Kocsmaturista 2.0 Címlap

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten…

Vajon melyik budapesti kocsmákat ajánlanám önmagamnak, ha kettő lenne belőlem, és a másik először jönne kocsmázni a fővárosunkba? Lenne mondjuk pár hete és nem több és azt szeretném, hogy a lehető legszélesebb skálát kapja az itteni kocsmaéletről. Melyik budapesti kocsmákat érdemes mindenképpen bejárni, hogy átlásd a teljes képet? Több, mint 500 budapesti kocsma ismeretével a fejemben annyira elgondolkodtam ezen, hogy össze is írtam a 2017-es állást.

BIZONYÍTVÁNYMAGYARÁZÁS: Ennek a cikknek írásakor 506 budapesti Kocsmaturista állomás van mögöttem: azok a budapesti kocsmák és kocsmamutációk, ahol a „kocsmagyűjtés” kezdete óta legalább egyszer kocsmáztam figyelmes szemmel. Nem „csak” ennyiről van azonban tudomásom és valamennyi benyomásom, viszont a listába szigorúan csak ebből az 506-ból válogattam. Ami most még nem szerepel, jövőre akár benne lehet.

A szempontok: Bár a lista bevallottan szubjektív, ez nem a kedvenc kocsmáim gyűjteménye, hiszen nagyon kedves törzshelyeim is kimaradtak belőle. Ide azokat válogattam, amik első látogatás után is kiemelkedőek valamiben vagy kifejezett ínyencségek. Nem minden létező kocsmastílusból válogattam bele. Van amelyikből még nem találtam meg vagy nem ismertem fel számomra az igazit. 

A kocsma fogalmat a válogatásnál – ahogy mindig – tágan értelmeztem. Lesznek egészen extra kategóriájú jelöltek is. Számomra is tanulságos, hogy a legérdekesebb helyek műfajában sokszor van valami csavar, hibrid-jelleg. 

LÁSSUK A LISTÁT! (a sorrend nem rangsor)

1. Szimpla Kert – A legromkocsmább! (VII.KER) Most lehet szarral sárral dobálni! „Hülye ez a blogger?? A legsnasszabbal kezdi, amit minden még ide sem ért turista is ismer?” EGYÉRTELMŰEN! A Szimpla Kert rászolgált a hírére. Nem való mindenkinek, de sok mindenkinek való! Budapest legemblematikusabb romkocsmája. Lenyűgöző a nagy egész és sok kincs bújik a részletekben. Egy mindig élettel teli, nemzetközi, de ezzel együtt jellemzően kulturált közönségű romkocsma a város közepén, ahol mindig történik valami, mindig van kivel beszélgetni. Éjjel vibrál a DJ buli, de vannak különböző koncertek, zenés események (Szimpla Open Stage/Szimpla Jam), csomó kapcsolt szolgáltatás, saját pofás kocsma a kocsmában (Labor) és mindenből nagy kínálat és akár voltál már itt, akár nem, mindig kiállításon érezheted magadat, annyi érdekességet lehet megfigyelni.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Szimpla kert - Kocsmaturista

2Krak’n Town Steampunk Saloon – Stílus és tartalom. (VIII.KER) Egy durván csinos egység Budapest látványosan bimbózó új központi bohém negyedében, a Rákóczi tér környékén. Akár ismered a steampunk stílust, akár itt ismered meg, közel és távol még egy ilyet nem találsz. Azért ajánlom, mert bravúros és egyetlen képviselője egy stílusnak a városban (sőt több várost vizsgálva is – én például még nem jártam több steampunk kocsmában, bár tudok másikról). Viktoriánus-ipari forradalmi kor tematikájú sc-fi világot idézi meg megjelenésében (léghajók, óriási kraken a mennyezeten, stb.), és a kocsmához írt saját folytatásos, fiktív történetben, de mellette 23 sörcsapra és ínyenc, szinte „fine dining” kocsmakajákra és gyakori eseményekre bukkanhatsz itt.

Ilyen egy sörbemutató 2316-ban! – Rock Me Kapucinus a Krak’n Town-ban

3. Élesztőház – A magyar kisüzemi sörözők gyerekágya (IX.KER) – Ha már kisüzemi sör, ismerd meg a legnagyobbat és az egyik legelsőt is! Az Élesztő a pesti oldal talán leginkább élettel teli lakózónájában található, ami az idegenforgalomnak ugyan már nem hiperaktív célállomás, de ezt a szentélyt sokan látogatják direktben is. A Szimpla kerthez hasonlóan egy egész régi épület, de nem törekszik a rom-imázsra. Központja egy két termes söröző, Budapest ekkor legtöbb (általában csak magyar) sörcsapjával (26 db) és extra önálló részlegekkel: borozó és tapas bar (Vino Piano), romkávézó (Rengeteg), igényes és változatos utcakaja pulttal (Butcher’s Kitchen), aminek finom fogásait rendelésre kihordják a sörödhöz. Még sörhostel is működik az épületben. Bár a hozzáadott dizájn főleg nemzetközi trendek szerinti, mégis egyedi atmoszféra állt össze a végén a részekből.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Kocsmaturista

4. Csak a jó sör! – Kocsmázz sörboltban! (VII.KER) Maradunk a sörnél, de egészen eltávolodunk a szó szerinti kocsmától. Sok budapesti rajongásának tárgya a 2009-es „fizikai” múltra visszatekintő Csak a jó sör. Ha az Élésztőház gyerekágya, akkor ez az anyaméhe volt a magyar sörforradalomnak. Egy színes és hangulatos sörbolt közepén fogyaszthatsz a bulinegyedben, miközben melletted épp nyüzsögve vagy andalogva válogatják ajándékba, házibuliba a sört a vásárlók. Hatalmas a választék és van helyben hat sörcsap is változó kínálattal. Ráadásul mindig találkozhatsz itt Budapest legádázabb sörínyenceivel, ahogy boldogan buborékaira szedik közösen az aktuálisan kóstolt példányt.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Csak a jó sör - Kocsmaturista

5. MALTeR BeerStro – A sörkorcsolyák reformkonyhája (VII.KER) – Egy utcával a Csak a jó sört mellett található MALTeR szó szerint értve hiánypótló. Bár náluk is sokféle sör sorakozik, itt az az igazán menő, hogy komplett sörvacsorát fogyaszthatsz, mégsem a fehér abroszos módon. Változatos, ritka és akár egyedien átformált közép-európai kocsmakaják vannak Magyarország és a környező országok tradícióira alapozva: akár egy tartalmas leves vagy egytálétel (lengyel/orosz pirog, hurka Wellington módra) vagy csavaros tartalmú, szendvics, jól megrakva olyasmivel, amit az illemhuszárok csak késsel-villával szoktak enni. A legjobb az, hogy mindezt laza kocsmahangulatban kínálják, időről-időre élőzenével.

Közép-Európa kocsmakajái ide gyűljetek! – KOCSMANYITÁS: MALTeR Sörétterem, Budapest

FIGYELEM: A MALTeR (2016 november-2017 december) sajnos véglegesen bezárt.

6. Borpatika – Egy kancsó színes múlt (XI.KER) – Végre bort és budai oldalt érintünk, de központi területet, két metró megálló (M4) között, villamosok mentén. Könnyen jönne a gondolat, hogy itt megállt az idő, de ez minden időkhöz képest unikum. Élénk hagyományos borozó, amire a nyugdíjasok és az egyetemisták egyszerre találnak magukban fogékonyságot. Még úgy merik a pultba süllyesztett „fagyis tartályokból” a bort, és akár kancsókban szolgálják fel. A több szintesen is aprócskának ható, intim hangulatú kis borozó megjelenésben múlt századelősen elegáns vonások keverednek befejezetlennek ható barkácsmunkákkal és bugyirózsaszín falakkal. Tele van érdekes részletekkel az örömteli vendégtér, de az én kedvencem az eddig országosan is példátlan üvegvitrin tele változatos falatkákkal (fasírt, pogácsa, hasék, különböző kencés nagy karéj kenyerek, rántott javak).

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Borpatika, XI. kerület - Kocsmaturista

7. Mátra Borozó – Kimért bor, bajnok melegszendvics, abrosz (I.KER) – Itt voltam egyedül bajban, mert nagyjából abból a retró borozó stílusból került be, mint a Borpatika, de nagyon erős volt a holtverseny. Mindkettő számít, mindkettő maradt. Ha csak egyikhez jársz közelebb, lehet az egyik, ha másikhoz, legyen a másik a kipróbált állomás. A legjobb azonban, ha mindkettő! A Mátra Borozó is budai (Budai Vár alatt), szintén retró, szintén cintányér alól adja a bort, szintén vegyesen hódolnak neki idősek és fiatalok, de a hangulata persze sajátos. Kicsit visszafogottabb és egyöntetűbb a Borpatikánál. Kínálja magát a végtelen beszélgetésekhez. A város egyik legjobb melegszendvicsét itt kapod, szinte fáj. Múltkor viszont már többféle kiflikarikás koktélborfalatkát is leltem itt.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Mátra Borozó, I. kerület - Kocsmaturista

8. Műhely PUB – Az autók itt innának… (XI.KER) – Régi autószerelő műhely átalakítva perverzen csodaszép kocsmává. Nem egy zsúfolt romkocsma, hanem egy részletgazdag, tudatos tér, ami halmozza az ötletes meglepetéseket, mint a munkásruhából varrt fotelhuzatok és az öltözőszekrényből eszkábált WC ajtók. A látványosság ereje a fő-esszenciája, de az egyedi közegélmény miatt bármennyit, bármit jól esik itt inni. Ide érdemes átzarándokolni Pestről is, akár még koncertbe is lehet botlani, ráadásul a Borpatikának szinte szomszédja.

Műhely Pub – Gyári munkás Csodaország kocsmásítva

9. Rizmajer Kézműves Sörház – A legjobb példa magyar sörházra (VIII.KER) – Magyarországon nincs keletje a nagy sörházaknak, ahol a sörtartály mellett fél pofára korsót, másik fél pofára (mondjuk) perecet tömsz, de a csepeli kisüzemi sörfőzde, a Rizmajer létrehozta az eddigi (számomra) leghangulatosabb magyar sör-alapú sörházat a pesti Nagykörúton. Méretes, több szintes, több termes, tényleg sörházasan zizeg, és állandó szereplők a légterében a nagy tál ételek (hamburger, Wiener Schnitzel, stb.)

A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS

10. El Rapido – Kocsma, bazár, Mexikó (VII.KER) – Budapest leghíresebb kocsmautcája, a Kazinczy utca nem reked meg a fenti Szimpla kertnél. El Rapido néven igazi különlegesség egy két szintes, aktívan működő régiségkereskedés, ami kiállításként hat és kocsmadíszletnek szolgál. Fenn egy mexikói gyorsétterem működik, ahol a melletted lévő hűtőből helyben fogyasztható italokat (többek között ritka mexikói söröket) válogathatsz. Lefelé a lépcsőn és a pincében, a „bazárszinten” szintén érdekes italválasztékú bárpult és állónvágón jó miliő vár. Kis területen, töményen böngészheted a letűnt évtizedek kincseit, amiben magyarként sok ismerősre tárgyra találhatsz, egy külföldi barátodnak pedig sok magyar múltidéző sajátosságot mutathatsz. Egyedi díszlet, egyedi hangulat, egyedi kombináció (pluszban még szabaduló szoba is van lenn).

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - El Rapido, VII. kerület - Kocsmaturista 2018.07.14. frissítés: Az El Rapido 2018. nyarán nagyon átalakult. Az új változatot még én sem láttam, de akár jelentős eltérést mutathat a fentiekhez képest.

11. Zappa Caffé – műemlék-védett 3D-s kocsmafreskó (VIII.KER) – Itt átlépjük az étteremkategória határát is, de a Zappa Caffé ivásra is abszolút alkalmas és használt tér. Lenn koncertteremmel, nyáron nagy terasszal oparál belső Budapest egyik legszebb, mégis viszonylag szűkebb körben ismert terén (Mikszáth tér) a népszerű és művészi Palotanegyedben. Ide a megfelelő utcákon (Krúdy, Reviczky) eljutni is külön felemelő élmény. Ezt egyetlen elem miatt választottam be: védett beltéri, térhatású falfestménye van, összefüggően körben több falon, sőt plafonon, amit egy francia művész (Jean-Michel Verret) egyedi korát megelőző házi panoráma-technika segítségével festett ide 1992-ben egykori new yorki lakásának kilátásáról. Bár a Zappa Caffé a falfestményt legendás elődjétől (Tilos az Á) úgy örökölte, kegyhelyként ma is van akkora különlegesség, hogy megér egy italt. Tetejében itt akár vacsorázhatsz és ebédelhetsz is a kocsmatúra közben megpihenve.

Budapest 23 legérdekesebb kocsmája - Zappa Caffé Budapest, VIII. kerület - Kocsmaturista

12. Lámpás – Csodás, zenés lebúj (VII.KER) – Sokakat elvarázsoló hangulata van. Nem csoda, hogy újra meg újra hallom kedvenc budapesti kocsmaként elhangozni másoktól. Sötét, de hangulatosan megvilágított pincelabirintus a VII. kerületben, az éjszakai élet mai központjának számító Gozsdu udvar mellett, mindig tele emberekkel. Rendszeres zenei fellépések tetthelye amatőröktől kezdve profikig, emblematikus szabad színpados fellépésekkel. Amúgy meg olyan hangulata van annak, ha itt iszol valamelyik kieső sarokban, mintha közben részese lennél valami világot megváltó, titkos összeesküvésnek.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Lámpás, VII. kerület - Kocsmaturista
Fotó: Lámpás Facebook Oldal

13. Marxim – Lenin él! (II.KER) – Újra tematikus tér, újra Buda, újra étteremkategória! Abszolút kocsma is, még törzsasztal is van, de van délceg étlap és utolsó emlékeim szerint mennyei is a kaja. A berendezés és a stílus a kommunizmus alakjainak és ereklyéinek „tiszteleg” egy szabados, szemtelen, de ötletes formában. Összességében dekoratív és látványos pince. A kapcsolódó belső élményed itt persze attól is függ, hogy mennyire élted át saját bőrödön ezt a kort, de az ábrázolás van annyira komolytalan és távolságtartó fricska, hogy jó eséllyel azokat is fellazítja, akik szomorúan emlékeznek. Szép munka. Látni kell!

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Marxim - Kocsmaturista

14. Wichmann kocsmája – A bulinegyed különce (VII.KER) – Van egy két szintes kis ház, sötétsárga, átláthatatlan ablakokkal a Kazinczy utca csendesebb végén (<van ilyen?), a Király utca sarkánál, nyáron muskátlikkal a felső ablakokban. Nincs lógó, cégér, semmi…fali táblán is csak annyi áll, hogy itt készült a Magyar Kártya 1836-ban. Nem is sejtenéd, ha ezért vagy azért nem nyitsz be, hogy micsoda historizáló hangulatú kiskocsma rejtőzik itt, amire a titkos gyöngyszem mégsem teljesen találó jelző. Van benne valami borgőzös vadság, mégis szerethető, mosolyt csaló a finomabb lelkűeknek is. Amúgy ritkán fellelhető Brandecker sört tartanak egy kis főzdétől, aminek világosát és sötétjét akár mixelve „rigóként” is árulják. Egy kilencszeres régi kenu világbajnok üzemelteti a családjával. Wichmann Tamás egyes relikviái és régi fotói a színtéren fellelhetők. A hely kötelező saját sörkorcsolyája, a helyben készült rántott húsos kenyér, rácsöpögtethető citrommal. Ráadásul a legpénztárcakimélőbb kocsmafogás messze földön. E hely vizitje nélkül nem szabad elmenni a Budapestre látogatónak.

kocsmaturista-budapest-23-legerdekesebb-kocsmaja-wichmann-montazs FIGYELEM: A Wichmann 2018 nyarán korábbi formájában sajnos bezárt. Ha lesz hír folytatásról, jelzem.

15. – 360 Bar – Budapest felett az ég (VI.KER) Forduljunk egy nagyot és a földi retróból emelkedjünk elegáns magaslatokba! A világörökség részét képező Andrássy út felett ugyanis egy körpanorámás tetőterasz-kocsma működik az utca legmagasabb épületében, ami nem csak a város kocsmavilágát, hanem Budapestet is párját ritkító szemszögből mutatja meg. Lifttel lehet feljutni. A tetőről a saját tengelyed körül megpörögve, gyönyörűen kirajzolódik a főváros minden kitüremkedő hűtőmágnes-látványossága és a belváros sűrű masszája. Ehhez képest több ital nem is extrém sokkal drágább a környék helyeinél, főleg nem a menő helyeinél, hogy közben egy ilyen kilátói nézőpontot is megfizetsz hozzá. Cserébe nem csak bámulatos, hanem kényelmes, berendezésében is üdítő, társaságoknak is nagyon alkalmas, vibráló élettel, zenével és konyhával. Úgy hallottam, a téli szezonra is felfegyverkezett már, egyedi módon, fűtött, áttetsző, üveg igluk formájában.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - 360 Bar - Kocsmaturista

16. +++Gozsdu udvar és Madách utca és tér (VII.KER): Ez a legextrább és a legcsalóbb tétel a listában. Dobhatjátok a második követ! Ezzel ugyanis nem külön vendéglátóhelyet írok le, hanem többeknek a központját. A Gozsdu udvar ma Budapest talán legkínálkozóbb gasztroédenje. Színes, mediterrán hangulatú közeg. A múlt század fordulóján épült hét tömbből és hat udvarból álló belvárosi komplexum, amit pár éve teljesen felújítottak, megalkotva ezzel az egyik legmenőbb belvárosi ingatlant. Íves kapui mögött rengeteg üzlet sorakozik, melyekben óriási többségben kizárólag vendéglátók foglalnak helyet. Ezek főleg éjszakára megtelnek. Bár szinte mindegyik szolgál ételt, a Gozsdu nem a fehér abroszos étterem kategóriát erőlteti, hanem a fiatalos, örök nyári estés partyhangulatot.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - 360 Bar - Kocsmaturista
Fotó: Gozsdu Udvar Facebook oldal

Nem egyesével istenítem és ismerem behatóan a helyeit, hanem kötegelve. És bár stílusában semmi ősmagyart nem találok, szinte akármelyik másik európai nagyvárosban is lehetne, akkor is jó, hogy pont nekünk van egy ilyenünk. Az én profilba vágó személyes kedvencem itt amúgy az Arborétum, a legfajtisztább kiskocsma mind közül, de várnak ott még szemrevaló terek az én felfedezésemre is. A Madách utca és Madách tér a Gozsdu udvarból ágazik tovább. Szinte a Gozsdu kiterjesztéseként hatnak. Szépen felújított, modern közterület, ahol az utcai nagy élet folytatódik esténként minden évszakban, a sok-sok változatos mulatóhelyen és előttük is. Át kell élni a teljes budapesti kocsma körképhez ennek a térnek a sötétedés utáni hangulatát is. Saját kedvenc kocsmám itt ugyan még nincs, de a fáma szerint a Telep hangzik a legkultikusabbnak.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Kocsmaturista - fotó. Player.hu

Fotó: Player.hu

17. – Derby – Az úgy hagyott retró (VIII. vagy VII. KER) – A romkocsmák újrahasznosító módija mellett kerestem ide egy olyan kocsmát, ami újraindítás nélkül őrzi azt a stílust, amiben egyszer megalkották, mégsem enervált, épphogy csak lélegző, elhanyagolt sufni, hanem keresett, és valamennyire a korral is haladó veterán. A Derby a Keleti pályaudvarnál nem az idegenforgalomnak ágyazott meg, igazán vad, természetes, valódi életet találsz ott, a magyar valóság egy létező szeletét. A maga nemében esztétikus és nyughatatlanul pulzáló impulzusokat ad. Fekete-fehér mozaik kőpadló, színes szalagfüggöny, szobanövények, évtizedes bútorstílus és élő „kocsmabútorok”, idősek, fiatalok, helyiek és átutazók.

A legérdekesebb 23 budapesti kocsma - Derby - Kocsmaturista

18. – Pléh Kocsma  – Élő magyar művészfilm (III. KER) Ijesztőnek tűnhet az elhelyezkedése a térképen, de több belvárosi metrvóvonaltól tizenöt-húsz perc befutsz és abszolút megéri. Az, ami szó szerint: egy fémburkolatú bódéban üzemelő kocsma. Ide délelőtt menj és előtte lakjál jól a szomszédos Óbudai Piacon valami jóféle kolbász-csalamádé kombóval. A piaccal együtt képez igazán közös élményt. Nem sokára felújítják a piacot, talán a Pléh Kocsma is áldozatául esik ennek, de amíg léteznek, addig olyan életképeket lehet így élesben megkapni, amit nem sokára már csak régi magyar filmekből ismerhetünk. Ehhez kevesek is a szavak, magáért viszont beszél. Át fog jönni.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Pléh kocsma - Kocsmaturista

19. – Calgary Antik Drinkbar – Az Oraculum műhelye. (II. KER) Budapest legmegosztóbb pár négyzetmétereinek egyike. Nem garantálhatom, hogy be fog jönni. Azt garantálhatom, hogy hatással lesz rád. Mi ez egy egyáltalán? Egy régiségkereskedés? Vagy annak is inkább a raktára? Egy sok terítős, sok régi könyves, sok porcelános szentély, ahol úgy érezheted magadat, mint egy jósnőnél. Hamar elveszted a bizonyosságot, hogy vendéglátóhelyen vagy-e egyáltalán. Itt a közeg visz mindent, de kapsz inni, ha épp nem fogyott el, amit kérnél. Ha meg igen, lehet, hogy téged küldenek el új piáért. Egy másik dolog is biztos, itt nem színdarab forog, hanem vad spontán valóság! Az én ízlésemnek kifejezetten kedves hely.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Calgary - Kocsmaturista

20. – Oportó Borozó – Éjjel a kocsmavillamos tetején de csuda volt (XI. KER) – Legyetek Oportónisták! Ha az nem lenne elég, hogy a belső 11. kerület egyik legtovább nyitva tartó kocsmáinak egyike, és amúgy is hangulatos és zsíros kenyérrel és sajátos borokkal vár, az már kötelezővé teszi mindenkinek, aki nem budapesti vagy csak újabban az, hogy egy darabka közlekedési múzeumot nyújt a galérián, ugyanis berendeztek oda egy régi villamost, korhű ülésekkel, kapaszkodókkal, jegylyukasztókkal, fekete-fehér kilátással, csak éppen sörpaddal középen.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Oporto - Kocsmaturista

21. – Happy Drink Bar – Budapest legvagányabb diákkocsmája (XI. KER). Én még nem találtam nála őrültebbet. Az Oportó közvetlen szomszédja Budán, de sokkal hamarabb zár, úgyhogy nem árt legkésőbb 22:00-kor megérkezni, hogy legyen időtök. Az italoddal ne is ülj le, hanem rögtön menj körbe és vessz el a zeg-zugos részletekben! Az nem elég magában, hogy a Happy Tree Friends című brutális felnőtt rajzfilmnek van dedikálva. Viszont négyzetméterenként teli van fejedhez csapóan jó elemekkel és megoldásokkal (pl bebújhatsz a galéria alá „teázni”). Az én kedvencem a férfi WC, ami külön műsor. Diszkófény üzemeltethető odabenn és lehúzója is egy egyedi mechanikai furmány.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Happy Drink Bar - Kocsmaturista

22. – HaBár – Féltitkos egyetemi klub (XI. KER) – A BME-s közlekedésmérnökök utcafrontról rejtett szentélye, a Baross Gábor Kollégium alagsorában nyitott a nagyérdeműnek is nyitvatartási időben. Ennek ellenére főleg a megalkotó és üzemeltető tanközösség és barátai zsongják be. Talán egy olyan hölgyet láttam, akiről nem tudtam eldönteni, hogy lányáért aggódó polgárőr anyuka vagy pedig mi(l)féle vendég lehet. Pedig ezt a helyet mindenkinek látnia kellene, annyira csodamódon van berendezve. Az Oportó által nyitott közlekedési múzeum itt további részletekkel folytatódik nyitott fedelű Trabanttal, metróajtóval és azzal a ténnyel, hogy egy valódi VOLÁN busz leoperált arcából üzemel a DJ pult.

Budapest 23 legerdekesebb kocsmaja - Habar - Kocsmaturista

23. – Bikini Beach – Ráadás, de itt mindenképpen igyál (is)! (VIII. KER) A Bikini Beach áll a felsoroltakból talán a legtávolabb attól, hogy szó szerint kocsma legyen, ugyanis egy őrült, vidám hostel őrült, vidám bárjáról van szó, ami a reggeliztetést kivéve 18:00-22:00 óráig üzemel, így nagyon pontosan kell érkezni, ha élvezni akarod a légkörét. Megéri-e? Színesre festett házfalak, változatos csúcs-street food (többek között a Csabi konyhája blogerétől), rendszeresen bográcsos főzés és gumimedence, amit nem félsz használni!!! Belvárosban van, de teljes kiszakadást nyújt onnét. Ez egy trópusi partyra teleportálás. Szintén egészen titkos hely, de hálás misszió felkutatni, lenyom rengeteg klasszikus kocsmát az italozás közegélményében.

2017.12.03.FRISSÍTÉS: Szomorú hír, a Bikini Beach sajnos bezárt, mert eladták az épületet.

A 23 legérdekesebb budapesti kocsma - Bikini Beach - Kocsmaturista
fotó: Bikini Beach Facebook oldal

Menjetek el bármelyikbe a felsoroltakból, és úgy gondolom, ti is ingerküszöbötök felett kocsmautazhattok. Persze van még ezeken kívül is sok-sok jó budapesti kocsma. Néhány kimaradóért szinte fájt a szívem. Szerencsére szuper budapesti kocsmakínálatunk van, de újrahangsúlyozom, ez a lista szubjektív és olyanokat nem vettem bele, amik leginkább azokat az elemeket és elemkombinációkat domborítják ki, amiket már felsorolt kocsmák által, más tálalással, de szerintem még extravagánsabb módon már megkaptunk. A jövőben azonban készülök még további rövidebb, tematikus gyűjtemények összeállítására, amikben jópár most kimaradt egység is felvonul.

Ha tetszett a gyűjtemény, osszátok meg olyan barátaitokkal, akik ezután készülnek Budapestre látogatóba. Ha bárkinek lesz élménye a felsorolt helyeken, örömmel fogadom a beszámolóját!

Szívesen kapnék tőletek tippeket a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy Facebookon keresztül, hogy melyik városok kocsmaéletét ismernétek még meg szívesen, akár egy hasonló gyűjtemény keretében

Ha amúgy is rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Saját Kocsmaélmények megosztására pedig nyitott ajtókkal várunk minden olvasót a KOCSMATURISTÁK – ONLINE KÉPESLAPOK KOCSMÁKBÓL című csoportunkban. A jelen bejegyzés budapesti kocsmáihoz külön térkép is készült:

Ha pedig az eddig megénekelt összes Kocsmaturista helyszínt böngésznétek egyben, itt megtehető:

Kollaboráció a Kocsmabloggal a fenti Borpatikáról. A következő az írásban nekem is van egy bekezdésem, de erre való tekintet nélkül ajánlom. Minden sorát érdemes figyelni, mert egy Tomi mesterit adott vissza az ottani látogatásunkról: http://kocsma.blog.hu/2017/12/01/borpatika_bp Szintén ajánlom a figyelmetekbe a HaBáros cikket a Kocsmablogról. Azt a helyet a szerzőjének köszönhetem. Ő vezetett el oda: http://kocsma.blog.hu/2011/12/16/habar_3    

CIKKAJÁNLÓ- Budapesti teraszos, kertes szabadtéri helyek gyűjteménye:

Van Nálatok terasz!!! – Budapest nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

“Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten…” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!