Kocsmaturista 2.0 Címlap

Budapest legjobb működő retró kocsmái – Budai oldal

Egy eltűnőben lévő sajátos, de változatos, veszélyeztett kocsmakarakter utolsó példányainak gyűjeménye. Személyes átélésre is felszólító személyes válogatás. Budapest még működő legjobb retró kocsmáinak listája és térképe. Ez a cikk a budai oldalt leltározza.

Érdemes végiglátogatni őket, a járvány utáni újra biztonságos időkben a túlélőket még inkább, hogy azzal is segítsük fennmaradásukat. Többen közülük a legkevesebb marketinggel és online örvényesítéssel működnek, személyesen mégis karakteres, emlékezetes élményt nyújtanak.

A legtöbb listázott hely sorsa a járványhelyzet miatt még az átlagosnál is bizonytalanabb. Azok szerepelnek itt, amiknek a cikkírás kezdetéig még nem értesültem a bezárásáról.  Hogy mennyi marad belőlük a koronavírus utáni világban, az majd kiderül. Nagyon szorítok a megismert kedves kocsmák fennmaradásáért.

Mi az, hogy retró kocsma?

Nincs olyan hivatalos vendéglátó kategória, hogy retró kocsma. Ez attól létezik mégis, hogy számunkra egy hely a jellegével megidézi a múltat: a fiatalkorunkat, vagy a eszünk tudása előtti ismeretlen idők jellemző közegét és hangulatát. Így 2020-as évek eleji szemmel retró lehet akár egy-egy 60-as évekbeli kocsma, de akár a 90-es évekből származó is. Valahol meg kell húzni a határt. Én nagyjából a 90-es évek második felénél húztam meg.

A válogatás egyéb szempontjai

Ez nem Budapest össses retro kocsmájának gyűjteménye. Ha érdekel Titeket, hogy milyen szempontok alapján szerepelnek itt bizonyos helyek, míg mások nem, akkor ezen a linken olvashattok a válogatás rendszeréről:

A retró kocsmák sorozat válogatásának szempontjai

Essünk neki a budai kerültek számozott sorrendjében:

Helyszínek

Kattintsatok rögtön a legérdekesebbre vagy csak haladjatok lefelé sorban!

1. kerület

ISOLABELLA CAFÉ & PUB

Az Isolabella a Batthyány téri vásárcsarnok mögött bújik meg, egy kisebb vendéglátószigetet képző kereszteződésben. Jól illik is ehhez a szép szigetet jelentő neve. A szépsége szubjektív, de nekem nagyon is szép volt eddig csak egy látogatás után. Azt az élmény adta, mintha visszacsévelnéd magadat magnókazettával és hirtelen hangosan elkezdenéd lejátszani.

Pedig a díszlet inkább bakelites volt, de valahogy mégis a magnókazettás hasonlat jött a nagyot sóhajtós múltidézés során: neonbetűk a portán, benn pirosas-feketés bőrüléses boxok, kerek presszóasztalok leterítve, aranyló hangsúlyos fogasoszlopok középen. A lapos képernyős TV visszaránt a jelenbe, de az Isolabella is visszaránt magához. Szívesen mennék újra és mélyednék el jobban talányosan, misztikusa maradt világában, de csak annyira, hogy attól még misztikus és talányos maradhasson.

Pozitív példa volt már elsőre, hogy fiatalok nagy arányban fogékonyak rá, és nők is egészen sokan ültek itt egy hétfő este.

Isolabella Café cím: Budapest, Iskola u. 36, 1011

Facebook oldal: https://www.facebook.com/isolabellacafe

KÉPEK: 2016. AUGUSZTUS

"GÖSSER" VITÉZ PUB SÖRÖZŐ KNAJPA

A Budai Várnegyed egyetlennek mondott kiskocsmája (még cáfolatlanul). Ám ez semleges helyszínen, magában is elvarázsoltan hatna. Az italok mellett egyszerűbb egytál ételeket tetten is értem itt a múltban. Még ezen a listán belül is különöslegesen összetett hely a csapolt Gössere után kapott becenevével. Saját cikk is született róla több képpel, infóval és érdekességgel, itt:

“Gösser” Vitéz Pub Söröző Knajpa – A Budai Vár mágikus kiskocsmája

 

Gösser Vitéz Söröző Cím: Budapest, Úri utca 13, 1014

Nem hivatalos Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/G%C3%B6sser-Vit%C3%A9z-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91/145040408903219

KÉPEK: 2019. OKTÓBER

ILLUZIÓ SÖRBÁR / SÖRÖZŐ

Az Illuzió Sörbár az egyik legkedvesebb példám volt az intelligens, szomszédsági, közösségi magyar kiskocsmára. A Vár mögött futó Attila út látszólag mindennek hátat fordító kis szakaszán szinte bújkál, de nagyon is érdemes megtalálni.

Most már régen, de korábban annál többet jártam ott.

Az intenzív jó emlékeimben ízléses, hagyományörző, otthonos beltér és derűs, beszélgetős, összetartó, sokszínű közösség tolakodnak.

Az Illuzióról is külön is írás született, 2016-ban, sok részlettel, érdekességgel és helyi történettel:

Illúzió söröző – A magyar kiskocsmák utópiája

Illúzió cím: Budapest, Attila út 75, 1012

Illuzió Sörbár / Söröző (nem hivatalos) Facebook oldal:

https://www.facebook.com/pages/Ill%C3%BAzi%C3%B3%20S%C3%B6rb%C3%A1r/119341581482544/ 

KÉPEK: 2016

MÁTRA BOROZÓ

A Mátra Borozó („Boratorium”) az egyik legszebben, leghangulatosabban régi hely a gyűjteményben. Általa ma is különösen jól esően fogyasztható egy barátságosan régimódi közeg. A Budai Vár és a Duna közötti Fő utca Corvin térré szélesedő szakaszán található. Már portájával simogatja a letűnt hangulatokra fogékony figyelmet.

(Luzsicza Árpád Lajos, művész képei:)

A söntés közepes méretű „nappalijából” és másfél intimebb kisteremből áll mindenössze, de ekkora területen nagyon koncentráltan tud hatásos és emlékezetes lenni. 

  • Vonzerejének egyik alappillére, hogy máig „cintányér” alól mérik a bort.
  • Másik, hogy országosan az egyik legjobb meleszendvicset kínálják. Egyszer viszont már többféle kiflikatonát is elcsíptem itt.
  • Harmadik pedig a jó érzékkel megőrzött régi milliő. Mára különössé és ritkává lett világának párhuzamosan hódolnak idősek és fiatalok.

Pozitív példa, hogy a kellemes állapotban tartott, élményt jelentő, emelkedett légkörú régi kocsmastílusokra nálunk is lenne szélesebb körben érdeklődés. Kínálja magát a végtelen beszélgetésekhez. Még ezen a listán belül is többszörösen kiemelt ajánlat!

A Mátra Borozó szerepelt ebben a 2017-es a budapesti különlegesség válogatásban is:

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten!

Mátra borozó cím: Budapest, Corvin tér 1, 1011

Facebook oldal: https://www.facebook.com/boratorium

2. kerület

CALGARY ANTIK DRINK BAR

A Calgary Antik Drink Bár megint egy különc eset. Több, mint szimplán egy letűnt kor megidézése. Ez kortól függetlenül egy sajátos kisvilág. Vikynél olyan az élet, mint egy okkultista váróteremben. Együtt szórakozunk a földi lét csecsebecséi között, mielőtt bebocsájtást nyerünk a fénybe. Ezzel együtt nagyon is helye van listánkon, hiszen egy 2020-ban 27 éves kiskocsma, évtizedek kincseivel.

Külön cikk is készült róla, amikor nemrég bajba került: ⇓⇓⇓

Kocsmakulturális értékmentés MOST? Calgary Antik Drinkbár, Budapest!

A Calgary Antik Drinkbár szerepelt ebben a 2017-es a budapesti különlegesség válogatásban is:

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten!

Calgary Antik Drinkbár cím: Budapest, Frankel Leó út 24, 1027

Facebook oldal: https://www.facebook.com/calgarygaleria/

GYÖNGY PRESSZÓ

A Gyöngy Presszó a kiemelkedően hangulatos Lövőház sétálóutcából inkább retróval, mint a szó szoros kocsmasággal került a gyűjteménybe. Ez egy ritka típusú elegáns régies kiskávézó amtoszférájú hely, ami sörre-borra is teljesen alkalmas, sőt felemelő.

Magyarországon ez a tipús még ritkább, mint gondolnánk. Pedig adná magát, hogy hangulatos egész naphoz illő közönsségi helyeket sorozatban hozzák létre, de valahogy, valamiért mégse. A Lövőház utca hátsó sarkán azonban van egy ilyen helysiég és ezzel kincset ér, valóban egy Gyöngy. 

Plusz előnye nyáridőben a terasza a sétálóutcán, aminek szintén, csak másképpen van erős varázsa.

Gyöngy cím: Budapest, Lövőház u. 24, 1024

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Gy%C3%B6ngy-241921043913

FASOR ESZPRESSZÓ

A Fasor Eszpresszó fővarázslata, hogy a legjobb kombináció a „csak” stílusörző régi kocsmák és az újkeletűbb komponált lomkocsmák között. Az eleve adott méltóságteljes régi alapot díszlettervezői megfontoltsággal dobták fel, szintén régi elemek kreatív kombinálásával. Így még különlegesebb kiállításélmény lett az itteni tér.

A hozzá vezető út is külön élmény. Nagyon összeillenek a névadójával, az emelkedett kisugárzású, jól budai Szilágyi Erzsébet fasorral. 

A Fasor Eszpresszóról korábban külön cikk is készült. Ha jobban meglesnétek látogatás előtt, itt találjátok:

FASOR Eszpresszó – Egy Korda Gyuris pénzvisszaadó tálca köré épült kocsmamúzeum

Fasor Eszpresszó cím: Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 13-15, 1024

Facebook oldal: https://www.facebook.com/fasoreszpresszo/

CSALOGÁNY ESZPRESSZÓ

A Csalogány Eszpresszó egy nagyon pici sarki kocsma két nagy budai utca találkozásánál (Fő utca és Csalogány utca), de jóidőben még így is kijut neki egy apró terasz.

A teljes listából a Csalogány Eszpresszóval a legkevesebb a tapasztalatom. Futólag látogattam meg, még csak egyszer, egyetelen fröccsre, épp útfélen máshova. 

Emlékeimben azonban ott maradt a jófajta jópár évtizedes, visszahúzó közegélmény. Bár a vasárnapi csendes műszakban – amikor legalább biztosan be lehetett férni – valóban kedvesen figyelemztettek a „mindig kivétel” jelenlévők, hogy a törzsek itt nagyon tetszelik, hogy kit fogadnak be. 

Az esti műszakra azóta is csak kíváncsi maradtam. Remélem, mesélhetek mielőbb.

Addig a Google Térképről hoztam hozzá egy képernyőképet:

Csalogány Eszpresszó cím: Budapest, Fő u. 64, 1027

BAMBI ESZPRESSZÓ

A Bambi Eszpresszó a 2. kerület legbelső szakaszán szinte a Dunánál található a környék vendéglátástól leglüktetőbb vonalán, a Franken Leó utcában. A Bambi mesterséggé teszi az vendég-időutaztatást az 1960-as évekbe, belterében és egész nagy teraszán egyaránt.

A legesleghálásabb célpontok közé való. Kőkemény, természetes retró jól élhető színvonalon. Ez megjelenik egyrészt kínálatában és annak tálalásában is: régi presszós kávés üvegpohár, presszós-régi bisztrós süteményes és kocsmakaja pult (melegszendvics például.) Másrészt az üzetl megjelenésében: körasztalok, piros műbőr ülőszett, újságlapozó, apró mozaikcsempe. Mindez hatalmas üvegportál mögött. Korszellemtől független különlegessége a falán a kerámia városkép darabakák sora, amivel állandó kiállításéményt is nyújt.

Mig régi helyek sokasága megszenvedi, hogy nem vonzó az új közönségnek. A Bambiban mindig úgy tűnt, nincs szó ilyesmiről. Emlékeimben: idősek, fiatalok, fiúk, lányok, értelmiségiek, művészek együtt zárásig.

Egyszer záráskor szinte példátalanul kulturált, egy levegővel történő „flahsmob” távozást láttam. Viszont itt, komolyabban vett presszó lévén a reggeli műszak is szintén hangsúlyos és népszerű a maga slágereivel. 

A képek 2016-osak. A Bambiban többször is megfordultam. de biztos vagyok benne, hogy még végtelen történetet lehetne megtudni róla és átélni itt. 

Bambi Eszpresszó cím: Budapest, Frankel Leó út 2-4, 1027

Facebook oldal: https://www.facebook.com/bambieszpresszo

3. kerület

AQUINCUM SERBÜFÉ, vagyis "A GOMBA"

Valóban gombaként nő ki bokros-fás környezetéből az Aquincum HÉV megálló közelében ez a kis bódé. Gombának persze félelmetesen rádióaktív lenne ez a rikító strandkorlát-kék színe, ami odabenn is minden lehetséges elemen folytatódik. Ez azonban nagyon jó választás, mert megjegyezhető karaktert ad neki. Amúgy is érdekes a miliője, nagy átmenető vendégforgalommal, kevés mintából egészen sok extravagáns figurával. Helyben úgy tájékoztattak, hogy itt forgatták Nagy Feróék a Beatrice – 8 munka videóklipjét. Ennek nem találtam nyomát a neten, de több a hasonlóságot is találtam.

Természetesen külvilága is van a Gombának pár székkel asztallal és ennek van egy Üvegtigrises bája. Érdekességei még az itt tartózkodás alatt olvasható kölcsönkönyvek és az átlagosnál büfésebb élmény az előtérbe pakolt rágcsáktól.

Aquincum Serbüfé cím: Budapest, Szentendrei út 150, 1031

KÉPEK: 2017 JÚLIUS

POLGÁR / FLÓRIÁN BOROZÓ

Az utcáról egyik alig észrevehető pinceborzó, de annál emlékezetesebb. Engem is úgy vezetett el hozzá, Katona Csaba (sör)történész barátom. Különben talán hírét sem hallottam volna. Én viszont már annál szívesebben adom hírét. Olyasmit találtam itt, amivel ennyire direkt formában csak Bolognában találkoztam: egy törzsvendég porté falat. A Ludas Matyi újíság karikaturistája, Rau Tibor kezdte, aki időközben sajnos meghalt, de folytatták utána és helyett. Természetesen a fal alapítójának portéréja is felkerült a többiek közé. A vendégábrázálosáok között láthatóak kutyák és vadászgörények is.

Ezen a jelenségen kívül egy jókedélyű pincekocsma volt, sok faanyaggal, cintányéros borkíméréssel, érdekes dísztárgyakkal és odakinn múló, de idebenn délcegen kitartó hangulattal, beszélgető és újságolvasó idősek egy minta alapján vidám klubja. 

A kettős név eredete, hogy a Flórián tér háta mögött, a Polgár utcában található.

A Flórián / Polgár Borozóról hamarosan külön cikkre is készülök, mert megtaláltam a még melegében írt régi jegyzetemet.

Polgár / Flórián Borozó cím: Budapest, Polgár u. 12, 1033

PLÉH KOCSMA

A Pléh Kocsma, az Óbudai Piac mellett…ott van a nagy élet! Eleve adja magát a régi piacok mellé egy ilyen hely, ami szimbózisban működik a piac környékének aktív karakterivel.

A Pléh Kocsma egy a környező főcsapástól eldugott, de saját sarkán annál figyelemfelhívóbb miniintézmény. Háttal a Flórián Üzletközpontnak, a Szentendrei útnak és az Árpád-híd lehajtóinak. Nagyon érdemes felkeresni. Már most is ritka élmény, de egyre ritkulóbb élmény.

Az eleve mozgalmas belterét, a külvilágra lélegző nyitott ablakai teszik még élőbbé. Lokális flórklór jellegzetesség, ahogy a kinti vendégek és a bentiek átbeszélnek egymáshoz a kocsmafalon. 

Helyi legenda: Egyszer nagy viharban a vendégeknek csapatmunkában ki kellett menni, hogy együtt tartsák ersően a Pléh Kocsmai falait, nehogy bántódása eshessen! Akkor nem esett, maradjon is sokáig!

(Köszi a Gazsó!)

A Pléh kocsma szerepelt ebben a 2017-es a budapesti különlegesség válogatásban is:

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten!

Pléh kocsma cím: Budapest, Szél u. 1, 1035

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Pl%C3%A9h-Kocsma/1618097295146563

11. kerület

AVAR PRESSZÓ ÉS SÖRKERT

Az Avar Presszó és Sörkert ebben a listában a szintén ritka nagyméretű retró sörkert egyetlen képviselője. Más-más vonzereje van, kinn is benn is.

Szerepel a Van Nálatok Terasz 11. kerületi válogatásban is:

Van Nálatok Terasz!!! – Budapest, 11. kerület teraszos, kertes kiülős kocsmái

Mivel gyakran kell emlegetni, külön cikké emeltem. A saját oldalán már a belteréről is olvashattok és láthattok képeket: 

Avar Presszó és Sörkert, Budapest – Magyar sörkert káprázat

Avar Presszó és Sörkert cím: Budapest, Avar u. 31, 1118

Facebook oldal: https://www.facebook.com/avarpresszo/

FAPADOS SÖRÖZŐ BOROZÓ

A Fapados Söröző Borozó a világszám, művészi hangulatú Bartók Béla út vendéglátó kavalkádjának sajátos egyede. A retró kocsmák talán egyedüli helytartója a belső szakaszon.

Ezt a Kocsmabloggal közös Co-csmatúra során fedeztük fel (erről CIKK itt!). Nyomában vendégbekezdéseket is írtam a Kocsmablogra, ahol sokkal jobb képeket is találtok az én épp cseretelefonos szörnyűségeimnél. Cikk itt:

Fapados söröző, borozó

Fapados Söröző cím: Budapest, Bartók Béla út 42, 1111

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Fapados-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91-412612918836536/

REGE SÖRÖZŐ

A Rege söröző az Újbuda M4 metró megállótól kifelé az első retró helytartó. Kinn oldalsó nagy terasz és első pici dohányzó.

De a Rege hangulati magja benn uralkodik igazán: egyedi színek és dekoráció. élményformák, élmény-térelemek.

A részleges felújítás nem ment a stílusúrzés rovására. A korral haladó Borsodis sörcsapok előtt légybúra alatt lilahagyma karikás zsíros kenyér és markos fasírtos szendvicsek várják a retró kocsmakaja-klasszikusok híveit.

Egyrészről boxos, saját társaság szeparálós, másrészt nyitott bárasztalos, közösségi. Vevők rá fiatalok és idősek is. Sok olyan történetnek lehet fészke, amiről később rege születhet.

Rege Söröző cím: Budapest, Fehérvári út 32, 1117

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Rege-S%C3%B6r%C3%B6z%C5%91-760546657333993/

ALBA REGIA

A budapesti Fehérvári úton tiszteleg Székesfehérvár latin aliasának az Alba Regia. Ez több, mint kocsma, egy kisvendéglő komplett főleg hagyományos, házias fogásokkal. Ám mind teraszának, mind belterének nagyon vendégmarasztaló hangulata van csak italozás esetén is. Régi italplakátok és bohém költőink képei szinte felszólítanak erre!

(A következő Alba Regia képek a Kocsmablog oldaláról származnak, de az arcok már nálam vesztek homályba).

Ha van köztetek miliővadász „Kisvendéglő-Turista”, akkor ez neki is jó eséllyel telitalálat. Kincsértékét már az is mutatja, hogy még ebben a listában is szinte példátlan az a hely, ami egyszerre mind a két kategóriában kereken szerepel.

A Kocsmablog oldalán többet is olvashattok róla:

Alba Regia vendéglő

Alba Regia Étterem cím: Budapest, Fehérvári út 38, 1117

Facebook oldal: https://www.facebook.com/AlbaRegiaEtteremBp

BORPATIKA

A Borpatika az egyik legrokonszenvesebb retró borozó nekem Budapesten a Mátra Borozó mellett. A 11. kerület legtöbb kocsmától nyűzsgő területén, a Gárdonyi tér mellett kell Dunának menni érte. Egy nagyon színes, élénk hely boraitól és vendégeitől egyaránt. Itt eddig mindig nagy életet találtam. Volt, hogy épp spontán kvíz ment egy könyvből a sarokban és a játékmester üvöltve olvasta a kérdéseket.

Van a Borpatikának egy különlegessége az alaphangulat, a boroskancsók és a szintén cintárányos borkímérés mellett. Méghozzá az ételpultja. Ők kimaxolják a retrókocsmakajákat: pogácsák, zsúrszendvicsek, mindenfelé kencék feltétnek, frissensültek, sőt lángos is. Nem a gourmet színvonal ez, de én mindig örömmel mentem rá valamire a #FőlegVegán emberkísérletem előtt.

A Borpatikát is kiemelten ajánlom. Egy dél-olasz ismerősömet is elhoztam ide, és azt mondta, hogy bár járt sokszor, sokfelé Budapesten, ez a legjobb hely, ahova eddig vitték.

A Borpatika is szerepelt ebben a 2017-es a budapesti különlegesség válogatásban is:

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten!

Borpatika cím: Budapest, Bertalan Lajos u. 26, 1111

Itt is jártunk a Kocsmabloggal közösen is a Co-csmatúra során: CIKK!

Nyomában vendégbekezdésem szerepel ebben a Kocsmablog cikkben:

Borpatika

 

Borpatika honlap:

http://borpatika1986.fw.hu/bemutatkozas.htm

12. kerület

CSÚCS BÜFÉ

Kezdjük a 12. kerületet a legmesszebbről és a legmagasabbról! A népszerű kiránduló és kilátóhely, Normafa környékén. Budapest egyik legmagasabban lévő kocsmája a nevében is büszkélkedik ezzel. A kocsmaságra nevében „büféként” már kevésbé hiú, de nekem inkább igazolt ebbbe a kedvenc ligámba látogatásomkor. Még odabenn is kocsma kocsmának hívták. Mint tudhatjátok, nem szeretem ezt a kifejezést, mert általában elutasításra, degradálásra alkalmazzák, de itt inkább büszkék voltak rá, hogy ők egy kocsma kocsma.

A Csúcs büfé nincs szó szerint a csúcson, kicsit visszafelé kell menni érte a Normafa Gyermekvasút megálló felé, vagy előbb leszállni, de mindkettőt megéri. Volt már itt elvileg zöldséges, és még régebbi kocsma is. A Csúcs Büfé korát nem sikerült megfejteni, de múltja helyett sikerült dagonyázni a jelenlében.

A Csúcs Büfé egyedi, egyszeri itt. Úgy tűnt, ide jár minden csúcsra hágó, aki kicsit is jó értelműen deviáns és szomjazza a jó kocsmaságot. Kevésbé a feljebbi komolyabb helyekre.

A Csúcs Büfé környezetével bezárt szöge az érdekes, kínálata semmi különös, úgyis mondhatnám, semmi csúcs. Még a megtévesztő nutellás és májkrémes kenyerek is csak a túrázóknak szóltak az „ez itt a kertben”. A pecsételezős túrázóknak, mert a Csúcs büfé szolgáltatás-vonala viszont különös, úgyis mondhatnám, hogy csúcs. Használják vagy próbálják mindenfélére. Valaki telefont töltetés szándékával lépett be. Más pórázt kölcsönzött volna a kutyájának. Egy kisebb csoport megkérdezte, hogy zavarja-e a helyieket, ha itt énekelének a kocsma előtt.

Őrült díszletek, őrült hozzáállás, programok, akár koncertek. Érdemes figyelni mikor mi történik és egyszer ott lenni, amikor történik.

CSúcs Büfé cím: Budapest, Eötvös út, 1121

Facebook oldal: https://www.facebook.com/csucsbufe/

Kulisszák mögötti érdekessége, hogy ez az egyetlen ide listázott helyszín, ami nem hivatalos Kocsmaturista állomás, ugyanis itt nem kocsmáztam, csak üdítőztem futás után.

BUDAI KUCKÓ

A Budai Kuckó az egyik legvarázsosabban retró hely. A kerület belső részén, egy eldugott, mindenhonnét néze hátsónak tűnő utcasarkon, és mégis többes kereszteződésben vár: apacárácsos kiskert mögött, zöld évszakban lombok alatt, piros-fehér kockás asztalterítős kis asztalokkal bensőségesen. Az élmény benn is inkább hangulatos kiskocsma, mintsem étterem, de inkább a kettő határa. Egyik oldalt vannak hosszabb asztalok, illendően megterítve. De jelentős a pult dominanáciája a térben, közösség építő bárzséksűrűséggel. Ugyanakkor kisvendéglő kategóriába felkapaszkodó, komplett fogásokat kínáltak, emlékeimben még rántott sajtot is. 

Odabenn sötétkékre vált a piros a kockás terítőkön. A lambéria körbeszalad, itt-ott plafonig ér. Az egyik sarokban otthonias érzésű ágytakaró alá kényelmesedett a pamlag. Volt itt a díszletben is mindenféle kocsmaság, lógó mez, bárban ülő Miki egér, demizson és sörplakát… 

Vasárnap este nem volt nagy élet, de intelligensnek tűnő társaság élt közösségi életet, laza, de emelkedett budaiassággal. Nagyon találó név a Budai kuckó, és nagyon megtalálásra érdemes sarok.

Budai Kuckó cím:Budapest, Ugocsa u. 2, 1126

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Budai-Kuck%C3%B3-189286514419967/

MÁRVÁNY BOROZÓ

Szintén Hegyvidék kerület mozgalmasabb belső-alsó pályáján, a sokféle üzlettől színes és sűrű utcáinak egyikén, a Márvány utcában vár egy nagyon picike helyiség. 2016-os vasárnap délután, amikor még a nem is túl sok kocsmaféle egy része is zárva a környéken, itt volt a legvidámabb élet. 

Nemcsak a vendégek beszélgetései és meséi voltak az érdekesek, hanem az egész sárgászöld, látványosan csempézett beltér is. Úgy éreztem, mintha egy cserépkályha belsejében lennénk és bármikor begyújthatnának. A jókedvemet mindenestre begyújtotta a Márvány Borozó.

A jelenlegi tulajdonosa, Sándor 1985 óta vezeti. Budapest egyik legrégebbi borozójának aposztrofálja. Tőle hallottuk, hogy még az ő ideje előtt Tersánszky Józsi Jenő, aki 3 évtizedik volt a kerület meghatározó figurája, itt (is) írta legendás műveit borozgatás közben. 

Márvány Borozó cím: 1126, Budapest, Márvány utca 27.

TIK-TAK ESZPRESSZÓ

A Tik-Tak az utcájával közös csomagba véve még imádnivalóbb. A Böszörményi út egész Budapest egyik leghangulatosabb útja. Amikor először jártam ott, úgy éreztem magamat, mintha a Good Morning Baltimore budai változatának videóklipjében sétálnék. Az utca tele van bámulatos lakóépületekkel, alattuk sokféle kis üzlettel és egyik közülük a Tik-Tak. Már évtizedek óta ketyeg

L alakú zöld terasza / téli kertje mindig nagyon teli és életteli teli kertje. Belső tere is múltidéző, de igényes, letisztult és vidám módon. Az alkoholválasztékuk utolsó emlékeimben inkább átlagos volt, mellé viszont átlag felett volt kocsmakajájuk. Az pedig hogy Olaszországhoz hasonlóan ginzenget is árultak a kávék között, kiemelt különlegesség.

Jó rezgésű, emelkedett közösség mutatkozott itt. Ez is egy látványosan jó példa magyar szomszédsági kiskocsmára. Két hátulűtője lehet. Ebből az egyik, a kinti WC az alaksorban engem kevésbé zavar. Ám a nem saját hibájukból eredő 22:00 órás zárás nagy kár, mert ez pont az a hely, ahol nyári estéken szívesen megvárnád a másnap reggelt.

Ráadáképp a Tik-Takhoz köthető a legszebb kocsmai ön-históra, amit online felületen valaha olvastam: 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=145359696906125&id=103382554437173

Tik-tak Eszpresszó cím: Budapest, Böszörményi út 17c, 1126

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Tiktak-Eszpressz%C3%B3-103382554437173/

PALI BÁCSI BOROZÓJA ÉS ÉTKEZDÉJE / ÉTTERME

A Pali bácsi Borozója és Étterme a lista másik főállású kisvendéglője. Hagyományos házias életekkel, és emlékeimben még sűrűn terjengő frissensült illattal a légterében. 2016-os utolsó látogatásom óta viszont sokat vélhetően sokat változott, de úgy hírlik és mutatkozik, hogy egy jól eső retró alap megmaradt. Egyenértékű komponens a terasza is, ami egy ideje téliesett-hüttésített üzemmódban is düböröghet.

Bennem még inkább bensőséges borozó hangulattal maradt meg a Pali bácsi, kevésbé fővonalas kisvendéglőként. Olyan helyként, ahol a bor mellé eszel és nem az étel mellé borozol. A felhasználási súlypont azóta csak egyre elbillent a konyha híre miatt az étkezés felé, de a közeg alkalmas mindkettőre.

Két világ határán találhatóa MOM Park Bevásárlóközpont futurisztikus mikroklimája és a régi Buda között. 

2020-ban a második koronahullám előtt kezdtek felújítást, amiről képeket kaptam Andrástól a pultból. A szuper-segítőkész hozzállásának hála a kértnél is több infóhoz jutottam. Például arról, hogy utóbbi időkben a vacsorázók mellett a közeli iskolák hallgatóinak is kedvelt találkozóhely lettek. Ám abban egyetértettünk Andrással, hogy az újralátogatásom lesz igazán mérvadó az új élményről, mindenesetre a küldött fotók biztatóak:

Itt pedig a terasz télíesített „hütte stílusú” módban:

Pali Bácsi Borozója, Budapest 12. kerület - Budapest-legjobb működő retro kocsmái - Kocsmaturista - 08

A jelenlegi borozó profil a budafoki Lics Pincészet tégelyes boraira és 2 palackos vörösborára épít. Mellette a Nagy &Nagy Pincészet Badacsony / Balaton-felvidék borvidékekről származó borait árulják. (Infó: 2021. február)

Sörvonalon a Borsodi sörfőzde nyomait szúrtam ki, röviditalból a Tatrateát láttam előtérben.

Az ételkínálat főleg a magyaros, nagy arányban belsőségekből készült fogásokkal.

„Pali bácsi” érdekességek, történetek (belső mesék alapján):

A névadó és alapító Pali bácsi már nem él, de örökségét, birodalmát – minden jel arra mutat – szenvedéllyel és karakterhűen vitték tovább.

András a pultból a régiek elbeszéléseit közvetítve adta tovább, hogy:

  • Az előd-borozó 1958-ban alapították kinn az Alkotás út sarkán, majd 5 év múlva Pali bácsi a frissen épült saját házába költöztette. A közszájon forgó beceneve Tartsay borozó lett.
  • Ifjúkorában a Magyar Optikai Művek iparvállalat dolgozóinak törzshelye volt csak tsz-es borozóként egyszerű kocsmakajákkal (zsíros kenyér, pogácsa, főtt tojás). Majd egytálételek bevezetésével törtek ki a keretből.
  • Az 1990-es évektől lett az új név Pali bácsi borozója. Talán épp akkor, amikor Pali is Pali bácsivá cserepedett? A terasz nyitása is ekkorra datálható.
  • Én 2012-ben ismertem meg, pont az Andrások korának kezdetén. Ekkoriban már új világ volt a környéken a MOM iparvállalat helyén rég MOM lakó- és irodaparkkal és többek között itt ebédelő környékbeli irodistákkal. Az egyikük hívott el ide először. Én is jópolgári ebédelésből tértem vissza tudatosan a első 12. kerületi kocsmatúrán. A kettős profillal sem volt kérdés a tapintható, belélegezhető retró faktor. Kísérő jelenség 2016-os emlékeim alapján a sok magyar zászló, a piros-fehér-zöld szín, címer, stb.
  • Hosszú működésük során régi vendégeik között több jelentős örökségű művészre, előadó-művészre és sportolóra emlékeznek. És bár minden visszatérő vendég egyformán fontos, a bennem még élő gyerek mégis kiemeli érdekességként Pethő Zsoltot (sok ikonikus régi magyar rajzfilm zenei rendezője: Vízipók, Mézga család, Frakk, Misi Mókus). Ezt jó volt megtudni.
  • Pali bácsiék régen a legendás Szomszédok TV sorozat alkalmi forgatási helyszíne is voltak, belül és kívül is. (Belső jelenet ITT, Külső jelenet ITT)

Az újranyíló világban, amint tehetem, kipróbálom az új verziót.

Pali bácsi borozója cím: Budapest, Tartsay Vilmos u. 8, 1126

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Pali-B%C3%A1csi-Boroz%C3%B3ja-%C3%89s-%C3%89tkezd%C3%A9je/155697814498000

További kilátások a 12. kerületben

A 12. kerületben még egy ajánlást kaptam, a Levendula Eszpresszót. Már a hírének nagyon örülök, mert ez kijebb van a többinél. Szinte lezártam magamban a kerületet a belő részeknél, mert korábban se személyes bóklászás, se hír alapján nem jutott el hozzám fentebbről-kintebbről a Csúcs büfén kívül egyéb hely léte. 

Külön térképen a cikk kocsmái

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Itt pedig a Kocsmaturista nagy térkép

A többi meglátogatott várossal és a már megénekelt kocsmákkal

Kattintsatok a képre a megnyitáshoz!

Cikkajánló

Egyéb érdekes budapesti kocsmaválogatások:

Ez pedig kecskemét eddigi legjobb retró kocsmáinak gyűjteménye két cikkben:

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki közületek szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

A következő kép utat mutat, hogy a kedvelésen túl hogyan kaphat értesítést minden bejegyzésről, aki szeretne. E képre kattintva is eljuttok a Kocsmaturista Facebook oldalra:

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A legfrissebb kocsmai és városi helyzetjelentésekért, bejelentkezésekért a folytatásos kocsmatúra legújabb állomásaiból, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát is:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Szólj hozzá!