Kocsmaturista 2.0 Címlap

Avar Presszó és Sörkert, Budapest – Magyar sörkert káprázat

Az Avar Presszó és Sörkert Magyarországon a nagyméretű retró sörkert ritka képviselője. Ilyesmiből nekünk nem sok maradt. (Mennyi lehetett?) Idehaza a maga módján pótolja az osztrák hagyományos kerthelyiségek, a Schanigartenek nálunk szinte hiányzó kultuszát is, de beltere is hódító. 

A kerthelyiségéről tovább idézem a Van Nálatok terasz gyűjtemény sorait 2019-ből:

Piros-fehér “kockás” viaszabroszos négy-hét fős asztalok, zöldre mázolt fehér keretes vízparti utánérzésű székekkel, aprókaviccsal felszórt udvaron, itt-ott nagy (sajnos kereskedelmi) napponyvák alatt. Egy családi ház kertjében lapul a 11. és a 12. kerület határán. Nyugodt sziget a forgalmas Hegyalja út mentén. Bűbájával szinte mentálisan hangszigeteli magát. 

A kocsmás kávék közül nekem kiemelkedően finom Cofesa kávét keksszel és kis pohár vízzel hozták ki, ahogy jó és sajnos ritka. A kiszolgáló leányság kiemelendően figyelmes és kedves volt. 

A közönség vegyes, van egyedülálló férfi, aki leül és cigit sodor, van család, rokonság és pár is. Kisgyerek mászkál a székek között világot felfedezni, nagyobb gyerek ujja mászkál a telefonján virtuális világot felfedezni. Piros körmű szőke nő piros limonádéból halászott narancskarikát hámoz foggal-körömmel, piros pokrócba burkolózva söröző párja mellett. Az ébredő tavasz biztató szavára nyaralást terveznek az emberek április vasárnap múló délutánján. 

Már szezonnyitásra jöttek a törzsvendégek és a törzskutyák. Főleg a sör fogyott, ahogy a sörkert titulus diktálta. Naprakész Dreher választékkal bírtak, plusz üvegben MONYO sörökkel. (2020-as Facebook bejegyzés alapján akkor már Fehér Nyúllal is). Röviditalból sem csak az alapokkal rendelkeztek. Korcsolyának többféle retró melegszendvicset kérhetünk akár reformfeltétekkel, mint a kék sajtos. 

Sörözni, társasági életet élni egyértelműen felemelő az Avar sörkert a stílusára fogékonyaknak. Ám digitális munkaállomásnak csak az aksitok erejéig ajánlom biztosra. Az elektromos töltés sajnos csak odabenn volt megoldható, (2019. április), a kinti konnektoroktól óvtak, így biztosra. És van belső tér, ahol töltés közben lehet folytatni. 

A sörkerthez a beltér jó kiegészítő, szokatlanul zöld színnel domináló egyedi karakterével: zöld lambéria és boxok, régi cementlap padló, fagerendás mennyezet, hangulatos lámpás világítás körben a falakon.

Kínálja a boxos elkülönítést és a bárszékeken pultnál vegyülést, pultosokkal beszélgetést is. Van kocsmasportolóknak csócsó és darts, és sportot inkább csak nézőknek kivetítő lapos TV (ez nem retró). A falakon pedig a fekete-fehér múltra is emlékeznek keretes képek, de egy-két múltbéli legendát szóban is meg lehet itt ismerni.

Avar Presszó és Sörkert cím: Budapest, Avar u. 31, 1118

Facebook oldal: https://www.facebook.com/avarpresszo/

Az Avar Presszó és Sörkert is a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Egyéb érdekes budapesti kocsmaválogatások:

Egyéb Budapest 11. kerületi kocsmaajánlás

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!