Kocsmaturista 2.0 Címlap

Nagy ívvel a Nektár sörtől a kraft sörig – MONYO+Quimby: AZ ÖRDÖG MAGYAR HANGJA

„Együtteses sörök” márpedig léteznek! Legújabban pedig már Quimby együtteses MONYO sör is létezik. Bemutatkozott Az ördög magyar hangja, vörös IPA az új Neked csak Dezsőben. Hogy is van ez az együtteses sörökkel és hogy is van ez pont a MONYO és a Quimby esetében?

Aki így kezdi a mondandóját, mint én a fenti sorokban, arról könnyen gondolhatjátok, hogy jelen volt a sajtótájékoztatón. Nos, én is azt hittem, hogy ott leszek, amikor még odatartottam, de TANULSÁG A HASONLÓ CIPŐHÖZ: Ne a Facebookon nézd meg, hogy mikor kezdődik a sajtótájékoztató, mert te balga, az már a szabad program. Viszont mindent megtettem, hogy hiányzóként ötösre pótoljam a leckét.

Monyo feat Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató sajtótájékoztató - Kocsmaturista

Túl a(b)szinten

A történés lényege, hogy a 2014 óta működő és dinamikusan nevessé lett MONYO Brewing Co (sörfőzde) a sokak kedvence Quimby, alternatív rock zenekarral kollaborációban szinte titokban lefőzte, majd hirtelen mozdulattal leleplezte az Ördög Magyar Hangja című kraft sört. Egészen ritka fajtát képvisel: Vörös IPA.

Kocsmaturista MONYO és QUIMBY - Az ördög magyar hangja kollaborációs sör

ez sajtófotó

Monyo és Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - az üvegek - Kocsmaturista

Vörös, mint az ördög, magyarázták, de arra utaló tekintettel, hogy ezt ugye nem is kell magyarázni. Gondolkodtak mindenfélén idefelé úton, például abszintos ízvilágot megidéző sörön, de azt a verziót a kútban hagyták. Vicces, hogy a sztori részeként viszont annyira elült a hallgatóságban ez a fordulat, mint az, hogy Columbus valójában Indiába tartott. Így bárki, aki most abszintsört üstöl, építhet egy hirtelen szub-szubkultúrára.

Miért érdekesebb egy együtteses sör?

Ez is a szubkultúrákra építésről szól. Mennyire találod meg vele az együttes táborát és mennyire a sörfőzde táborát, esetleg mindkettőt, esetleg egyiket se? Mindenképpen ügyesen kell keverni a lapokat és a hozzávalókat, hogy a végén a jó szándék főjön ki a koncepcióból.

Monyo feat Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - Kocsmaturista
ez is sajtófotó

Fontos egy együttesnek, hogy milyen sörmárkának és sörfajtának köteleződik el úgy, mint egy kabalának, egy jelképnek, logónak, stb. A sörkedvelőket is érdekli, hogy kedvenc főzdéjük milyen fajtát kínál egy kiemelt, hangsúlyos tételként, aminek születése zenevilági eseménynek is számít egyúttal. Ha ez rosszul sikerül, duplán lehet bukni. Az Ördög magyar hangja viszont jól szerepelt: fél dolog, hogy nekem is ízlett, de láthatóan jól fogyott. Szerintem stabil, közepesen testes, játékosan jóízű sör. Sajátos élmény, érdemes vele kísérletezni. Csapon és üvegben is kapható: a friss MONYO dizájn szerinti (Graphasel Design Studio) címkén az együttes tagjai láthatók. Volt megelőző címkededikálás is, és az első több, mint száz aláírt példány bevétele a Down Alapítvány javára folyt be.

Monyo feat Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató a Down Alapítvánnyal - Kocsmaturista
A Down Alapítvány elnöke, Gruiz Katalin a lányával Cilivel épp Monyol (sajtófotó)

Érdekesség: a MONYO márkamenedzsere, Boti elárulta, hogy Kiss Tibi, a Quimby frontembere azt mondta a címkére, hogy olyan, mint a Bogyó és Babóca, amire Németh Anti sörfőző azt replikázta, hogy akkor már MONYO ÉS KABÓCA!

Monyo és Quimby Az ördög magyar hangja sörbemutató a címke - Kocsmaturista
A kép forrása: sorbuvar.blog.hu

Hogy indult a Quimby-MONYO szintézis – Dodi mondja el

Erre a kérdésre nagyon érdekelt a válasz. Az együttes trombitásával, Kárpáti József „Dodival” beszélgettem erről és egyéb személyes háttértörténetről. Akkor kezdődött, amikor a MONYO lehívta őket az üzembe. Ketten lementek, és örömmel tapasztalták, hogy „valaki azt tolja alkoholban, italban, amit mi zenében”. MONYO-ék dobták a labdákat, de a Quimby örömmel kapta el őket, mert itt volt a lehetőség valami újra, ami kifejezi őket, amit nem reklámosan kell inni, hanem lehet igazán.

Monyo és Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - Kóstolás
sajtófotó

Beszélgetésünkkor odalépett hozzánk Zsófi is, akit többek között az Ogre bácsi pultja mögül ismerhetünk, aki hangsúlyosan kifejezte, hogy már pont hiányolta a jó dolgokat létrehozó magyar zenei élet és a már szintén jó dolgokat hozó magyar söripar együttjátszását. Ezt érdemesnek találom így egy az egyben továbbadni.

Monyo feat Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - Dodi az Ogre bácsi Zsófiával - Kocsmaturista

Örök sztori-éhes figyelmemnek nagyon tetszett, hogy Dodi elmesélte az első sörélményét: az édesapja, amikor magának sört vitt haza, a gyermek Dodit Nektár sörrel ültette magához. (olvassatok a Nektár sörről a Serteperte CIKKÉBEN) Aztán mikor már szabadon járhatott az éjszakába, megindult a kísérletezés, kereste a jó söröket és nagy ívvel eljutottunk a jelen sörig, aminek MONYO-ék direkt olyan nevet kerestek, ami a Quimbyhez erősen kötődik (dalcím).

Természetesen a kocsmakultúra is szóba került Dodival: rituálészerűen szeretnek az együttesből Livius-szal alkalmat teremtve kimenni az éjszakába és közben „együtt megszűrni mindazt, ami körülveszi őket, akár maró gúnnyal az abszurditásig elvíve”. Vannak visszatérős állomásaik, de hagyják, hogy csak alakuljon az este. Gyakran lépnek hozzájuk autogramért, amit mindig teljesítenek, de tudatosan gyorsan visszatérnek az ihlet alapon választott ital feletti beszélgetéshez. Kedvenc helyeikre példaként a Márvány utcai Jaromir 68 cseh sörözőt és a mellette lévő Mateo’s Whiskey Bart említette Dodi.

Monyo és Quimby Az ördög magyar hangja sörbemutató - Dodival és Szikora Pisti sörcikkgyűjtővel - Kocsmaturista
Dodival Szikora Pisti, sörcikkgyűjtő és ex Dreher sörfőző társaságában

Extra bekezdések:

MONYO Brewing Co 2018. február szerint

Az Ördög magyar hangja az alap MONYO irányzattal szembemenően magyar elnevezésű sör, pedig a cégre kezdetektől fogva az angol márkák a jellemzők. Van a legújabb egyszeri főzetes Radical sorozatuk, amiknek angolul is imádom az elnevezéseit. Ezen az alkalmon ismerkedtem ezzel a kínálattal is és szívesen felhívom rájuk mások figyelmét is: A Coal Miners Never Torture Pink Donkeys (=A szénbányászok sosem kínoznak rózsaszín szamarakat) nevű ritka grisette típusú sör Németh Anti sörfőzőjük szerint rétegsör. Ő például nagyon szereti, de a nagyközönség nem fogja tömegesen a jelet. Bár a sorozat New England inspired IPÁja, a My Dirty Beer Harrasted Me Too provokatív elnevezése nagyon figyelemfelkeltő (jelentés: A mocskos söröm engem is zaklatott), a sörélmény befutó nálam a Beard Doesn’t Make You a Brewer nevű (jelentés: A szakáll nem tesz sörfőzővé) Extra (pörkölt mogyorós, pillecukros) Milk Stout lett. Eszméletlen ízkavalkád, a reggeli kávé, a déli turmix és az esti sör egyben! Pff… A sörfajtáról olvassatok szintén a Sertepertén> KATT!

Végszónak: a MONYO sok újdonságot mutatott fel mostanában. Tehát, aki szintén kicsit lemaradt volna, nagyon változatos, időszakos tételeket pótolhat be tőlük és nem mondtam el mindent. Ahogy a FENÉKIG blog írta: #nevergofullblog (Sose nyomd fullba a blogot!)

Neked Csak Dezső 2018. február szerint

Lássuk hogy változott a megnyitó óta eltelt két hónapban! Az üveges sör árusítás megkezdődött, így néznek ki a sörtől roskadozó polcok:

Monyo és Qumiby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - Neked csak Dezső bottleshop - Kocsmaturista

Full gőzzel üzemel a galéria:

Monyo es Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - galéria

És szentendrei iskolaként vár a maga „kék főzőire” a hamarosan élesben induló helybeni gerillabarát sörfőzde (Gravity Brewing), és megnyílt a hátsó (akár) különterem, ahol zártkörű rendezvényeket, eseményeket is lehet tartani, és aminek a falain már most is egy fotókiállítás szaladt körbe-karikába.

Monyo és Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - Neked csak Dezső - hátsó terem - Kocsmaturista

A díszlet még vár egy-két újabb cirádára, de már most jóval inkább egyben van a hely, sőt mi több: tele. Az esemény résztvevőin kívül is látványos volt a nagy létszámú, sikeres székfoglaló és állandó pult körüli ricsajos mozgalom.

Monyo és Quimby - Az ördög magyar hangja sörbemutató Neked csak Dezső tele - Kocsmaturista

Elkezdem kimondani, hogy csomósan beakadt a városi sörözőszövetbe az új Dezső, és megtalálta a maga közönségét: hirtelen szemrevételezéssel több elegánsabb vendéget látok itt, mint általában egyéb hasonló sörözőkben. Messzemenő következtetéseknek még nincs ideje. Annak viszont igen, hogy szembesüljünk, le tud lefogyni a 32 csap egyikéről is a sör, ha olyan. Vannak már és lesznek csapfoglalók, és mint látjuk sörvilági (akár nem csak) események, mint ez a Quimby-MONYO fellépés. Hallunk még Dezsőről, érzem.

Monyo és Qumby - Az ördög magyar hangja sörbemutató - Neked csak Dezső sörbemutató - Kocsmaturista

A MONYO elárulja, hogy hol kapható az Ördög Magyar hangja – amikor már régi a cikk, ennek ne higgyetek:

http://monyobrewing.com/hol-kaphato-a-quimby-sor/

Térképen a Neked Csak Dezső! is:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

A Neked csak Dezső megnyitójáról:

Neked megint csak Dezső! – Próbamegnyitó

 

Szólj hozzá!