Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Kecskeméti Piac külön világának kocsmaélete

Kecskemét piacát kiemelten ajánlom, ha szerettek a helyi nyüzsgésben is megmártózni a képeslap-látnivalókon túl. Nekem pedig kötelességem a felfedezőknek kocsmafélét is ajánlani mellé.

Minden, amiről innentől írok, a második koronavírus lezárás tűnt igaznak. Hogy mi marad belőle a koronavírus utáni világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert kedves kocsmák és egyebek fennmaradásáért.

A Kecskeméti Piac és vásárcsarnok több szempontból is megéri látogatást. Egyrészt személyesen igyekszem – és javaslom is – minden bekocsmázott városban elmenni a piac(ok)ra is. Másrészt így nagy merítés után mondhatom, hogy:

A Kecskeméti Piac világa országunk leghangulatosabb, legszínesebb piacélményei között van. A retrónak és a mainak egy előnyös egyvelege.

Modernizált létére őrzi és sugározza a régi piacok szellemét is. És eddig 4 hétvégi és hétköznapi látogatásom alapján is mindig elég pezsgő volt, de nem zsúfolt, tele élénk jelenetekkel. Egyszerűen jól esik a kavalkádjában sétálni és bámészkodni!

Kettőségének hála a nosztalgikus hangulatdarabokon és árusokon kívül, sokféle újhullámos portékát is meg lehet találni. A mai szellemű termelőknél várnak érdekes termékek, és akár reform étkezések gyakorlói is saját kincseket találhatnak. Na meg persze van hol helyben falatozni, italozni is a vásárcsarnokon belül és körülötte.

Kezdjük egy-két képpel a magáról a Kecskeméti Piacról:

A Kecskemét (nagy) Piac és vásárcsarnok kocsmaféléi

A „nagy” szót oka címből: a Kecskeméti Piac mellett működik egy Kispiac is: Kiskeresedők Elárusító Helye félcímmel. Azt külön világként bontom ki lejjebb, de előbb a kecskeméti nagy piacnál indulunk:

PIAC SÖRÖZŐ - A megjáró piaci kocsma

A kecskeméti Piac és vásárcsarnok külső körívén sem kell az egyszerűen kijáró piaci kocsma nélkül maradni a vásárlóknak és a látogatóknak. 

Piac Sörözőnek hívják, ahogy kell. Csak retróforma, de valójában kevésbé régi a mai állapot, mert 4 éve költöztek át a szomszédból. Csakhogy a 18 éve működő vállalkozás berendezésének nagy részét hozták magukkal, pl. a szalagfüggönyt és bolyhos szalagfüggönyt is.

Összességében így is csiszoltabbnak és takarosabbnak számít a magyar retró kocsmák átlagánál.

Ráadásképp viszont több érdekes tárgy van a térben, mint misztikusan tobzódó békák, Ismerős arcok dedikált fotó, vicces plakát, egyedi házimegoldások lámpatestre és WC feliratra. Érdemes tyúklépésben körülnézni. A kínálat melléjük inkább szerény, de ide a zsáner-életérzésért és nem a „gourmet” alkoholért jövünk. Ahhoz pedig megteszi csapolt sör híján az üveges Gösser, Heineken és a sörválaszték többi része is. 

A piacon elég nagy élet volt vasárnap reggel is, még koronakorban is, de itt náluk, rajtunk kívül épp sajnos senki. Egy valaki lépett csak megkérdezni hogy a Tomi, a narancssárga kabátos visszahozta tegnapról a poharakat.

Szorítok, hogy maradjon a nehéz időkben is és legyen a forgatagos kecskeméti piac kiegészítő élményeleme sokáig. Alkalmas egy alibi-piac előtti-utáni-közbeni sörpartyra a hasonsorsú ismerősökkel.

Látogatás és fotók: 2020 OKTÓBER

Piac Söröző címKecskemét, Erdősi Imre u. 6, 6000

PIACI ÉTELBÁR - Kocsmának fél csalás, de ki ne hagyjátok!

A Piaci Ételbárt már nevében is hordozott ellemondással válogattam csak a kocsmák közé. Ugyanakkor, ha valakiben ott a kedv, hogy a Kecskeméti Piacon sörözzön, borozzon, fröccsözzön, szinte muszáj itt elkölteni az egyik italt és eltölteni itt egy kis idő-zés-t.

Annyira arany-közegélménye van, aminek én nem tudok fejből párját Magyarországon. 

Ez egy genetikailag nosztalgikus retró bisztró, ami alapból valóban jobban szól az ételről, mint az italról, de ennek hála más jelenetképekkel dob fel egy kecskeméti kocsmatúrát, mint egyéb állomások. Ha nem piacon lenne, még így is biztosan más lenne. A környezetével együtt lesz ilyen csoda!

Láthatjuk itt úriasan kártyázni, beszélgetni vagy épp kiöltözve újságot olvasni az idősebb, régimódi kecskeméti polgárokat. Ám vidám reggelire fakadnak itt női társaságok minden korosztályból. A dolguk végeztével teli vagy a mohón még üres bevásárlószatyorok és kosarak is elmaradhatatlan látványelemek. Emellé szinte nem is érdekel, hogy mi az ital. Az atmoszféra megitat, sőt még meg is részegít a kecskeméti Piaci Ételbárban.

Legutóbb, a 3. látogatásomnál mondjuk Soproni sört ittam. A fél-korlátolt koronaidőkre a könyöklő részleget hátrébb tolták, a jópolgáriság jegyében gyereksarok is helyet kapott. Ételfronton csupa klasszikust árulnak, színes, bőséges, illatos adagokat. 2017-ben EBBEN A CIKKBEN még az ország egyik legjobb tojásrántottáját ünnepeltem itt. Mivel én 2019-ben #FőlegVegán ételmódra váltottam, így sajnos az életlap nagy részéből már kimaradok, de a Piaci Ételbárba akkor is visszajárok hangulatot enni. 

Van patinás nagy kávégép, retró pult, olyan egyenruha, amihez még még kedvesség és alázat jár a ma sokszor divatként hódító passzív arrogancia helyett. Maradjon sokáig ilyennek, én emlékvédelem alá tenném a stílusával együtt. Olyan közeg, amit mindenkinek érdemes átélni egyszer, a visszajáróknak pedig újra és újra!

Piaci Ételbár cím: Kecskemét, Budai u. 2., 6000

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Piaci-%C3%89telb%C3%A1r-Kecskem%C3%A9t-367526306731682/

Fotók ideje: 2017 FEBRUÁR és 2020 OKTÓBER

A Kecskeméti "Kispiac" és kocsmái

Tisztázzuk! Nem a szóban forgó az egyetlen „kispiac” Kecskeméten. A téma itt a nagy piac mellett, mondhatni hatványértékben található kecskeméti Kiskereskedők Elárusító Helye.  Ez a Kispiac szinte filmes utazás. Ilyesmi helyen én is többet jártam még képernyőn keresztül. 

Isten hozott a 70-80-as évek magyar filmjeiben, 2020-ban is! De pont ettől lehet szeretni a kecskeméti Kispiac a külön és különc világát. Mutatom:

MEGÁLL AZ IDŐ - ami a nevet kötelezi

A két kispiaci kocsma közül normál üzemben ez a keresztségbajnok „Megáll az idő” az elkényelmesedősebb fajta, nemcsak talponálló. A koronaidőkben csak kiadóablakkal működtek a teraszon túl.

Éltek a nevükben azzal az élménnyel, ami önkéntelenül elragadja a kecskeméti Kispiac látogatóját, náluk is.

Részben elhatárolt kis teraszán 2018-ban főleg nyugdíjas korosztály ült, és hangosan tárgyalták aktualitásokat házilag köréjük eszkábált ventilátornál. Maga a söntés-tér odabenn picike, kényelmesen legfeljebb 3-4 fős. Mellette plusz egy ficak szorult meg, amiről nem tudhatjuk magunktól, hogy valakinek a szobája, valakinek az irodája vagy a kocsmai vendégtér része. Mindenesetre nyitva volt a kültér és a beltér felől is. A belső teremben egy főzőlapon egy nagy fazék pihent. Kínáltak debrecenit is.

Nem volt messze a névtábla sem: a „Megáll az idő”. Azt mesélték, a vámos haverok mondták, hogy ebben az udvarban megállt az idő. A pultosunk a kedvesen túl nagyon mosolygós és jókedélyű is volt. Fokozásképp szinte már romantikusan kézzel írott itallapot találtunk még ekkor. A kávét lassan főzték, látszott, hogy nem vezértermék itt.

A Megálló az idő mellett egyszerűen muszáj Nektek is megállnotok egy kicsit, a Kecskeméti Piacon járva, annyira kuriózum.

Cent büfé cím: Csokonai utca 13, 6000 Kecskemét

Fotók ideje (Kispiacra vonatkozóan is:) 2018 AUGUSZTUS és 2020 OKTÓBER

Cent büfé - Az oly drága centes emlékekért...

A Cent Büfé a piac bejárattal szemközti vonalon a kevésbé büfé a két „büfé” közül. De kettőjük világa amúgy is eléggé egymásba vegyül. A Centnél nagy hirtelen nem sikerült ételt tetten érni, de italaikkal retró talponállónak annál inkább lehetett használni a fedett magasasztalokat. Abból sem volt baj, ha valaki áthozta az ételt a szomszédból. Talán közös a placc. 

Hangos hangulat honolt. Tippemre nem feltétlen koronahelyzet okán (2020 október), de fölözve a másfél méter távolságot a legmesszebbi asztalok vendégei is beszélgetek egymással az oda-odakilátás hatékony módszerével. 

Az kiadó ablak túloldalán nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk, még a legközelebbre kutatott „Fakír kocsmához” is adtak útbaigazítást. 

Csapolt sörhöz ugyan itt sem jutottunk, de mégis azt mondom, hogy:

Úgy kerek a Kispiac élménye, ha legalább egyszer talponálltok egy üveges elfogyasztásának idejére a Cent Büfénél is!

Cent büfé cím: Csokonai utca 13, 6000 Kecskemét

Fotók ideje (Kispiacra vonatkozóan is:) 2020 OKTÓBER

Külön térképen a cikk kocsmái is

(Együtt „Kecskemét ezért-azért legjobb retró kocsmáival”)

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig az többi megírt kecskeméti kocsmával a Kocsmaturista nagytérkép

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Kecskemét ezért-azért legjobb kocsmáinak külön válogatása

2020-as cikk-kezdéssel. Gyakorlatilag ez a piaci kocsmás válogatás ennek a cikknek lett egy oldalhajtása:

Kecskemét ezért-azért legjobb retró kocsmái

Itt pedig az első kecskeméti Kocsmaturista beszámoló 2017-ből:

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen a segítséget: a meghívást, a társaságot, a vendéglátást, a tippeket, az idegenvezetést a kecskeméti feffedezésekhez időrendben:

  • Dancsa Timinek
  • Csávás Julcsinak
  • Hosszú Gábornak
  • Ágotai Krisztinek
  • Horváth András, „Lancsernek”
  • Túri Zolinak
Köszönöm Ágotai Kriszti anyukájának, Mária néninek, akinek saját „Maribora” van, hogy megmutatta a Kispiacot, amivel külön is dimenziókaput nyitott nekem (is) Kecskeméten. Már láthatja, örökítem a Tudást a Kocsmablogos bandával közös látogatáson!

Környékbeli település bakancslista

Kecskemét közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Tiszakécske
  2. Kalocsa 
  3. Kiskunfélegyháza 
  4. Paks
  5. Dunaújváros
  6. Szentes
  7. Hódmezővásárhely
  8. Békéscsaba
  9. Gyula
  10. Orosháza
  11. Makó
  12. Lajosmizse
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a bakancslistát, kérem, szintén osszátok meg velem! 
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“A Kecskeméti Piac külön világának kocsmaélete” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!