Kocsmaturista 2.0 Címlap

Nagy hirtelen 4 éve mesélek kocsmákról és városokról

Az a nap más, mint a többi, de azt is jól tudom, hogy még az eddigi szülinapokhoz képest is más. Elmesélem egy élménydús évösszegzőben és előrejelzésben: mi történt a városi kocsmaélet-riportok műhelyében és mire készülök az ötödik évben?

Kocsmaturista átváltozás az induláshoz képest

2016. július 31-én megnyomtam az első közzététel gombot, és onnantól a folytatásos kocsmatúrám már nem csak nekem szólt, hanem a világnak is. Ahogy teltek a hónapok, viszont már azt is akartam, hogy főleg ne is rólam szóljon ez a blog, hanem arról, hogy ti mit profitálhattok az én felfedezéseimből. (Annak ellenére, hogy továbbra is szívesen mesélek). A későbbi kocsmaélményeitek előkóstolója szerep nekem is szimpatikusabb, hasznosabb, mint egy csak nyilvános naplóíróé.

Ehhez két év után kitaláltam az azóta is legjobbnak talált koncepciót, hogy 

összefoglalom Nektek az egyes megismert városok kocsmaéletét hangulat, élményfaktor tekintetében és kiegészítem a városélménnyel és az egyéb kedvenc városi érdekességekkel, amiket kocsmázás mentén érdemes megnézni (vagy fordítva).

Ha visszaolvasom a szándéknyilatkozatomat két évvel ezelőttről, még mindig egyet érzek vele:

2 éves a Kocsmaturista! – Jön a második ősrobbanás, jövőre fenekestől felfordul a blog

Ebben a posztban pedig többet írok az alapvető küldetésről:

Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni…

Az új honlap elindult és formailag kiszolgálja az korábban kiötlött jövőt. Az viszont szépséghiba, hogy tartalmilag több tételben is ott tartok, mint két éve. Nem gondoltam volna előre, hogy a technikai átalakítás még hosszabb és nagyobb kihívás lesz, mint a blogindulás volt. Pláne, hogy gyakorlatilag másfél év után fogok csak odáig érni, hogy azt a blogot szerkesszem végre, amelyik mellett már tapasztaltabban, új küldetéstudattal köteleződtem el gondolatban. Az viszont a legfontosabb, hogy most már ott tartok. A 2. szülinapon lelkes és tettre kész voltam, a 3. szülinapom kicsit kétségbeesett, és megingott, hogy még mindig nincs meg az új blog. Most a 4. születésnapomon elégedett vagyok, és az új utat járom. Azt a blogot készítem Nektek, amit szerettem volna két éve. És bár ez még mindig csak az út eleje, de nagyszerű érzés az, hogy az irányon most már nem szeretnék változtatni. Megláttam egy ötletet magamban és lépésről lépésre építem: vagabond krónikásként átadni az utánam érkezőnek a városlelket, és megvilágítani az utat a helyi kocsmavilág útvesztőjében a kívánt élményt adó egységekhez.

Viszont azt is látom, hogy egyedül kevés vagyok az anyagom hatékony feldolgozásához. Úgyhogy elkezdtem szerkesztő társakban gondolkodni. Ennek módjáról még csak ötletelek, de ha eljut oda, hogy felhívás legyen, szólok! 

Szeretnék végre sokkal többet átadni abból a sok érdekességből, jóságból, érdekes közegélményből, szédítő hangulatból, amit átéltem és tapasztaltam jelen állás szerint 2132 kocsmában, 193 városban, 18 országban. Az egyedül feldolgozás nagyon lassú, még a nagy rutinnal is, így a társas verzión dolgozok már fejben. Remélem az 5. szülinapon már ezt is ünnepelhetjük.

A jövő már jelen is - aktívak újféle útmútatók

2020. március 27-én indult az új, 2.0-s Kocsmaturista változat – aztán hamar jól megszívatott. Itt is tévesen hittem, hogy nem lehet több dolgom vele indulás után, mint előtte. Pedig az lett! Ám nem volt kérdés a kitartás. Nagy levegő után elfogadtam, hogy meg kell oldani ezt is és azt is. Újabb tartalomlassulást, sőt szünetet jelentett az új szerkezet kialakítása és a tartalmi átrendezés után, hogy az új honlapot gatyába kellett rázni. Teljesen kész talán sosem lesz, de működik és szolgál!

Megjelentek az első új típusú posztok, kezdve az országposzttal. Anglia és London voltak az első helyszínek, amelyek kapcsán megvalósíthattam az eredendő célt. Az első körben 5 praktikusan elkülönített, iránymutató poszt született. Ha még nem láttátok, de érdekesek lehetnek, görgessétek őket végig:

Azután megkezdtem az alternatív Bécset is megmutatni túl a kötelezőkön, kocsmák és változatos sétakörnyékek szempontjából. Itt még több írás van már piszkozatban és hiszem, hogy egy tényleg érdekes, izgalmas, vonzó élményBécset tudok feltárni. Jó látni, amikor tényleg sikerül, az hatást tovább átadni szavakkal, amit én is átéltem, és meglepni az embereket a sztereotípiákon túl. 

Bécs és kocsmaélete – Gyönyörködtető változatosság

Miről mesélek tovább?

Csak az időzítés miatt kezdtem pont külfölddel az újszerű városfeldolgozásokat, de ugyanúgy folytatom tovább Magyarország bemutatását is. Most például egy tiszaújvárosi cikken dolgozom, de készülök frissíteni vagy újszerű tagolással és kiegészítve újratálalni a régi helyszíneket (Miskolc, Pécs, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Kecskemét, Gyöngyös stb.) is és új még meg nem énekelt, de meglátogatott területeknek hangot adni (például: Nagymaros, Vác, Szentendre, Szolnok, Tatabánya, Csurgó környéke, Hajdúszoboszló, stb.)

Nagyon sok érdekes magyar megye, tájegység, város, városrész van még, ami szót érdemel és fog is kapni.

Az esztergomi bejegyzés például már több, mint félutas verzió a régi és az új ajánlótípus között:

Esztergom és kocsmavilága

 

És természetesen érkeznek még az találó külföldi helyek közelről és távolabbról. Nagyon szeretném már bemutatni a sokszínű tapasztalatok alapján (Észak)-Macedóniát, Belgrádot, a Vaskapu környékét, Zágrábot, Nagyváradot, Kolozsvárt, Besztercebányát még jobban Kassát. Közkinccsé tenném már Koppenhágát és egyéb dán városokat, az első barcelonai túrát, az eddigi franciaországi tapasztalatokat, Németország még kiíratlan vagy 10 városát, Triesztet, Szlovéniát, Krakkó kocsmaközpontját, stb.)

A háttértörténetem és a világ változásai

Tavaly nyártól idén nyárig már a saját sztorim is több érdekes fordulatot vett. 2019 júliusban már aktívan éltem az eggyel helyszín-függetlenebb életformát. Csak alkalmilag béreltem szobát Budapesten, és sorra szakadtak le a „szárnyaimról” a korábbi gyökerek. Novemberben egy 2 éves ötlete alapján elindítottam a #hostelturista projekteket. Csak hostelekben éltem különböző városokban. Az első etap négy hónapig tartott, és 9 országot és még sokkal több várost érintett. Rajongva emlékszem vissza ezekre a napokra, pont olyan volt, mint elképzeltem, hacsak nem még jobb…

Márciusban újra fordult a kocka, mert a minden munkapartnerem közül kiemelkedő zip’s brewhouse megkeresett egy hozzájuk közvetve kapcsolódó bécsi küldetéssel, amit elvállaltam. Az akkor közel két éve tartó közös, kreatív munkánk nagyon jó referencia volt, hogy újra felborítsam az életemet, és bele merjek vágni egy új kihívásokkal teli és ismeretlen körülményekkel keretezett küldetésbe Bécsben. Ez elvitt a misszióm túloldalára, hogy az üzemeltetők és a tulajdonosok mellől nézzek egy kocsmát. Várható és váratlan új látószögekkel lett összetettebb a látásom és magamat és magunkat is sok új helyzetben találtam. Ennyi azonban nem volt elég az égi forgatókönyvírónak, ugye még a nagyvilág sorsát is megkavarta mindnyájunknak: jött a globális koronavírus-hullám, ami mindent megváltoztatott, és félek, hogy még jobban meg is változtathat.

Nem akarok azonban beletörődni egy olyan világ jövőképébe, amelyikben hosszú távon nincs helye a minél felelősebb utazásnak, a nyughatatlan felfedezésnek és a jó értelmű kocsmaközösségnek és kocsmakultúrának. Ezért nem hagyom abba az eddigi építkezést.

Egyelőre maradok a seggemen, és most főleg Bécset fedezem fel. Amikor hazajárok, hozzáveszek Magyarországból is egy-két újabb részletet. És ha lehetőségem adódik, Bécs feltérképezését is kiterjesztem tágabb Ausztriára. Bécs nagyon érdekes és sokszínű tapasztalat, olyan, amit totálisan javaslok átélni mindnyájatoknak.

Amikor #hostelturista projekt közben néha túlságosan gyorsan csapongtam helyszínről helyszínre, akkor pont arra vágytam, hogy sokáig maradhassak egyetlen érdekes, sokat kínáló városban, amit mélységeiben ismerek meg.

Kaptam ezzel egy új életszakaszt, és köszönöm a lehetőséget és a bizalmat a zip’s brewhousenak és a ZIP Technek. Szeretnék a lehető legjobban élni vele, mégha az új terepen még botladozom is. Igyekszem tanulni, tágulni, új rutinokat szerezni és kialakítani, és legyőzni önmagamat is, amiben hasznos. Nagyobb kihívás sosem volt összefésülni a két vállalást, mint most, de nem állok le az optimalizálással. Mindenhova magammal viszem a Kocsmaturista küldetéstudatomat.

Szerencsére Bécs külön Kocsmaturista küldetést is adott, mert szeretném megmutatni, hogy mennyivel többféle és más, mint amit a szomszédból gondolunk róla. És akiknek ez szintén inge, a végeredmény akár sokkal jobb is lehet, mint hihettük. És nagyon kíváncsi vagyok Ausztria többi részére is.

Szóval milyen irányokba tovább?

Elsősorban arra törekszem, hogy az új rendszer szerint minél több érdekes területét dolgozzak a látogatásaimnak méltóképpen inspirálóan. Dolgozom azon, hogy csatlakozókkal társulva gyorsabban tudjon haladni ez a projekt.

De még ennek előtte előkészületben van egy nagy újdonság a honlapra, amit nem sokára felfedek majd, miután túl vagyok a következő döntő lépésen az irányába.

Ezen kívül szeretnék felületet találni a #FőlegVegán mellék-küldetésemnek, és több hangot adni az okos és felelős utazásnak is.

Szakadjon csak rám a padlás a tervektől! 🙂

Köszönöm mindenkinek, aki kitartott és ezután is kitart a figyelmével a profánul szent fő-ügy mellett. 

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Szólj hozzá!