Kocsmaturista 2.0 Címlap

Pécs 20 kocsma után (A 13.-20. látogatás beszámolóival)

Tádám, visszatérünk Pécsre! Úgy is mondhatnám, hogy ti-ti-tádám! Ugyanis a második pécsi kocsmaköröm apropója a Ti-ti-tá invitálása volt. 2017 nyár közepén érkeztem egy hétvégére, folytatva a korábbi városi és kocsmai felfedezéseket. A két alkalommal összesen már 20 kocsmaféleséget jártam be Baranya megye székhelyén. Ebben az írásban az utolsó nyolc állomást részletezem és az eddigi benyomásaimat összegzem Pécsről és kocsmaéletéről.

Pécs és mi sokan

Elfogult leszek, Pécs a legkedvesebb hazai városaim egyike. Nem lehetek ezzel egyedül, hiszen különböző típusú megkérdezettek visszatérő válasza, hogy Pécs lenne az a magyar helyszín, aminek a városi és kocsmaélete legjobban érdekelné őket. A Kocsmaturistán is Pécsre kerestek rá Budapest után a legtöbbet a településeink közül. Pécsért látogatóként könnyű rajongani. Egy Magyarországon ritka karakterű, pozitív kisugárzású helyszín. Ha zabolátlanul nyálas akarok lenni, azt is mondhatom, hogy a város veleje mintha napsugárba lenne burkolva.

ELŐZMÉNY: Az első pécsi felfedezéseim krónikája is olvasható itt egybegyűjtve (az első 12 kocsmalátogatás meséje és az addigi városi hatások):

Pécs kocsmái – Kocsmaturista adatlap, kedvencek és szöveggyűjtemény

Az előzményekre nem kattintók kedvéért listázom az előismereteimet. Az első látogatáskor a már sajnos bezárt legendás Papucs okán érkeztem, de feltérképeztem a Nappalit, az István pincét, a Korhelyt, a Lompos Uszkárt, a Semiramis Garden Panoramát, a 100 éves borozót, a Csalogányt, a Csinost, a Vödör Cafét, a Blöff Caffét és a Monte Cristot. 

Az első körömet azóta is a változatosság elégedettségével idézem fel, hiszen volt ezek között régi borozó, akár kisvendéglő profillal összekötve, kocsmaarculatú vagány étterem, haladó szellemű kultúrkocsma, romkocsma, hegyoldali söröző-étkezde, művész”kávézó”, nyári szórakozóhely és fiatalok népszerű kocsmái. Nekem is kérdéses volt, hogy tudjuk-e még ezt Péccsel mi ketten fokozni. Súgok, tudtuk!

Pécsi kocsmalátogatások (#13-19)

13. – Sztár Eszpresszó – Sztár, mint a Bambi, Márka, szőke kóla

(828. állomás, 13. pécsi állomás)

Megérkezésemkor rögtön kocsmakalandba keveredtem. A lokálisan itt is parasztelosztónak becézett távolsági buszmegállónál kellett a vendéglátómra, Lacira várnom. Nem meglepően felkutattam egy szimpatikus közeli kocsmát. A retró hangulatú, de már felújított és karbantartott Sztár Eszpresszó egy szintén retró üzletsor sarkán terült el teraszával. Mohó voltam és már a túloldalról fotóztam. Az egyik 55 év körüli vendég meg is kért, hogy töröljem a képet, mert ő nem szeretne sehol szerepelni. Mivel ő sem bunkón tárgyalt és én sem, gyorsan jóban lettünk. Mikor Laci megérkezett, már együtt ittunk és beszélgettünk, és cserébe a nyitányért Lacival lefotózott bennünket a Sztár aranykapuja alatt:

Pécs kocsmái - Sztár Eszpresszó bejárat - Kocsmaturista

Mesélt a környékről, hogy hogy nyerte el az utcaszakasz, sőt az épülettömb a mostani formáját. Az utóbbin még ő is dolgozott ácsként. Azt is elmondta, hogy a Sztár prominens hely a környéken, és 10 vendégből 7 törzsvendég. Nyüzsgő kocsmanép használta a kocsmabelsőt is. A pultnál egyesével töltők és a társaságibb asztaloknál tanyázók hallgatólagos térfelosztása példásan működött. Volt olyan elegáns ruhás idősebb hölgy, aki nagy napszemüvegben ült benn, mintha egy hollywoodi sztár lenne inkognitóban.

Pécs kocsmái - Sztár Eszpresszó pult - Kocsmaturista

Látványcsemegét a fali retró plakátok nyújtottak, egészen ritka példányok is (Pannónia Sör).

Pécs kocsmái - Sztár Eszpresszó retró plakátok - Kocsmaturista

A pult felett feszült az „első horvát sör”, az Osječko reklámja, amit ugyancsak kísérleti jelleggel árultak, de annyira hozzánőtt a tábla a környezetéhez, hogy már csak a bútorlappal együtt lehetne eltávolítani. A mai sörválaszték multik kínálatának és Csíki sörnek a kettőséből állt.

Ajánlom a szocreál hangulatok vadászainak vagy a pergős életképekkel teli, közösségi kocsmák kedvelőinek. Itt a vendégek akár odabenn osztják el egymás között a piacon vett dinnyét.

14. Ti-ti-tá – Ahol a „barátságos rockerek” várnak

Elhanyagolhatatlan az odaút élménye. A Perczel Miklós utca a díszes Zsolnay-kúttól a Ti-Ti-Tá épületéig folyamatosan kopik. Már kívülről is figyelemfelkeltő a ház.

Pécsi kocsmák - Tititá épület - Kocsmaturista

Mögé képzeled, hogy egy nagy utcaművész önéletrajzi filmjében látod majd viszont, hogy a főhős fiatalon itt élt meghúzódva egy titkos kommunában, mielőtt felfedezte a világ. Belépés után akár egy budapesti romkocsmának is tűnhetne, de vadabb, nyersebb, kevésbé komponált. A trópusi koktélbár hangulata keveredett londoni külvárosi villanásokkal. Ráadásul nem volt teljesen elhagyott a ház, annak ellenére, hogy az első benyomások féktelen partikat sejtetnek itt. Egy idős férfi lakott az egyik sarokban, egy kicsi lakásban, tehát gyakorlatilag a romkocsmában élt. Ottjártunkkor is kiült a portájára félmeztelenül melegítőben és úgy nézett bennünket, mintha a saját kertjében nézné a kapirgáló tyúkokat. A kert nem is állt távol az igazságtól: veteményes burjánzott a kocsmaudvar közepén. Fogadásokat kötöttünk a terményre, és mindenki nyert, mert minden volt, amit augusztus idusán csak ádhat a föld.

Pécs kocsmái - Tititá terasz - Kocsmaturista

Bár nehéz volt befelé indulni, otthagyva a színes kinti környezet gumimedencétől fülledt légkörét, belül csak fokozódott a Ti-ti-tá hatás. Megismertük Dusa Danit, aki takarította a pultot, nem is akárhogy, lábnyomokat távolított el róla. Buli volt az este.

Pécs kocsmái - Tititá pult - Kocsmaturista

– Nemrég mentünk haza – számolt be nevetve. Félhomályos, nagy terem ölelt, színpaddal, zenei felszerelésekkel. Oldódáshoz üdvözlőital: egy kör pálinka! Sok zenés banzáj szokott itt lenni, főleg rockzene, de DJ-szettek is, magukba foglalva a goától a hip-hopon át a retróig soksömindent. Újabban projektoros sportközvetítések is vannak. További Ti-ti-tá vezérfunkció a zenekari próbatermek sora (jelenleg hat darab). Többek között a Punnany Massif is próbált itt. Az italválaszték belvároshoz képest büszkén olcsó, kb. negyvenféle röviditalból és tízféle sörből (főként Pécsi) lehet választani. A falakon pedig érdekes részletekbe veszhetünk, helyi művészek látványos műveibe.

Pécs kocsmái - Tititá belső tér - Kocsmaturista

Tömény hatású, izgalmas egység. Sajnos csak fél háromra jutottam volna vissza az éjjel, így az esti arca még vár rám. Dani mondta is, hogy „milyen kár, hogy nem akkor jöttetek, amikor nagy buli van, mert akkor a rockerek szabadon csobbannak a kis medencében.” Ekkor csak Dani medencézett. Épp távolította el a napi öngyilkos bogarakat tésztaszűrő nyújtotta kézi megoldással. Amikor ott voltunk még csak pár ember szállingózott. Ínyenceknek így is-úgy is ajánlom megtapasztalni, akár célközönségnek érzi magát valakit, akár nem. A Ti-ti-tá zarándokhely faktoros pécsi különlegesség! 

Vigyázat, télen csak pénteken és szombaton van nyitva estétől hajnali kettőig. Az idén nyári meg majd alakul.

15. Cool Tour Café – Az elegáns romkocsma

A Cool Tour Café egy spontán délutáni felfedezés. Műkedvelői örömöt ébresztett bennem. Amikor beléptünk az eleve vonzó folyosón, még nem sejtettem, hogy micsoda komplexumba kerültünk.

Pécsi kocsmák - Cool Tour Café folyosó - Kocsmaturista

Hogy is tudott ennyire elbújni előlem a Király utcán addig, így akkor nyolc éves létére? Eleve egy szemrevaló kerttel működik, ami vízparti bár üdeségét keveri enyhe angol regényes eleganciával. Nem csoda, hogy fogékonyak rá a csinos nők is és nagy számban képviseltetik magukat itt. Ez mindenkinek való hely! A nőknek a hangulat miatt, a férfiaknak akár a nők miatt is. No de ki nem szeret zöld árnyékban italozni nyáron?

Pécsi kocsmák - Cool Tour Café kert - Kocsmaturista

A belső tér emeletes, szépen komponált, régi bútorokkal berendezett. Az asztalokat azonban egyező székek kerítik körbe. Olyan így, mint egy többszörösen kettős látású ember látogatása egy évtizedekkel ezelőtti polgári nappaliban. Retró, de elegánsabb díszítőelemekkel, színekkel, formákkal lett létrehozva egy jól tagolt közösségi tér.

kocsmaturista-pecsi-kocsmak-cool-tour-cafe-belter

Nyáron a kerti élet pörög nagyon, így a belső teret csak néhány hozzám hasonló csodáskodó csellengő töltötte meg. Télen fordítva megy. Csütörtöktől szombatig kora hajnalig lehet rájuk számítani, de éjfélig minden nap kitartanak. Pécsi söröket árultak és a borválaszték is kifejezetten nagynak tűnt. A melegszendvicsüknek pedig járjatok csodájára! Egy helyi készítőtől szerzik be, és a modern vonalon az egyik legjobb kocsmaszendvics, amivel dolgom volt valaha.

Pécsi kocsmák - Cool Tour Café - Kocsmaturista

Aki kávézót keres, az itt megtalálhatja, aki romkocsmát, az is. Harmóniában élnek itt egymás mellett a pletyire szívott gyümölcsös limonádék és a csoportosan kiürített sörös korsók.

16. Pivnice u HARABALa – Az én kis Pécsem

Az első pécsi köröm óta nyílt „egy Hrabal”, a Széchényi tér közelében. „Egy”, mert a Hrabal ezzel már nyilvánvalóan országos üzletlánccá lett. Van ugyanis Budapesten, Győrben és most már Pécsen is egy-egy verziója a cseh íróról elnevezett sörétteremnek. Ez már az éjszakai köröm része volt. Sajnos túl későn, épp zárás előtt érkeztem, így vendégsereggel már nem szembesültem. Ez a leginkább söröző profil felé növően éttermi Hrabal mind közül. Nagy pinceterem otthonos, részletekre is adó berendezéssel, változó sörcsapkínálattal, még több üveges sörrel, kerek egyéb italválasztékkal. Az étlapon pedig jellemzően cseh fogásokkal. Nyáron felszíni, szabadtéri pulttal és terasszal egészül ki. Én szimpatizálok a cseh kocsmakultúra magyar képviseletével, példás lehetne a kontúrosan még hiányzó magyar vonal számára is. Ez is egy ékes példánynak ígérkezett mind kínálat, mind hangulat tekintetében. A cseh gasztronómia kedvelőknek kívánatos, új pécsi célpont született általa 2017-ben.

Pécsi kocsmák - Pivncie U Hrabala - Kocsmaturista

17. Tramini – új idők újított kocsmája

Éjszaka is engedtem a város iránti kíváncsiságomnak is, így áthatoltam a Colonia Passage-on, de lásscsodát, ott is kocsmába botlottam. A Tramini egy modern elemekkel felújított, letisztult, elegáns, sőt csili-vili kiskocsma lett, az én ízlésemnek már túl steril is. De szerették. Terasza megtelt, bárszékeit is mind blokkoltuk. Egy asztalnál pedig ázsiai fiatalok játszottak egy számomra ismeretlen kézzel mutogatós játékot, nagyokat nevetve közben, jól szórakozva. Egy rúd a terem közepén jelezte, hogy itt valamikor sztriptíz folyt. Mikor erre rákérdeztem, a vendégek el is kezdték kifogásolni, hogy most már nincs. Az utolsó mondat, amit elcsíptem kifelé az volt, hogy amúgy mennyi Pécsen egy k****?

Pécsi kocsmák - Tramini - KocsmaturistaA falakon összképet feldobó vicces kocsmaidézetek voltak, a WC vicces útbaigazítása csak egy volt közülük.

Pécs kocsmái - Tramini montázs - Kocsmaturista

Mindent egybevéve az erős pécsi mezőnyben második körben ez mozgatott meg legkevésbé, de helybélieknek attól még lehet kedves kocsmája, szintén Pécsi sörökkel.

18. Karavella Sörbár – Pár négyzetméteren 10 ország

(^A Király utcára költözött)

Csehország után irány a világ! A Király utcából nyíló Kazinczy utca végén, az Apollo mozi és az István pince között, egy modern üzlethelyiségben bújt meg a 2018 januárjában bővülés okán itt bezárt Karavella Sörbár. Szlogenjük 10 ország 100 söre volt.

Pécs kocsmái - Karavella - Kocsmaturista

Láthatóan sörértő és sörkedvelő közönség gyűlt itt össze. Már a kis lépcsőn sokan ültek, mikor éjnek évadján megérkeztem, de benn is épp a következő rendelést komponálta előttem két barát. A jelentőségteljes műgonddal választott következő fogáshoz elcsábultak még egy kör whiskeyre is. A névadó Karavella a díszlet részeként, üvegbe zárt makettként volt megtalálható a polcon, tágabban körbevéve a söralátétek kötelező, nagyon színes tapétájával, üveg- és kupakkirakásokkal polcon és pulton. Mutatós, igényes, kedves hajlék volt. Kíváncsian várom a következő felvonást.

Pécsi kocsmák - Karavella Sörbár montázs - Kocsmaturista

19. Made in Pécs Café – Made in 2017

Egészen sok új hely nyílt Pécsen a kevesebb, mint egy év kimaradás alatt. A Made in Pécs Café az egyik. A Made in Pécs már márkanév volt, városmagazin és zenei esemény neve, és most már kávé- és alkoholmérést is takar részállásban.

Pécs kocsmái - Made in Pécs - Kocsmaturista

Egy igen újvilági, mai trendek szerinti, de azok mentén mutatós vendéglátó jött össze a Király utcán. A népszerűsége gyors, vélhetően megalapozott. Mindez az utolsó pillanatokig kitartó tömegekkel. Fenn a galérián egyszer szerkesztőség, máskor DJ színpad. A falakon képek, de az emberek között nincs fal.

Pécsi kocsmák - Made in Pécs montázs - Kocsmaturista

Inkább fiatalok (húszas évek vége) gyűltek, néhány idősebb tag. A sablonosító képzelet kiegészíti a karakterrajzokat művészséggel, deszkássággal, értelmiséggel, zenészséggel. Ül a levegőben a „valami mindig történik itt” ígérete. A szellemi műterem vízióját is megidézi.  A holnap üzlete tegnap éjjel köttetett, a holnap ötlete tegnap éjjel született típusú gondolatbuborékban ezt a helyet képzeled el.

Nagy volt a jövés-menés és a partyhangulat. Rázták a fejüket és verték az ütemet a vendégek a baráti hangerőn szólón zenére. A sörkínálat nem hozott ki a nyugalmamból akkor, de borválasztékuk túllépett a gyakori sablonokon. Én egy finom zöldveltelini fröccsöt ittam. Tisztes kocsmakaja akkor még nem volt, de készültek jövendőbeli grillszendvicsekre.

20. Ez a BAZÁR hajnalban bezár

Aláhúzott és bekeretezett tétel lett a pécsi kocsma-bakancslistán az előző pécsi kocsmakaland óta az Egyletből kinőtt és steampunk gőzőssé és fogaskerék-meghajtásúvá mutálódott Bazár, kisüzemi söröző. Ide is végszóra érkeztem, így egyetlen lassan kiélvezett Fehér Nyúl stout társaságában gyönyörködtem csak végig ezt a pompás küllemű nagy teret a Széchényi téren. Terebélyes, mégis barátságos és otthonos.

Pécs kocsmái - Bazár - Kocsmaturista

Van terasza, amit sokan és sokáig belaktak az egyetemistától nyugdíjasig feltételezhető vegyes kocsmanépek. Szépen pulzál a kisüzemi sörkultúra Pécsen, most már a központ központjában is, 14 csapról lehet választani. A belső térnek tekintélyes, dekoratív díszítőelemei és részletei is voltak.

Pécs kocsmái - Bazár belső tere - Kocsmaturista

Pécs kocsmái - WC emblémák - Kocsmaturista

Pécs kocsmái - Bazár montázs - Kocsmaturista

Sokat tartogathat még ez a valamikor tényleg áruházként működött Bazár. Kocsmakaja vonalon (főleg sült kolbászvariációk) is jó hírben állnak. Mindenképpen többalkalmas helyszín. Ráadásul egy méretes rendezvénypincéről is szól a fáma, ahol ki tudja mi minden történik. Meg is nyerték az Év vendéglátóhelye címet Made in Pécséknél.

Kiegészült pécsi kocsmabenyomások

Visszatérés ez alkalommal a Nappaliba (korábbi CIKK) és az István Pincébe (korábbi CIKK) történt. Boldogságomra a kedvelt közegélményt nyújtották most is. A legnagyobb kiegészítő ingeregyüttes a Vödör Café (korábbi CIKK) felől érkezett. Az előző szeptemberi hétfőhöz képest igen látványos összesereglést kanyarintott maga köré a tikkadt nyár közepi éjjelen a vonzereje. Az ottani látkép megidézte a dél-olasz éjszakákat. Tényleg akár egy leccei sarkon befordulva is láthattam volna ezt, és nem jöttem volna rá, hogy átléptem egy dimenziókapun Magyarországra.

Pécs kocsmái - Vödör Café nyári éjjelen - Kocsmaturista

Ez az egyik löket volt ahhoz, hogy fél-meggondoltsággal én is aláírjam a Pécs, a mediterrán magyar város igazolást.

Mindnyájan, akik azt mondjátok / válaszoltátok, hogy fővároson kívüli magyar városok közül Pécs kocsmaéletére vagytok legkíváncsibbak, nem fogtok csalódni, ha egyszer utána is jártok vagy ha ott járva belevetitek magatokat a kocsmatúrába. Az eddig is változatosnak címkézett összkép a második látogatással csak még jobban felizzott. És még így is maradt hátra bőven felfedeznivaló. Néhány hátralévő belvárosi kíváncsiságcsillapításon túl, legközelebb aktívabban készülök kifelé is a belvárosból. Mint mindig, szívesen fogadom a tippeket, hogy hova menjek még mindenképp!

Egyéb pécsi felfedezések

Ezúttal megnéztem a piacot. Éppen zárt, pakoltak el, amikor megérkeztünk. Ezek a félutas első benyomások nem voltak rám különösen nagy hatással az eddigi kedvenc kecskemétihez, miskolcihoz és szegedihez képest, de szívesen adok neki új esélyt főműsoridejében is.

Pécs kocsmái - Vásárcsarnok - Kocsmaturista

Pécs kocsmái - A piac - Kocsmaturista

Pécs, a mediterrán város

Milyen vonások kapcsán osztom én is a Pécs, a mediterrán magyar város címet a Vödör Café olaszos kültéri tömegén kívül:

  • Jókai tér és kiemelten az Eleven bor & tapas hangulata, előtte a növényekkel és a terasszal

Pécs kocsmái - Eleven bor&tapas - Kocsmaturista

  • A városból kifelé tartó utcák színes házai, mállott és elegáns homlokzatok váltakozása

Pécs kocsmái - Pécs utcái - Kocsmaturista

  • A nyári légkör. Semennyire nem vagyok érzékeny Budapesten a nyári melegre. Míg mások panaszkodnak, én dőzsölök. Na Pécsen nekem is volt bajom. Láttam az utcán naptól meggrilleződött döglött madárfiókát is. Képet nem hoztam. Én sem kívánom vissza az emléket.
  • A Széchényi tér egyes perspektívái és az, hogy még vasárnap éjfél után is mennyi ember volt ott kinn. Egy nő fehér ruhában ült és meditált. Mások vegyültek és beszélgettek. Direkt közel mentem, hogy halljam, hogy magyarok-e. Igen!

Pécs kocsmái - Széchényi tér - Kocsmaturista

  • Az, hogy nem csak a főcsapás irányok, hanem a titkos részletek is hordozhatnak mediterrán utánérzést. Ilyen udvarba lestem be, ami simán elment volna Bari óvárosban is:

Pécs kocsmái - kis udvar Pécsen - Kocsmaturista

  • A szállásom, a Zirci Ciszteri Apátság szálláshelyén. Hálásan köszönöm Lacinak, hogy elintézte a lakhatást. Na annál mediterránabbat álmodni meg rajzolni is alig tudnék.

Pécs kocsmái - Zirci ciszterci szálláshely - Kocsmaturista

Pécs kocsmái - Zirci Ciszterci Apátság Szálláshely - Kocsmaturista

Túlerőltetni sem akarom ezt a mediterrán hasonlítgatást. Én is tudom, hogy ezzel vitatkozni is könnyen lehet, de én inkább örülök, hogy számomra könnyen jön a hasonlóság.

Pécs jelen állás szerint

Maradtak a romlatlan jó benyomások, maradt még kíváncsiság, a külterületekre és azok kocsmáira, egyéb kimaradt részletekre, régi városi legendákra is.

 Térképen az eddigi pécsi kocsmák is:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra!

Egyéb magyar kocsmai városbeszámolók a Kocsmaturistán:

Fonyódi kocsmák télen-nyáron

Debrecen 18 kocsma után

Hatvan kilenc kocsma után

 

 

Szólj hozzá!