihoz!

Újra hasznosnak tartom a koronavírus témát elővenni egy másik szemszögből, amivel mindennap találkozom, mégse kereken. A nagy témának egy olyan fontos része ez, amire nekem még nem adott semmi nagyobb lenyugtatást és biztatást a saját elmémnél: a számadatok!

Hogy csaptam át kocsmatémájú blogisztikusból koronavírus témájú blogisztikussá? A látszat csal, nem ABC sorrendben! Amúgy meg nem csaptam át, de most az én weboldal statisztikáim biztosan mutatják, hogy ezekben az időkben jóval kevesebben olvasnak kocsmázásról és utazásról, hiszen ezt a kettőt – joggal – most nem szabad! Cserébe van egy téma a koronavírussal kapcsolatban, amiben még mániákusan sok cikk elolvasása is hiányérzetet (és még rosszabbat) hagyhat hátra. Ha pedig van egy médiafelületem, amin megnyilatkozhatok, felhasználom most erre is. Az említett téma a számadatok praktikus értelmezése és feldolgozása. 

Mivel távolról sem vagyok virológus és statisztikus, abszolút naiv, de gondolkodó magánemberi szemszögből írok magánemberi célra.

Higgyetek a számoknak és ne higgyetek a számoknak!

A magazincikk főcímek nagyon sokszor szólnak arról, hogy hányan haltak meg, és mennyivel nőtt a regisztrált esetek száma egy-egy országban, területen. Ezen szomorkodni szabad, de meglepődni sajnos már nem. Tudtuk, hogy ez így fog történni, hogy ezek a számok – akár drasztikusan – emelkedni fognak! Persze még szomorúbb, amikor megtörténik, de ne süllyedjünk el ezekkel a számadatokkal!

Tudnunk kell, hogy a regisztrált estek és a halálesetek főleg az új helyzethez való régi alkalmazkodás eredményei még, és most várjuk ki, és kövessük az új út eredményét is!

Ne csökkentsünk a részvétünkön, a jókívánságainkon, az emberségünkön, a gyászunkon a még érintettebbekkel szemben! Nem kell és szerintem nem is szabad! Csak egyensúlyozzuk ki a fókuszt!

Ha már követjük a témát, fontos azt is jól összeválogatni, hogy mire figyelünk a témán belül rendszeresen!

Bizonyos számok még csak a vírus eredményei…

…azokból az időkből, amikor még csak ő volt versenyben

Ne csak azokra a számokra figyeljünk, amit elénk tolnak, többször szenzációhajhász újságírók, akik megszokták, hogy minden témát a legbirizgálóbb oldaláról fordítanak kifelé. Így ezt is, aminek most különös tétje van. Azok a számok attól még érnek, számítanak, de nemcsak azok számítanak. A feleslegesen rosszul súlyozott értelmezés is fertőző lehet.

Az összesített regisztrált estek száma, a világban, Európában, az országban, a városotokban nem fog tudni csökkenni, mert minden új megbetegedéssel CSAK TÖBB lehet. De nem ez az a szám, amire hosszú távon iránymutató, hiába tűnik kézenfekvőnek. Ez arra kellett, hogy lépni kezdjünk! De ez még a vírus eredménye, nem a mi eredményünk. Nekünk, akik kesztyűt húzott ellenfélként részt veszünk a globális méretű csapatmunkában, a saját eredményeinkre is fókuszálni kell, hogy erőt merítsünk, biztatást kapjunk a folytatáshoz, és bizonyosságot, hogy jó úton járunk és azon kitartsunk!

A halálesetek száma – egyelőre (hatásos és aktív ellenszerig) – szintén főleg a vírus eredménye.

NEM lehetnek érdekesek a kerek számok!

Főleg NEM számít, hogy mikor lép át valamilyen kerek számot a vírus bármelyik negatív eredménye. Legyen továbbra is intő jel, de nem ezen kell csodáskodni. A 99-nél nem jelentősen súlyosabb a 100, és a 110 sem számít kevésbé, mint a 100! Az arányszámok és a tendenciák sokkal fontosabbak.

Melyik számadatok lehetnek már mi eredményeink a koronavírus kapcsán?

Egyre inkább a mi eredményünk az új megbetegedések száma, és azok csökkenése, vagy stagnálása, a növekmény kisebb százalékos aránya. Ezek azok a számadatok, amik már ránk és a mi hozzáállásunkra is visszamutatnak, de CSAK EGY IDŐ UTÁN! 

Minden új változtatási hullámhoz képest leginkább két hét után érdemes igazán eredményt összesíteni, a vírus jellemző maximális lappangási ideje miatt.

Egy idő után ez kihat az aktív esetek számára, együtthatóként a regisztrált felgyógyultak és sajnos az elhalálozók számával.

Az aktív esetek visszaszámlálásához a legjelentősebb részt tudjuk mi hozzátenni. Az aktív esetek száma szemben a regisztrált esetekével csökkenhet, és ez lesz egy idő után a mi eredményünk!

Én minden reggel nézem azt is, hogy Kínában és Dél-Koreában hogyan csökkenek a számok naponta- és ez erőt, bizalmat ad, pozitívabbá tesz a kitartás során:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Ezeken túl azt is jó látni, hogy Japán mennyire szépen tartotta eddig kordában a regisztrált fertőzöttek számának emelkedését. Párhuzamosan figyelem, hogy változnak még a ma legerősebben érintett országok számai, és ez még bőven felfelé megy, de hogy felelősen értelmezzem, tudnom kell, hogy hol lehetnek a töréspontok, és honnan datálódik az aktív változtatásokhoz képest a két hét. És persze azt is tudni kell, hogy mekkora területre kell értelmezni, részre, egészre… Ezek nélkül is lehet beszélni erről a témáról, de biztos, hogy kevésbé érdemes, sőt kártékony. És míg így is sok tényezőt hagytunk ki.

A leghasznosabb számadat a koronavírus terjedésével kapcsolatban, nekünk mindennapi embereknek

A gyakorlatban legfontosabb számadat, amiről nem szólnak szalagcímek, ami a jövőt szolgálja, és nem a múlt passzív eredményével húz le a napi új fertőzések száma. És nem, ez nem egyenlő az aznap regisztrált betegekkel!!!

A napi fertőzések száma azonban a jelenben láthatatlan, és erről nincs friss adat! De mégis ennek csökkentése az, amiért napi szinten cselekszünk, és leginkább két hét múlva látjuk, hogy mennyire voltunk jók benne. Addig és azután is jól kell csinálni és kitartani! Nem szabad majd visszaélni a visszaeséssel, de azért biztosan jobban fog esni, ha már az európai országok is visszafelé számolhatnak együtt!

Mire jók mégis a negatív adatok?

A negatív számok legyenek ara jók, hogy meggyőzve tartsanak bennünket, hogy nem véletlenül vagyunk ezen az úton, a visszafordítás, a lassítás, a #maradjotthon , a korlátozások türelmes elfogadásának és betartásának közös útján.

A közös útról az előző bejegyzésem többet szólt:

Bécs kocsmák nélkül – koronavírus-kori naplóm Ausztriából

 

Panaszmegelőző: az összeesküvés-elméletekről és a hamis / téves számadatokról

Ha valakit az érdekel, hogy igazak-e a nyilvános számadatok, azt én nyilván nem tudom. Én több ország adatait követem naponta, és abból látszik egy tendencia. Egyformán kevesebb eséllyel hamis az összes.

Hogy igaz-e lehet olyasmi, hogy ez szándékos merénylet volt? Nem tudom. Nem azért nem tudom, mert nem tudnám elhinni, hanem azért nem, mert csak elhinni tudnám.

És igen, azt is tudom, hogy számítanak más adatok is, a be nem jelentett esetek, a ki nem vizsgált esetek, stb. 

Az egész amit írtam akkor ér valamit, ha a nyilvános számadatok legalább nagyjából igazak. Ha nem igazak, vagy nem ebben hisztek, vegyétek úgy, hogy nem írtam semmit! 🙂

Mivel az emberek biztonságán, egészségén túl, nyugodt békeidőkben az utazás és kocsmakultúra kiemelten fontos nekem, most ez a téma is triplán fontos! Remélem, hamarosan újra lesz értelme az eredeti témámban publikálni. Addig is írok a jövőnek a háttérben és igyekszem inkább arra koncentrálni, hacsak nem lesz újra olyan altéma, ami feltartóztathatatlanul írásra késztet. Kívánom, hogy inkább ne legyen!

 

Üzenet új olvasóknak: A Kocsmaturista weboldal 2016 óta fut, e cikk írásakor még a régi küllemével és szerkezetével, de célja hamarosan megújulni 15 hónap előkészítés után és útmutató jelleggel bemutatni 18 ország kocsmaéletének sajátosságait, sok érdekes várost, városrészt és kocsmát. Akit ez érdekel, kövesse a weboldalt március végétől / április elejétől – addig és azután is pedig a Kocsmaturista Facebook oldalát:

“Fontos igenek és nemek a koronavírus napi számadataihoz!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!