Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Zalaegerszegi Piac környékének kocsmaélete

Zalaegerszeg bel-belvárosából északra a piac környékére érkezünk. Ez városképileg és italkulturálisan is összetett terület. Szűkebb értelmű kocsmája kevesebb van, de itt vibrál a város egyik legmozgalmasabb kiskocsmája, a „Piac grill” és részben helyben fogyasztós minőségi italszaküzletek is ide koncentrálódnak. Mutatom, miket találhattok errefelé.

Ez a cikk kifejezetten a Zalaegerszegi Piac környékéről szól. A további irányokat, még a belvárosiakat is, más cikkekben dolgozom fel.

Ez egy folytatásos cikk: változásoknál igyekszem frissíteni: új kocsmák jelenthetnek meg vagy közben bezárók mehetnek emlékfalra. A régi helyek új élményeit is igyekszem hozzáadni. A fotók is cserélődhetnek, bővülhetnek. Érdemes visszajárni! Ha ti tudtok idevágó változásról, köszönöm, ha hozzászóljátok a cikk alatt.

Ez nem egy PR anyag, így a (csak saját) képek nem feltétlenül olyan friss állapotot tükröznek, mint a szereplők saját felületei. Cserébe érdekes, vegyes évjáratú emlékek egy 2015 óta tartó felfedezéssorozatból.

Minden, amiről innentől írok, a második koronavírus lezárás előtt volt igaz. Hogy mi marad belőle a koronavírus utáni világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert kedves kocsmák fennmaradásáért.

Miért menjetek a Zalaegerszegi Piacra?

A városok élmény-feltérképezéséhez a kocsmák mellett eleve egyenrangúan ajánlom a helyi piacot. Simán ugyanolyan fontosak, mint a főterek, és általában, így a szülővárosomban, Zalaegerszegen is még nagyobb élményt adnak. 

Zalaegerszeg piaca bár nem „aranyérmes” kategória számomra, de a jobb piacok közé tartozik. Kellően klasszikus és piacnapokon eléggé nyűzsgő, és csak kellemesen felújított (2021. márciusi állás!). Ráadás, hogy a város egyik legérdekesebb kocsmája, a „Piac grill” is itt található. 

Kezdjük az úttal a piacig! A Zalaegerszegi Piac látogatását, ha tehetitek az aktív piacnapokra, keddre, péntekre vagy szombatra időzítsétek és szó szerint reggeli órákra! Délelőtt 10:00 óra után már lanyhul.

A zalaegerszegi belvárosból a piac felé

Zalaegerszegi talán legrégebbi és azóta is egyik legjelentősebb kereszteződése a Kossuth utca és a Rákóczi utcák tengelyének találkozása, ahol a város legnagyobb temploma a (Mária Magdolna) is található. Leginkább a templomtéren (Mindszenty József tér) át érdemes megközelítenetek a piacot! Még egy kép, ahol látszik a templotorony is.

a város korábbi főterére, a Deák térre visz az út. Ez ma is Zalaegerszeg egyik legjobb hangulatú tere, teljesen más kisugárzással, mint a mai belvárosi főtér, a Dísz tér (EBBEN A CIKKBEN bővebben). Előtte még a templom terén érdemes rápillantani a réges-régen a Deák tér területén álló egerszegi vár makettjére.

A zalaegrerszegi Deák tér

A legtörténelmibb hatású tér Zalaegerszegen a Deák tér. Bánatomra nincs ezen a jó téren egyetlen kocsma sem. Volt pár próbálkozás Rombarlang és Blues kocsma néven, mindkettőnek szorítottam, de hiába, már más funkciós lett a helyiség. Ettől még a Deák tér élményt érdemes átélni a piac felé. Az egyik vonzereje az egészen sok nagy fa mellett az 1732-ben megyeházának épült bíróság. Ritka történelmi épület a városban. Vannak egyéb markáns épületek is körben, például a szintén 18. századi Sóház vagy a teljesen más építészeti kor robosztus emléke, a megyei könyvtár. Még a tér újépítésű házai is egészen belesimulnak a miliőbe maitól szokatlan stílussal, akár régies homlokzati elemekkel, zsalus ablakokkal, külső fali szobrokkal. Amikor ezeknél járunk, gyakorlatilag meg is érkeztünk a piacra. 

Lehetne kép a Sóházról is és az újépítésűekről (november utáni képekben esetleg?)

A zalaegerszegi piac

A piac tere szintén derűs és barátságos. Nekem a Deák térrel duóban Zalaegerszeg talán legszimpatikusabb városrészét teszik ki. A felújított Piac tér és vásárcsarnok kisugárzásában ügyesen megőrzött valami jól retró piacosságot és aktív napokon rokonszenvesen mozgalmas. 

(A képek származási ideje vegyes 2015-től mostanáig.

Most új fejlesztés folyik a Zalaegerszegi Piac területén, a Helyi Termelői és Kézműves Piacnak külön épület készül. De ez nem járt áldozatokkal, mert nagyrészt üres telken húzzák fel. Az érintett múltidéző fabódék, talponállók és büfék pedig csak eggyel térrel odébb költöztek. 

A terület korábban:

Majd ha megnyílt az új piacépület, mesélek annak világáról is. (Esetleg kép arról, ahogy készül)

Kocsmafélék a Zalaegerszegi Piac területén

A Zalaegerszegi Piacnak egy kimondott kocsmája van a vásárcsarnokkal átellenben. Ennek pontos nevét nem biztosra tudom, de a kültéri retró feliratok legdominánsabbika miatt én „Piac Grillnek” hívom. Ez a hely a város kocsmaéletének egyik legínyencebb csemegéje. Mindjárt külön blokkban mesélek róla.

Ezen kívül egy kültéri bódé tölt be még fővonalas kocsmafunkciót és a vásárcsarnok emeletén található még egy klasszikus talponálló, ami etető és itató is egyben,

(még egy kép az új bódéról)

Ezzel a kettővel azonban még nincs személyes tapasztalatom, úgyhogy a Piac Grillről mesélek tovább, ahonnér többször is nagy élménnyel távoztam.

A zalaegerszegi "Piac Grill"

A „Piac Grill” becenevű egység nemcsak Zalaegerszeg egyik legpörgősebb kocsmája a nyitott percekben, hanem országos szinten is az egyik legnagyobb hatású piaci kocsmaélményem. Olyan ott lenni, mint egy feregetes komédiában. Folyamatosan történik valami és mindig hallani valami vicceset. A belső tér is tele van érdekes csecsebecsékkel. A tulajdonos pedig egyformán jófej a törzs- és új vendégekkel is.

Piac Grill cím: Zalaegerszeg, Piac tér 6, 8900

Konkrétan a piac kocsmaéletét ezzel le is kell zárni. A méretéhez képest ez a 3 egység, főleg egy ilyen nagyhatásúval az élne teljesen egészséges mérték. A cikk alján visszatérünk még a piac egyéb nem kocsma jellegű érdekességeihez.

Kocsmafélék a Zalaegerszegi Piac tágabb környékén

A piac területén még többféle kocsma és italüzlet található. Kezdjük először a konkrétabb kocsmákkal!

Borostyán Presszó

A Borostyán Presszó a piactól csak egyetlen utcára nyíló Agóra üzletház belső udvarán egészen megbújik. Én helyiként is ajánlásra találtam el ide. Az Agóra udvara szinte egy csendes belső sziget a Borostyán pressszó és terasza számára is. A Borostyán ennek ellenére aktív délelőttökön akár egy piaci kocsmához hasonlóan mozgalmas. Az éjszakai életére kaptam az ajánlást, de azt még nem tapasztaltam meg, pedig, az jutott el hozzám, hogy fiatalok is fogékonyak rá. Kedvemre való, hogy Kőbányait csapolnak.

Borostyán Presszó cím: Zalaegerszeg, Jákum Ferenc u. 1/B, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Borosty%C3%A1n-Pressz%C3%B3-953806908088082/

Café Mokka

Északra szintén egy utcára a piactól újépítésű ház aljában található a Café Mokka. Ez már egy kortárs szabvány szerinti hely. Csiszoltabb, de egyúttal sterilebb belső tér, lottozóval közös profil, plusz pontként egészen nagy terasszal. Jobban igyekszik mindenki helye lenni, és ez eléggé sikerül is. Több itt a fiatal és a nő is. Emlékeimben az átlagos, de szép mennyiségű italválasztékot feldobta a melegszendvics, sörkifli. Lottozós helyekhez képest főleg szimpatikus, élettel teli, sokféle életkép helyszíne, a lottókitöltéstől, az újságolvasásig, a kávé feletti csevejtől az elmélázáson át a jókedélyű délelőtti fröccsözésig vagy a felesdoppingos sportfogadásáig. Befutnak futóruhában vagy bejönnek kislánnyal péksüti elvitelre.

Amikor én jártam itt (2017) a ponyvás terasz ellenére a többség bent ült. Ez ellentmond ugyan a nyári viselkedésmintáknak, de magyarázatot találtam abban, hogy az itteni vendégek jól ismerik egymást, unokaképeket mutatogatnak, nyaralási élményeket mesélnek.  Társadalmilag tetszett egy látogatásból, hogy újépítésű ház aljában közösségi helyként tudott bemutatkozni egy 10 éves egység, ahol a dinnyés vodka és a maracujás limondé a kávé uralma alatt felosztja a maradék teret. Szinte a balkáni kedvenc kocsma-kávézó mixemet láttam itt megtörténni. De szinte csak nappali műszakban, mert a későesti-éjjeli kocsmaéletből viszont kiesett az (akkoriban) este 9 órás zárással.

Café Mokka cím: Zalaegerszeg, Batthyány út 12-14, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Cafe-Mokka-767143493321618/

Alibi

Rákóczi út, távolabb, de leginkább még ehhez a környékhez csapható, bár inkább esti kocsma.

A Google Docból:

Zalaegerszeg egyik legszebb kocsmája. Kopott padló, elegáns angol pubos tapéta, üres üvegek mindenütt. Jackesek a környező ál-tartógerendákon, a pult felett pedig üres üvegek.

Színes, vöröses fa – ritkaság.

 

Pizza is van, eszik is, családok is jönnek. 1290 – igazi utópia. Kocsmahangulat, de vegyes közönség, a társadalom egésze jól érezheti magát. Egyik asztalnál nagy ffi banda zárja az évet jó kedvvel, másik asztalnál randi, light kóla a pizzához. Harmadik asztalnál a kislánynak már kedvenc pizzája is van. A szakács kijön és zárt lisztes öklű kézfogással köszönti az ismerős vendégeket. 

Nagyon szuper megvilágítás, térelrendezés, igazi középosztálybeli jóértelmű lebúj.

 

Elvileg ZTE szurkolói kocsma ketten is megerősítették. Noki szerint is nagyon hangulatos de szerinte a pizza Egerszegi viszonylatban drága

 

Alibi cím: Zalaegerszeg, Rákóczi út 10-22, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Alibi-PubPizza-500704580295681/

Kocsmasírató: Borpatika

szöveg

kellene még külső kép róla

Borpatika cím: Zalaegerszeg, Kazinczy tér 13, 8900

Távolabbi kocsmarokon a környéken: Strike ZEG - Hamburgerező

A Strike ZEG a Rákóczi útról (Kazinczy tér) a Piac térre bevezető kis Sütő utcában található nekem példás stílúsú újépítésű ház aljában. 

Hamburgerezőként kedvelt és nevezetes, de mégis besorolom a kocsmafélék tágabb körébe is. Egyrészt fordítva értelmezve egészen beillik gasztrokocsmának. Ezt támogatja, hogy árulják a zalaegerszegi ELF Kisüzemi Sörfőzde termékeit, így italválasztékban van átlag feletti elem. 

Másrészt kiemelkedően hangulatos, barátságos és stílusos, érdekesen díszített közeg, ami italozásra is ideálisan kínálja magát. Persze, aki idejön ritkán hagyja ki, hogy egyen is valamit.

 Én a #FőlegVegán emberkísérletemmel szorítok, hogy hamarosan legyen valami újkori nekem való is, de a miliőt addig is éltetem. Az egyetlen tartós hátránya, amin meglátszik, hogy ez alaphangon nem kocsma, az a rövid nyitvatartás. Úgyhogy az este (vagy a kocsmatúra) első felére érdemes betervezni.

Külön érdeme a Strike ZEGnek számomra, hogy stílusában és atmoszférájában pont az az jól eltalált arany középutat képviseli, amit csak kevés kocsma a városban (a Club Pop Up Undeground és a SaloonZoo például igen.)

Strike ZEG cím: Zalaegerszeg, Sütő utca 4, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Strike-Zeg-968994919803104/

Italüzletek a Zalaegerszegi Piac tágabb környékén

Itt a jelenkori kocsmakompatibilis tárlatvezetést be is fejezhettük volna a Zalaegerszegi Piac környékén, de néhány italüzlet helyben fogyasztási opcióval is erősíti a csapatot, mind a sör, mind a bor fronton is.

Pampetrics Borkereskedés

Rendhagyó élménynek kínálja magát ez a modern borszaküzlet, ami helybenfogyasztásra is lehetőséget nyújt. Mindig? Csendes, és polgári nappal, de voltam itt már esti buliban, amikor fergeteges volt a hangulat. A bor mellék akkor műfaji klasszikusként sonkákat és sajtkat kínált. Ez mindennapra igaz? Aki városlátogatóként üveges bor akar haza vagy ajándékba, annak is érdemes belátogatnia ide. Nagy a választék, és helyi és környékbeli borászatok tételi is megtalálhatók. Ajánlom a zalaegerszegi László Pincészetet, nekem pedig nagyon ajánlják Dóka Éva Pincészetet és Bussay Pincét, de talányosan hangzik a Medvebor Zalai Borászat is érdekel. (ez mind van nála?)

Hány órától hány óráig lehet helyben borozni? Mit kínál még? Bemenni személyesen és megkérdezni! A teraszon is ér békeidőben borozni?

Másik érdeme, hogy nagyon feldobja portájával az utcaképet. Tetszik a sok ízléses díszlet, a figyelemlekötő érdekes részlettel:

Pampetrics Borkereskedés cím: Zalaegerszeg, Kazinczy tér 7, 8900

Kraft Sörszaküzlet

A kraftsör szemszögéből fontos zarándokhely lehet a 2019-ben nyílt Kraft Sörszaküzlet, ami normál időkben megnyitotta a helybenfogyasztás lehetőségét is. Pont a feljebbi Mokka mellett található.

Itt főleg a városmérethez képest méltóságteljes széles és naprakész kínálatot lehet találni fajtákból, sörfőzdékből, sőt akár nemzetekből is egészen az elvetemlült különlegességek szintjéig. A nagyobb sörnemzetek portékái közül nem csak vér-kisüzemi söröket kínálnak, de ebben a ligában is lehet ritkaságokat találni. Zalaegerszegnek ugye még nincs szó szerint kraftsörös kocsmája, addig a Kraft Sörszaküzlet ebből a szempontból kiemelkedő opció. 

Ráadásul a témában eltökélt páros áll mögötte, egykori osztálytársam Szilvi és férje, Mata, aki saját maga is házi sörfőző. A kocsmásoknak kevésbé plusz érték, de azért bónusz, hogy az üzlet egyúttal házi sörfőzők kelléktára is.

Kraft Sörszaküzlet cím: Zalaegerszeg, Batthyány Lajos u. 12, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kraft.zalaegerszeg/

Ráadás: sör és bor: Pincemester Sörvár

Nem helybenfogyasztós ugyan, de a témámhoz a minőségi alkohol oldaláról is közelítőknek jó tudni, hogy ezen a környéken még egy szaküzlet található, ami sörre és borra egyszerre esküdött fel: a Pincemester Sörvár. Régóta szeretem ezt a boltot is és mivel nem fedik le egymást a Kraft Sörszaküzlet kínálatával, itt is lehet olyan főzetekbe boltani, amikbe ott nem és fordítva. Vannak olyan magyar főzdék is, amik csak itt találhatóak meg, de ők a belga, a német és cseh típust külön képviselik, és egyáltalán nem csak a snasszokat. Akár kevébé ismert márkák, Magyarországon különösen ritka fajták, és külföldi alkalmi főzetek is megtalálhatóak náluk. E fő sörnemezeteken kívül boltottam random ország tételeibe is.

Az Elf Kisüzemi Sörfőzde kínálata itt is-ott is megtalálható, viszont mindkettőből hiányolom a szintén zalai BeerPaniQot Nagykanizsa mellől. 

Ha van még kép – csináltathatok olyan képet is, hogy én benn vagyk az üzletben

Pincemester Sörvár cím: Zalaegerszeg, Rákóczi Ferenc u. 1-3, 8900

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pincemester.sorvar/

És hogy teljes legyen a kép a környéken még a Borháló franchise zalaegerszegi üzlete is megtalálható.

Ha van kép

Összefoglaló és jövőkép

Nem tocsog ugyanaz a Zalaegerszegi Piac tágabb környéke a kocsmáktól, de lehet érdekességeket találni. Én ezt a területet inkább nappali kipróbálásra javaslom, kezdve a piaccal a piac kocsmájával és talponállójával, a Borostyánnal, a Mokkával ajándék és úti italok beszerzési körével. Este pedig egy Strike ZEG és Alibi körre érdemes visszatérni, de éjjelre a kocsmatúra iránya inkább a bel-belváros felé mutasson, amiről a következő cikkben olvashattok:

Zalaegerszeg belvárosa és kocsmaélete

 

A piac zónájához hamarosan új, vélhetően előkelő adalék várható a Kazinczy téri bisztró formájában a templom terén, a korábbi Zalaco Bisztró helyén, ami az italfronttal is motiválja már előre a leendő vendégeit. Amint megnyílik, megismerkedek vele is és mesélek.

Ha vannak képek

Egyéb jóságok és érdekességek a Zalaegerszegi Piac kapcsán

Amikor a piac zárva van, a tér egészen más arcát mutatja, de többször láttam, hogy szívesen gyűlnek a nagy terén a fiatalok. Ez egésze jól rímel arra, hogy van a közelben egy Fiatalok nevű kortárs zsánerszobor.

A Kefekötő szobra – akit még személyesen is ismerhettem

Ha már zalaegerszegi piaci szoborról van szó, a személyes kedvencem Szabó Gyula bácsi, a kefekötő szobra a standjával és a portékáival. Ő valóban a piac jellemző alakja volt. Koragyerekoromból emlékszem rá, ahogy a nagymamám meg-megáll a nála beszélgetni és megvizslatni a termékeit.

A retró lángosos

Az épülő „Helyi Termelői és Kézműves Piac” mellett egy belső udvarban egy régi kedves, retró lángosos található.  Amikor ki vannak pakolva a kerti székekkel, asztalokkal, akkor ajánlom elidőzni az ő teraszukon is. Italozni náluk is lehet, de nekik nem ez a főprofiljuk. Azon kevés hely egyike, ahol ritka alkalmanként csalok a #FőlegVegán emberkísérletemmel, mert elmondásuk szerint egy pici tej van a tésztában. Én a pizzásat szeretem különlegességként. Ők az édes turósra a legbüszkébbek. Benn egy polcon érdekes csecsebecse gyűjtemény sorakozik. És a lángosos nénik is nagyon kedvesek, szívesen említem meg őket. 

A képek, ha kifér.

Falfestmény a börtön falán

A városi börtön pont a piaci mellett található. És Zalaegerszeg talán egyetlen mai értelmű falfestménye (tábla?) festménye a városi ikonokka (amit egyébként szeretek) groteszkmódon pont a börtön falán kapott helyett. Ezért kicsit távolabbról nézve egy látképbe kerülhet a drótokkal és az őrtoronnyal. 

A Zóna, a környék régi legendás kocsmája kis / vendéglője ma kormányhivatal.

Ehhez már újra elhagyjuk a piacteret és kimegyünk a Rákóczi útra és alig pár sarokra a piactól található egy felújított ház, ami még ma is őrzi a Zóna feliratot. Ez a „zóna” adagról lett lenevezve. 2004 környékén még jártam itt én is. Emélkeimből a ma már szinte csak régi filmekből megismerhő retró kisvendéglő-kocsma mix jön felszínre, viaszvászon abrosszal. Elvileg a kisadag „zóna” ételekről kapta a nevét. Nekem azért legendás, mert megrögzött antialkoholistaként annak idején itt kóstoltam először üvegkancsóból fröccsöt. Vissza már én is hivatalos ügyintézésre tértem az amúgy mutatós, egészen stílushűen felújított épületbe, ami dícséretesen, ha már beteljesítette sorsát, legalább önmagán őrzi tovább saját méltó sírfeliratát. 

Egyéb érdekes irányok a közelben:

Batthyány utca – Múzeum

Történelmi épület (a mostani járás hivatal)

A falfestményes utca

A még eltökéltebb városínyenceknek amúgy is érdemes bejárni a piac környéki utcákat, mert 2021 alapján egy nagyon kettős városképet lehet átélni. Egyrészt Zalaegerszeg egyik legfejlődőbb városrésze, folyamatosan épülő új házakkal. Másrészt többrétegű múlt még aktív emléke pepitázza. Egészen balkánias villanások, megkopott-rozsdásodott patina, de tele van érdekes kis részletekkel. Egyszer talán erről is megosztok egy külön képgyűjteményt.

Külön térképen a cikk kocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig a többi megírt zalaegerszegi kocsmával a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Hasonló városi kocsmaélet vezetőket találtok a Kocsmaturistán, többek között például Esztergomról vagy Tiszaújvárosról:

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm szépen a segítséget a zalaegerszegi cikkhez a Régi Zalaegerszeg – Facebook oldalnak és Katona Csaba, (sör)történész barátomnak.

És köszönöm RNYK – Györke Szabolcs barátomnak a visszatérő társaságot. Ő az, akivel közösen a legtöbb zalaegerszegi kocsmát felfedeztem az egyszemélyes módon kívül.

Környékbeli település bakancslista

Zalaegerszeg közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Nagykanizsa
  2. Lenti és Szécsisziget
  3. Zalaszentgrót 
  4. Letenye
  5. Zalalövő
  6. Tapolca
  7. Sümeg
  8. Somló hegy
  9. Ság hegy
  10. Ajka
  11. Sárvár
  12. Lendva (Szlovénia)
  13. Jeurzalem (Szlovénia)
  14. Ptuj (Szlovénia)
  15. Maribor (Szlovénia)
  16. Varasd (Horvátország)
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!