Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kipróbált Kisüzemi / Kézműves / Kraft / Craft Sörök Folyama

Folytatásos bejegyzés a megkóstolt sörökről.

Jelen bejegyzés eredete: 2018-ban felfüggesztettem a blogoldalon az addigra elszabadult sörtémát, hogy visszaadjam a teret a fővonalamnak, a kocsmáknak. Privátban azonban azóta sem hagytam abba a bevallottan kedvenc italaim kóstolgatását, ahogy a sörvilág sem hagyta abba (teljesen) a meghívásokat az új sörök bemutatóira, amikre kíváncsi is maradtam. Ezt a megoldást találtam ki, hogy ne legyen arányaiban sok sörös posztom, de mégis a blogon írhassam le az élményeimet: lesz erre egyetlen folytatásos, rendszeresen frissített posztom(: ez).

Szabályok, szempontok: A poszt 2018. 12. 06-án indul. Igyekszem ehhez képest csak a viszonylag friss magyar söröket feltüntetni, de nem a debütálásuk, hanem megkóstolásuk sorrendjében jelennek meg itt új bekezdések. Kronológiai sorrend: fentről lefelé olvasva = időben visszafelé. Ezért visszafelé is vannak beszámozva.

Külföldi sörök esetében írok régebbi sörökről is, hiszen azokhoz nem feltétlen jutok el gyorsan.

Nem minden megkóstolt sörről írok, inkább arról, amelyik annyira jó vagy annyira érdekes vagy bármi másért kikívánkozik. Ahogy a kocsmáknál, ez is inkább ajánló, élménybeszámoló. Inkább a jó élményeimet adom tovább, mintsem az unalmas, sablonos vagy nem ízlett sörök kritizálásával húzzam az időnket. Persze lehet olyan is…

Nekem is szubjektív az ízlésem, így nagyobb lelkesedéssel fogok tudni a kedvenc stout, IPA, APA és hoplager fajtáimról megemlékezni, mint mondjuk a kevésbé preferált pils / lager vonalról. Ezt vegyétek figyelembe a véleményem súlyozásánál, én is figyelembe veszem, mikor leírom.

A közvetítésem abszolút lelkes felhasználói szintű, tapasztalt és sokat próbált, de semmiképpen sem szakértői. Fogyasztótól fogyasztónak szól!

Azokról a sörökről, amelyek kóstolására meghívásra érkeztem (<ezt feltüntetem), mindenképpen igyekszem írni, akkor is, ha épp kevésbé lelkesen, de szubjektíven viszont őszintén.

Segítség a posztban eligazodáshoz: Ha kíváncsiak vagytok egy sörfőzdére, sörtípusra, konkrét sörre, keressetek rá simán a böngésző keresőjében ezen az oldalon maradva (általában Ctrl+F). Én igyekeztem mindenhol pontosan leírni a neveket és a fajtát, hogy minden releváns találatot kidobjon!

„Kezdődik! Ööö…kezdődjék!” /<idézet: Rock and Roll Zsoltee/

23. Yeast Side Brewery – THE DARKEST NIGHTSIDE – „Szaloncukros” Stout

(2018. december)

Yeast Side Brewery - The Darkest Nightside - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Hova jutott a sörvilág és hova jutott az én sörvilágom is, amikor a lehető legtermészetesebben köszönök el karácsony előtt a barátaimtól azzal a dumával, hogy „sziasztok, én léptem szaloncukros stout kóstolni”? És még csak nem is kamuztam. A jászapátiból költözés alatt álló Yeast Side Brewery „legsötétebb éjszaka” becenevű stoutjának első kortya ugyanilyen természetes és létjogosult volt. Összeállt, megcsinálták! Kókusztejjel és kakakóval. Finom, kész! Csak inni akarom az édességet, és csak ilyen jót! Tessék elültetni a kisagyban, és vadászni, hogy lesz-e jövőre is!

Alkoholtartalom: 6%

Kóstolás kocsmája: Beer Brothers, 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 20.

22. Siren Craft Brew (Anglia) – ACCEPT ALL COOKIES – Imperial Milk / Sweet Stout

(2018. december)

Siren Craft Brew - Accept All Cookies - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Az ismerkedés a Siren Craft Brew-val nagyon jól sikerült. A jókedvre derítően „Fogadj el minden süteményt!” névre keresztelt Imperial Milk / Sweet Stout durván likőrös, olajos csoda. A világ egyik legférfiasabb likőre lenne, főleg azok közül, amelyek nevében szerepel az „édes” vagy „tej” szó. A kettős besorolás meg nem erősített spekulációim szerint abból ered, hogy Angliában egykor legendásan betiltották a tejcukorral erjesztett sörök „milk stout” elnevezését, hogy ne vezesse félre a népet, hiszen valójában nem tartalmaz tejet az ital. Ők így kénytelenek a krém- vagy édes stout címkézéssel beérni. Mindenesetre jelen sörnél az eredménynek mintha se az édeshez, se a tejhez nem lenne semmi köze. Cserébe az erejére utaló „imperial” (=birodalmi) jelzőnek viszont odaadással áldoz. Abszolút hardcore bevezetés a stoutok világába az újoncoknak és igen mélyre merülés és magasan szárnyalás a híveknek.

Alkoholtartalom: 9,3%

Kóstolás kocsmája: Neked Csak Dezső

21. Brew your mind – LUCKIES – Oatmeal Stout

(2018. december)

Brew Your Mind - Luckies - Oatmeal Stout - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Ez csúnyán jó! A múlt év egyik legnagyobb hatású söreként zárt számomra. Nem csak azért pattan ki tőle a szemem, mert meg van pakolva kávéval. A szekszárdi Brew Your Mind gerillamárka nevükhöz híven tényleg észveszejtő. Bár eddig kóstolások és lelkes újraivások által a ködös, trópusian sárgás New England IPA színek és ízek kötődtek hozzájuk. A Luckies egy új stílus és új remeklés tőlük. Zabos stout, és még vanilla is van benne, de a fortyogó friss kávé élménye uralkodik el benne legjobban. Mintha a kortyaidban még főne a kávé, de közben mégis átéled, hogy sört iszol. Eszméletlen, nem csoda, hogy mindenki erről beszél. A rajongás iránta egyenruhának tűnik a kipróbálói körében. Aki nem szereti a kávés ízt vagy nagyon tradicionális közép-európai sörfogyasztó az viszont óvakodókon tőle, mint a tűztől!

Alkoholtartalom: 6,2%

Kóstolás kocsmája: Neked Csak Dezső

20. – Gravity Brewing – DARK MATTER – Chocolate Milk Stout

(2018. december)

Gravity Brewing Dark Matter Chocolate Milk Stout - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A Neked Csak Dezsőben-ben található csinos látványsörfőzde, a Gravity Brewing 2018 év végén debütált Chocolate Milk Stoutját nevezték el sötét anyagnak, azaz Dark Matternek. A tejcukorral erjesztett fekete milk stout eleve az egyik kedvenc fajtám, ráadásul nagyon jól variálható plusz ízekkel, anélkül, hogy zavaróan menne ki a vonalból. A Dark Matter nagyon ízgazdag, stabil, testes sör. Szinte extrém előállítással büszkélkedhet: bourbon hordóban érlelték, bourbon whiskey-be mártott kakakóbabok hozzáadásával, mégsem tolakodik benne a plusz íz, se a tejes-krémes élmény a stout alap fölébe, de ez nem is hiányzik. Inkább az erősebb stout vonal képviselője, sok milk stoutnál olajosabban, likőrösebben hat. Ha valaki szereti a jó stoutot, nem fog csalódni. A tejesebb milk stout kedvelőknek viszont vélhetően kevésbé lesz telitalálat. Aki még nem ismeri ezt a fajtát és nagyot robbanó újdonsággal, ínyencséggel kísérletezne, az bátran nyúljon rá!

Alkoholtartalom: 6,6%

Kóstolás kocsmája: Neked Csak Dezső

Első kóstolások a Hetedik Lépcső nevű „cseh kraft” sörözőben (5 tétel)

19. – Pivovar Purkmistr (Csehország) –  Ležák 12º 

(2018. december)

PurkmesiterLezak 12 - Juicy Lucy New England IPA - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Stabil lager minimális játékossággal a Pilsner Urquell városának egy másik főzdéjétől. Én nehezebben gondolkodok lagerkedvelő fejjel, de egy lagerhívő barátommal próbáltam ki, aki nagyon éltette. Ha tőletek is távol állnak az „üresebb” ízű lagerek és tágabb régiónkban honos pilsenik, ebben kicsit nagyobb izgalmasságot, ízjátékot találhattok, de a mai komlóorgiák várományosai itt már hoppon maradnak, hopon kevésbé. 

Alkoholtartalom: 4,8%

Kóstolás kocsmája: Hetedik Lépcső: Budapest, 8. kerület, Rákóczi út 13.

18. Rodinný Pivovar Zichovec (Csehország) – Juicy Lucy

(2018. december)

Roddiny Piovovar Zichovec - Juicy Lucy New England IPA - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A következő csoda! Mintha egy cseh Brew Your Mind főzte volna. Pont az az összetett ködös, fanyarul gyümölcsös élmény, amit szeretek. Mint a kortyba injekciózott másik korty. Ahogy a zselés turó rudi közepén hat a zselé, itt ugyanúgy aránylik egymáshoz a keserűség és a gyümölcsösség. Tökély, kivéve hogy a 7% miatt az adagolással itt is óvatosnak kell lenni! Ugyanaz a főzde a tettes, mint a Baby Revolution (15. sör) esetében. Lehet, hogy megvan a kedvenc cseh kisüzemi sörfőzdém?

Alkoholtartalom: 7%

Kóstolás kocsmája: Hetedik Lépcső: Budapest, 8. kerület, Rákóczi út 13.

17. Pivovar Raven (Csehország) – SIDNEY A.P.A.

(2018. december)

Piovovar Raven - Sidney APA - Double Black Cream IPA - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A jól ismert A.P.A. rövidítés ezúttal polgárpukkasztóan nem American Pale Ale-t, hanem Australian Pale Ale-t hivatott jelenteni. Ugyanis csak ausztrál komlókkal készült a cseh Raven sörfőzde szóban forgó, stílusosan „Sidney” nevű söre. Az eredmény egy szénsavasabb, sistergősebb, de finom, ízletes új értelmű APA sör. Felejthetetlenségi versenyen nem indítanám, de bátran, jó szívvel ajánlom.

Alkoholtartalom: 5,5%

Kóstolás kocsmája: Hetedik Lépcső: Budapest, 8. kerület, Rákóczi út 13.

16. – Pivovar Raven + Yankee&Kraut – Double Black Cream IPA (cseh és német kollaboráció)

(2018. december)

Piovovar Raven és Yankee&Kraut - Double Black Cream IPA - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Kisvakonddal rámentünk egy olyan sörre, aminek a neve egyszerre talán a frissen kreált fajtája is. Az első keresési találatok ugyanis mind ezt a sört dobták ki, amikor angolul írtam be, hogy dupla fekete krém IPA és még sehol máshol nem találkoztam ezzel a besorolással. Egy cseh és egy német sörfőzde közös remeke, és ha nem az előző Baby Revolution után iszom, akkor még nagyobbat szólt volna. Sötét sörökből mostanában nagyon erős a mezőny. Hiába finom ez is, mert ha van Baby Revolution is, ugyanazon a Black IPA vonalon százszor is azt választanám. Ez ahhoz képest visszafogott, túl kedves, szinte udvarias, illedelmes. De mérje csak össze a kettőt magának minden kíváncsi!

Alkoholtartalom: 8,7%

Kóstolás kocsmája: Hetedik Lépcső: Budapest, 8. kerület, Rákóczi út 13.

15. Rodinný Pivovar Zichovec (Csehország) – Baby Revolution

(2018. december)

Roddiny Piovovar Zichovec - Baby Revolution Black IPA - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Ez a vicces nevű Black IPA volt az első tétel a Hetedik Lépcső kínálatából, amivel próbálkoztam: „Baby Forradalom.” A fekete IPÁ-kal eléggé vegyes tapasztalataim vannak, de felszolgáló hölgy hatalmas magabiztossággal ajánlotta és ultravagányul az egyes decis kóstolópohár létezése ellenére két decivel hazardíroztam. Csodaszép habbal érkezett és életem Black IPÁja lett, az Isten! Tökéletes! Üstökösként csapott oda. Mikor az előző gyengébben-közepesen sikerült kóstolókör után hitemet kezdtem veszíteni, hogy egyáltalán eléggé szeretem én a sört, ez visszaterelt az útra. Szemem ezen a cseh sörfőzdén ezentúl!  

Alkoholtartalom: 7,5%

Kóstolás kocsmája: Hetedik Lépcső: Budapest, 8. kerület, Rákóczi út 13.

Hedon Bazilika Taproom saját söreinek kóstolása (4 tétel)

14. – Hedon Brewing Co. – Winter Helmut

(2018. december)

Hedon Winter Helmut - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Első látásra óriási rajongója lettem annak idején az eredeti „nyári” Helmut címkéjének. Hangosan felnevettem és tapsoltam azon, ahogy pofátlan karikatúrával megjelenítették a retró német turista prototípust. De „Narancs, tetves és dugó” áthallással erre azt mondhatnánk: „jó, de nem a címkét isszuk meg belőle!” Ezzel együtt – önvallomás szerint alapból nem búzasörösként – a sima Helmut a teljesen jó, stabil felső közepes választások közé esik. Vicces, hogy kijött a téli Helmut. Tetszik, hogy továbbvitték a karaktert. A besorolás: Cinnamon Wheat, tehát „Fahéjas Búza„, ami gondolom nem hivatalos fajta. Az eredmény egy szintén finom sima búzasör, nem zavaróan domináns fahéjjal, de azért érezhetően játékosabb ízzel.

Alkoholtartalom: 5,1%

Kóstolás kocsmája: Hedon Bazilika Taproom, Budapest, 5. kerület, Sas utca 25.

13. – Hedon Brewing Co. – The Breakfast Beer

(2018. december)

Hedon The Breakfast Beer - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A humorosan reggeliző sörnek elnevezett Oatmeal Pale Ale nem az 5,7%-os alkoholtartalmától kapta bátorító nevét. Nem a napi beindítója szeretne lenni, hanem arra utal, hogy zabpehellyel készült. A megkóstolt új helyi Hedon tételek közül ez lett a kedvencem. Jól csúszó, jól eső, stabil, egyenletes ízű. Ez még sörözős sörnek is jó volna, mert nem érezni ízében a közepesnél kicsit magasabb alkoholfokot, de az idő múlásával biztos hamarabb odacsap. Ha csak egyre van időd a Hedon Taproom csapolható ritkaságai külön, én ezt ajánlom.

Kóstolás kocsmája: Hedon Bazilika Taproom, Budapest, 5. kerület, Sas utca 25.

12. – Hedon Brewing Co. – Juicy Confessions

(2018. december)

Hedon Juicy Confessions - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Itt már elkezdtem magamban keresni a hibát. Felborult volna az keserűség érzékelésem? „Csak” 40 IBU-val száj-összerántóan keserűnek találtam a korty elején és végén is ezt a New England IPÁ-t és ez eddigi tapasztalatok alapján nem volt a műfaj sajátja. Nem is állt jól neki. Túlságosan, szúrósan szénsavas is volt. Színre sem volt a megszokott ködös. (A kép itt nagyon rossz, abból azért ne induljatok ki!) Szeretem, ha egy sör bátran, jó irányban kimegy a vonalból, de ezt nem értettem. „Citrusos” – írták róla, és tényleg cinikusság nélkül megadom az esélyt, hogy én érzékelem rosszul és az átélt keserűségrobbanás valójában csak a passion fruit („passiógyümölcs” ?maracuja) és az ananász kettősségének citrusossága. Ide másodvéleményt kérek, mert itt példátlanul nem jött át a szándék a megvalósításban.

Alkoholtartalom 4%

Kóstolás kocsmája: Hedon Bazilika Taproom, Budapest, 5. kerület, Sas utca 25.

11 – Hedon Brewing Co. – Mosaic Monkey

(2018. december)

Hedon Mosaic Monkey - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A Hedon extra, csak náluk fellelhet főzeteit a budapesti Hedon Bazilika Taproomban kóstoltam és nagy lelkesedéssel örültem meg a titkos bájital választék létének. A Mosaic Monkeyval (pale ale) kezdtem, mert a Mosaic az egyik kedvenc, sokszor bizonyított komlóm. Sajnos itt csalódtam. A Mosaic ugyan egy szentháromságban szerepel más komlókkal (Citra, Cascade), de az összjátékuk túlságosan, ízélményt rombolóan keserű volt (az ehhez képest kicsi feltüntetett IBU-keserűségérték ellenére), és az a jellegzetes Mosaic íz csak hosszas lecsengetés után, szokatlanul nagyokat pihenve két korty között jelentkezett.

Alkoholtartalom: 3,5%

Kóstolás kocsmája: Hedon Bazilika Taproom, Budapest, 5. kerület, Sas utca 25.

10. Guri Sörfőzde – Betlehemi Csillag / Mézeskalács Freestyle Ale

(2018. december)

Guri Sörfőzde Betlehemi Csillag / Mézeskalács Freestyle Ale - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves", Kraft, Craft Sörök Folyama

Mivel a Guri Sörfőzdével szövegírás formájában együtt is dolgozok, minden új sörüknél jobban izgulok, mint véletlenszerű másik főzdék esetében, nem mintha nem bizonyítottak volna sokszorosan, de van az az egészséges drukk. A karácsonyi ízesítésű sörök ízvilága pedig magában is rezgő léc. Félek, hogy gejl, túlzás, söridegen. Szerencsére itt duplán nyugodtan meg az első korty után. Ez a 6%-os alkoholtartalmú konkrét alfajtába tagolás nélküli „freestyle ale” egy teljes karácsonyi fűszer polc magába olvasztása után is igen sörös, jól eső, csúszó példány. Plusz egy ok várni a karácsonyt.

EXTRA ÉRDEKESSÉG: Egy keresztelői csavar folytán ez a sör két különböző néven futott különböző helyeken. Budapesten a Guri Serházban és a Grand Guri Serházban „Mézeskalács Freesyle Ale” néven, míg az ország többi „Guri Serházában” Betlehemi csillag néven.

Kóstolás kocsmája: Grand Guri Serház, Budapest, 7. kerület, Rottenbiller utca 39.

9. Vaskakas – Porter

(2018. december)

Vaskakas Porter - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A győrújbaráti Vaskakas Sőrfőzde teljes kínálatát elégedettséggel kóstoltam végig legutóbbi győri kocsmatúrámon. Saját utat járnak, és nem feltétlenül a legdivatosabb fajtákkal akarják kiszúrni a szemünket. A porterük a sorozat legújabb darabja. Teljesen kiegyensúlyozott, jó példája ennek a középen maradó angol barna sör fajtának. Nem csavaros, nem „újragondolt”, nem csapong semmilyen irányba, de ha épp egy normál, jól eső portert akarsz inni, ehhez lehet nyúlni.

Alkoholtartalom: 5,4%

EXTRA érdekesség: Miért itt készült a kép, ahol? Nem azért, mert a Vaskakas Porter 2018 év vége vegán terméke lenne! Hanem, mert a mert a budapesti Kozmosz magyar kocsmatörténelmileg egy érdekesség. Valójában az Ogre bácsi söröző két petéjű ikre. Az elődjük a híres Rockrandevú később ketté lett választva, az egyik fele lett az Ogre bácsi (<CIKK), a másik a Kozmosz.

Beszerzés: Beerselection (a helyszínről több ITT)

8. HopTop – Imperial Stout (limitált széria)

(2018 december)

HopTop Imperial Stout - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

HopTop Brewery ékes példázat a stout-szeretet mellé: intenzív, harmonious íz, testes kortyok. Megkóstolod és helyeslően bólogatsz. „Sajnos” imperial stout, így bivaly alkoholtartalma van és én csak feleztem, mert hosszabb söresteken nem akarok kimenni a vonalból ilyen 9%-os söröktől. A plusz alkoholtartalmat és a prémium felárat nem érné meg újra, de örülök, hogy egyszer részem lehetett benne. Kandiscukorral és narancshéjjal készült,  és több, mint egy évig érlelték. 300-600 Ft-tal olcsóbban és nekem komfortosabb alkoholtartalommal már tudok jó sima stoutot kellő mennyiségben választani. Aki viszont direkt magas alkohollal inna épp egy jó markáns stoutot, annak ez telitalálat.

Kóstolás kocsmája: Ogre bácsi (A helyszínről leírás ITT)

7. Hop Hal Dies Last (Hörgő Hal)

(2018 december)

Hop Hal Dies Last - - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A Hörgő Hal újdonság Magyarországon. Csupor Marci (Csupor Sör) új gerillamárkája Papp Csabával közösen. Egy sört csak egyszer főznek le, így szemfülesnek kell lenni, és a jelek szerint számíthatunk az őrületekre. Az első IPA-juk egy igazi komló tsunami volt. Négyféle különböző komló mániákus mennyiségben. A sör 71 százalék búzamalátát is tartalmazott, de abból talán a második kortyban ki lehetett érezni valamit, aztán maradt a komló. A hírek szerint ez a sör már el is fogyott, úgyhogy ezzel inkább csak a márkát ajánlom, amire érdemes ezentúl odafigyelni. Vajon mivel támad legközelebb a Hal?

Alkoltartalom 6%

Kóstolás helyszíne: Skanzenklub

6. Fóti Apacs (Fóti Sörfőzde)

(2018 december)

Fóti Apacs - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

A Fóti Apacs APA sör létéről a Fruit Garden sorozat kóstolóján (1.-4. sörök e bejegyzésben) értesültem. Onnantól – sosem gondoltam volna, hogy ezt valaha kimondom, de – apacsra vadásztam. Két nap múlva a Pepinben megleltem. Az adag díja rögtön mellette szól. A Pepinben annyiért lehetett venni egy fél litert, mint más sörből 3,3 decit.

A mai piacon kicsit „retró APA”, de intenzív élmény. Nagyot köszön, amint belép a ízlelőrendszerbe. Érdekes a játéka: keserű-gyümölcsös-keserű – így szendvicsben. És nem kell mély elemzőnek lenni, hogy ezt kiérezd. Az utolsó keserű löket hosszan a szádban marad, míg nem kortyolsz rá legközelebb. Nem egy visszafogott APA, inkább már IPA komlózottságú. Jól csúszik. Talán kicsit vékonynak is tűnik a korty, ha részletekbe vesznénk, de az aroma kerekre zárja az élményt. Aki a legtöbb nagyüzeminél egyedibbre, és sok kisüzeminél mégis olcsóbb sörre mozdulna rá, annak ez bármikor egy jó döntés. 4,5%-os alkoholtartalmával praktikus söröző sör is egyúttal.
Kóstolás kocsmája: Pepin Kézműves Söröző (a helyszínről leírás: ITT)

5. Vandál IPA (Vandál Brewing)

(2018 december)

Vandál Brewing IPA - Kipróbált Kisüzemi "Kézműves" Kraft Craft Sörök Folyama

Egy viszonylag friss magyar márka, a martonvásári Vandál Brewing gerillacsapat kőbányai HopTopnál főzött IPÁ-ja. West Coast IPA, így a szárazabb hatású, szinte szúrósan keserű, nagyon komlós IPÁ-k rajongóinak ajánlom. A Mosaic a legkedvesebb ismert komlóm, és valamennyire itt is kidomborodik, de ebben a trióban az ő markánssága is az uralkodó keserűség-beöntésbe adja magát. Bármikor újrainnám, és bár az erős mezőnyben rám nem a legnagyobb hatású sörök egyike, kiegyensúlyozott jó emlék. Nem egy új csapat kezdő próbálkozásnak tűnik, hanem egy kiérlelt tételnek.

Alkoholtartalom 6%

Kóstolás kocsmája: Pepin Kézműves Söröző (a helyszínről leírás: ITT)

Fóti Sörfőzde – Fruit Garden Sorozat

(2018 december)

A bemutatójukra sajtómeghívásra érkeztem. Érdekes a történet, mert a Fóti Sörfőzde sokáig elvszerűen nem készített gyümölcsös sört. Amikor megtört az ellenállás, akkor viszont – látszólag hirtelen egy egész szériával jöttek ki. Pedig sokáig készítették elő a piaci becsapódást. Ez a főzde női vonalának, az alapító, „Sörapu” Gyenge Zsolt lányának, ?sörleány? Czifra Zsófinak a kezdeményese. Zsófi önbevallás szerint maga sem gyümölcsös sörös típus, így nem arról van szó, hogy apuci pici lánya kihisztizte volna a csajszis vonalat, hogy legyen mit inni a barinőkkel, hanem valódi, rendszeres fogyasztói igényekre reagáltak. A legfontosabb alap az volt, hogy a felhasznált, domináns gyümölcs jó minőségű legyen, amire végül egy olaszországi gyümölcsfeldolgozó üzem gyümölcssűrítményeinek formájában találtak rá. A Fruit Graden márkacsalád közös szempontjai: Minél nagyobb gyümölcstartalom, természetes íz, kisebb komlóhatás a gyümölcsfaktorral szemben. Direkt csatos, újrafelhasználható üvegek (0,33-as kiszerelés), hogy minél zöldebbek legyenek.

(A bejegyzés sajátosságai miatt javaslom most lentről felfelé lapozni a söröket – 1.>4.)

4. Fruit Garden – Áfonyás Porter (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Áfonyás Porter - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök
A kép a 0,75 bar and bistroban készült

Amikor meghallgattam a menüt, erre lettem legkíváncsibb és borítékoltam volna, hogy ez lesz a kedvencem, de nem! A Flower (2. sör) lenyomta! (Még mindig csodálkozom) Ez is egy szokatlan, újszerű íz, és most hogy ittam, még mindig kíváncsi vagyok rá és várom a következőt. Érdekes, hogy se az áfonya, se a porterjelleg nem érvényesült túlnyomóan, hanem együtt létrehoztak valami teljesen mást. Valami enyhén gyümölcsös, nugátos sötétcsoki utánérzése van. Lassan kortyolgatva furamód jobban szétesik az íze, nagy ívvel felépül és hirtelen vége. Folyamatosan kell inni – talán ez a titka, és akkor folyamatosan kényeztet. De ha kicsit is abbahagyod, kezdheted elölről. Tehát, ha elkezditek, ne hagyjátok abba, soha! Szüntelenül kell inni az áfonyás portert, megállás nélkül, a „végtelenbe és tovább”.  Ajánlom egy próbatételre, mert sokpróbás ízlelőbimbóknak is lehet újdonság, de azt cserébe nem jósolnám, hogy a Nagykönyv szerinti porterek kedvelőinek lesz a kedvence.

Alkoholtartalom 6% – egyúttal a legtestesebb, legmasszívabb kortyú a négy Fruit Garden sör közül.

3. Fruit Garden – Málnás Búza (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Málnás Búza - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök
Czifra Zsófi és Gyenge Zsolt, lánya és apja, a Fruit Garden jelképesen és fizikálisan a Fruit Garden mögött

Itt a málnás búza sör kategória kedvelők segítségét kell kérnem, hogy mit kell érezni a jó málnás búzasör esetében, mert nekem ebből a valamiért csak-csak népszerű kategóriából (már legalább a 3. készült az országban és rangos díjasunk is van) nem sikerült még igazán átütő vagy jól eső élményt szereznem. Most is hasonlóan (nem) éreztem. Itt előbb jött a keserű íz, aztán a gyümölcsös, és jobban szeretem fordítva. A négy Fruit Garden sör közül ez lett a legkevésbé kedvenc. 

Alkoholtartalom: 4,5%

2. Fruit Garden – Flower (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Flower - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök
A fotó a 0,75 bar and bistro-ban készült

Ez egy igazi meglepetés sör volt nekem, mert se a nevéből, se az összetételéből nem gondoltam, hogy nekem bármennyire is ízleni fog. „Virág” a neve??? – eleve gyanús! Van benne levendula, rózsa… – ilyesmitől még fagyiban is idegenkedem. Szőlő, acerola (<egyáltalán mi az? – amúgy barbadoszi cseresznye) és kicsit biztatóbb mangó és maracuja. Extrém kísérletnek éreztem belekóstolni, de lásscsodát, bejött. Talán az APA alapnak köszönhető. Nem hasonlít egyik visszatérő sörélményemre, de a gyümölcsös sör világába tett kicsapongásaimra sem. Jön egy játékos gyümölcsös íz az elején, szinte süteményes, de nem ragacsos vagy gejl, aztán hirtelen elönt a sör keserűje. Nem mondom, hogy nem lesz megosztó, de az biztos, hogy társasági megkóstolói beszélni fognak róla az asztalnál. 

Alkoholtartalom: 4,5%

1. Fruit Garden – Meggysör (Fóti Sörfőzde)

Fóti Sörfőzde - Fruit Garden széria Meggysör - Kocsmaturista - Megkóstolt kisüzemi / kézműves / kraft / craft sörök

A kevésbé édes meggysörök kedvelőinek ez lehet egy jó opció. Ugyanis az egyik legkevésbé édes meggysör az országban, amivel találkoztam. Üdítő, frissítő, és a búzamalátás alap ellenére sem hat nehézként, sőt! A gyümölcsös íz pedig annyira dominálja a karakterében, hogyha nem vigyázol, meg is feledkezhetsz arról, hogy épp alkoholt iszol.

Alkoholtartalma: 4,5%

Ha pedig főtémámat, a budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Az eddig megírt Kocsmaturista helyszínek a nagytérképen:

A kivételes, újszerű és érdekes sörös kezdeményezésekről külön írok ezentúl is. Két példa:

A Sörfőző mester és a Séf – A sör és az étterem

Komló a főzőkanálon – Gondolatébresztő Séf Sörsorozat a zip’snél

 

Szólj hozzá!