Kocsmaturista 2.0 Címlap

Zalaegerszeg belvárosa és kocsmaélete

Zalaegerszeg (szülővárosom) belvárosának kocsmatérképét igyekszem ezzel a cikkel jól használhatóvá tenni, „Zeg” központjának hangulatfestése mellett. Célom, hogyha újak vagytok a városban, akkor is a legpasszosabb kocsmához segítselek titeket. Ám ha rutinosak vagytok, talán akkor is találtok új tippeket (vagy ti szóltok nekem újakról, netán kihagyottakról).

Ez a cikk kifejezetten a bel-belvárosról szól, a Dísz tér és a Kossuth utca közvetlen szomszédságáról. A további irányokat, még a belvárosiakat is, más cikkekben dolgozom majd fel.

Ez egy folytatásos cikk: változásoknál igyekszem frissíteni: új kocsmák jelenthetnek meg vagy közben bezárók mehetnek emlékfalra. A régi helyek új élményeit is igyekszem hozzáadni. A fotók is cserélődhetnek. Bővíteni is igyekszem, mert még egyenlőtlen a mennyiség.
Érdemes visszajárni! Ha ti tudtok idevágó változásról, köszönöm, ha hozzászóljátok a cikk alatt.

Ez nem egy PR anyag, így a (csak saját) képek nem feltétlenül olyan friss állapotot tükröznek, mint a szereplők saját felületei. Cserébe érdekes, vegyes évjáratú emlékek egy 2015 óta tartó felfedezéssorozatból.

Minden, amiről innentől írok, a második koronavírus lezárás előtt volt igaz. Hogy mi marad belőle a koronavírus utáni világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert kedves kocsmák fennmaradásáért.

Témák

A zalaegerszegi belváros-élmény

Zala megye székhelyének belvárosa rendezett és barátságos. Ez főleg a Dísz tér (mai főtér) és a főutca (Kossuth utca) tágabb környékét illeti. A gyakori szürke helyett szimpatikusabb többszínű utca- és térkövek mellett színes házak, egészen sok fa és jó időben sok virág mutatkozik. 

A belváros megjelenése annyira jó ellensúlya az amúgy nem a legjobb adottságoknak, hogy elsőre szinte észrevétlen marad a mai főtéren a történelmi épületek hiánya, és az is, hogy a főutca sem sétálóutca. (Még nincs sétálóutca.) 

Induljon a virtuális túra a Dísz tértől! A mindössze 1970-es években épült fiatal főtér mára valóban a város közepe. Ez a vasútállomásra érkezőknek nagyjából 15 perc séta távolságra esik, a busz-pályaudvarra érkezőknek annyira se. 

Dísz tér

A nemrég megújult Dísz tér is – ellenétben sok mai térfelújítással – barátságosabb, zöldebb és érdekesebb lett. Régi jelképe, a Göcseji-tulipán szökőkút így is a szíve maradt. Körülötte üdvözli Zalaegerszeg a testvérvárosait, odébb kortárs zsánerszobrok nőnek, és itt vár korunk kihagyhatatlan köztéri városfelirata is: Z-A-L-A-E-G-E-R-S-Z-E-G! 

További Dísz tér fotók lapozható galériában:

A Dísz téren a Hely: a DÍSZPINTY

Itatót(-etetőt) is hozott a Dísz tér területére a 2010-es évek felújítása. Szellemesen Díszpintynek hívják:

(fotók: 2017, 2018, 2019)

A Díszpinty egy modern gasztrobar, helyzeti előnyként térre néző terasszal. Az italkínálat is jelentősen jelentősebb. Kaphatók

  • minőségi röviditalok
  • vizuális gyönyör-koktélok (még nem kóstoltam, de a szemem nem koktélosként is csábul)
  • többek között zalai és balatoni borok,
  • a kisüzemi sörkínálat is itt az egyik legerősebb a városban, de inkább dobozban és üvegben lehet ínyencségeket lelni, köztük a helyi Elf Kisüzemi Sörfőzde söreit. Sörcsap egyelőre csak 3 van.

A Díszpinty legnagyobb kuriózuma a kínálata, de a közege is többeteknek lehet telitalálat. 

Délutánonként még gyakran a főtéri, csajos. csevegős hangulat uralkodik. Estére viszont beindul az italozós zsongás is. Ha mai menő helyre vágytok és / vagy érdekesebb, nívósabb italok közül válogatnátok, főleg ha még hozzáillően ennétek is, ez lehet a helyetek! A felszabadultságot, pezsgő hangulatot este / éjjel már megtaláljátok itt. A bensőséges régi értelmű kiskocsma hangulatot persze ne itt keressétek!

Az ételfronton előtérben hamburgerek sorakoznak, kiegészítve salátákkal, melegszendvicsekkel, „marhaságokkal” és deszertekkel.  akár nápolyi stílusú pizza is sülhet.

#FőlegVegán emberkísérletem jelenti: a cézársaláta mellett a hamburger is kérhető házi falafellel, de maga a hamburgerzsemle utolsó infóm szerint tejes-tojásos. A nápolyi stílusú pizzáik közül kínálkozik vegán verzió. Kóstoltam, remek volt, ajánlom! Remélem, marad járványhelyzet utáni éles üzemben is. A köretek közül extrább az édesburgonya és a zöldségchips.

Díszpinty Gastro Bar cím: Zalaegerszeg, Dísz tér, 8900  
 
 

Kocsmafélék a Dísz tér körül

A vendéglátás a Dísz tér körül folytatódik. A népszerű Gerő cukrászdán és az új Fontana csokibáron kívül a többi hely már kevésbé a főterekre jellemző, így a két kocsmakompatibilis hely is egészen szokatlan. 

DÍSZ TÉRI BOROZÓ – ? VIN ? – Retró borozó a főtéren

A Dísz téri váratlan retró borozó pontos nevét máig nem tudom biztosra. A címzés egyedül a VIN szót szedi versenyképesen nagyban. Ez a hely a lehető legkevésbé főtéri klisé, inkább piactér melletti hangulata van. Akárhányszor benézek, mindig nagy életet látok a pult körül, jellemzően vegyes korosztályú férfiakból, de személyesen még csak futó tapasztalataim vannak innét. Az biztos, hogy sokszínűbb és kevésbé szabványos lesz a főtér a lététől.

Dísz-téri borozó cím: Zalaegerszeg, Dísz tér 1, 8900

Gold Bar & Pizza (vagy Étterem & Pizzéria?)

A Dísz tér egyik frissebb teraszosa a Gold, egyértelműnek tűnik hogy, inkább az etető módra gyúr. Bár báréletbe is beszáll: pénteken-szombaton tovább van nyitva, és a Facebook oldalukon találni zenés, DJ-s, táncos estek nyomait. Az ilyen alkalmak vadászai ott online lesben állhatnak. Viszont:

Mikor nem zajlik semmi extra, és csak innátok valamit este, akkor a nem saját fővonala szerinti kocsmaságban kevésbé bírja a tempót a közeli helyek kínálatával, látvány- vagy hangulatvilágával. Kivétel lehet a kültéri sörözés világosban, amire én is bevetettem. Ha minél több oldalról innátok körbe a Dísz teret, ezt a szöget se hagyjátok ki!

A beltér azonban kontrasztosan minimalista. A Gold sem cicomázta magát kényszerűen maira, főtérire vagy belvárosira. Annak ellenére, hogy új hely, nekem inkább a 2000-es évek elejét idézi.

Az italkínálatából nem akadtak fenn különlegességek az emlékezetemen. Sörcsapon a Borsodi Sörgyár magasabb osztályára építettek (pl: Staropramen, Hoegarden).

Ételek közül személyesen a lepényeiket ajánlották közönségkedvencként, de a gyros-variánsoktól a klasszikus frissensültekig hosszú a kínálat.

A #FőlegVegán emberkísérletem jelenti: A pizzalapjukkal kísérletezést a szénhidrát csökkentett vegánosított pizza alapján szívesen ajánlom. Nem a „gourmet” kategória, de teljesen rendben volt, ár-érték arányban is. 

Gold Bar & Pizza cím: Zalaegerszeg, Dísz tér 4, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/goldzalaegerszeg/

A Csipkeházak és a Csipke Passzázs

Abban a korban, amikor a Dísz tér átvette a városközponti rendeltetését, kezdődött mellette a hamar városjelkép-szerepű Csipkeházak építése. Ezek a korukat megelőző harsány pirosas-harsány kék „újépítésűek” látványértékben is kompenzálják valamennyire az ifjonc főtér történelmi épületeinek hiányát. Az első ütemük szintén az 1970-es években (!!!) épült. Érdemes őket ezzel a szemmel szó szerint megcsodálni. Állandósult becenevüket a csipkeszerű erkélykorlátjaiknak köszönhetik. A Csipkeházak utcai portái mögött nem működik semmi kocsmaság, viszont fordulat: van a Csipkeházak alatt egy belső folyosó, a 2010-es évek vívmánya, a Csipke passzázs, ami sikátoros élményt húzta fel emberközelivé és barátságossá, ritka stílusos járókövekkel (ilyesmit láttam Dél-Olaszországba láttam utoljára), egy jó adag többféle üzlettel. 

Itt így is félig undeground hangulatban megbújik a következő találat:

PELÉ CLUB - Sportos elegancia undeground keretben

A Pelé szintén egy mozgalmas, kedvelt hely a zalaegerszegi éjszakában. Mindig optimális nyüzsgést találtam itt és belső terasza is van a ‘passzázson. Sportkocsmás karaktert sugároz. Eleve a focista eredetű név miatt is, de lehet még dartsozni és több, akár nagy kivetítőn sportot nézni. A belteret inkább hűvös elegancia jellemzi, kevés színnel, menő tapétával, és „cool” led fényekkel. Ez alapján álljatok irányba saját ízlésetek szerint!

Hozzám pont akkor kezdett közelebb állni a stílusa, amikor elkezdett kicsit megkopni, de a döntéshozók ezt pont másképp gondolva, gyors felújítással reagáltak erre.

Ha szívesen belevegyülnétek a hétvégi nyüzsgőbb zalaegerszegi helyek egyikébe, ide is forduljatok be, vagy csak azért is, mert a zalaegerszegi Csipke Passzázson kocsmázás élménye csak itt pipálható ki! Ha inkább a régimódin lakájos kocsmastílust vadásszátok, akkor itt tippemre kevésbé érzitek magatokat majd magatokat helyeteken.

A sörkínálat újabban már Borsodis (csapolt Belle Vue Kriek, Staropramen – a fotók korábbiak (2019), újra látogatásnál frissítek). Volt alapokon túli borválaszték is és népszerű röviditalok. 

Pelé Club címZalaegerszeg, Tüttőssy Ferenc u. 7, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/PeleCaffeBar/

A zalaegerszegi főutca, a Kossuth utca és környéke

Az, hogy a Zalaegerszeg főutca, a Kossuth utca  nem sétáló utca és hogy (2020 alapján) a városnak egyelőre nincs sétáló utcája, többször hiányérzetet hagy itt lakókban és ideérkezőkben is. Ezzel együtt a Kossuth utca is kisebb forgalmú színesebb, zöldebb, virágosabb és barátságosabb lett az utóbbi évtizedekben. Nekem így is jól esik a rajta sétálni. 

Az a kedvenc szakaszom, ahol a Kossuth térbe torkollik. Vegyes épületsorában itt találhatóak leginkább múltidéző régi lakóházak és mutatós középületek is. A legkedvesebb épületes élményt a „Belfegor ház” (Budapest Bank épülete), a Postapalota és a Hagymasisakos Ispita hármasa adja.

A Kossuth utca teljes hosszához elméletben nem, de gyakorlatban a Széchenyi-tér is hozzátartozik, hiszen az út rajta keresztül folytatódik.  Bánatom a Kossuth utcával kapcsolatban, hogy előfordul, hogy megyeszékhelyhez képest extrém üres, de ez talán inkább pozitív irányba változik.

A zalaegerszegi Kossuth utca lapozható galériája (a Kossuth és Széchenyi terekkel) 

A Kossuth utca (főutca) és környékének kocsmaélete

Ebben a posztban csak a Kossuth utca mozgalmasabb részén, a Dísz tértől északra haladva, a régi városközpont felé tartunk. Sajnos negatív rekord, hogy kifejezetten utcafrontról csak egyetlen kocsmaféleség nyílik a főutcán. Ez a Mimosa Lounge.

MIMOSA LOUNGE - az egerszegi főutca egyetlen utcafronti kocsmaféléje

A Mimosa szintén színes mivoltával éles ellentéte a címeres lounge stílus szokványos jellemzőinek. Inkább jobban feldobja és élettel tölti meg a környezetétJó időben nagy nyitott üvegportállal lélegzik az utcára, de télen-nyáron mozgalmas:

(Fotók főleg 2016-2018-ig:)

Nappal és hétköznap a Mimosa is kontrasztosan csendesebb.  A csúcsidő a péntek-szombat este, amikor népes bulikat is tartanak. De a fő műsoridőn kívül is változatos programokat szerveznek a koncertektől a kiállításon át felelős társadalmi ügyek alkalmi helyszínadásig.

Tetszik, ahogy a Mimosa megszólítja a közönségét, jól mai, közvetlen, dilis élménykommunikációval. Sok embert eltalál, ezért szélesebb korcsoport bukkan fel porondján. Ez ettől még a „menő” hely a városban, a felöltőzősebb, megjelenősebb és ezzel megosztó. Bár szerintem nincs ok a feszengésre, és laza a légkör, de be kell látnom, hogy például egy rocker-klubnak kevésbé indulna jó eséllyel.

A beltéri külcsín idővel frissülget a Mimosában, de mindig jellemezte a kimért, de élénk stílusjáték, akár ötletes, érdekes elemekkel. Ha fiatalos helyet kerestek, az egyik legjobb lehetőség!

Ételt nem kínálnak, de italból sokfelé nyitnak, sőt a saját márkás kollekciójuk is van legalább borból, kisüzemi sörből (Stari) és pálinkából. Az utóbbi időkben a kínálat súlypontja a minőségi bárkultúra felé mozdul. A Mimosa gazdája, Tamás szerint leginkább a ginek főszereplésével.

Lapozható Mimosa Lounge Galéria:

Mimosa Lounge cím: Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 7, 8900

Honlap: https://www.mimosalounge.hu/

A zalaegerszegi BELGA ÉTTEREM ÉS SÖRÖZŐ

A következő italozásra is érdemes helyszín már főutcai kapualjból nyílik a Mimosától pár lépésre. Ha nem csak a nagyüzemi klisé belga söröket innátok Zalaegerszeg vendéglátásában, akkor ide gyertek!

Több évtizedes belga sörlelőhely egy terebélyes pincében és nyáron kiemelten ajánlott üde terasszal. Teljesértékű étteremként is ismert és kedvelt a városban.

Lapozós galéria (beltéri képek: 2018 kültérI: 2016 )

A városi sörkultúra kerekebbségéhez fontos, hogy a belga vonal képviselve van Zalaegerszegen. A kínálat a még összetettebb belga sörvilágnak inkább a Magyarországra szabott alapjait teszi le. Ezeket a sokat próbált hívek és a ritkaság-vadászok nagyobb eséllyel ismerik már. Ám a kezdők és középhaladók jó sokáig ellehetnek azzal a honlap szerint kb. 50 féle üveges sörrel. 

Ahogy az alkoholfokok, úgy az árak is magasabbak az átlagos zalaegerszegi söráraknál, de ez a fajtával jár. A gyümölcsös belga sörökből gyengébbeket is találhattok.

A háziak a borválasztékot is igyekezték felhúzni söreik mellé, fajtákból, márkákból, sőt ezt nemzetekből is.

Az étlap felnőtt éttermi étlap, néhány újhullámosabb fogással. Még nem értem, hogy mennyire belgás a lap, mert Belgiumban egyszerűbb kocsmakaja szinttel ismerkedtem, de zalaias fogásokat örömmel találtam rajta (dödölle, prósza, tökmagolajos saláta).

A Belga söröző látványvilága odabenn nagyrészt a tipizálható külföldi belga söröző stílus: félhomály, sok megmunkált faanyag, ólomüvegbetétek, a burkolatperemeken és a falakon jellemző csecsebecsékkel és sörös üvegekkel. Magyarországi tesó-belga sörözőivel ránézésre nagyjából egy liga. Azt nagyon pártolom, hogy Zalaegerszegre változatosságot hoz, akár egy kocsmatúrába is.

Belga étterem és söröző cím: Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 5, 8900

Honlap: http://www.belgaetteremessorozo.hu/

A Borbély György köz és a DOLCE VITA KÁVÉHÁZ

Hamar egy hátsó kis utcába jutunk, ha továbbmegyünk a Belga söröző kapualjának vonalán: szembe vele át egy másik kapualjon és rögtön jobbra ott a Dolce Vita Kávéház. Egy kicsit sétálóutca-pótló is ez a színes, csendes, csak célforgalmú Borbély György köz a 90-es-2000-es évek házaival, amikor az új házak még tarkák voltak és nem szürke-fehérek. 

Páratlan hangulatú utca Zalaegerszegen, ezért is remek, hogy a Dolce Vita terasza ide néz.

Odabenn amúgy halványan presszó hangulatú, (mai) retró tapétával, sütis vitrinnel – tényleg uralkodik egyfajta mini kávéházas, jól presszós jelleg, de ugyanúgy alkalmas és használt délutáni fröccsre / sörre vagy esti, hétvégén éjjel kocsmázásra is az átlagosnál szolidabb közegben, művészies kisugárzással. Nappalra digitális nomád irodának is javaslom.

Dolce Vita kávéház cím: Zalaegerszeg, Eötvös József u. 6, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Dolce-Vita-K%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z-835477676579268/

PEDRO ÉTTEREM - éttermi tér felnagyított jó kocsmahangulatban

Hátulról kerülve a Borbély közt, egy hátsó, kicsit mesés ösvényen is meg tudjuk közelíteni az Ady utcai Pedro Éttermet. Korábbi anyagokban Pedro kocsmája néven is futott

Egyértelműen teljesértékű étterem, csak rusztikus, laza, westernesen stilizált hangulattal, durva faanyagokkal.

(A Pedro képek származási évei is vegyesek: 2015-2017)

Érdemes ide betérni, mert pár évtizedes vezérdivatot idéz meg, és mára már ezek a helyek is kincskorba értek. Az ilyen asztalok kiáltanak a sörös korsóért. Legutóbb a klasszikusokon kívül még kisüzemi sört is találtam a csapon a közeli balatonszentgyörgyi Sörművektől.

Ahhoz is kitűnően jól illik, hogy itt kóstoljatok meg egy zalai prószát.

A Pedro másik világa a terasza, ami új, eltérő közeget teremt. Ez inkább színes, virágos, növényes, enyhén mediterrán élménnyel, gyors kiszakadás a belvárosból. Nagyszerű érzés onnét dolgozni is jó időben.

Pedro cím: Zalaegerszeg, Ady Endre utca 8, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pedrotexmex/

Egy frissen eltűnt egerszegi kocsmaemlék

Ha a Pedrotól az amúgy csupa újépítésű házas Eötvös utcán sétálunk vissza a főutcára balra lett volna látható Zalaegerszeg éveken, akár évtizedeken át kísértő, nem romkocsmája, hanem kocsmaromja, amiről még a szomszéd megyéből is érdeklődtek tőlem. Már építkezés zajlik a helyén, de sokan nem feledjük ezt a talányos látványt. Én már bőven nem ittam benne, csak a „legnagyobb öröm a jéghideg söröm” feliratot őrzi sok földimmel a közös emlékezés. 

Aki tudja mi lett a cégérrel, kérem, írjon nekem, van rá érdeklődő gyűjtő!

RECORDS MUSIC PUB (Már csak emlék)

2021.01.23. FRISSÍTÉS: Tegnap kaptam a hírt, hogy A RECORDS MUSIC PUB 2020-BAN BEZÁRT. Sorai már csak emlékőrzők.

Az Ady utcáról menjünk jobbra az Eötvös utcán, és pont mielőtt elérjük a Kossuth utcát, egy cégér figyelmeztet, hogy egy kis átjáró udvarban található a Records Music Pub. Én meg azért szólok, hogy ez rendre csak péntek-szombat éjjel van nyitva és hétvégi bulikat kínál. Régi emlékeimben ingyen voltak a partik, de a Facebookon már láttam jegyszedés nyomait.

(Fotók főleg 2015-2017-ből)

Korábban a Records pincéjének boltívei alatt találkoztam a legextrémebb jelentekkel vagy öltözetekkel Zalaegerszegen. A közönség stílusra és korosztályra is vegyes, ahogy az elhangzó zenék is. Régebbi emlékeimben a mai slágertől, majd késő 90-es évektől visszafelé, a technótól a Boney M-en át a remixelt mulatósig.

A zalaegerszegi kocsmatúra határesetének (inkább bulihely) és leghangosabb pontjának érdemes bevenni, ha pénteken-szombaton jártok a városban, vagy ha levezető bulit kerestek. Háborítatlan, csendes beszélgetéseket ne ide tervezzetek!

A Records mindenképpen betöltendő űrt hagy maga után a típusában. Egy érdekes színfolttal lett vele kevesebb a város. Remélem, valamilyen formában lesz utódja.

Records Music Pub cím: Zalaegerszeg, Eötvös József u. 2, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/recordspub

Az Európa tér és a CLUB POP UP UNDERGROUND

A Kossuth utca másik oldalán találjuk az Európa teret, ami az egyik kedvenc terem a városban, mert viszonylag zöld, rokonszenvesen kaotikus és egyedi hangulatú.

Szerencsére egy méltó kocsmaság zárja kerekké az élményvilágát, itt a Club Pop Up Underground.

különösen pincekocsma létére fiatalos, színes, nyüzsgő és élénk. 

Ráadásul itt van az egyik legjobb sörválaszték a városban. Ahogy a Díszpintynél ez itt is inkább helyi, mint országos szemmel nagy szám. A városi Elf Sörfőzde legújabb söreinek egyik legbiztosabb beszerzési pontja, de az országos kínálatból is merítenek. Csíki sört is kínálnak a híveinek. Kocsmasport-kedvelők, itt a csócsón túl pingpongot is találtok. A belső teremben ezért folyamatos hazárdjáték pohárból inni, bármikor akaratlan sörpong lehet belőle. 

A dekorációban is jó poénokat találni, ezt a helyet az elsők között ajánlom Zalaegerszegen kocsmázás témában.

Club Pop Up Underground cím: Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 2, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/cafepopup/

Ráadás: SPÁJZ ECO-GOURMET - Egy kamra sörrel, borra, ginnel is....

Kocsma ugyan nincs több az Európa téren, de az egykori Café Európa profilt váltva Spájz ínyenc csemegeüzletként mégis fontos állomás lehet annak, aki mondjuk elvinne a helyi Elf Kisüzemi Sörfőzde termékeiből. De zalai borászok borai is kaphatók, ők ajánlották például a Bussay Pince és a Dóka Éva Pincészet termékeit. 

És ha csak kicsit mennénk messzebb a térképen, kiszúrtam a tapolcai Stari Sör kínálatát vagy a Somló hegyről származó BLTN Gint. 

Spájz ECO-Gourmet cím: Zalaegerszeg, Európa tér 2, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/spajzecogourmet2020/

Az Európa tér túloldalán

Az Európa tér túloldalán szintén Csipkeházakat találunk. A külső, hátsó üzletsoron nemrég még két kocsma működött (A legendás Randevú és a nemrég bezárt Manhattan).  Az így kiürült soron ma egy főleg nappali kávézó nyújt különleges pótlékot, mivel esti-éjjeli üzemmódban is működik.

SUGAR Café & Juice Bar

A Sugar főleg a kávézó profiljával csábítja az embereket, és azon a vonalon durván oda is teszik magukat. Olyan látványbombákat tapasztalok náluk, amiket kocsmajárás során extrém ritkán. 

A Sugar ahogy nevében, úgy stílusában sem kocsmás semmenyire sem. Talán olasz értelemben báros kicsit. De mivel az italozó profilt sem kezelik cérnakesztyűben, éjszakára is megkísértik közönségüket. Így megvalósul náluk valami, ami Magyarországon ritka, és amit a Balkánon úgy szeretek: ugyanaz a hely lehet a nappali kávézód, mint az esti, sőt hétvégén éjjeli kocsmád. 

Alkoholos italok közül ők főleg a koktélokat domborítják ki. Lényeges plusz a nyári teraszuk léte is. A beltérhez hozzátartozik, hogyha kocsmastílust kerestek, akkor a Sugar túl fehér, túl elegánsra törő lehet. Először én is idegenkedtem, de jó tudni, hogy ez itt ezzel együtt egy felszabadult, kedvelt közösségi hely.

Sugár Café & Juice Bar cím: Zalaegerszeg, Dísz tér 6, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/SugarCaffeAndJuiceBar

A Széchenyi-"tér"

A Kossuth utca északi végén, a Kossuth tér után, közigazgatásilag már a Széchenyi téren vagyunk. Ez itt már a régi városközponthoz világa. Szinte észre sem lehet venni a váltást a főutcáról, mert praktikusan kevésbé tér. Két sávban szalad rajta keresztül az út.

Pár egyeztetés és múltba merülés után arra jutottam, hogy a Széchenyi tér és a „keresztező” Kazinczy tér és elődeik eredetük miatt mindig is inkább útjellegűek voltak, de a mai autóutasodás során ez vonásuk még uralkodóbb lett, mint régen. Köszönöm a Régi Zalaegerszeg –Facebook oldal képeit erről a kereszteződésről:  

Máig térnek hívják őket, de élményszinten inkább utak. Egyelőre egyedül a szemközti Mária Magdolna templom előtt sikerült egy pici valódi térrészletet visszakapni időközben. Ez a Mindszenty József tér. 

Ezzel együtt nem elégedetlenkedek, mert még naivan is látom, hogy a régi adottságok városi szinten eléggé megnehezítenek minden drasztikus átalakítást. Tovább teresíteni és sétálóutcásítani már csak akrobatikusan lehetne. Sőt, rálátásom korlátai között csak úgy, hogy miközben egyik oldalról nagyot adnak, másik oldalról nagyot vesznek el. (Persze, ha nincs igazam, az csak még jobb!)

Az cserébe itt is ér, hogy a városfelújítás a többszínű térkövezés, virágosítás, stb. annyira barátságossá tette ezt a területet is, amennyire csak az adottságokból kijutott. A Széchenyi téren is találunk jelentős épületörökséget (Kvartélyház, Arany Bárány Hotel). Viszont itt teljesen elfogynak a kocsmafélék. Innét hamarosan új környéket is számíthatunk, a Zalaegerszegi Piac környékét. De mielőtt még átsietnénk a zebrán, a Kazinczy téren balra fordulva találjuk a nagy múltú és presztízsű Arany Bárány Hotel éttermét és sörözőjét, ami az utcáról is látogatható, és a maga helyben ritka stílusában erre érdemes is.

ARANY BÁRÁNY SÖRÖZŐ - egy ritka élményű söröző

Az Aranybárány Söröző és étterem is hangsúlyosabban étterem, de a nosztalgikus hangulatvillanások vadászainak itt uriasan lehet sörözni-borozni. Sok faanyag, abroszok. Régi városi képeken beazonosítható fekete-fehérben a kilátás is akkoriból, amikor itt még valóban teresebb tér volt. Ha az ablakhoz ültök az itt kezdődő, viszonylag forgalmas Rákóczi út túloldalán nagy történelmű házfalakon időutazó szemetek megidézheti a régi várost. Közben odabenn keverednek a szállóvendégek azzal a talán nem is olyan sok városlakóval, aki tudja, hogy ide szabad csak úgy bejönni enni-inni.

Főleg 2019-es képek:

Arany Bárány Söröző cím: Zalaegerszeg, Széchenyi tér 1, 8900

Honlap: http://aranybarany.hu/hu/gasztronomia/sorozo/

További irányok Zalaegerszeg városközpontból kocsmaturistáknak (is)

Zalaegerszeg mai szemmel legvárosközponitbb kocsmáit és kocsmarokonait ezzel zárom is, de érkeznek a folytatások több izgalmas helyszínnel.

Első körben azt akarom még bemutatni, hogy merre érdemes a belbelvárosból kis távolságra indulni, ha további kocsmaféléket kerestek.

JÖN!!!:

A Zalaegerszegi Piac környékének kocsmaélete

Gyakorlatilag a továbbhaladás ennek a belvárosi cikknek a végpontjától előre és balra. A zalaegerszegi piac külön is látogatásra érdemes helyszín, és körülötte igazán nagy a kocsmaélet fajtaváltozatossága. Itt szerepel többek között az egész túrám egyik legfergetegesebb piac kocsmája, egy közeli retró borozó és egy újhullámos borbár, 2 helyi kraftsör lelőhely és a városban kiemelten népszerű pizzás kocsma, az Alibi.

Zalaegerszegi kocsmaélete a Vizslapark irányába

A város nemrég megújított legnagyobb parkja a főtértől nincs 10 perc sétára, már az odavezető úton, de körülötte is több kocsmafélét lehet találni. Ezeket külön cikkben mutatom be. A zalaegerszegi belvárosi kocsmaélet teljességéhez fontos cikk lesz ez, mert ebben szerepel Zalaegerszeg kultikus vendéggyűjtőhelye, a Golf Presszó és az egyik személyes kedvencem az újhullámból, a SaloonZoo Bulvár, és a progresszív, sokoldalú Contrast CaféBistro is.

A zalaegerszegi színház és autóbuszállomás környékének kocsmaélete

Teljesen a belváros része ez a Zalaegerszeg másik fontos tengelyén, a Kosztolányi úton túl lévő külön-nevenincs környék. Itt főleg a Bíró Márton utca és a Stadion utca vonalán nagyjából 10 újabb itatót ismerhettek majd meg.

Későbbi várható zalaegerszegi városrész feldolgozások kocsmaélet szemével: 

  • Rákóczi út, Ola és Hock János út környéke
  • Landorhegy
  • Göcseji út környéke
  • Kertváros
  • Péterdomb
  • Vasútállomás és kórház környéke
  • Külső városrészek

További várható zalaegerszegi városrész feldolgozások

Külön térképen a cikk kocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig az többi megírt zalaegerszegi kocsmával a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Hasonló városi kocsmaélet vezetőket találtok a Kocsmaturistán, többek között például Esztergomról vagy Tiszaújvárosról:

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen a segítséget a zalaegerszegi cikkhez a Régi Zalaegerszeg – Facebook oldalnak és Katona Csaba, (sör)történész barátomnak.

És köszönöm RNYK – Györke Szabolcs barátomnak a visszatérő társaságot. Ő az, akivel közösen a legtöbb zalaegerszegi kocsmát felfedeztem az egyszemélyes módon kívül.

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Nagykanizsa
  2. Lenti és Szécsisziget
  3. Zalaszentgrót 
  4. Letenye
  5. Zalalövő
  6. Tapolca
  7. Sümeg
  8. Somló hegy
  9. Ság hegy
  10. Ajka
  11. Sárvár
  12. Lendva (Szlovénia)
  13. Jeurzalem (Szlovénia)
  14. Ptuj (Szlovénia)
  15. Maribor (Szlovénia)
  16. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!