Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok terasz!!! – A Népsziget nyári helyei

Egyre többet hallani a Népsziget nevét a budapesti mindennapi életben és médiában. Olyasmi narrációkkal csendül fel, mint az új Római part vagy a legjobb nyári találkozóhelyek egyike, esetleg a leendő legmenőbb helyek egyike vagy már jelenleg is a legmenőbb helyek egyike. Kimondhatjuk, a Népsziget felkapott lett. Nézzük meg most a Népszigetet a nulláról és lássuk, mit kínál a szomjasaknak (és éheseknek)!

Indulás a Népszigetre!

A Népsziget mai (víz)állás szerint valójában egy félsziget, aminek egy része Újpesthez, másik része Angyalföldhöz tartozik. Mozgalmasabb pontja legpraktikusabban Újpest Városkapu metrómegállótól gyalog, a vasúti hídon keresztül közelíthető meg.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - balra a hídról - Kocsmaturista

Azon kívül, hogy 10 percen belül elérjük a Népsziget velejét, a kijutás is élmény, mert balra egyedi perspektívát nyújt belsőbb Budapestre, jobbra pedig egy egyedülálló vízi rozsdazónában „gyönyörködhetünk”.

Van nálatok terasz! - Népsziget kocsmái - Látvány jobbra a vasúti hídról. - Kocsmaturista

Ahogy lehetőségünk van a hídról letérni a szigetre, balra egy kisebb, de nevezetes kecskefarmot láthatunk, ami után a sziget az egyik becenevét kapta: Kecskesziget.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Kecskefarm

A másik becenevet, a Szúnyogszigetet biztos nem kell sokáig magyarázni, bár nekem két kinn töltött estén nem volt szúnyogproblémám. Mindenesetre számukra nem rendeztek be farmot. Kecskééknél viszont családok meg szerelmesek bámészkodnak és kerítésen keresztül interaktálnak a jószágokkal. A farm látványos, egy mini kecske-szafari tóval, rengeteg kecskével és extraként libákkal.

Zoológiai vonalon maradva, a híd túloldalán, picit előbbre egy macskát találunk, méghozzá a Vasmacska Sörözőt, ami 2000 óta várja a vendégeket.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző kívülről - Kocsmaturista

Sokáig a sziget ezen részének egyetlen vendéglátója volt. Jó hírnevet szerzett, mint a város egyik legjobb hekk-lelőhelye. Az utóbbi két évben azonban köré sodorta az újhullám a maga hullámlovasait, és 2017-ben megnyílt a Kabin, 2018-ban pedig a Wasser is, a híd tövének egy-egy oldalán, a parton.

Személyes történetem a Népszigettel:

Én már azelőtt ismertem, hogy menő lett, jó?” – mondhatnám, mert Évi barátném pár éven keresztül rendszeres csoportos programokat szervezett ide Tűzbarátok projektnéven. Akkor még nem volt itt semmi gasztro-infrastruktúra, csak a Vasmacska Söröző után ácsingóztam. Az már akkor nagyon kíváncsivá tett piros helyett ‘kék kockás” abroszos, kedélyes mikroklímájával.

A Népsziget nyári kocsmaságai 2018

Mára nagyon szembetűnő a változás a korábbi gasztronihilhez képeset közvetlenül a Duna parton. A Népsziget újra rászolgál a nevére: birtokba vette a nép. Amerre a szem ellát, nyári jeleneteket tapasztal.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Parti panoráma a
Parti panoráma a „Kabinokkal”.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Kocsmaturista

Nem túl zsúfolt még, nincs zavaró tömeg, de ahhoz már eléggé nagy élet van ezen a ponton, hogy kétségtelen legyen, valamit észrevettek, valami megkedveltek és örömteli közegen osztoznak a mostani rácsodálkozói és visszajárói.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - naplementekor - Kocsmaturista
Naplemente idején

A környező partszakasz még szépségesen rendezetlen, fövényes, posványos, vadregényes, esetleges, szinte „úgy hagyott”. Még ott tart, hogy az emberek kiválasztották és nem kialakították maguknak. Meg kell becsülni, amíg ilyen! Minden, ami népszerű lesz, gyorsan veszélyeztetetté lesz attól, hogy hamarosan megcsinált lesz, mesterkélt, komfortos, túl kereskedelmi. Nagyon jó aranyközépút a Népszigeten 2018-as nyara, amikor még alig érintett a környezet varázsa, de már „buli van a parton, a szabad strandon.” A mostani helyek ugyanis lazán, tisztelettel illeszkednek még a környezetükbe, nem építik át, nem dominálják le, de életet adnak hozzá, szétszórják a maguk kellékeit a közvetlen környezetükben, amitől a part egy része színesebb, érdekesebb, kényelmesebb lesz, de nem kell messze tekintenünk, hogy kitaposott kanyargós úton nyújtózkodó fürdőruhás sziluetteket lássunk csupán a Duna és a fű (nem úúgy értetteem) kettősét élvezve vagy a vízben felszabadultan gázoló kutyákat. 

A Kabin és a Wasser kellően nyers, kellően könnyed ehhez a környezethez. Gyakorlatilag mindkettő egy-egy nagyobb területet einstandol a híd két oldalán. Van egy saját pódiumok, amelyen L alakban van a bár és a látványkonyha / kajakiadó hely plusz itt ezen napponyvával fedett „sparhelt közeli” részeiken van a legtöbb szék és asztal is.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Wasser hátulról - Kocsmaturista
Wasser hátulról

Majd mindkettőnél ezt  egészíti ki egy-egy saját „hippy tábor”. Nem is könnyű elhatárolni, hol ér véget a Kabin és Wasser vendéglátó birodalma, és hol kezdődik a valódi vadvízi társadalom. Jó elnézni az itteni életet: úszók, futók, bringások megpihenői. Itt kavargatják a kávét, akik épp elfáradtak.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - a Kabin udvara - Kocsmaturista
A Kabin „udvara”

Első ránézésre a hasonlóságokat könnyebb észrevenni: elrendezés, hangulat, koncepció, vendégkör: sok hobbisportoló, sok kutyás, sok család, hangulat, de nézzük meg egyesével is a sajátosságaikat!

Kabin

2019 07.15. FRISSÍTÉS: a Kabin 2019-ben kicsit odébb költözött. Az új változatot még nem láttam.  A Kabinról írt alábbi sorok és képek az első fejezetének mementói:

A Kabin volt az első újhullámos bázis a parton 2017-ben. A Római parti gyorsan legendássá lett Fellini (CIKK) ifjabb tesója. A néveredet nyílegyenes, valóban napozó kabinokat kínál a vendégeinek, amik egészen lenn várnak a parton, kétszemélyesek, elől és oldalt nyitottak, hátul zártak.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Kabin kabinjai - Kocsmaturista

Környékükön fekete-fehér filmben érezhetjük magunkat. Nem is csodálkoznánk itt hirtelen megjelenő egész fürdőruhás, virágos úszósapkás nőkön, akik egy szál margarétát kapnak csíkos uszódresszes férfiaktól.

A Kabin népszerű. Csúcsidőben spontán érkezéskor nem garantálnám, hogy jut szabad kabin.

Van Nálatok Terasz - Népsziget kocsmai - Kabin naplmentekor - Kocsmaturista

A csapat mindkét évben jókedvű, energikus, és Oscar-Nobel-Kossuth díjasan segítőkész volt. Többségében szabvány piák kínálkoznak, viszont a Borsodis sörcsapokon kívül folyik a First Craft Beer & CO. IPÁja és belga meggyes söre, plusz akadt pár üveges kisüzemi (pl. Red Viking Co. sör)  Rokonszenves környezetkímélő betétdíjas műanyag pohárrendszer működik. 250 Ft a kaució és ha végül visszahozod, visszakapod! Így nem termelnek strandszemetet, mégis sétára viheted a Kabin logós poharadat, sőt meg is tarthatod ennyiért.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Kabin betédíjas pohara - Kocsmaturista

A random fröccsük teljesen finom volt, de fel vannak készülve szörppel és limonádéval is. A zene szól, festi a hangulatot. A kajamegoldás erős pont. Az élelmező rendszer külön sorral és kasszán működik, és bár nagyon pörög, mégis folyamatos a rendelés, ezért jobban megéri már itallal várakozni. A mártogatós tál ritka jó üzlet a mai kocsmakaja viszonyrendszerben: 990 Ft, répával, uborkával, zellerrel, ritka finom sült pitával és háromféle választható mártogató szósszal: tonhalas, padlizsános, tzatziki. Kiadós és ízletes. De minden más is jól nézett ki: hamburgerek, grillezett csirkés tálak.

Népsziget kocsmái - Van Nálatok Terasz! - Kabin - Kocsmaturista

Az alapkaja 650 Ft-ért egy naccos tál szósszal. Harsonával harsogják a rendelésszámodat.

Extra, hogy a jó öreg szóda csupán 30 Ft / dl-ért kapható. Illetve a Fellinihez hasonlóan szabadtéri mozit is rendszeresen rendeznek, aminek programját a Kabin Facebook oldalán is követhetitek:  https://www.facebook.com/kabinpart/

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök: 13:00-2:00, Péntek-Vasárnap: 11:00-4:00

Wasser

A  Wasserhez balra kell letérni a hídról, pont szemben van a túlpart látványos Óbudai Gáztornyaival.

Van nálatok terasz - Népsziget kocsmái - Óbudai Gáztornyok szemben - Kocsmaturista
Kicsit odébbról szemléletve

A Wasser pódium vendégtér székei egyszerű tantermi székekre emlékeztetnek, csak menő színes fémlábakkal (– Színesfém, tesa? – Nem úgy értetteeem). Felettük zsákszínben feszülnek az árnyékot adó napponyvák.

Van Nálatok terasz - Kocsmaturista - Wasser pódiuma - Népsziget kocsmái

A színpadon túl pedig babzsákfotelek,

Van Nálatok terasz!!! - népsziget kocsmái - Wasser babzsák világa - Kocsmaturista

nyugágyak és Tuborg reklámernyős plusz asztalok várnak akár szabadtéri DJ zenére. Az összhatás gyorsan megnyerő!

Van Nálatok Terasz! - Népsziget kocsmái - Wasser oldalrol - Kocsmaturista

Jól sejthetően Carlsberg kínálat van a sörcsapokon, abból a szélesebb választék (dupla malátás Angelo Poretti és Horizont Delight IPA is.) Üvegesben Rizmajer Meggyes és Budweiser egészíti ki a kínálatot. Borok nagy választékban vannak. A hosszúlépést alaphangon Irsaiból kínálták és 490 Ft-ba került (2018). A Wasser amúgyis a combosabb játékosok közé tartozik italkészlet tekintetében. Koktélokat, kevert italokat (pl. Aperol Spritz, Hugo) is tisztességgel kreálnak. Az alkoholmentes szekcióban hangsúlyosak az akár ízesített limonádék és a szörpök, de csendesen a smoothie is megbújik. Szóda decije 70, automatikusan citrommal, jéggel. Hosszú kávé, Perla 450 Ft-ért.

Az ételek belvárosi hasonlóan menő helyek aktuális áraihoz képest alacsonyabbak, de nem is retró strandbüfé szintjén. (Nem 2390 Ft egy sajtburger, hanem 1690 Ft – bár köret itt nem jár mellé.) A hekk a sztártermékek egyike. Itt is a nachos a legolcsóbb harapnivaló, szintén 650 Ft-ért. Én a kolbászos lecsóra mentem rá, az is 1000 Ft-on belül megvan toast kenyérrel.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Wasser - Kocsmaturista

Ízre bevált. Az adagot és kolbászt benne kicsit keveseltem, de ár-értékarányban rendben volt. Kiadósabb budapesti kocsmalecsót emlékeim szerint már 2000-2500 Ft között láttam máshol. Van még pulled pork és grillezett csirkemelltálak is. Az egészségtudatosoknak kedvez, hogy a köretek közül több a zöldségalapú és vannak köretkompatibilis salátaválogatások is.

A Wasser neve és lógója, a Facebook oldal „borítókép-videója” is kimondottan szimpatikus. És minden pont ennyire egyértelmű, de célirányos az egészben. 

A csapat itt is szimpatikus, kedves, higgadt. Wi-fi jól működik, stabil. Kártyával lehet fizetni. Kutyáknak van kitéve kutyatál, akár kettő is, de két kutya még a kettőn is össze tudott veszni. Egy mondattal teljes körű városi szolgáltatás üde Duna parti környezetben, ahol zajlik az élet.  Közben bekiabálják, hogy a 69-es elkészült. Én pedig azt kérdezem magamban, hogy eeezt hogy érteeed?

Itt Tamással, az üzemeltetővel is beszélgettem, miután meghallottam, hogy Újpest és a Népsziget témában is naprakész. Tamásnak nagy tapasztalata van a vendéglátásban, a magasvendéglátásban is, külföldön is. A Wasser-ről megtudtam, hogy a budapesti CoolTour Bárok (Király utca, Lövőház utca) üzleti rokona. Elmondta pluszban, hogy direkt nem a belvárosi helyeknek akarnak konkurenciát állítani, leginkább a környék közönségét, családjait célozzák meg. És szívesen nézik és támogatják a Népsziget és Újpest közös fejlődését, merthogy ugye Újpestnél is beszélhetünk ilyesmiről.

Újpest eddigi Kocsmaturista összefoglalóját ITT találjátok!

A Wasser nyitva mindennap 12:00-24:00

Vasmacska Söröző 

Beljebb a parttól, a vasúti híd „ki szigetre” irányú jobb oldali lejárójánál található. Nádborítású kerítés különíti el a külvilágtól. Méretes hekkinstallációk próbálnak befelé szólongatni, de szerencsére a valódi hekk jobban néz ki náluk, és a maga a Vasmacska Söröző is. 

Van Nálatok Terasz - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző - Kocsmaturista

Fontos, hogy ők sörözőnek definiálják saját magukat, mert én soroltam volna őket automatikusan annak. Inkább hekkezőnek, ha van ilyen kategória. Hekkről híresek városszerte, és én is azt állapítottam meg, hogy rá is szolgáltak. Ottlétemkor nem is söröztek itt akkora arányban, mint ahányan hekkeznek. Nem sok variálást képzelhető el, ha hekkről van szó, és ők sem bolondították meg divatosan semmivel: nem reformhekk, nem csavaros hekk, nem újragondolt hekk, csak jó hekk és még a nagyi szeretete sincs ráírva lekvárral a hátuljára. Egyszerűen valahogy jobban ízlik náluk, mint máshol. Magyarázatom nincs.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző és a hekk - Kocsmaturista

A hekk egyszerűségéhez képest amúgy egész drága mulatság. Náluk sincs másképp. Tehát ez a retró műanyag abrosz, a Sopronis reklámernyő, a betonozott udvar nem garantál abszolút olcsóbb lakmározást, csak egy életérzést.

Itt a hekk a főtermék és annyiért amennyiért, nyilván nem menő éttermi ár, de egy kicsiként kikért hekk kenyér nélkül két “kobiubival” egy tisztességes adag majonézzel és kísérőnek egy korsó Soproni IPÁ-val meg egy szódával már 3040 Ft volt. Egy sör és sörkorcsolya kombóként rátekintve durva lenne, de itt a sör a kísérő, nem a hekk. Azzal, amit kaptam egy fél napra simán jól laktam. Kajából még akad kolbász és rántott hús. Nyílegyenes koncepció. Működik is, nem is kell több! 

Italok tekintetében ide nem hatolt be a kisüzemi sör kultúra, de a Sopronitól van három sörcsap: sima, Soproni IPA és Mort Subite. Üvegben pedig a Soproni Démon (barna) is kapható. Borokból Vargát és BB-t láttam. És van egy rövid rövidital lap az alapokkal. A hosszú kávét sok tejjel vizes pohárban kaptam – én ezt kifejezetten bírtam. Van itt is limonádé, sőt házi szörp, amit „kurva jónak, kurva finomnak” titulált lelkendezve egy épp pár női tagja, miközben kiléptek a Vasmacska kerítésén. 

A vendégektől forgatagos vendégtér amúgy is jó élmény.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző - Kocsmaturista

Az ablaknál szinte mindig sorok állnak és mindig vannak érdekes jelenetek. Egész estés Üvegtigris folytatásokat lehetne itt forgatni, talán napi szinten is.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Vasmacska Söröző - Kocsmaturista
Kivételesen csendesebben

Közben a padoknál valaki a szálkától, valaki más a berepülő darazsaktól félti a torkát. Tart a nyár. Zajlik az élet, a kutyák ugatnak, legyek röpködnek és mindenütt valami gyerekjármű parkol.

Nyitva tartás: Mindennap 11:00-20:00

A 13. kerületi oldal

A Népsziget ott is Népsziget, ahol már eltávolodunk a vonatok filmjelenet értékű hídon robogásától, és attól az egész budapestes talánytól a vasúti híd lábán, hogy ki az a Niki.

Van Nálatok terasz - Népsziget - Niki - Kocsmaturista

A 4. kerületi és a 13. kerületi oldal között a híd a határ, tehát a Wasser is szigorúan véve 13. kerület, de a megközelíthetőségből adódóan érthető, hogy ők még inkább a 4.-hez kapaszkodnak. A 13. kerületi oldal a Marina part városrésztől is megközelíthető. A Gyöngyösi úti metrómegállónál, a Duna Plaza bal oldalán ki és szinte csak egyenesen, kicsit jobbra tartva. Ez egy kényelmes, újabb híd, pihenőkkel a lépcsőjén felfelé, de átmenni rajta a vasúti hídnál valamivel kisebb élmény. Hamar sziget csúcsot térünk, és ez ellentétben a vasúti híddal nem visz át Budára is.

Mielőtt átérünk, két vendéglátóhelyen még megállhatunk a „szárazföldön” is. A Népszigethez képest puccosan elegáns Melba Étterem és Bár, bársonyos körbeszaladó bárpulttal, színes textilabroszos éttermi vendégtérrel, kikötői mini panorámával vár és a komoly borválasztéka mellett cseh sörökkel a csapon (Holba, Permon) zárja kerekre az élményt. (Még csak belestem).

A következő a Céltorony Sportbár, ami emeleti zárt teraszán barbeque ételekkel és főleg kisüzemi sörökkel (Reketye, Szent András Sörfőzde, Rothbeer stb.) domborít. (Ide is csak belestem).

A 13. kerületi Népsziget már sokkal nagyobb katyvasz, mint a vasúti hídnál, és nem visz nyílegyenesen a tuti jóba, úgyhogy nem árt felkészülni. Ha kerülő út nélkül akarunk a vendéglátóhelyekhez jutni, akkor nem kell lemenni a túlsó Duna partig, hanem a szigetközepi Népsziget utat célszerű választani.

Első alkalommal én nem tudtam ezt, így kerültem. Ennek köszönhetem viszont, hogy megismertem még egy vendéglátót, miközben az utolsónak feltételezett Sziget Büfébe igyekeztem. A Google Maps, amit az eltévedésem korrigálására próbáltam használni járókelők híján, egyszer csak feltűntette a soha nem hallott, soha nem látott Partizán Hajót.

Partizán Hajó

Hajó? A siófoki party hajó jutott eszembe (CIKK), és akaratlanul elképzeltem, hogy itt is egy partra vetett, berendezett hajón lehet majd tombolni. Ehhez képest az első feliratok, amiket megláttam a Partizán hajó környezetében majdnem elrettentettek: „Magánterület„, „Zártkörű rendezvény„. Keresztet vetettem rá, de egy derékszögű fordulat után mégis nyitva találtam.

Letérkövezett nádkerítéses udvar, belülről néhány fával és aljnövényzetükkel szegélyezve, szellős távolságokba helyezett székekkel, sörpadokkal és asztalokkal felszórt vendégtér.

Van Nálatok Terasz!!! - Partizán Hajó - Kocsmaturista

A mikroklíma lelke egykor valóban a melléépített, gyerekméretesített hajómodell lehetett, de az augusztusi vasárnapomon a háziak hozzátartózóin kívül nem akadt errefelé errefelé, épp felnőtt sem sok. A hajó pedig nyugdíjba ment, viszont a két kiadóablak működött. 

Van Nálatok Terasz - Népsziget kocsmái - Partizán Hajó - a Hajótest - Kocsmaturista

2003-as alapításúnak mondta Zoli, az hajós kapitány. Látszik is rajta a másfél évtizeddel ezelőtti (2018 szemszögéből) divat szerinti kertes strandbüfé jelleg. Nekem most is, akkor is tetszett ez a hangulat, nem is rendelek fejben olyan kényszerű pusztulást ehhez a stílushoz, mint a „anonim alkoholista közösségek” szomorú kocsmáihoz. Ennek csúnyán mondva, van egy fílingje: fenyőfa sörpadok, úszófa kerti díszek, kerek fémasztalok, a földön gyíkok szaladnak fürgén, odébb a ház nagy kutyája, Elza terül el lustán az árnyékban. Van szabadtéri csócsó, raklap bútor, asztalra festett malomtábla.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Partizán Hajó - malomtáblás raklapbútorok - Kocsmaturista

A fedett területen léghajót formázó lampionok lógnak alá. Némelyiket megcsonkították. Az étlapon főleg alapításkori retrókaják uralkodnak: hekk, rántott sajt, rántott csirke, kolbász hasábbal vagy steakburgonyával, de volt meglepő teleporttal betolakodó cevapcici ajvárral is.

Eleinte azt néztem, hogy 1650-nél olcsóbban nem lehet étkezni, de amit azért kapsz rántott sajt esetében, az simán másfélszere egy véletlenszerű konkurrenciának. Három db, vastag bundás, finom, masszív nyúlós sajttal, ízleses, fűszeres, ropogósra sült steakburgonyával, egyszerű tartárral. Így már jobb üzlet!

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Partizán Hajó - Kocsmaturista

Italfronton két Dreher csap serénykedik: Pilsner, Dreher. Borokból három-négy féle hűlt, a Varga alaptól a Geréig. Egy-egy üveg pedig az alap röviditalfajtákból sorakozott a polcon.

Érezhető, hogy valaha sokkal jobb napokat élet, és mintha beletörődött a lassú elmúlásba, és nem is vette fel a drasztikus változtatás eszközével a harcot. Annak ellenére jó ide jönni, egyrészt azért is, mert ez a műfaj egyre ritkul és sokan ragaszkodunk hozzá, másrészt tényleg jó, amit kapsz és csendes, nyugis, elmélkedős, nagyot beszélgetős hely, ahol aztán tényleg annyira szabad lehetsz, amennyire te nem szégyellsz.

A házaik kedvesek, mosolygósak, természetesek. Melletted élik itt a saját életüket, amit pont így szeretek. Zoli különösen humoros, jó arc volt. Olyan itt ülni, mint beülni statisztaként egy családi komédia egyik epizódjára és visszanézni magadat a háttérben, amikor lemegy az adás.

Sajnos átkozottul a Népsziget középen van, két hangsúlyos pont között, de ha van köztetek visszatérő Népsziget-járók, gyertek el ide is! Adjunk neki új életet!

Extra: Télen zárt körű rendezvényekre

Nyitva tartás: Mindennap 11:00-22:00-ig

Sziget Büfé

Megleptek a méretei! Mivel a sziget közepén szinte bujkál, ezért azt gondoltam, hogy csak másodhegedűs lehet majd a Vasmacskával szemben, de ehelyett ez egy nagyobb léptékű vendéglátó tartomány, kiterjedtebb választékkal és szolgáltatásokkal, nagyobb személyzettel. Ez egy gyár a Vasasmacskához képest, így dimenzióiban kevésbé meghitt, de megjelenésében mégis bensőségességet áraszt. A korhű retróslágerekre épít: piros „kockás” abrosz, íves vonalvezetésű, sötétzöldre mázolt fakerítés, kis kaviccsal felszórt kert, színes égősor. 

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé - Kocsmaturista

Elvileg 1977 óta folyamatosan létezik, és a kaják nagy része, amit kínál is 1977 folyamatosan létezik. Vannak azonban újdonsültségek is, például hagymakarika, tintahal karika és bár itt is a hekk fogy ipari mennyiségben, kínálatuk mégis kvalifikált a harcsapaprikás túrós csúszával szintjére is, aminek örülök. A vízparti büfé jelleg egyértelmű jelei persze gyorsan kifigyelhetők: vendégtéri jégkrémhűtő, „kecsap-mustár- majonéz” nagy vödrös  és nagy tartályos szentháromsága, tekerős játékautomaták.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé kaják- Kocsmaturista
Kiadós kolbászadagok, szemetgyönyörködtető sütik, választékos savanyúságok

Külön ital- és külön ételpult várja a rendelőket. Egészen korszerű Dreher sörcsapok voltak (<2018) és a változatos üveges borok is fellépcsőztek a Nyakasig.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé pultja - Kocsmaturista

Itt már csak kávét ittam a Partizán Hajó után, hosszút tejjel 350 Ft-ért, de azonnali visszavágyással távoztam. Érdemes ide kijönni a retróhívőknek, mert a nosztalgiaélményt Istenadtán sugározza. Ahogy a környezeti hangulat, úgy a karakterek is korábbi idők jellemző figurái, általában inkább idősebbek. De többen, mintha a 90-es évekből, 2000-es évek elejéről időutaztak volna ide, de itt nem vennék észre hogy a jövőben vannak. Van, aki az akkori szokások és az akkori karakterhierarchia szerint menőzött úgy, ahogy már tíz éve nem láttam rá példát.

Extrája a területén belüli párakapu. Szuper zárása volt a Népszigetnek első látásra a Sziget Büfét is megismerni, folytatásra ígéretes állomás.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget kocsmái - Sziget Büfé kifelé nézve - Kocsmaturista

Nyitva tartás: vasárnap-csütörtök: 9:00-22:00, péntek-szombat: 9:00-24:00

Népsziget 2018

A Népsziget kétség kívül érdemes a látogatásra, 2018-ban összetett és kettős. A jelentős hosszában békén hagyott Duna parttól beljebb jelen van a régi idők szelleme, lepusztult, elhagyott hotelek, vendéglátó hullák bújnak meg a fák között csendesen, miközben már egy új világ lángja pislákol legforróbb pontjain. Maradék területe teljesen esetleges dolgoknak ad otthont, sok kanyarban lehet találni valami meglepőt, mint klubüdülőket, nappali melegedőt és éjjeli menedékházat, hajószervízt, motorszervízt, apartmanházakat, amiből egy lakást laknak csak titokzatos lakók.

Van nálatok terasz!!! - Népsziget 2 - Kocsmaturista

Van nálatok terasz!!! - Népsziget - Kocsmaturista

Van nálatok terasz!!! - Népsziget 3 - Kocsmaturista

Sokszor nem is lehet eldönteni, hogy az épületről, amit látok, hogy mi lehet. Vélhetően nem sokáig marad ilyen a Népsziget sem. A környező szárazföld mindkét irányban látványosan fejlődik és a köztudat újra magához ölelte. Nem tudni mi lesz belőle, de aki arra kíváncsi, ami most, idén még biztosra megy, rapszodikus vendéglátóhelyek választékával kísérve.

TÉRKÉPEN A NÉPSZIGET HELYEI IS:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Egyéb budapesti és környéki nyári helyek a Kocsmaturistán:

Maradjanak a vendéglátóhelyek a Rómain?

Ebihal, Budakalász – “Az úszó Üvegtigris”

A FOLYTATÁS, 2019-es gyűjtemény tágabb Budapest teraszos helyeiről:

Van Nálatok terasz!!! – Budapest nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

 

Szólj hozzá!