Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok terasz!!! – Budapest nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

A nagy teraszos, kertes, szabadtéri, kiülős, több esetben csak nyári helyeket gyűjti össze a „Van Nálatok terasz!!!” rovat, rendszeresen frissítve. Budapesti válogatást láthattok itt kerületekre bontva. Extra területként kezelem viszont a Margit-szigetet, a Városligetet, a Népszigetet, a Római-partot és a Kopaszi-gátat.

HELYSZÍNEK!

Kattanj az érdekes kerületre:

Buda

Pest

Kedvelt kirándulóhelyek

 

Előszó Budapest teraszosairól

Budapest teraszos itatóinak világa a zárt terű kocsmaéletéhez képest sokkal utópisztikusabb, egyenletesen magasabb színvonalú, jobb hírű, pozitívan vegyesebb közönségű. Mindkettő mellett vannak tartalékban érveim és ellenérveim, de egyiket sem cserélném le a másikra. Ugyanakkor a blog indulása óta terveztem külön gyűjteményt a nagy teraszos helyeknek, de csak három évvel később 2019-ben kezdtem el a koncentrált megvalósítást. Sorban újralátogattam őket, valamelyiket először (még tart a folyamat), és az eredmény nagyszerű érzés! Nagyon is van mire büszkének lennünk. A fővárosi kocsmabeltereinknél nem mernénk 50%-os arányt megelőlegezni a valamirevalóknak és az átlagosak vagy annál rosszabbak mellé. Cserébe a terasz / kertdomináns ivók közül 10-ből 9 a maga módján ezért vagy azért kiemelkedő, felemelő, karakteres, emlékezetes. 

A válogatás szempontjai

Ha érdekel hogy mi alapján szerepelnek itt egyes helyek, míg mások nem, akkor itt részletesen bemutatom itt:

A válogatás szempontjai

Budai oldal

2. kerület

JÉGKERT – A 2. kerületi kraftsör-kedvelők nyári mekkája

A Jégkert egy nagy fehér ponyva alatt bújó komplexum a 2. kerület központjában (4-6-os villamos Széna tér megálló). Egy téli jégpálya helyén működik nyaranta a hatalmas sörkert és kertes étterem. A valóban szabad ég alatti része viszonylag kicsi, de a sátron belül is tágas és levegős.  Színes, könnyed stílusával üdülővárosba illő hangulatú.

Tapintható „budaisága” mellett is laza, vegyes közönségű hely, ahol középkorú osztálytalálkozók ricsaja mellett pörögve csócsóznak a tinik, randiznak az ifjú párok és születnek az új üzletek. 

Külön örömömre sörből is ki kell emelnem. Budának ez a része sokáig alulmaradt a kisüzemi / kézműves / kraftsör fronton. 2019-ben új hely nyitása helyett egy már népszerű egység hizlalta fel magát 24 sörcsaposra, majd 2020-ban a Facebookjuk szerint már 36 SÖRCSAPOSRA !!! A neon-narancssárga csapsoron főleg magyar sörök csorognak népszerű főzdéktől. Rendszeresen vannak „Találkozz a sörfőzővel!” események és sörpremierek is. 2 és 4 dl-es kiszerelés mellett 4×1 dl-es kóstolósor is kérhető 1500 Ft-ért. A borválaszték is szélesnek tűnt. A kaják pedig vonzóak. Főleg a hamburgereket és snackeket (sültkrumplik, hagymakarikák) láttam gyakran közlekedőedény formában a méhkas nagyságrendű személyzetnél. 

A jégpálya pótló a nyárra a ping-pong és a biliárd. Ám télen sem kell lemondani róla, van fedett részleg is.

Nagyon ajánlom a budai sörínyenceknek. Sok jót lehet inni egy vidám környezetben. 

Egy kényelmes saját kártyás fizetési rendszer van, amiről a végén kell egyben fizetni. Szervízdíjat nem érzékeltem. A kártya kedvezményekre jogosító törzskártyává fejleszthető! Csúcsidőben érdemes viszont asztalt foglalni, mert nagyon népszerű, főleg, ha konnektort is szeretnétek. 

Jégkert Facebook oldal: https://www.facebook.com/jegkertcafe/

Utolsó látogatás: 2019. JÚNIUS

Vissza az helyszínekhez!

3. kerület

KOBUCI KERT – Óbudai vigasságok magmája

A Kobuci Kertnek országikonnak kellene lenni, hogy megmutassa, nem csak sírva vigad a magyar. Én egy hétfői kora este kellemesen feltelt kertre érkeztem, ahol élőfilmen forgott a jókedv, a néptánc, a gyerekkergetőzés, a nevetések, az egymásnak örülések és a nem giccses, természetes pozitivitás. Tényleg szívesen látnám és mutatnám be ilyennek az országot és a népet, mint amit itt tapasztaltam.

Óbuda főterén, eleve különleges helyszínen, a Zichy-kastély udvarából nyílik, kert az udvarban módjára. 

Odabenn egy városon kívüli, távoli tópart közeli fesztiválélmény elevendik meg, aprókavicsok felett sörpadok, nagy fák lombokból képzett fél-plafonja, égősor-fűzérek. Négy pulttal operál: inspiráló bisztróétlap (többek között a névadó KOlbászos BUcival – de van vega változat is), saját bor- és pálinkamárkák válogatott gyártóktól és egy direktben kapocsoldó modern sörfőző kisüzem, az Uradalmi Sörmanufaktúra kiemelten ajánlott finom kínálata..

Látogatásomkor épp izzó néptánc rendezvény volt, de tele volt a rendezvénynaptár. Zenevilágban népszerű neveket, világzenei estet, stb. láttam. Az oldalfalakon másik művészeti ágként épp fedett, de nyitott fekete-fehér zenészportré fotókiállítás. Többművészeti, éjjel-nappal hangulatos közeg, egy kortárs polgári mulató a KOBUCI Kert.

KOBUCI kert honlap: https://kobuci.hu/

Utolsó látogatás: 2019. JÚNIUS

Vissza az helyszínekhez!

11. kerület

A 11. kerület lett az első budapesti kerület a gyűjteményben, ami saját „Van Nálatok Terasz!!!” posztig jutott. Úgyhogy külön írásban találhatjátok meg a következő helyszíneket:

MAG KERT BBQ – Vidéki grillparty varázsa a fővárosban

Pesti oldal

4. kerület

MÓLÓ TERASZ  Itt kiköthetsz Újpest főterén

A Molo Terasz Újpest központ felújított, kellemes főterén terül el részben kis pódiumon, részben instant pázsiton és csak nyaranta üzemel. A kiszolgáló rész egy pofásra ácsolt kis fabódé. 

A polgármesteri hivatal pincéjében működő (<<<bizony!!!) K14 Klub nyári verziója. 2018-ban nagyon megörültem a létének, hogy itt is operál egy ilyen hely, sőt akkor még extraként cseh sörökkel, amikre rá is készültem a 2019-es valódi látogatásomkor, de ekkor már áttértek a Soproni kínálatára. Borból háromféle volt (a Haraszthy teljesen jó), röviditalból alapok, a kocsmakaja a rágcsaszint plusz: van popcorn, nacchos és bundás mogyoró Egyéb „most” nincs – mondták akkor. Ez még nem változtat azon, hogy jó, hogy pulzál egy könnyed nyári hely egy külsőbb kerület központjában.

Alkoholmentes italaikat pedig büszkébben domborítják, többféle ízesítésű HÁZI ̶p̶á̶l̶i̶n̶k̶a̶ jeges tea és limonádé. És szerencsére mindenféle ember fogékony volt a MOLOra ottjártamkor. Tényleg nehéz lenne olyan leosztást találni, ami nem volt (megfordultak kinn barátnők, barátok, baráti körök kb. minden korosztályra jutva, család csecsemővel, család felnőtt gyerekkel. Magyarok voltak főleg, de még lengyelek is. Az alkoholos italok fogytak látványos többségben vasárnap délután is.

Digitális munkaállomás szemszögéből volt két kültéri konnektor és stabil és gyors nyílt újpesti wi-fi. Adottak kis kerekasztalok, hat személyes dupla asztalok, de ha kevesen vannak, nagyobbat is összelegózhattok. Kínálkoznak kényelmes párnázott süppedők is raklapokon ejtőzéshez és védő napponyva, hogy lásd a képernyődet, ha innét dolgozol. Jókor, jó helyen pedig lehet bámulni a nyílt parkoló mögött lemenő napot.

Ajánlom munkára is (halkan szól a zene), és társasági életre is, ha erre jártok. Nincs a közelben sok konkurenciája ennyire nyitott téren. Ha pedig összetettebb gasztronómiára fanyalodnátok közben, akkor nagyobb étel-, rövidital vagy borválasztékra – bár zártabb és kisebb terasszal, de – ott egy ugrásnyira a Központ Bisztró vagy a Calavera mexikói étterem!

MOLO Terasz (és K14 Újpest) Facebook oldal: 

https://www.facebook.com/k14ujpest/

Utolsó látogatás: 2019. JÚNIUS

Vissza az helyszínekhez!

5. kerület

PONTOON – Mozijegy a Dunához

A Pontoon Budapest egyik legelőkelőbb pontján terpeszkedő teraszos. A Lánchíd pesti hídfőjének jobb oldalán.

Több szinten mozijegyet kínál a Dunához, a Lánchídhoz és a szemből felénk magasló budai várhoz. Budával szembe fordított székekkel lehet élvezni a perspektívát. És ahogy ez a látkép minden fényviszonyhoz mást hangulatot kínál, úgy a Pontoon panorámája is. Más tiszta nappali fényben, más alkonyatkor és más a kivilágított városi éjszakában.

A Pontoon sem elégszik meg azzal, hogy megitat, ha már ott vagy a jóban. Nagyban szól a zenéről teleírt eseménynaptárral (akár DJ zenével), de rengeteg élőzenével. Harapni 2019-ben nápolyi stílusú pizzát kínáltak a legutóbb Blitztől.

Pont az italokat nem éreztem 2019-ben, persze megvoltak a szükséges nyári slágerek: fröccsök, spritzerek, limonádék, alapsörök a Sopronitól. Ez egy év alatt persze sokat változhatott.

A Pontoon nagyon nyári bulis hangulatú egész szezonra. Én egészen visszafogott, lazulós hangulatban csíptem, hétfőhöz dicséretesen. Viszont láttam felvételt hétvégi partyról, az már más fokozat.

A megjelenésben a pálmákat, mint mindig itt is elütőnek érzem a környezethez, de az itt teremtett hangulathoz végül is illik.

Utolsó látogatás: 2019. SZEPTEMBER

Pontoon Facebook oldal: https://www.facebook.com/pontoonbudapest

Vissza az helyszínekhez!

FRÖCCSTERASZ – az italozva buszra várás édes örökkévalósága

A legnagyobb szabadtéri hely az 5.  kerületben, sőt az egyik legnagyobb eleve a belvárosi kerületekben. Ráadásul egyedi, várostörténeti jelentőségű környezetben. A népszerű piknik tér, az Erzsébet tér ütőerén, egy régi távolsági autóbuszpályaudvar emléképületeit einstandolva, két szinten.

Hangulatteremtésben ügyesek, jól idomulnak a környezeti adottságokhoz és egy retró balatoni sörkert hangulatát idézik meg Budapest epicentrumában, csak feltuningolva. 

Vízparti frissességű kékre és szocialista május elsejei pirosra mázolt fémvázas fadeszkás, támlás székekkel kavicstenger felett, színes villanykörték alatt. Minden második szúnyog szerelmes dalra fakad tőlük. Közben a háttérben prémium-vurstlisan pereg a Budapest Eye óriáskerék.

A lokáció és a környezet ellenére is megfizethető. Van a Kristinustól ház bora, amiből egy kis fröccs 420, egy sportfröccs 620 Ft 2019-ben. És nem volt szervízdíj!  Ez a fröccs a névadó főtermék, az itallap közepe. Természetesen sorakoznak egyéb borok is a listán, de inkább a gyakoribb márkák. Kevésbé a ritkaságkeresők földje a Fröccsterasz, inkább a hangulatvadászoké. A söreik a Carlsberg hazai, szűkebb kínálatából kerülnek ki csapon és üvegben. A rövidital főleg kínálat a slágereket vonultatja fel, ismertebbeket és ínyencebbeket.

A limonádésok számára vad, szaturált színű gyümölcsös kombóik vannak. 

Vegyes közönséget vonz, randizók, barátok, barátnők kettesével, haveri körök vegyesen a családokkal, unokázó nagypapával és suli utáni egyetemisták, vegyesen a csodálkozó tekintetű turistákkal.

Aki harapna, a kapcsolódó szomszéd stand balkáni portékáit (pl. pljeskavica) ide is áthozhatja. 

Fröccsterasz Facebook oldal: https://www.facebook.com/froccsterasz/

Utolsó látogatás: 2019 ÁPRILIS

Vissza az helyszínekhez!

6. kerület

TEREZA – A mexikóiak visszavágnak és visszavárnak

Budapestiként a Tereza „terasza” az egyik legnagyobb városon belüli utazás a lehetséges teraszaink közül. Ez valójában egy mexikói étterem és bár, és mindkét profil teljes gőzzel üzemel. Az egykori parkoló már több vendéglátót látott és én így-úgy mindet szerettem, de ez a legkontúrosabb és ezáltal a legegyedibb is.

Van több érdekes mexikói profilú gyorsétterem és étterem Budapesten, de ekkora kerttel egy sincs, úgyhogy 2018-ban egy intenzíven izgalmas keverék jött létre. A kocsmákon kívül nagyon szeretem a mexikóias falatokat is, úgyhogy ez nekem igen nyerő kombináció. Gondolom, más is van hasonlóan. Elsőre a grillezett polipos tacot kóstoltam, ami kedvemre való ízkörhintázás volt, de inkább egy két fogásos étkezés egyik fogásának ajánlom (2490 Ft. – 2019 05) mert egyedül annyira nem laktató. Így egy itteni étkezés inkább főprogram, mint sör- vagy longdrink korcsolyázás.

Közben hangulatos – gondolom én – mexikói zene szólt és színes, változatos koktélos és long drinkes poharakat cikáztattak a térben a felszolgálók. Másik kidomborított fókuszital a mezcal. Itt alkohol-pihenőnapon ültem, így a főszegmensem még hátra van. Egy tequilás kávé is felkeltette az érdeklődésemet. Van miért visszajönni. Az atmoszféra az egyik legjobb a szabadtéri helyek között, a Nagymező utca amúgy is igen kellemes szakasza lett csak még vonzóbb tőle. És azt hiszem, nyári szezon után is van miért újra elővenni. Nagyon látványos belső tér épül.

Digitális munkaállomásként is jól szerepelt. Az egyik oldalfalon több konnektor is sorakozott. A zene kímélő hangerőn szólt, sőt még az eső elől is fedezékbe lehetett vonulni, nyitott térben maradva.

Tereza Facebook oldal: https://www.facebook.com/terezabudapest/

Utolsó látogatás: 2019. MÁJUS

Vissza az helyszínekhez!

7. kerület

A 7. kerület az úgy nevezett bulinegyed kerülete is (Belső-Erzsébetváros). Pesti belvárosi kerületek közül a teraszos vendéglátókból is itt a legnagyobb a kínálat. A néhány megmaradt romkocsma udvara, foghíjtelkeken működő kertkocsmák, a Gozsdu udvar nagyágyúi, a Madách utca és Madách tér vegyes felhozatala mind-mind felkínálkozik. A legismertebbektől néhány titkos tippig itt különösen sok helyet mutatok majd be. Sajnos a kerület középső és külső része ebben a tekintetben is elvágólag elcsendesedik, pedig egyenletesebb eloszlás több szemszögből is jobb lehetne.

SZIMPLA KERT – Simple the best

Budapest leghíresebb romkocsmája, sőt megkockáztatom, hogy nemzetközileg is leghíresebb kocsmája az országnak. Ráadásul rászolgál a hírére. Budapest valaha volt romkocsmái közül a legnagyobb szám. Egy kiszuperált és lomisan felcicomázott régi bérház nyári helyként is versenyjátékos, hiszen a belső udvar felett szabad az ég. Már amennyire a napvédők hagyják.

A Belső-Erzsébetvárosi bulinegyed főutcája a Kazinczy is vele kezdve kapott új életre és építette fel lépésről lépésre a mai identítását. (Uránia buszmegálló az Astoria és a Blaha Lujza tér metróállomások között).

A haladó tippem a Szimpla Kerthez egészen kézenfekvő: menjetek nappal! Elkerülhetitek a hosszú sort és sokkal több is jut belőle. Kirajzolódnak a finom részletek. Egy folyamatosan agyat ingerlő kocsmakiállításon múzeum belépő nélkül sétálhattok végig, ráadásul legálisan itallal a kézben. Főleg (de nemcsak) a kommunista éra tárgyainak gazdag gyűjteménye ez, és kombinatív elmék stílusos és őrült mikró-installációi. Évek járok vissza és folyamatosan találom az újdonságot a dekorációban és az örömöt a régi elemekben.

Egyedi környezetben ülhettek le és lubickolhattok ebben a botanikus mellékhatású, színes katyvaszban. Éjjel hosszabb a bejutás, de akkor is sajátos a hangulat és nagy a vibrálás. És kevésbé külföldi legénybúcsús, mint sok más hasonlónak tetszelgő társa. 

A Szimplában ráadásul sok minden mást is megkaphattok, csak figyelni kell a programokat: „open mic” zenei est, élőzene, tánc, szó szerint mozi, vasárnapi gasztrópiac. Az utóbbi külön világ, amit érdemes meglátogatni. 

Az állandó pultokat is érdemes külön tesztelni más-más portékákért. Az emeleten van külön kajás pult és terem ami sorsszámosig és kivetítősig törzsfejlődött. Jól mutatnak az ételek. Van borbár, és van a Labor, ami Magyarország egyik legizgalmasabb kraft sörfőzdéjének, a Mad Scientist-nek a márkakocsma-helyisége. Ez saját tematikus stílussal bír. ITT többet olvashattok róla. Ám a klasszikus sörök sem a legsnasszabbak: található szlovén Lasko vagy német Schneider Weisse, a Pilsner pedig tanksörformában is. Én fügepálinkát is itt ittam először.

Árak tekintetében: A LABOR magyar viszonylatban magas áron méri a Mad Scientist söröket, de a többi Szimpla Kert pult inkább középárasnak számít a környéken.

A Szimpla-kertet főleg az újoncoknak az egész lista egyik legegyedibb helyeként ajánlom. Tudom, hogy klisé, de létjogosult klisé.

Szimpla Kert honlap: https://szimpla.hu/

Szimpla Kert cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Utolsó látogatás: 2019 JÚLIUS

Vissza az helyszínekhez!

GRANDIO Jungle Bar & Grill – Vadon szabadon!

A Grandio varázslatos hely. A Jungle Bar besorolás találóan írja le. Az utolsó megmaradt romkocsmák egyike. A bulinegyed közepes tumultusú Nagy Diófa utcájának csendesebb szakaszán található a valaha tapasztalt legbohémebb hostel belső udvarán. A sűrű, vadregényes belső növényzet emeli ki az átlag romkocsma sorból, de váratlan tereptárgyakkal és dekorációkkal is jeleskedik, falra festve, falra tűzve, fákról lógva. Kedvenceim a felnégyelt Lenin fej, a videókazettákból kirakott bárpult és a fákon termő komplett cipőgyűjtemény.

Ezen kívül persze kaja, pia, fiatal utazók, turisták, de többségében kulturált közösségben, bár láttam már földön fekvő britet többesélyes lében úszni. Ezzel együtt a Grandio még a romkocsma-köpködőbb helyiek is szeretik, így magyarok is sokan járnak. Én is imádom, még szülinapot is tartottam itt régen. Évente egyszer biztos visszajövök.

Hosszú Dreheres sörcsapjaik, a cég szinte teljes kínálatát lefedve. A spontán fröccs finom volt. A kaják jól néznek ki. A megállító táblán nagyon perverzül hangzó rántott hamburger pedig nagyon csiklandozza az agyamat. A bulinegyedben kiemelten ajánlom, páratlan atmoszféra!

Tetőzésképp pedig még programokkal is proaktívkodnak (például dizájnvásár és gardróbvásár)

Grandio Jungle Bar & Hostel Facebook oldal: https://www.facebook.com/GrandioJungleGrillBar/

Utolsó látogatás: 2019. JÚNIUS

Vissza az helyszínekhez!

8. kerület

A GRUND – a mindenek feletti mindenes

(2018-as képek)

A Grund hangulatos, sok funkciós helyszín és hiánypótló a menő Corvin negyed területén. A modern iroda és lakóvilág egyetlen megmaradt lázadója. De ő is ugyanannyira halad a korral, csak másképp. Ha nappal egy kellemesen helyről dolgoznátok vagy hétvégén spontán egy jó környezetben buliznátok, egyszerre lehet megoldás.

Tele van terekkel és zeg-zugokkal. Itt kültérből beltérbe, aztán megint kültérbe juttok, és közben követhetetlen köztes állapotokon mentek át, és még a terekben is tereket találsz, Olyan, mint egy kisebb mindenség. Mindig van egy új oldala, szemszöge, szolgáltatása, programja. Ez egyszerre közösségi iroda, bulihelyszín, gasztropub, játszótér, start up fészek, egyesületek egyesítője. 

Több perspektívából is megnyerő!

A Grund itallapja a borosoknak kedvez jobban. Kitejredt válogatást lehet kapni, ahogy más italokból is az alapnál jobban felszereltek. Csak a sörkínálat nem. Az legutóbbi látogatásom és a honlap szerint megmaradt a Soproni kínálat leggyakoribb tételeinél.

Az étlap már sokszor változott, több jóemlékű fogással. Legutóbb hamburgerről és quesedilláról olvastam főszerepben, mindkettőről vega verzióban is.

Távolabbi emlékeimben a Grund bulik is jó rezgésűek és pezsgésűek. Különösen bírom a beltérnek a feltűnő fáját, ami átnő a mennyezeten. 

Utolsó látogatás: 2019 MÁJUS

A Grund címe:  Budapest, Nagy Templom utca 30, 1082

A Grund honlap: www.agrund.hu

Vissza az helyszínekhez!

GYŰJTŐTERÜLET: Mikszáth tér – Palotanegyed

A 8. kerület legjobb részének is egyik legjobb része a izzó Mikszáth tér. Budapest egy viszonylag alulemlegetett jósága. Már térdinamikájával, épületeivel, színeivel is erősen vonzó. Ám az igazi fiesta az, amikor jó időre kivirágzik teraszokkal.

Van Nálatok Terasz!!! - Kocsmaturista - Mikszáth tér, 8. kerület

Sokat változott a vendéglátós felhozatal mostanában is. Vesztettünk is el nagyszerű egységeket az ingatlan-bumm oltárán (Nagy Lumen, Garzonkert). Az azonban nem változott, hogy minden térre nyíló helynek terebélyes terasza van a téren, sőt van olyan pavilon, ami a tér közepén üzemel. Az egyik legszívesebben ajánlott teraszos gócpontom.

A Mikszáth térben még az a jó, hogy mivel elég csinos,, tele lehetne lélektelen, unalmas helyekkel, hiszen a tér saját csábereje miatt azokból is megélne. De ez így nem van. Többségében magukban is karakteres vendéglátói vannak.

ODAJUTÁS: egyéb városi csomópontoktól gyerekjáték gyalog megközelíteni: Astoria (2-es metró és egy rakás busz), Uránia (egy rakás busz), Kálvin tér (3-as és 4-es metró, 47-es-49-es villamos), 4-es-6-os villamos Harminckettesek tere megállója.

Vissza az helyszínekhez!

LUMEN – Szentjánosbogár a Palotanegyedben

A Mikszáth tér egyik legüdítőbb helye. Úgy is ismert, mint KisLumen.

Van Nálatok Terasz!!! - Lumen / KisLumen, 8. kerület - Kocsmaturista

Egy művészies hangulatú társalkodó központ a nap minden szakaszára. Odabenn pici, pár telefonfülkényi, de galériás beltér vár. Jóidőre viszont szépen kibútoroznak a térre. A jótékonyan dekadens figurái miatt itt kívül-belül olyan, mint egy örök kiállítás megnyitón lenni.  

A kínálat is szimpatikus: a borválaszték ritkább bormárkákból ered kisebb gyártóktól (3000-4000 Ft palackban). A ház bora 350 Ft. / deci. Van három sörcsap változó kínálattal, de általában sorakozik egy lager, egy meggyes és egy felső erjesztésű sör magyar kraft-sörfőzdéktől. (650-1000 Ft. / korsó) Vannak persze minőségi italok röviditalok és népszerű kevert italok is (középáron), de alkoholmentes fronton durrantanak legjobbat: nemcsak a kötelező szörp és a limonádé kapható, hanem a ritkább házi jeges tea is kínálja magát. A mentás nagyon ízlett. 

Száraz tápláléknak: sütik, angolos nagy kekszek és franciás quichek  tűntek visszatérőnek, de van reggeli is délig. Utána meg napi vegán menü (fogások: 950-1450 Ft.) + szendvicsek (1150-1350 Ft.) és hummusz tál (1350 Ft.).

A helyi kávé is emlékezetesen remek (pl.? etióp). Mindehhez általában sajátos zene szól. 

Lumen cím: 1088. Budapest, Mikszáth tér 2. (NEM ÖSSZEKEVERENDŐ A NagyLUMENNEL a Horánszky utcában)

Facebook oldalukat azonban együtt kezelik:

https://www.facebook.com/lumen.kavezo/

Nyitva: 8:00-24:00 mindennap

Utolsó látogatás: 2019. ÁPRILIS

Vissza az helyszínekhez!

Orczy kert  – TÓPARTI TERASZ BÜFÉ – A „Bor büfé”

A nemrég megújult Orczy-kert lelkét jelentő kis tó partján terpeszkedik el a gyűjtemény egyik legfiatalabb tagja, a „Tóparti Terasz Büfé”. Még hivatalos nevében sem vagyok teljesen biztos, csak két netes forrásra támaszkodom.

Büfé a szó szoros értelmében, nem is hiányzik semmi ehhez. Viszont egy tavaszi estén ez egy olyan büfé volt, ahol annyi bor csillogott poharakban fehéren és rozén, hogy még egy címeres kocsmaterasz is megirigyelhetné. 

Mellette szép kilátás, felemelő zöld környezet egy kevésbé kihasznált belkerületi parkszigeten. Akinek közelebb van, mint a Városliget annak ez lehet egy kényelmi alternatíva.

Szolid kortárs megjelenés, cikázó térjáték fából, napvitorlák. Jól esik a szemnek, illik a parkos környezetbe. A kínálat is egyszerűbb, az alkoholos piákat leszámítva valóban sulibüfé jellegű (csokik, müzliszeletek, rágcsák, gumicukor, jégkrém, olcsó hamburger, tortilla). Látogatásomkor abból a szempontból is büfé volt, hogy 20:00-kor zárt, de a Google Maps alapján (már?) 22:00 a záróra.
 
Az életképek is jellegzetesek: kajakosok, diákok suli után, de randis pár bukósisakkal
egyedüli nő cipőboltos bevásárló szatyorral, idősebb művészlelkek.

A legtöbb asztalnál megfigyelt borokból a választék a legalapvetőbbtől pár elterjedtebb biztosra menő márkáig terjedt. A sörök egy részét is büfésen dobozban árulták, de volt három sörcsap is, többek között egészen friss nagyüzemivel és cidert is kiszúrtam.

 
A nagy konkurenciájú területeken nem lenne eget rengető a Tóparti Terasz Büfé, de itt mégis az egyik legjobb meglepetést okozta, mert az Orczy-kerttel új területet kapcsolt be a teraszos nyári helyek világába. 
 
Digitális munkákhoz is javaslom az idilli nyugi miatt. Aznap pont nem tudtak áramot adni, mert épp elment nekik is, de csak visszajött azóta! 
 
Tóparti Terasz Büfé Facebook oldal (nem hivatalos): 
 
Cím: 1089 Budapest, Orczy-kert
 
Utolsó látogatás: 2019 ÁPRILIS
 

9. kerület

Jónás Kézműves Sörház – a Bálna kraftsört böfög

Ez aztán a kitüntetett helyszín: Budapest talán legmerészebb új generációs épületének, a Bálnának a szájából nő ki a Jónás terasza. A Duna parton, szemközt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem látványos központi épületével. Szomszédban a korszerűsített és hamar népszerű ejtőzős, piknikes Nehru park.

Van Nálatok Terasz!!! - Jónás Craft Beer House - Kocsmaturista

Szerencsére a további részletek sem engednek a színvonalból. Az intézmény ugyanis velejében a progresszív Reketye Brewing Co. kisüzemi sörfőzde kocsmája, ahol nagy arányban az ő főzeteik folynak a csapokrólakár alsó-erjesztésű vonalról (pl. barna lager), akár extrán megkavart vonalról (málnás-mentás). Több fémdobozban is vehető / vihető! Mellettük megtalálhatók más mikrófőzdék termékei (látogatásomkor Mad Scientist-et találtam) és nagyüzemi márkák is (pl. Erdinger, Mort Subite). 

Betérni a Bálna szájába, a belső bárpulthoz nyáron is érdemes, mert a kínálat különbözik a kinti pulthoz képest. A nem sörösöknek kint és bent is, vannak különböző kategóriájú röviditalok, némi bor (Haraszthy, Laposa pl.). A még csak nem is alkoholizálóknak pedig a jolly joker limonádé.

A váltakozó sörök általában 2 dl és 4 dl kiszerelésben, míg pár törzsfajta 3 dl / 5 dl-ben kapható. A Lokálpatrióta 880 Ft / 5 dl-ért kisüzemi szinten egész jó ajánlat. A leggourmet-bbak felmásznak akár 1600 / 4 dl-re is. A többségük meg a kettő között van.

Hosszú asztalok foglalhatók spontán munkaidő utáni csapatépítőknek. De a Duna part közelsége még a nyugdíjas barátnőket is bátorítja, hogy megmutassák, hogy ők megisszák a jó sört jó kifogás mellett. 

Kaja fronton szó szerint fel vannak Tuningolva, ugyanis az előkelő belvárosi Tuning Bar&Burger szolgáltatja a kövér hamburger menüt (és esetleg burgonyatallért vagy grillezett kecskesajtot). A burger-árak is nagy kaliberhez megfelelően tuningoltak.

És még fagyi is kapható! Ice Shot Alkoholos jégkrém. Volt hozzá szerencsém, az IPÁ-s isteni!

Mindenképpen érdemes a látogatásra a sörök és a környezet miatt (és az elvetemült hamburger rajongóknak pedig tovább is van, mondják még…).

Plusz pont jár a lebomló poharakért. Egy bánatom volt csupán, külső konnektort nem tudtak kínálni, így hosszabb laptopos munkára befészkelődni kevésbé jó. 

Jónás Kézműves Facebook: https://www.facebook.com/jonaskezmuvessorhaz/

Nyitva tartás: Hétfő: 12:00-00:00 Kedd-Csütörtök: 11:00-00:00, Péntek-Szombat: 11:00-02:00, Vasárnap: 11:00-23:00

Utolsó látogatás: 2019 JÚNIUS

ÉLESZTŐHÁZ – Több, mint sörpiac! Ez maga a Mindenség!

Nyári helyként is felpezsdítő a budapesti kocsmai sörforradalom egyik – máig tisztelet kiváltó -bölcsője. Kényeztetés az ínyenc sörkedvelőknek. És bár 27 sörcsapról lehet választani, nem állunk meg itt. Az Élesztő valóban egy nagy betűs Ház, egy központ, ami folyamatosan meghaladja önmagát. Változatos gasztronómiai beöntések sokaságán túl finom kocsmakajával és extra programokkal és szolgáltatásokkal támad.

Kiülős helyként csak részsiker, hiszen a tető miatt a kinti tér felében nem az ég néz le ránk, hanem az üvegházhatás érvényesül, de…

azért levegős a kültéri élmény és jó felütés a romkocsmás hatású, de nem lomos belépő, a két fűzfa recepcióssal. Az egyik legtöbb okot szolgáltató pont visszatérni vagy budapesti újoncként, felfedezőként ezzel ismerkedni.

Csak pár ok a jó sör mellett:

 • spirit bar minőségi röviditalokkal italokkal, megújuló kínálattal. 
 • bor és tapaszbár (Vino Piano)
 • a Butcher’s kitchen belevaló kajakínálata
 • hozzátapad Budapest általam eddig ismert leghangulatosabb kávézója, a Rengeteg ROMcafé, ami teleportálás egy mesefilmbe. Ja, és isteni a kávé!

Alkalmilag:

 • gasztropiac (Pancs Gasztroplacc)
 • koncertek
 • sörvilági események (pl. kedvelt sörfőzők, sörfőzdék részvételével)

Rétegeknek vagy esetileg ez is lehet érdekes:

 • sörkészítő tanfolyam
 • sör hostel (hopstel) kisüzemi sörrel teli minibárral
Digitális munka szemszögéből főleg délután érdemes elhelyezkedni, mikor még csak telik fel és akkor kültéri konnektort is lehet találni.

Nem tudok és nem is akarok nem rajongani érte 6 év után is.

Élesztőház honlap: http://elesztohaz.hu/

Élesztőház Facebook oldal: https://www.facebook.com/elesztohaz/

Utolsó látogatás: 2019 JÚNIUS

Vissza az helyszínekhez!

10. kerület - Kőbánya

MAD KERT – A nagyvilági főzde-sörkert

2020 egyik legjobb nyári adaléka Budapest teraszos, kertes világához a Mad Scientist sörfőzde szomszédjában működő hétvégi sörudvara, a Mad Kert. Több szempontból is:

 1. Kőbányán található, ami bár izgalmas kerület, mégis ritka ott minden nagyszabású, fiatalos vendégterasz.
 2. Olyan nagyvilágias, sörfőzdéhez tartozó laza, ipari stílusú tér, ami Magyarországon (talán?) egyedülálló, pedig ez egy könnyen jól eső, vagány sörkert stílus.
 3. A látogatásához a több sörfőzdének is otthont adó (FőzdePark) történelmi, bámulatos, eredetileg is sörfőzdének készült épületegyüttes, a Maglódi út 47 bónuszként jár.

A Mad Scientist sörei amúgy is érdemesek a sörkedvelői figyelemre. Változatosak, érdekesek és több ritka fajtából is széles kínálatuk van. Némely főzet szó szerint vehetően is őrült. De alaplagerből is jót tudnak kínálni, adaptált márkájuk, a Rothbeer Galaxy Lagerével. 

Innét már csak messzebbre szalad az út: a kedvelt kraft sörfajtáktól és az akár extrém gyümölcssöröktől és savanyú sörökön át a „Mead” mézsör meg a MadX újító sörsorozatig. Van egy extra heti „soft serve” ajánlatuk is. A sör és a sörből készült jégkása kvázi koktélja, amit tetején a sörhöz illő gyümölcskoronával szolgálnak fel. Nagyon Insta-mutatós cucc.

Eldobható műanyag- helyett egy üvegpohár bérlő rendszerrel működnek, de szép poharaikat – köztük egy dizájnlombikot – akár meg is lehet tartani.

Alkoholok közül egyelőre csak sört árulnak, 1, 3 és 4 decikkel variálnak. Saját 4 deciseik 900 Ft-tól kezdődnek (Galaxy Lager: 750 Ft). Kiegészítő alkoholmentes italok kávé és akár szokatlan ízesítésű limonádék.

Éttelfronton látogatásomkor a Zabáljcsak menő büfékocsi rendelt. Főleg a tépett húsos szendvicseiket hangsúlyozzák, de vannak alkalmi specialitásaik. Voltak már más vendégszereplők utcakaja mozgóárusok is. A vega vonal sajnos nem jól szerepelt a Mad Kert közönségénél, de tegyetek mellé keresletet és hátha kialakul.

A szabad egű vendégtér amúgy akár kényelmes székekkel vagy sörpados asztalokkal, fedett és nyitott részekkel épül fel. Különösen kikapcsoló itt időzni. Nem csoda, hogy mindenki automatikusan rácsodálkozik a szemet folyamatosan ingerlő környezetre.

És van még egy oltári adalék: filmvetítés minden szombaton, főleg magyar klasszikusokkal!

A Mad Kertről is a Mad Scientist Facebook oldalán követhetitek a fejleményeket. Szerintem nagy jövője van.

Utolsó látogatás: 2020. JÚLIUS 

Vissza az helyszínekhez!

13. kerület

A 13. kerület egy nagy és összetett világú kerület. A külső részén, Angyalföldön (stb.) eddigi tudásom alapján egyáltalán nem lelhetőek fel kocsmaforma vendéglátóhelyek nagy terasszal. Az igen népszerű belsőbb Újlipótváros pedig a sűrű házaival és apró kis üzleteivel inkább a kisebb és közepes teraszok világa. Ezért kell még jobban megbecsülni azt a pár helyet, ami itt is ránk vár.

FIGARO KERT – A meghitt retró

Újlipótvárosban virágzó kiskereskedelmi, „kisvendéglátói” csudavilágában amúgy is sok a meglepetés. A még itt is kirívó Figaro kert pedig az egyik legnagyobb ezek közül.  A Katona József, a Visegrádi és a Borbély utcák ölelésében találjuk, egy egyedülállóan „üres”, „meg nem házasodott” telken. Itt ez szigetnek számít!

Küllemében meghitten retró, ám kínálatában egészen mai szellemű. Békebeli szokás szerint aprókaviccsal fölszórt, ódon szökőkútas kert, színes asztalokkal, hintaágyakkal, kültéri hangulatvilágtással. Szinte a kútjába süllyed a lakónegyednek, mégis ligetközepi hangulatot áraszt.

Kevésbé tetszenek a márkanapernyő és márkaasztalok, mint bárhol máshol is, de ez sem tudja elrontani a varázst. A nyüzsgés és kínálat pedig még pluszban tetszik mindehhez. És láthatóan sokan, sokfélék fogékonyak erre.

Borból eleve nagyobb választékot találtam. Sörből is voltak még Köleses és Szent András sörök az alapot jelentő Borsodi kínálaton túl. Röviditalból is sokrétűek és naprakészek.

Itt a kávézóprofilnak is van értelme, mert sokféle kávé van és nem csak a szokványosak. Extra ital a matcha tea, amibe külön kérhetsz rumot is.

A kaják meg kifejezetten felcsigázóak – a próbált saláta kisebb adag ugyan, de nem főétkezésnek teljesen jó és finom. Jól hangzanak a szendvicsek – óriás zsíros kenyér, pulled pork – is, pluszban a chilis vörös bab szendvics krém, a quiche, és a változatos napi ajánlatok.

A Figaro kert többszöri visszatéréshez szavatos és évek óta nem kopik a fénye. Virágzó vadhajtásként az egyik örök kedvenc budapesti kertem.

Sajnos kültéri árammal nem szolgálhattak, úgyhogy ez marad a pihenés és nem a több órás munka színtere. Csúcsidőben érdemes asztalt foglalni is, annyira népszerű!

Figaro kert Facebook oldal: https://www.facebook.com/FigaroKertFigaroCsemegeSarok/

Utolsó látogatás: 2019. JÚNIUS 

Vissza az helyszínekhez!

Margit-sziget

A Margit-sziget az egyik legnevesebb történelmi kiránduló hely Budapesten belül. Valóban élmény ott csatangolni. Érdemes nemcsak a zenélő szökőkútig elmenni meg vissza, hanem bejárni. Árpád-híd felőli vége is sok érdekességgel fogad, ám a nyárias vendéglátó helyei inkább a déli Margit-híd felőli oldalra koncentrálódnak. 2019-ben itt legalább hat közül választhatunk.

STÉG PUB – hippik és jó-polgárok itt egyesüljetek!

A Stég a Pestre néző Duna-parti „teraszosok” során található a Margit-szigeten. Kivételként válogattam be e listába, mert javában csak két sávos terasz. Asztaltérképe valóban hasonlít egy hosszúkás stéghez. Ám, ha pont a Stég nem kerülhetne be ide, szembe is köphetném a túl kötött koncepciómat.  A Stég annyira nyári, annyira terasz, és annyira kiszakadás a városból a városnak legközepén, hogy pont az ilyesmi teszi létjogosulttá ezt a gyűjteményt. Szimpatizálok vele, mert van benne egy kis természetes vadság, nyerseség, bolondság.

A nádbútorai is a szokványosnál albínóbbak. Kontrasztot adnak deszkákra terített vendégtér miliőjének. Jól eltalált, üdítően ható színek és formák kerekítik a hangulatot. Vízi meg kikötői témájú díszítő elemek tagolják a teret, pl. horog, háló, mentőöv. A számomra domináns térelemek pultnál a hinták, a kenu és a kaput kékre festett biciklitemető-installáció.

Inspirál hippybb és a polgáribb vendégtípust is. Vannak expatok és turisták, randisok és családok, fiatalok, idősek, kutyák és biciklik. Akár máshol össze nem illő életképek váltogatják egymást. 

Digitális nomádok számára nagy előnye, hogy végig van konnektor a fal mentén stabil wi-fivel. Nem csoda, ez a tudat, hiszen helyben hostelként is működik, amit szintén készülök kipróbálni, hogy átéljem, milyen a Margit-szigeten lakni.

A választékra sincs panasz. Sörből az alap Dreheres kínálaton kívül akadt még pár Horizont sör és néhány import tétel (cseh, angol).  Borokból is többféle sorakozott a krétatáblán, és a rövidekből is volt minden gyakori igény szerint (whiskey, pálinka, stb.). Sportfröccs a ház borából 400 Ft-ért teljesen jó volt.

Az ételkínálat pár alapra épít stabilan: sokféle lángos és burgerek (abból is többfélére: csirkés, marhás és még répaburger is, amire  külön kíváncsi lettem), ezen kívül jégkrém és hasábburgonya. Az árak a jellemző belvárosi árak (2250 Ft körüli hamburger, 650 alap lángos, 650 1 adag hasábburgonya 2109 tavasz alapján)

Eddigi benyomásaim szerint egyik kedvencként ajánlom ezt az feltöltő, kedélyes helyet. 

Stég Pub Facebook oldal: https://www.facebook.com/StegPub/

Utolsó látogatás: 2019. ÁPRILIS

Vissza az helyszínekhez!

Városliget

A híres Városliget a belváros szinte bármelyik pontjáról gyorsan megközelíthető, mégis felpezsdítően kontrasztos közeg. Szerencsére jó szórásban, de vendéglátóhelyekkel is szépen el lett látva.

Ebben a válogatásban a lazábbakat, kocsma- / sörkert-kompatibilisebbeket taglalom majd. Ilyesmi formában, de egyesével változatos stílusban a Nyereg, a Pántlika és a Zöld Küllő.

2020. JÚNIUSI FRISSÍTÉS: Sajnos 2020-ban a liget vendéglátásának állítom, lélekközpontja, a nagyszerű „Kertem” nem nyitott ki, Jövője bizonytalan, de üzemeltetői elszántak a folytatásra. Addig is reméljük, hogy nem örökre, de nagy gyász ez a Városligetnek és egész Budapest vendégkert kínálatának. LEJJEBB található az emlékirata.

PÁNTLIKA - A retrónak öltözött haladó szellem

A Kertem távolléte mellett a Városliget leghangulatosabb vendéglátó-pontja számomra a Pántlika. Egy meseszerű kunyhóformát jolly-joker piros „kockás” asztalterítők nőnek körül. Hangulatvilágítás és stílusos és érdekes retrodekoráció mellett lehet ejtőzni.

Italfronton Dreheres sörcsapokkal (Pale Ale és meggysör is), Monyo Brewing Co. üveges kraft sörökkel, többféle érdekesebb borral, egyéb kedvelt alkoholokkal, illatos, finom kávéval szintén múltidéző pohárban. A kajáik közül a hamburgereik után a leghíresebbek, de ennél összetettebb étlap van. Még vegán opciókkal is készültek. 

A Falafel burger nagy kincs, főleg azért, mert ritka ilyen jó falafelt kapni Budapesten, mint az ő falafelpogácsájuk. Hummus tál kínálkozik vonzó feltétekkel.

Áraik inkább magasabbak, de minőséget kínáltak érte, a környezet meg extra felemelő.

TIPP: nézzétek meg közelebbről a retro grafika-mozaikot, amelyen nagyon sok régi magyarországi jellegzetességet lehet felfedezni és szívesen emlékezni rájuk. 

Pántlika weboldal: http://www.pantlika.hu/

Utolsó látogatás:  2020 JÚLIUS

Vissza az helyszínekhez!

Római-part – Buda Balatonja

A Római-part zöme hangulatában Óbuda Balaton partja, főleg vendéglátás szempontjából. Sokkal kevésbé budapesties, mint a Margit-sziget vagy a Városliget. Talán pont ezen különc mivolta miatt is érdemes külön felkeresni, hiába esik távolabb a belvárostól. Varázsa, hogy az átlagosnál természetesebb bájú, vadregényesebb környezetben húzódik hosszan egy sokszínű vendéglátósáv. A Balaton-jellegű hekkés lángosuniverzumot mára már szépen pepitázza a modern kisgasztronómia is, kisüzemi sörrel, ritkább kézműves borokkal, szokatlan ételekkel és kreatív programokkal (pl. mozi a Duna-parton) és külön élményértékű kreatív vendégterekkel a folyónál. Mindenki, aki még nem volt a Római-parton, akár lakos, akár látogató Budapesten, siessen, mert jelentős átalakulás várhat rá. A 2019-es újralátogatásom még nem történt meg a „Van Nálatok Terasz!” rovat jegyében, de addig is ajánlom figyelmetekbe a 2017 augusztusi összefoglalómat, amit 3 és fél napos kiköltözés után írtam, többek között a fenyegető változás jegyében.
 

Maradjanak a vendéglátóhelyek a Rómain?

Vissza az helyszínekhez!

Kopaszi-gát – Modern idők nyúlnak a Dunába

A Kopaszi-gát évek óta Budapest egyik legnépszerűbb piknik- és kiránduló zónájaként funkcionáló természetes Duna gát. Roskadásig tele van vendéglátó helyekkel is. És bár ezekben keresve kell találni a kocsmajelleget, a teraszos gyűjteménybe szinte egytől-egyig illenek. Néhány kivétellel a túlnyomó többség szabványosított elit faházakban székel. Így az egyediségre kisebb terük maradt, de annál nagyobb művészet, ha így is sikerül villantani e téren. A lázadáshoz való vonzódásom persze először a kevés nem hasonló egyikébe, a Laguna Beach Bistroba vitt.

Laguna Beach Bistro – Kopaszi-gát jóárasítva!

Ez az uniformizált pavilonoknál kisebb és színesebb, és (jobb) oldalra is esik a fő-csapásiránytól. Ilyesmiből kettő van egy csomóban!

Felütésnek hirtelen meglepő válogatást láthatunk a külső(!) falon a pár évtizeddel ezelőtti hollywoodi és zenevilági nagyokról. Olyanokról, akiket egy hozzám hasonló 80-as évek szülötte is nagy magabiztossággal ismer fel. 

Kedves úr fogad, és tegez, tegez, tegez!!! Óriási érték számomra veszélyzónában, ahol bátorító tegezés után is várhatók továbbmagázó pincérek. 

Az italválaszték részint büféhatású: a kávé automatás volt, a sörök egy része dobozos, de megbocsátható, mert cserébe az árak is ehhez igazítottak. Az önszervezős piknikek konkurenciahatását leginkább helyben sütött pizzával gyengítik. Egyszerűbb, de szerethető így. Helyén kell kezelni. Aki jó üzletet keretében megelégszik teljesen jót kapni egy „pizzázás” jeligére, az hozzám hasonlóan jól jár, de magas-gasztronómia szigorú vadászai menjenek tovább (1690)!

Számomra egy kedves hely volt, örülök, hogy része az egésznek. A beltér abszolút technikai. Kinn zajlik az élet. Érdemes belekóstolni, a Kopaszi-gát itt is Kopaszi-gát, csak jóárasítva.

Kültéri konnektorral sajnos nem szolgálhatnak, de a Budapart wi-fi stabil volt és jó volt csendes Duna-parti kirándulás mellett munkálkodni.

Érdekesség: a képeket a tulajdonos rendelte Amerikából eredeti fotóstudiós felvételekként. Látszik, hogy gonddal vannak felsorakoztatva. Van például cigizős tematikájú szekció! A bakelitek pedig magángyűjtemény részei. A főattrakcióhoz be kell csukatni az ajtókat. A három ” már halott király” – így hívta őket. Szerettem ezt a helyet, meg tudott lepni.

Laguna Beach Bistro Facebook oldal:

https://www.facebook.com/lagunabeachkopaszigat/

Utolsó látogatás: 2019 ÁPRILIS

Vissza az helyszínekhez!

Népsziget – Az utánpótlás

A Népsziget félsziget a legfrissebben felkapott szabadtéri, egyben Duna-parti kiránduló központ Budapesten (Újpest Városkapu M3 megállótól 10 perc séta). A kortárs teraszos vendéglátás is megkezdte a letelepedést. A Római-parttal átellenben a túloldalon, újabb vízparti teraszültetvény kezdett nőni, a vasúti híd lábánál. Az új korszak 2017-ben kezdődött a Kabinnal. A felhozatal bővült 2018-ban a Wasserrel és 2019-ben a még általam is felfedezetlen Peremmel.

A Népsziget vendéglátós történelme azonban nem ezekkel kezdődött. Egy korábbi korszak ma is élő öröksége Vasmacska Söröző, a Partizán hajó és a Sziget büfé teljesen más világokkal vár. 

2019-es újralátogatás még a Népszigeten sem volt. Addig a 2018-as összefoglalómat osztom meg, amikor viszont elég alaposan beleástam magamat a Népsziget vendéglátó kínálatába:

Van Nálatok terasz!!! – A Népsziget nyári helyei

Vissza az helyszínekhez!

AKIKRE EMLÉKEZÜNK

(Bezárt kertek, teraszok Budapesten)

Kertem – A Ligetem szíve 

(Legalább átmenetileg sajnos bezárt) 

 

Az egyik legjellegzetesebb, legvarázslatosabb – már a nevében is megkeretesített – kertje Budapestnek. Azzal a királyi előjoggal bír, hogy ez az akárkinek is kertje a Városligetből van elkerítve. A sokat vitatott Liget Projekt változtatásai során kétszer is költözött a Városligeten belül. Bár az eredeti helyének kiérlelt mivoltát nehéz utángyártani, harmadik reinkarnációjának is hatalmas karizmája van.

Védjegyei a színes égősorok és még az annál is színesebb kert(em)i bútorok, az állandóan stimuláló hangulatzene, és a bakelitlemez-borítás a italpult talpazatán.

Két külön pultnál, italosnál és ételesnél zajlik a kiszolgálás. A piásnál: elég széles sláger-rövidital kínálat, többféle bor (jobbak is), nagyüzemi sörből Borsodi kínálat, kisüzemiől kétféle üveges, de azok pont nagy kedvenceim (HopTop Brewery GreenZone: IPA és Ceylon Buddy: ceylon teás Imperial IPA), de van még pezsgő, habzó bor, alkoholmentesek közül pedig üdítőn túl itt is szörp és limonádé. Extra, hogy egyes limonádék alkoholos változatban is kérhetők. Itt kaphatók a csokik, a rágnivalók és a rágók.

A nagy ételpultnál pedig főleg finom balkánias falatok várnak. Sztártermék a pljeskavica-jellegű balkán burger és variánsai. Ám, aki nem húsos nagyon jól jár a grillezett sajttal is. Minden ételükhöz alapvetően adnak rendkívül finom puha lepényt. Vannak még Pops pálcás jégkrémek, akár extrém ízekben is. A kajára várakozást megkönnyítendő kétféle sört ennél a pultnál is csapolnak.

Az árak Budapesthez mérve inkább barátkozósak a jóárú kávé és 300 Ft-os kisfröccs és az ételek alapján is. Egyik „kötelezőként” ajánlom nyáridőre a Kertemet zöld környezete és élénk és nyüzsgő légköre, illetve ezek kölcsönhatása miatt. Ez egy hely, ahol természetes, hogy egy kosárlabda ül két vendég közötti széken és ahol testközelből láthatod, ahogy jégkrémmel vesztegeti meg az anya a tíz éves lányát, hogy adja  már vissza a néninek a próbasétáltatásra kölcsön kért kutyát.

Kertem Facebook oldal: https://www.facebook.com/kertemfesztival/

(érdemes figyelni a zenés és nem zenés eseményeiket is! Rendeznek például kutya örökbefogadó napot is.)

Utolsó látogatás:  2019 MÁJUS

Vissza az helyszínekhez!

A „VAN NÁLATOK TERASZ!!!” KÜLDETÉS

A rovat 2019.07.15-én indult nyilvánosan (2019.07.15.), és szándékaim szerint rendszeresen frissül új kocsmakompatibilis teraszos vendéglátókkal. Legalább kétszer annyi hely van még betárazva piszkozatban, mint amennyi már megjelent, és sok vár a „meglátogatni!” listámon is.

Ugyanakkor köszönettel VÁROM A TIPPJEITEKET, HOGY Budapesten belül és kívül, akár országhatáron kívül, milyen nagyszabású nyári helyeket érdemes még felkeresnem és megénekelnem. Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára.

Térképen a „Van Nálatok Terasz!!!” rovat eddig megénekelt kocsmái:

Itt pedig együtt látható az összes már megénekelt kocsma és meglátogatott város:

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön kocsmaszemű és nemcsak kocsmaszemű élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: 

Kocsmaturista a Facebookon

Míg a blogoldal utólag gyűjti az helyszíni összefoglalókat és válogatásokat, addig a Facebookon viszonylag naprakészen lehet látni, hogy éppen hol tart a folytatásos kocsmatúra, merre jár a Kocsmaturista és mik a legújabb felfedezések kocsmafalakon kívül és belül:

www.facebook.com/kocsmaturista

Köszönettel kérek mindenkit, hogy követésére / kedvelésére biztassatok minden ismerőst és ismeretlent!

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket, kocsmában elcsípett aranyköpéseiteket akár a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről: https://www.facebook.com/groups/kocsmaturista/

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Van Nálatok terasz!!! – Budapest nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!