Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmasirató #2: volt egyszer Ellátó Kert (Budapest)

– Hogyan érzéketlenedhetek el Budapest (jó) kocsmabezárási hullámával szemben? – kérdeztem magamtól, amikor rám zuhant 2019 novemberében a sokkoló cikk, hogy a belvárosi Ellátó Kerttől is búcsúznunk kell.

(A posztot a 2019. november 24-ei búcsúbuli után írtam, csak jóval később publikáltam.)

A 9 és fél évet megélt Ellátó Kert színes foltja volt „bulinegyedünk” gerincének, a Kazinczy utcának. Sőt egyik érv volt amellett, hogy a mi fő kocsmautcánk azért mégsem csak olyan sekélyes turista-számító sablongyàr, mint több más városé. Ez atmoszférájában még olyan fajtatiszta, stílusos romkocsma volt, amilyenek valamikor érthetően tették népszerűvé ezt a gyorsan haldokló stílust (- hiába különbözött az eredete a klasszikus régi bérházas móditól).

Bohém és tarka volt, de mégsem extrémen elvont, hanem sokaké, akár bárkié. 

Ha külföldről, más magyar magyar tájakról jöttek hozzám kocsmázni, ide mindig szívesen vittem a híres-hírhedt budapesti bulinegyedünkre kíváncsi vendégeket. A teljesség igénye nélkül például Anglia, Debrecen, Dél-Olaszország is megjárta velem az Ellátót. És nekem is mennyi személyes emlékem tapad hozzá: nevetések, ismerkedések, szülinapok, ott kezdések, ott végzések, taccok, csilis mogyorók és a signature shot koktéljaik”, a pinkyk:

Mi marad az Ellátó Kert után?

A helyén ház épül. Ez több más valamennyire hasonló színtér utótörténete is. Ezt a végzetet már a kezdet magában hordozta, sőt így is sokáig tartott és örüljünk, hogy megtörtént. Ez a fordulat együtt jár a dzsentrifikcióval. Nem fogok ezért senkit sárral dobálni, és nem is ez a fele a szomorú. Inkább az bánt, ahogy ez a kis részekből összeálló nagy változás környékre hat.

Az Ellátó csapata tele van tervvel és folytatják. Óbudán a Mókusban és az Ellátó kert szomszédjában, a mai 400-ban, sőt az Ellátó házban várható átalakításokkal is igyekeznek megőrizni valamit a ‘kert szellemiségéből.  Legyen mindez jó! 

Kell is, mert az utóbbi idők lassú, de egyirányú változásaiban nincs sok ok a hálaadásra a környék régi ismerői számára. A könnyű sikerminta-másoló szakik már rég kinézték maguknak ezt a zónát. Természetes folyamat ez is, de akkor is keserű, és nem akarok méltó gyász nélkül eltekinteni a kiüresedés felett.

Ami itt alakul, az vagy kimért, globális tankönyvi dizájner szabványmunkák halmaza. Vagy pedig egyszerűen semmitöbb kocsmák sora, mint a külföldieknek és a diákoknak egyformán olcsó piával biztosra játszó futószalagos egységek. Eltűnnek az egyes sajátos világok, mint a Wichmann, a Kuplung, az Iskola, a Pop, a régi Kék ló. És van még itt pár lélekhely, de már könnyű úgy sétálni egész hosszan a bulinegyedben, hogy alig futunk bele egyedi üzletekbe. 

Sikerért izzadó, akár csak pár hónapot megérő, egyénidegen sablonok meg futtatják az üresjárataikat, es csodálkoznak, hogy miért nem tudnak megtelni / megélni karizma nélkül csak a bulinegyed népszerűségéből. Majd feladják és átadják a helyüket még egy ugyanolyannak próbálkozónak vagy még rosszabbnak.

Zsémbes öregembernek érzem magamat most a saját soraimtól, de örülök, hogy van mire emlékeznem a környék hőskorából, és legalább van mit visszasírnom. 

Ellátó Kert - Kocsmaturista Emlékgaléria

2019. június

2019. november 24., búcsúbuli

Nagyon sokan voltak, igaz vegyes közönség, a valódi hívek, az amúgy is napi beesők és a végkiárusítás potyalesői.  Újszerű, korábban így nem látott Ellátó Kert verziótól lehetett így búcsúzni, de ki lehetett belőle mazsolázni a régi részleteket. 

Oktató szándék:  Szerencsére még így is maradtak a bulinegyedben jó helyek. Én most is felbújtok mindenkit, akit csak lehet, ha a környéken akartok beülni valahova”: menjünk tudatosan azokra a maradék helyekre, amelyeket fejben is támogatunk. Menjünk értük tovább kicsit, és éltessük őket olyannak, amilyennek szeretnénk! 
 
Az Ellátónak meg szorítok, hogy jól lássa el helyet az új helyeket is stílussal és hangulattal! Tartsa meg a régi közönségnek nagy részét, tudjon újakat vonzani és motiválni. Kíváncsian es nyitottan várom a folytatásokat. Stílusosan ezzel a két képpel búcsúzok az előző változattól:

Utóirat 2019.02.13. – Közben, míg távol voltam Budapesttől a 6. kerületi Ankert is bezárt, közelít a nullás értékhez a nagy romkocsma visszaszámlálás. 

Korábbi bejegyzés ajánló a Kocsmasirató rovatból:

Kocsmasirató #1 : Random, Székesfehérvár

KOCSAMATURISTA TÉRKÉPEN A ELLÁTÓkert is:

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán:

Kövessetek és kedveljetek és biztassátok erre az összes ismerőst és ismeretlent:

FACEBOOK CSOPORT AJÁNLÓK

Csatlakozzatok a Kocsmaturista csoportjához kocsmai aranyköpésekkel és hangulatfotókkal, akár a kedvenc kocsmátokból, akár utazás közbeni kocsmai képeslapokkal. Ha nekem külditek, igyekszem kitenni én is, de még jobb és gyorsabb, ha ti csináljátok:

https://www.facebook.com/groups/kocsmaturista/

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

“Kocsmasirató #2: volt egyszer Ellátó Kert (Budapest)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!