Kocsmaturista 2.0 Címlap

Van Nálatok Terasz!!! – Budapest, 11. kerület teraszos, kertes kiülős kocsmái

A nagy teraszos, kertes, kiülős, néha csak nyári helyeket gyűjti össze a „Van Nálatok terasz!!!” rovat, rendszeresen frissítve. Budapestről a 11. kerület listája jutott először saját oldalig. Itt találjátok a változatos szabadtereket, a belvárosi nyüzsgéstől a vidéki kert hangulatáig.

A 11. kerület amúgy is a személyes kedvenc Budapest kocsmakerületem, de nyári üzemmódban is méltón teljesít. Teraszos, kertes, stb. célpontjai szerte a kerületben találhatóak. És nem csak sokfelé vannak, hanem sokfélék is. Együtt kitesznek egy kisebb középvárosnyi felhozatalt. Érdemes sorra venni őket, mert más-másféleképpen, de mindnek megvan a maga karizmája. 

Négy darabbal bemutatásával indul ez a válogatás.

TÉMÁK és HELYEK!

Kattanjatok az érdekesre!
 
(Folyamatos utántöltés zajlik nyári szezonoknban!)

Előszó Budapest teraszosairól

Budapest teraszos itatóinak világa a zárt terű kocsmaéletéhez képest sokkal utópisztikusabb, egyenletesen magasabb színvonalú. Jobb a híre, pozitívan vegyesebb közönséggel. Mindkettő mellett vannak érveim és ellenérveim, de egyiket sem cserélném le a másikra.

A blogindulás óta tervezett külön gyűjteményt a nagy teraszos helyeknek 2019-ben kezdtem meg Budapesttel. Sorban újralátogattam őket, valamelyiket először (még tart a folyamat). Az eredmény nagyszerű érzés! Nagyon is van mire büszkének lennünk. A fővárosi kocsmabeltereinknél nem mernénk 50%-os arányt megelőlegezni a valamirevalóknak és az átlagosakkal vagy rosszabbakkal szemben. Cserébe a terasz / kertdomináns ivók közül 10-ből 9 a maga módján ezért vagy azért kiemelkedő, felemelő, karakteres, emlékezetes. 

2020-ban a 11. kerületet kínálatát emeltem ki először a gyűjteményből erre a saját oldalra.

Ha érdekel hogy mi alapján szerepelnek itt egyes helyek, míg mások nem, akkor itt részletesen bemutatom itt:

A válogatás szempontjai

MAG Kert BBQ – A vidéki grillparty varázsa a fővárosban

Az egyik személyes kedvenc hangulatterem a budapesti nyári felhozatalából. Rögtön megnyert magának a természetes, vidéki grillparty utánérzésével 2018-as nyitásakor.

Mintha egy haver birtokán jártam volna. Vadregényes, buja, sok növényes. Csak a láthatatlan járművek zúgó zaja emlékeztet a nagyvárosra, itt a kerület és Budapest szélén. És pont a helyszíne a másik éltetett eleme. Teljesen új területet von be az budapesti élmény-vendéglátásba.

2019-ben jártam itt utoljára, de köszönettel kaptam 2020-as képeket is, Lehel Márktól, vagyis Mikeytól, a Mag Kert BBQ konyafőnökétől és pitmasterétől az aktuális infók mellé:

A jó környezet mellé kínált koncepció fővonalát a büszke barbeque fogások adják. BBQ rajongói körében egyre többet emlegetettebbek és elismertebbek. De itatóként is felsorakoztatnak pozitívumokat. A Sopronis alap sörkínálaton túl Fehér Nyúl és Hedon kisüzemi söröket kínálnak 2020 alapján üvegben. Többféle bor és még többféle Etyeki Czimeres pálinka társul hozzájuk. 

Ez akkor szintén pipa, de csak visszatérek a nekem prímet vivő környezet egyediségéhez. Nem gondoltam volna, hogy az óriásplakát lábak valaha menő elemei lehetnek egy vendégtérnek, de amikor ezeken epikusan lógnak a függőágyak! Csak éltek az adottságokkal, de tervezni sem lehetett volna jobban. 

2018-as képek:

Már csak az egyedi környezet és a hangulat miatt nagyon megéri kizarándokolni. A bicikliseknek meg főleg mekka lehet. És ha rosszabbra fordul az idő, a beltér is vonzó és kényelmes, ami egész évben nyitva van. Mint egy belvárosi lomisan elegáns művész-lebúj légköre lenne.

A Mag Kert külön érdekessége, hogy 11. kerület belső részének egyik legbohémebb kocsmájának, a MAG Pubnak a rokona.

MAG Kert BBQ galéria 2019

2018-as MAG Kert galéria a beltérről:

Utolsó látogatás: 2019 JÚLIUS

Cím: Budapest, Kelenvölgyi határsor 3, 1119 Magyarország

Honlap: https://magkert.eu

Vissza az helyszínekhez!

Pagony Kert – Felnőttek a gyermekmedencékben

A Pagony Kert az egyik legérdekesebb helyszín Budapest teraszos (és egyéb) célpontjai között.

Az egykor a híres és bámulatos Gellért Gyógyfürdőhöz tartozó gyermekmedence-részleg újrahasznosítása. Ma többfunkciós vendégtér. A régi formás medenceékben lehet ücsörögni felemelő, mesésen látványos, nyárias környezetben.

 

Az ahogy a víz nélkül is megmaradt vízparti fíling alapól kínálja magát az italozásra, csak a felülés. Emellett napi ebédmenüvel várnak és nyugis, idilli digitális nomád állomás is jelenthetnek, elvileg egész falnyi konnektorral.

Ételek közül állítólag a hamburgerek a legnépszerűbbek, de vegán és csúnya divatszóval „mindenmentes” opciók is vannak. A piák terén ők is tolják a színes, nyári slágereket, sörökből pedig cseh márkák és egyes magyar kisüzemiek váltakoznak akár üvegben, akár 6 sörcsapon.

Érdekesen hangzó programokat is tartanak, például a kultúr-kutya workshop.

Ha csak kevés teraszos helyre jut időtök Budapesten, ez javaslom legyen közte, mert annyira egyedi jó fogás ez a környezet, és veszélyes, hogy ez sem marad meg örökké!

FIGYELEM: Itt régebben jártam az cikksorozat többi helyszínénél, de Grabovszky cimborám, aki 2020-ban is dolgozott a Pagonyban, segített az aktualizálásban. A képek viszont mind 2018-asak.

Utolsó látogatás: 2018 AUGUSZTUS

Cím: Budapest, Kemenes u. 10, 1114 

Honlap: http://www.pagonykert.hu/

Vissza az helyszínekhez!

BUDAI PARKSZÍNPAD – Bel-Budai szabadtéri kocsmaszínház

Akik igazán méretes, világian nyüzsgő szabadtéri nagy falatra vágynak Bel-Budán azoknak optimális választás lehet a Budai Parkszínpad. Neve ne keltsen zavart! Valaha valóban szabad ég alatti kulturális központként alapították és végig is vitt így jó pár évtizedet. 2015-ben indult újra új funkciójával, óriás szabadtéri kocsmaként.

A Feneketlen-tó melletti felemelő parkos környezet üde keretet rendel hozzá. Az épület háttér-története és adottságai pedig gondoskodnak egyediségéről és különlegességéről. Lépcsőin mint egy kortárs amfiteátrumban ülve élvezhetjük az életet.

A színdarab a láthatóan mégis csak létező budai éjszakai élet. Itt nem a pesti legénybúcsú turisták töltik meg a teret, mégis minden színes égő alá jut minimum egy ember egy péntek este, van hogy zenés programmal.

Kevésbé varázslatos részlete a Budai Parkszínpadnak a sok és túl domináns és reklámernyő. 

A kínálatban középárakra, fröccs-barátságra, a nagyüzemi sörökön túl pár First The Craft Beer Co. üvegesre figyeltem fel. Jobban a kaja csigázott fel. Egy balkáni kiadó ablakot üzemeltetnek, ahol népszerű déli fogásokat kínálnak (pljeskavica, ajvár, érlelt sonkák s sajtok, kolbásztál, grillsajt). Legközelebb éhesen érkezem.

Budai parkszínpad Facebook oldal

https://www.facebook.com/Budaiparkszinpad/

Utolsó látogatás: 2019 JÚNIUS

Vissza az helyszínekhez!

AVAR PRESSZÓ ÉS SÖRKERT – Ha léteznének klasszikus magyaros sörkertek…

Az a fajta varázsos retró sörkert, amiből nem sok maradt – talán nem is volt sok – Budapesten, ami hangulatában összeköt valami talányos múlttal, amiben Budapestnek és Magyarországnak voltak sörkertjei.

Piros-fehér „kockás” viaszabroszos négy-hét fős asztalok, zöldre mázolt fehér keretes vízparti utánérzésű székekkel, aprókaviccsal felszórt udvaron, itt-ott nagy (sajnos kereskedelmi) napponyvák alatt. Egy családi ház kertjében lapul a 11. és a 12. kerület határán. Nyugodt sziget a forgalmas Hegyalja út mentén. Bűbájával szinte mentálisan hangszigeteli magát. 

A kocsmás kávék közül nekem kiemelkedően finom Cofesa kávét keksszel és kis pohár vízzel hozták ki, ahogy jó és sajnos ritka. A kiszolgáló leányság kiemelendően figyelmes és kedves volt. 

A közönség vegyes, van egyedülálló férfi, aki leül és cigit sodor, van család, rokonság és pár is. Kisgyerek mászkál a székek között világot felfedezni, nagyobb gyerek ujja mászkál a telefonján virtuális világot felfedezni. Piros körmű szőke nő piros limonádéból halászott narancskarikát hámoz foggal-körömmel, piros pokrócba burkolózva söröző párja mellett. Az ébredő tavasz biztató szavára nyaralást terveznek az emberek április vasárnap múló délutánján. 

Már szezonnyitásra jöttek a törzsvendégek és a törzskutyák. Főleg a sör fogyott, ahogy a sörkert titulus diktálta. Naprakész Dreher választékkal bírtak, plusz üvegben MONYO sörökkel. (2020-as Facebook bejegyzés alapján akkor már Fehér Nyúllal is). Röviditalból sem csak az alapokkal rendelkeztek. Korcsolyának többféle retró melegszendvicset kérhetünk akár reformfeltétekkel, mint a kék sajtos. 

Sörözni, társasági életet élni egyértelműen felemelő az Avar sörkert a stílusára fogékonyaknak. Ám digitális munkaállomásnak csak az aksitok erejéig ajánlom biztosra. Az elektromos töltés sajnos csak odabenn volt megoldható, (2019. április), a kinti konnektoroktól óvtak, így biztosra. És van belső tér, ahol töltés közben lehet folytatni. 

Avar Presszó és Sörkert Facebook oldal: https://www.facebook.com/avarpresszo/

Utolsó látogatás: 2019. ÁPRILIS

Vissza az helyszínekhez!

JÖN!!! – a 11. kerületi oldal további várható helyszínei:

Alapozó Bar & Food

Dunaparty Megálló

Hadik Kávéház

Prosit Buda Bistro

A „VAN NÁLATOK TERASZ!!!” KÜLDETÉS

A rovat 2019.07.15-én indult nyilvánosan (2019.07.15.) a budapesti cikkel, amit többször frissítettem azóta.

 

Ugyanakkor köszönettel VÁROM A TIPPJEITEKET, HOGY Budapesten belül és kívül, akár országhatáron kívül, milyen nagyszabású nyári helyeket érdemes még felkeresnem és megénekelnem. Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára.

Még további frissítés várható, mert még kétszer annyi hely van még betárazva piszkozatban, mint amennyi már megjelent, és több vár a „meglátogatni!” listámon is.

Közben 2020-ban elindult a bécsi verzió is:

Van Nálatok terasz!!! – BÉCS nagy teraszos, kertes kiülős kocsmái

Térképen a „Van Nálatok Terasz!!!” rovat eddig megénekelt kocsmái:

Itt pedig együtt látható az összes már megénekelt kocsma és meglátogatott város:

ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön kocsmaszemű és nemcsak kocsmaszemű élménybeszámoló, kérlek, egy percig se fogd vissza a tippjeidet! Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező, de legalább egy ikonikus, látogatásra érdemes kocsmával bíró városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva ne hagyjam ki őket! Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: 

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

“Van Nálatok Terasz!!! – Budapest, 11. kerület teraszos, kertes kiülős kocsmái” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!