Kocsmaturista 2.0 Címlap

„Gösser” Vitéz Pub Söröző Knajpa – A Budai Vár mágikus kiskocsmája

Egyetlen (jól) kocsmás kocsmája lenne a Budai Várnegyednek? Többet én sem találtam.  Ám az az egy annál jobban megérdemli a saját élményt. Az italok mellett egyszerűbb egytál ételeket tetten is értem itt a múltban.

SZEMÉLYES TÖRTÉNETEM A „GÖSSER VITÉZZEL”: Még küldetésem hajnalán kaptam egy levelet pont ezzel az aposztrofálással, hogy ismerem-e a Budai Vár egyetlen kiskocsmáját? Akkkor még nem ismertem. Bevallom, ezután több energiát fektettem az ajánlás felkutatásába, mint több hasonló létének kizárásába. Így nem állíthatom biztosra, hogy egyetlen, de a gyakorlat még nem döntötte meg ezt az állítást. Kétszer fordultam meg a „Gösser” Vitézben azóta, 2016-ban és 2019-ben.

A „Gösser” Vitéz egy különleges találat, nem egy tipikus retró kocsma. Elég sajátos karaktere, gazdag világa van. Nagyjából 40 éve működő, mára nagyon összetett hely, ahol az eltelt össszes évtized nyoma jelen van valamilyen formában. 

A külső porta még egészen váriasan elegáns a kávézós hatású székekkel a teraszán, de a ponyván feléjük erkesztő „Pub, Söröző, Knapja” felirat már sejteti, hogy benn más (is) vár ránk. 

Rengeteg relikvia található kis helyen, különböző témákban: sport, zene, italozás, régi fotók, régi tárgyak. Még egy többévtizedes jegylyukasztó is van a pultnál.

Szentélyszerű külön kis világa mindenütt érdekesen hatna, de a Várral kombóban világszám. Mindenképp érdemes meglátogatni a Várban járva. Vagy fordítva érdemes érte újrajárni a Várban.

Tapasztaltam is, hogy különlegességértékű miliőjére többféle karakter fogékony, fiatalok is, idősebbek is. Első látogatásmnál Balaton Soundról érkezett lányok ültek le nokedlis pörköltre, saját szedésű levendulával a kézben.

Könnyen lehet itt a pultban is nagy beszélgetésbe szaladni. Kettőből kétszer meg is esett.

A "Gösser" Vitéz Pub Söröző Knapja érdekességei

  • Már a rugalmas megnevezése is érdekesség. A máig (minimum 2019 október) kapható csapolt Gössert a köznyelv beleitatta a névbe is. Hívták már többen Vitéz Gösserezőnek is vagy ahogy én használtam, „Gösser” Vitéznek. Ma már nem csak Gösser sör kapható, 2019-ben üvegben Csíki sört is találtunk.
  • Van, ahol írásban is a három nyelvű műfaj-besorlás szerepel a név helyén. Sajnálom, hogy a kocsma szót nem válogatták be a lengyel ugyanezt jelentő knajpa mellé. Nekem még jobban beütött volna a kombó. És a pultban is rendszeresen referáltak rá kocsmaként. A knajpa szó elvileg lengyel barátok miatt került a címzésbe.
  • Mesélték helyben:
    • hogy a Budai Vár egyik legrégebbi 700 éves épületének 600 éves szárnyában található.
    • hogy nagyjából 40 éve pékségként alapult és egy év után alakult kocsmává. 

Gösser Vitéz Söröző Cím: Budapest, Úri utca 13, 1014

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/G%C3%B6sser-Vit%C3%A9z-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91/145040408903219

Kocsmaturista térképen a "Gösser" Vitéz Pub Söröző Knapja is

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Válogatás, amiben a Gösser Pub Söröző Knajpa szerepel:

Hamarosan JÖN a Budapest legjobb működő retró kocsmái!

Egyéb érdekes budapesti kocsmaválogatások:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!