Kocsmaturista 2.0 Címlap

A dublini sördíjas főzdék helyzete és további tervei a kocsmavilágban

Nagy hírverése volt mostanában annak, hogy a Dublinban idén 6. alkalommal szervezett Alltech Dublin Craft Beer and Cider Cup sörversenyen ismét magyar sörfőzde aratta le a nagydíjat, méghozzá a Kocsmaturistán is többször megénekelt FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE. Ezen kívül a nevezett magyar sörök több arany, ezüst és bronz besorolást is nyertek. A kupát elhozó FŰTŐHÁZ mellett a Guri Sörfőzde és a Hopfanatic Brewery is elismerő osztályzásokat söpört be. Ebben a bejegyzésben a fentiek taglalásán kívül azt közvetítem, hogy a három rangos sörfőzdének most az új doppinggal milyen tervei vannak a kocsmavilágban.

Alltech Dublin Craft Beer and Cider Cup 2018 verseny győztesei - Kocsmaturista
Balról jobbra Guri Sörfőzde- Urbán Imre, Hopfanatc Brewery – Kiss Tamás, FÚTŐHÁZ SÖRFŐZDE – fiú és apja: Hava Dániel és Hava István

A magyarországi díjátadóról:

Ezúttal a Ferdinánd Monarchia Étterem és Sörházban tartották Katona Csaba sörtörténész felkonferálásával. A helyszínről tőlem EBBEN A BESZÁMOLÓBAN olvashattok.

Lássuk a hátteret és a minősített söröket! A versenyen 400 sör indult. Hét kategóriában válogattak arany, ezüst és bronz (vagy semmilyen) besorolású söröket. Ez vakkóstolással történt, tehát a minősített bírák nem tudták, hogy melyik sört kortyolják épp. Mindegyik ligában külön választottak kategórianyertest is, majd ezek közül került ki a kupagyőztes. A nagydíjas a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE M63 Bulldog nevű Belgian Strong típusú söre lett. Ezt a díjat kapta 2017-ben a Horizont Saison Witbier nevű söre is, így zsinórban második alkalommal is magyarok nyerték az írországi versenyt.

Alltech Dublin Craft Beer and Cider Cup 2018 magyarországi díjátadó - nagydíjas a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE - Hava István

Ezen kívül arany- és kategóriadíjas lett Guri Sörfőzde Pompeii vörös ale típusú söre.

Ezüst a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE (<azért írom nagybetűvel, mert ez a választott hivatalos írásmód)- M61 NOHAB IPÁ-ja, a Guri Sörfőzde Black Ball amerikai porterje és a Hopfanactic Brewery Jindilli (makadámdiós csokitorta stout) és Christmas Hoppudding (Imperial IPA. Fügével, kakaóbab ágyon érlelve) söre. <<- Na, ez utóbbiak különösen megtekertnek hangzanak.

Bronz a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE – M40 Púpos sötét búzasöre és 327-139 nevű stout-ja, a Guri Sörfőzde Sztahanov Imperial IPÁ-ja, a Hopfanatic Brewery Nohoplimit (Dupla West Coast IPA) és a White Hops (amerikai komlós bajor búza) sörei. 

Az elismerés és a jó minősítés vélhetően jóleső, bátorító és inspiráló dolog egy sörfőző számára, és a sörök rendszeres fogyasztói is örülhetnek ilyenkor kedvencük hódításának, de lépjünk máris tovább egy másik – már kocsmai – összefüggéshez: a jó sör jobb kocsmákká teszik a jó kocsmákat. Lássuk, hol kaphatóak már most ezek a sörök, kiemelten a kocsmai vendéglátásban, ha valaki újként lenne rájuk kíváncsi! Milyen kocsmai rendezvények, események kapcsolódnak a taglalt főzdékhez és milyen további kocsmavilági terveket dédelgetnek a sörfőzők:

1. FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE:

Ők a Nógrád megyei Rétságon üzemeltetnek egy egyénileg is látogatható kis család, aminek saját vendéglátóhelye nincs, de van mintaboltja. Termékeik kézenfekvő ragadványneve, a „mozdonyos sörök” láthatóan nekik is szimpatikus fogyasztói visszhang. A történet is a mozdonnyal és nem a sörrel kezdődött, ahogy mondta Hava István, a főzde tulajdonosa a díjátadón, hiszen édesapja mozdonyvezető volt. Azóta már ő dolgozik együtt a következő generációval, fiával, Danival:

Alltech Dublin Craft Beer and Cider Cup 2018 magyarországi díjátadó - FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE - Hava Dániel

Az ő vezérelvük, hogy nem csak egyszer akarnak jó sört csinálni, és inkább állandó szortimenttel dolgoznak. Folyamatosan tökéletesítenek és egyre magasabbra teszik maguknak a mércét. A jó receptre és érlelésre fektetnek kiemelten nagy hangsúlyt. Részletesebb bemutatójuk itt olvasható:

Sínen a nógrádi kisüzemi sörgyártás – Fűtőház Sörfőzde

A főzde és a „Sörváróterem” mintabolt címe: 2651 Rétság, Hunyadi sor 5.

A szorosabb kocsmai vendéglátásban nem honosak. Aktív lelőhelyként István a debreceni Rusty Pubot és a Dunakanyar két pontját említette: a a nagymarosi Bor-Piac-ot, ami inkább egy helyben is fogyasztós delikátesznek tűnik és zebegényi Vaspapripát, ami pedig falatozó. Ezeket személyesen még nem ismerem. Helyben fogyasztós sörboltként a budapesti, József körúti Beerselectiont.hu-t viszont saját tapasztalatból is ajánlom. Új fejlemény, hogy a Liszt Ferenc Repülőtér frissen nyílt VIP várójában is várhatók április végétől és egy hamarosan nyíló étterembe is látványosan, sőt élményszerűen fognak bekapcsolódni

A külföldi terjeszkedés is tervben és folyamatban van, de jelen állás szerint ott sem kocsma szinten. Az elmondottak alapján különösen érdekes, kalandos és nagy presztízsű helyekre készülnek berobogni mozdonyos sörök. Egyelőre sok a rejtjel, de idővel a témámba vágó fejleményekről beszámolok majd. FŰTŐHÁZÉK saját söntés nyitását sem tervezik, hiszen István hozzáállása szerint vendéglátás egy másik szakma.

2. Guri Sörfőzde:

Jászapátiban üzemelnek két viszonylag nagy, egy 800 és egy 3200 hektoliteres főzőházzal. 1995-ben alapultak, 2 éve bővültek. Ők még nem az ale hullámban kezdtek. Az ifjabb Urbán Imre 8 éve vette át a főzde irányítását.

Alltech Dublin Craft Beer and Cider Cup 2018 nyertesek - Urbán Imre, Guri Sörfőzde - Kocsmaturista

Uralkodásának éveiben az indulástól gyártott pils típust az utóbbi évek Magyarországon hódító változatos sörstílusaival rendre kiegészítették: APA, IPA, teás IPA, summer ale, stout, búza, bécsi ászok, meggysör, szilvás sör). Rendszeresen jönnek ki új főzetekkel (legutóbb belga tripel és altbier). Nyitottak és motiváltak még továbbiakra. Most is legalább két újdonság készül újabb trendek szerint. A saját szortimenten túl gerillafőzők receptjeit is vállalják és gyártják. Imi kimelte, hogy ők egy szó szoros értelemben vett családi vállalkozás, ahol minden családtagnak külön szerepe van az egészben. Hosszabb mese itt olvasható róluk:

Vendégségben a sörfőzdében – Guri Sörfőzde, Jászapáti

Nekik Jászapátiban két kocsmájuk is van. Egyik közvetlenül a sörfőzde mellett. Ez már volt Kocsmaturista állomás (fenti CIKK). Ott három csapról folyik a Guri nedű és kapható elvitelre is. A másik egy még általam sem látott tóparti söröző, Jászapáti „üdülő körzetében”, víkend házak és kemping szomszédságában. Imi szerint nyáron különösen idilli a környezet, de egész évben nyitva vannak. Ott két sörcsap van és üveges elvitel,  de tervezik a bővülést. 

Címek: 

Guri Sörfőzde és mellette a kocsma: 5130 Jászapáti Lóczi u. 3

Panna Söröző, 5130 Jászapáti, Sport utca 11.b

A Guri sörök még szintén ritka zsákmánynak számítanak országos szinten, de vannak régi állandó, kiemelt partnereik, mint a budapesti Élesztőház (több ebben a CIKKben) a kezdetektől, illetve a szegedi Maláta Kézműves Sör és Grillkert és második egységük, a Napfény Műterem (az utóbbiakban is jártam már, hamarosan írok róluk). Viszonylag új márkának számítanak a Guri Serházakra, amikből az első Biatorbágyon nyílt meg 2016-ban, a második Budapesten, a Keleti pályaudvarnál 2017-ben (az utóbbiról több ITT). Közös jellemzőjük a Guri és a gerilláik kizárólagos sörcsap-kínálata, de ezentúl mindenkire rá van bízva a saját profil. Várhatóan Budapesten hamarosan nyílik a következő Serház és debütálás előtt áll a nagykátai egység, de Guriék nyitottak további Serházak, sőt cél a nyitás, de szigorúan csak olyan vendéglátósokkal, akik profin és hitelesen képviselik a márkát. A főzde saját felelősségének tekinti, hogy a serházaiban változatos legyen a sörkínálat. Extra Guri lelőhely a budai Római partnál a Sörminta kereskedés, ahol 8 csapról elvitelre és helyben fogyasztásra is lehet vásárolni a söröket.

Idővel részletesebben beszámolok a korábban még nem taglalt helyszínekről.

Bár a Guri Sörfőzde és a Kocsmaturista között van folyamatban külsős együttműködés, ez nem szponzorált tartalom.

3. Hopfanatic Brewery

A Hopfanatic Brewery 2013-ban alakult.  Kiskunhalason üzemelnek. A tulajdonosa Kiss Tamás a saját komlófanatikusságáról nevezte el az üzemét.

Alltech Dublin Craft Beer and Cider Cup 2018 - magyarországi díjátadó - Kis Tamás, Hopfanatic Brewery

Tavaly egy kisebb szünet után újítottak, bővítettek, és azóta „jobban alszanak”. Kilenc állandó sörrel (többféle IPA és stout, egy APA, egy pils, egy búza) és limitált szériás sörökkel üzemelnek. Bár korábban saját sörözőjük volt Budapesten, az Ogre bácsi helyén, most inkább az 1000 literesre növesztett főzde optimalizálására törekednek. Később nem vetik el újabb márkakocsma nyitását sem. 

Addig leghűbb budapesti partnereikként Tamás a Krak’n Town-t, a Legfelsőbb Beeróságot és az Élesztőházat tételezte. Egyéb városokban pedig a pécsi Bazár, a debreceni Szóda és a szintén a szegedi  Maláta Kézműves Sör és Grillkert és Napfény Műterem.

Friss külföldi kocsmai eredményük egy 2018 márciusi csapfoglaló Koppenhágában, de több országgal vannak folyamatban tárgyalásaik.
Budapesten rendszeresen találkozhatunk a csapfoglalásaikkal. Ezt folytatni kívánják. A fesztiválozás már kevésbé folyékony kenyerük, cserébe alkalmanként saját szabadtéri főzdebulit tartanak a közönségüknek bográcsozással és főzdelátogatással egybekötve „nyílt nap” néven. Mivel náluk még nem jártam, igyekszem a következőn megjelenni és megismerkedni velük és Kiskunhalas kocsmaéletével is, majd beszámolni erről is.
A Hopfanatic Brewery főzde és a kiskunhalasi mintabolt címe: 6400 Kiskunhalas, Baranyai Ferenc utca 20.
SZEMÉLYES KORSZAKALKOTÁS #2: Ennek az írásnak a végével általánosabban is kimondom, hogy a bár kimeríthetetlenül érdekesnek tartom, a weboldalon ezentúl mégis jelentősen visszafogom a sörtémát. Sok érdekességet megtudtam a sörről, szuper elhivatott embereket és szórakoztatóan elvetemült elméket ismertem meg. Magánemberként folytatom a sörös kalandozásokat, de a blogot vissza viszem az alapokhoz és még sokkal nagyobb teret adok a városok kocsmaéletének. Minden más rovat alkalmi lesz.  
Ha az épp meglátogatott városokhoz tapad sörfőzde, vagy érdekes sörturisztikai élmény, megkapja a maga megérdemelt fejezetét, de külön írásokat ritka és erősen indokolt esetben szánok csak a sörnek. 

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.